Sprawdź:
- czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
- co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
- jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?
Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.
A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.
Często słyszę następującą wymianę zdań:
Kto ma rację?
Pascal? Czy jego brat Jean-Louis?
Słowa „owoce” i „warzywa” mają w rzeczywistości kilka znaczeń z punktu widzenia gastronomii i botaniki.
W gastronomicznym żargonie „owoc” oznacza jadalną, słodką roślinę, którą można zjeść na deser.
Natomiast „warzywa” oznaczają jadalne rośliny uprawne: bulwy, korzenie, łodygi, liście, kwiaty, nasiona, a nawet owoce tych roślin.
W żargonie botanicznym „owoc” to zapłodniona zalążnia kwiatu (jeszcze do tego wrócimy).
Natomiast „warzywo” to owoc roślin strączkowych (i to tyle). Mówi się na to „strączki” lub „łupiny”.
Groch w łupinkach
Tak, kwiat jest wyposażony w narządy płciowe – słupek.
Po zapłodnieniu kwiatu niektóre z jego organów obumierają, podczas gdy inne narządy pozostają żywe. Dzieje się tak z zalążnią, która przekształca się w „owoc”. Nasiona lub jądra owoców są zatem zalążkami.
Młody owoc jest twardy, kwaśny, gorzki, ma dyskretny kolor i nie ma zapachu. Wszystko to, aby nie przyciągać uwagi zwierząt. To strategia rośliny, dzięki której może ona chronić swoje wzrastające nasiona (zalążki).
Z kolei dojrzałe owoce są kolorowe, soczyste, pachnące, słodkie i bogate w substancje odżywcze. Ma to na celu przyciągać smakoszy, którzy przyczynią się do rozprzestrzeniania nasion (potomków).
Niektóre owoce (jagody) składają się z zalążni i innych narządów kwiatu, które nie zanikają po zapłodnieniu (1). Nazywa się je owocami pozornymi (na przykład jabłka, truskawki).
Organy, które pozostają i dalej się rozwijają, to zazwyczaj łodyga, dno kwiatowe, działki kielicha (kielich), pręciki, owocolistki (2) itd.
Prawdziwy owoc jabłoni i gruszy znajduje się w rdzeniu. Jest on otoczony twardą, przezroczystą, przypominającą plastik membraną:
W przypadku truskawek jest zupełnie inaczej.
Truskawka zawiera wiele prawdziwych owoców. Są nimi małe żółte nasiona (niełupki) rozproszone na jej powierzchni.
W swoim doświadczeniu Nitsch wykazał, że – mimo ich niewielkich rozmiarów – owoce truskawki (niełupki) odgrywają istotną rolę w jej rozwoju.
Po pierwsze – możemy wymienić kilka osobliwości języka:
pomidor w sensie anatomicznym to owoc (a jeszcze dokładniej „jagoda”), ale na co dzień często określa się go jako „warzywo”.
Warto pamiętać, że istnieje również wiele innych owoców, na które w żargonie gastronomicznym mówi się „warzywa”: ogórki, bakłażany, cukinie, różne rodzaje dyni, papryka, awokado, oliwki... (lista jest długa).
Kolejna osobliwość języka:
Łupina grochu to również owoc. Ale groszek sam w sobie to nie owoc... to nasiono (3)!
Rabarbar w sensie anatomicznym jest łodygą, ale nazywamy go „owocem”.
Szparagi, seler i boćwina to również łodygi, ale mówi się na nie powszechnie „warzywa”!
Nie wspomniałem jeszcze o innych jadalnych organach roślin:
Co ciekawe, w znaczeniu gastronomicznym wszystkie z nich należą do kategorii „warzyw”.
„Warzywo” to zatem słowo wytrych obejmujące owoce, korzenie, liście, łodygi...
Z drugiej strony, po głębszym zastanowieniu, wydaje mi się, że wszystkie „owoce” w sensie gastronomicznym to faktycznie owoce, jagody, pozorne owoce lub pozorne jagody (z wyjątkiem rabarbaru, który jest łodygą).
Aby skorygować nieścisłości w języku, wiele osób zaleca użycie następujących terminów:
Szczerze mówiąc, wydaje mi się to zbędne...
Jednak, jeśli zaoszczędzi Ci to uwag ze strony brata, kiedy mówisz, że pomidor to warzywo, możesz być innego zdania.
Z poważaniem,
Eric Müller
---
Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.