×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych o za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2015-03-17

Piękna, lecz smutna historia cordon-bleu

W niedawno przeprowadzonym badaniu, opublikowanym w American Journal of Medicine, profesor Richard DeShazo porównał nuggetsy sprzedawane przez dwie duże sieci fast food.

Po dokonaniu analiz, okazało się, że głównym składnikiem tych smażonych kotletów z kurczaka w panierce wcale nie jest mięso (czyli tkanka mięśniowa), lecz 50 do 60% stanowią tłuszcz, nerwy, kości, żyły, tkanka łączna i chrzęstna1.

Moim zdaniem, jeszcze gorsza jest historia cordon-bleu:

Historia Cordon-Bleu

Moje drogie dzieci,

Opowiem wam historię piękną, chociaż trochę smutną.

Było to dawno dawno temu, dużo wcześniej, zanim wynaleziono mrożonki i kuchenkę mikrofalową.

W tamtych czasach nie było owijanej w celofan pizzy ani lazanii w foremce do zapiekania. Ludzie nie jedli plastikowymi sztućcami na kartonowych talerzach.

Aby kupić świeże produkty, chodzili na targ. W domu gotowali na kuchenkach gazowych i jadali wszyscy razem, siedząc przy stole. To było bardzo dawno temu, w czasach, gdy nie istniała nawet Coca-Cola i gdy dzieci piły wodę.

Wówczas osobę, która umiała bardzo dobrze gotować, nazywano „Cordon-Bleu”. To dziwne określenie było odniesieniem do błękitnej wstęg, noszonej przez osoby odznaczone Orderem Ducha Świętego, czyli najwyższym odznaczeniem monarchii, ustanowionym przez Henryka III. W tamtych czasach na wstęgę mówiło się «cordon». Stąd wzięła się nazwa: Cordon-Bleu.

Pewnego dnia jeden z takich wspaniałych kucharzy wymyślił wyjątkowo wyborny sposób przygotowania eskalopek z cielęciny.

Eskalopki to cienkie chrupiące plastry mięsa, zwykle obtoczone w bułce tartej i usmażone na maśle. Najlepsze eskalopki są z cielęciny. Są również najdroższe, bowiem cielęcina to mięso delikatne, smaczne i bardzo wyszukane.

Zamiast smażyć je tak jak zwykle na patelni, ów kucharz postanowił na każdym plastrze mięsa położyć plaster soczystej szynki oraz gruyère – wyśmienitego sera produkowanego w Szwajcarii. Następnie złożył na pół, obtoczył w bułce tartej i usmażył na maśle, doprawiając solą i pieprzem. Podawał z sosem ze śmietany, szalotek i białego wina.

Jak się domyślasz, efekt był znakomity: ser gruyère się roztopił, dzięki czemu eskalopki były dwa razy bardziej soczyste. Ciepła szynka o wybornym smaku nadawała charakter całemu daniu. Goście byli zachwyceni. Na cześć tego kucharza, «Cordon-Bleu», danie wedle jego przepisu nazwano «escalopes Cordon-Bleu». Stało się ono tradycyjną francuską potrawą, serwowaną na specjalne okazje.

A potem nadszedł taki dzień, w którym ludzie wpadli na pomysł produkowania «escalopes Cordon-Bleu» przemysłowo, w fabrykach. Sukces był natychmiastowy. Danie okazało się idealne do gastronomii. Zadaniem kucharza było tylko otworzyć opakowanie, podgrzać eskalopki Cordon-Bleu i gotowe! Były to lata 80. ubiegłego wieku.

Dotychczas rzadko serwowane, eskalopki Cordon-Bleu stały się podstawowym daniem w szkolnych stołówkach i znalazły się wśród najtańszych dań w barach szybkiej obsługi.

«Najtańsze? Ale jak to możliwe?»

To proste. Cielęcinę zastąpiono mięsem kurczaka, potem mięsem indyka, a w końcu masą na bazie mięsa formowanego (połączonych kawałków mięsa), co jest jeszcze tańsze. Ser gruyère zastąpiono kleistym płynem przypominającym topiony ser (tak jak w cheeseburgerze z McDonalds).

