×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Owoce czy warzywa?

Opublikowano dnia: 2017-11-23

Często słyszę następującą wymianę zdań:

  • Jem dużo warzyw, a zwłaszcza cukinii i pomidorów.
  • Ależ pozwól Pascal, że Ci przerwę... Pomidor to owoc, a nie warzywo!

Kto ma rację?

Pascal? Czy jego brat Jean-Louis?

Słowa „owoce” i „warzywa” mają w rzeczywistości kilka znaczeń z punktu widzenia gastronomii i botaniki.

Punkt widzenia gastronomii

W gastronomicznym żargonie „owoc” oznacza jadalną, słodką roślinę, którą można zjeść na deser.

Natomiast „warzywa” oznaczają jadalne rośliny uprawne: bulwy, korzenie, łodygi, liście, kwiaty, nasiona, a nawet owoce tych roślin.

Punkt widzenia botaniki

W żargonie botanicznym „owoc” to zapłodniona zalążnia kwiatu (jeszcze do tego wrócimy).

Natomiast „warzywo” to owoc roślin strączkowych (i to tyle). Mówi się na to „strączki” lub „łupiny”.

obrazek1

Groch w łupinkach

Czy „owoc” to zapłodniona zalążnia kwiatu?

Tak, kwiat jest wyposażony w narządy płciowe – słupek.

Po zapłodnieniu kwiatu niektóre z jego organów obumierają, podczas gdy inne narządy pozostają żywe. Dzieje się tak z zalążnią, która przekształca się w „owoc”. Nasiona lub jądra owoców są zatem zalążkami.

Oto, jak roślina komunikuje się z otoczeniem

Młody owoc jest twardy, kwaśny, gorzki, ma dyskretny kolor i nie ma zapachu. Wszystko to, aby nie przyciągać uwagi zwierząt. To strategia rośliny, dzięki której może ona chronić swoje wzrastające nasiona (zalążki).

Z kolei dojrzałe owoce są kolorowe, soczyste, pachnące, słodkie i bogate w substancje odżywcze. Ma to na celu przyciągać smakoszy, którzy przyczynią się do rozprzestrzeniania nasion (potomków).

Niektóre owoce (jagody) składają się z zalążni i innych narządów kwiatu, które nie zanikają po zapłodnieniu (1). Nazywa się je owocami pozornymi (na przykład jabłka, truskawki).

Organy, które pozostają i dalej się rozwijają, to zazwyczaj łodyga, dno kwiatowe, działki kielicha (kielich), pręciki, owocolistki (2) itd.

obrazek2

Jabłka, gruszki, truskawki: pozorne owoce

Prawdziwy owoc jabłoni i gruszy znajduje się w rdzeniu. Jest on otoczony twardą, przezroczystą, przypominającą plastik membraną:

obrazek3

W przypadku truskawek jest zupełnie inaczej.

Truskawka zawiera wiele prawdziwych owoców. Są nimi małe żółte nasiona (niełupki) rozproszone na jej powierzchni.

obrazek4

W swoim doświadczeniu Nitsch wykazał, że – mimo ich niewielkich rozmiarów – owoce truskawki (niełupki) odgrywają istotną rolę w jej rozwoju.

Niektóre osobliwości języka

Po pierwsze możemy wymienić kilka osobliwości języka:

pomidor w sensie anatomicznym to owoc (a jeszcze dokładniej „jagoda”), ale na co dzień często określa się go jako „warzywo”.

Warto pamiętać, że istnieje również wiele innych owoców, na które w żargonie gastronomicznym mówi się „warzywa”: ogórki, bakłażany, cukinie, różne rodzaje dyni, papryka, awokado, oliwki... (lista jest długa).

Kolejna osobliwość języka:

Łupina grochu to również owoc. Ale groszek sam w sobie to nie owoc... to nasiono (3)!

Rabarbar w sensie anatomicznym jest łodygą, ale nazywamy go „owocem”.

Szparagi, seler i boćwina to również łodygi, ale mówi się na nie powszechnie „warzywa”!

Nie wspomniałem jeszcze o innych jadalnych organach roślin:

  • korzeniach (marchew, buraki),
  • liściach (sałata),
  • bulwach (ziemniaki),
  • cebulkach (cebula),
  • kwiatach (kwiaty cukinii).

Co ciekawe, w znaczeniu gastronomicznym wszystkie z nich należą do kategorii „warzyw”.

„Warzywo” to zatem słowo wytrych obejmujące owoce, korzenie, liście, łodygi...

Z drugiej strony, po głębszym zastanowieniu, wydaje mi się, że wszystkie „owoce” w sensie gastronomicznym to faktycznie owoce, jagody, pozorne owoce lub pozorne jagody (z wyjątkiem rabarbaru, który jest łodygą).

Czy należy zatem zmienić słownictwo?

Aby skorygować nieścisłości w języku, wiele osób zaleca użycie następujących terminów:

  • warzywa korzeniowe (marchew itd.),
  • owoco-warzywa (cukinia, pomidory itd.),
  • warzywa łodygowe (na szparagi itd.)
  • i tak dalej.

Szczerze mówiąc, wydaje mi się to zbędne...

Jednak, jeśli zaoszczędzi Ci to uwag ze strony brata, kiedy mówisz, że pomidor to warzywo, możesz być innego zdania.

Z poważaniem,
Eric Müller

---

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Groźna epidemia fomo

Choroba zaczyna się nagle, przypływem zazdrości. Uścisk w gardle. Napięcie schodzi do żołądka, zaciska jelita. Czujesz się stłamszony,... czytaj więcej

4 proste ćwiczenia na suche oczy

Twoje oczy zachodzą łzami z byle powodu. Są suche, zaczerwienione, piekące, łzawiące, zmęczone. Swędzą… To wszystko to objawy... czytaj więcej

Cukrzyca typu 2 wyleczona w cztery miesiące

Nowy rewolucyjny eksperyment zrealizowany w Kanadzie udowodnił, że cukrzyca typu 2 może zostać wyleczona w cztery miesiące! Badacze szacują, że... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.