Sprawdź:
- czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
- co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
- jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?
Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.
A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.
Często się mówi, że choroba zwyrodnieniowa stawów (artroza) wynika ze zużycia się chrząstki w stawach.
Jednak to uproszczona definicja.
Owszem, osoby cierpiące na tę chorobę rzeczywiście mają uszkodzoną chrząstkę. Ale czy przyczyną jest tylko, lub głównie, jej zużycie? Gdyby tak było, choroba zwyrodnieniowa stawów pojawiałaby się przedwcześnie u młodych osób intensywnie uprawiających sport. A tak nie jest, wręcz przeciwnie (z wyjątkiem osób po wypadku uszkadzającym określony staw).
Przyczyna zniszczenia chrząstki jest ogólnoustrojowa i jest nią stan zapalny w organizmie.
Komórki budujące naszą tkankę chrzęstną, zwane chondrocytami, nienawidzą stanu zapalnego. Sprawa jest prosta: gdy do chondrocytów docierają mediatory zapalenia (substancje wytwarzane przez organizm, aby wywołać zapalenie, np. w przypadku infekcji wirusowej, bakteryjnej, uderzenia), zaczynają „szaleć”.
Przestają normalnie funkcjonować. Wstrzymują swoją pracę i pozostawiają chrząstkę taką, jaka jest. Chrząstka się starzeje, twardnieje, pęka i się rozpada. To właśnie choroba zwyrodnieniowa stawów.
Aby uniknąć tej choroby, trzeba zatem wygasić przewlekły stan zapalny w organizmie, aby zmniejszyć obecność przekaźników (mediatorów) zapalenia (prostaglandyn, cytokin).
Przewlekłe zapalenie może występować:
Często przyczyną jest niezdrowe jedzenie. Do najczęstszych przyczyn stanu zapalnego zaliczamy różnego rodzaju żywność bardzo tanią, wysoko przetworzoną, wyprodukowaną z syropu glukozowego, cukru, mąki, olejów roślinnych, soli i dodatków do żywności.
Najgorsze są produkty smażone w głębokim tłuszczu. Mamy tam węglowodany (cukry) bardzo szybko wchłanialne, gdyż smażone w wysokiej temperaturze (na przykład skrobię ziemniaczaną obecną we frytkach i chipsach), produkty zaawansowanej glikacji oraz oleje gotujące się lub wręcz przypalone.
Dziś skupmy się na olejach wywołujących stan zapalny, a tym samym przyczyniających się do zaostrzenia choroby zwyrodnieniowej stawów.
Oleje, które zawierają dużo kwasów tłuszczowych omega-6, to oleje prozapalne.
Niestety to zarazem najpowszechniej występujące i najtańsze oleje dostępne w sprzedaży: olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, z pestek winogron i z kiełków pszenicy.
Omega-6 są przez organizm przekształcane w prostaglandyny i inne białka prozapalne. Jak już wiesz, prostaglandyny są przekaźnikami odpowiedzi zapalnej, które nadmiernie pobudzają komórki budujące chrząstkę (chondrocyty) i rozregulowują ich działanie.
Oleje bogate w omega-3 (olej rzepakowy, olej z orzechów włoskich, olej z pestek dyni, olej lniany, olej rybny) również są przekształcane w prostaglandyny, ale w znacznie wolniejszym tempie, co sprawia, że organizm ma czas, aby je zmetabolizować.
Jeśli będziesz spożywać te oleje zamiast olejów bogatych w omega-6, zmniejszysz stan zapalny w swoim organizmie.
Badania wykazały, że oleje z ryb bogate w omega-3 uśmierzają bóle stawów u części osób [3].
To dodatkowy powód, aby je spożywać. Trzeba jednak pamiętać, że omega-3 są bardzo wrażliwe na ciepło i szybko się rozkładają w trakcie obróbki termicznej. W miarę możliwości spożywaj je na surowo. Do obróbki termicznej najlepiej wybieraj tłuszcze nasycone, które w temperaturze pokojowej mają konsystencję stałą: olej kokosowy, tłuszcz kaczy, smalec, masło lub, jeszcze lepiej, masło klarowane. Tłuszcze nasycone są bardziej stabilne podczas obróbki termicznej i wytwarzają mniej związków toksycznych.
Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis
O G Ł O S Z E N I E |
Rośliny, które lecząOdkryj na nowo moc roślin leczniczych. Poznaj niezastąpione źródło pomysłów i przepisów, na maści, napary, nalewki, wywary i olejki przygotowane z roślin leczniczych, które wspomogą zdrowie Twoje i Twoich Bliskich. Zacznij już teraz korzystać z tych zapomnianych sekretów roślin. Dowiedz się więcej. |
Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.