Szynkę zastąpiono indykiem przygotowywanym w aromatach i barwnikach, aby przypominał w smaku szynkę. Tyle tylko, że ludzie tak naprawdę tego nie zauważali, ponieważ z zewnątrz «cordon-bleu» wyglądały tak samo (nazwy „escalopes” już nawet nie ośmielę się użyć). Aby konsumenci mieli wrażenie, że danie ma zwartą konsystencję, obtaczano je obficiej w bułce tartej – miękkiej, tłustej i coraz grubszą warstwą.

Dzisiaj, aby przygotować cordon-bleu, nie trzeba nawet brudzić patelni, wystarczy podgrzać w mikrofalówce!

Większość francuskich dzieci zjada cordon-bleu od najmłodszych lat. Nie mają pojęcia o tym, jak to danie wyglądało kiedyś, dlatego nie mają powodu do narzekania.

Dziwna reklama

Na stronie internetowej z reklamą cordon-bleu marki „Le Gaulois” widnieje zdanie:

Prêt dans 10 minutes au four, les Cordons Bleus Le Gaulois sont les complices des mamans!2, które w języku polskim mogłoby brzmieć: Gotowe w 10 minut w piekarniku, cordon bleu Le Gaulois to «wspólnik» każdej mamy.

Z tymże owe francuskie complice rozumiałbym tu niestety nie jako wspólnik w interesach czy pomocnik, ale raczej jako wspólnik w przestępstwie, współwinowajca.

Complices des mamans (wspólnik każdej Mamy): takie słowa wypowiedziane przez producenta dają do myślenia...

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

******************************************

Aż w 80% Twój stan zdrowia zależy od...

sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz

90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!

Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!

Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia

W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.

******************************************

Niestety, wciąż niedoceniane przez współczesną medycynę są niedobory hormonalne. A przecież hormony są odpowiedzialne za Twoją siłę, poziom energii, za to, czy wyglądasz atrakcyjnie. Są konieczne do utrzymania i odzyskania optymalnego zdrowia. 

Dobra wiadomość jest taka, że w wielu przypadkach odzyskanie prawidłowego poziomu hormonów jest możliwe w sposób całkowicie naturalny, bez żadnych skutków ubocznych. Daje to o wiele lepszy efekt niż jakiekolwiek leki chemiczne, gdyż hormony wywierają także wpływ na ekspresję Twoich genów.

Znów możesz się poczuć jak za dawnych lat.

Jeśli chcesz znać dokładnie skutki każdej terapii przywracania równowagi hormonalnej oraz precyzyjne dawkowanie, zachęcam Cię z całego serca do zaprenumerowania miesięcznika Zdrowie, Witalność i Długowieczność. Terapie młodości dra Thierry’ego Hertoghe’a.

Jeszcze tylko do końca miesiąca - do czwartku, zapisując się na prenumeratę tego miesięcznika, otrzymasz aż 115,20 zł wyjątkowego rabatu oraz 2 prezentyPrzejdź tutaj

******************************************

Źródła:

1) The autopsy of chicken nuggets reads "chicken little", Department of Medicine, University of Mississippi Medical Center, Jackson, Miss; Department of Pediatrics, University of Mississippi Medical Center, Jackson, Miss; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24035124

2) Chapelure croustillante et fromage fondant! http://www.legaulois.fr/gamme/les-cordons-bleus/18

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Dziewięć powodów, dla których warto jeść jajka (a trzeci jest moim ulubionym)

Jajko zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do przeobrażenia pojedynczej komórki w pisklę. W kompletne, żywe... czytaj więcej

Usta pełne trucizny

W Japonii nie stosuje się amalgamatów stomatologicznych z rtęcią już od trzydziestu lat. W Rosji zakazano ich stosowania w 1985 r., kiedy... czytaj więcej

Dziękuję, Drogi Hipokratesie

Dziś pragnę Ci przedstawić starego przyjaciela, doktora Hipokratesa. Hipokrates był Grekiem. Chociaż zmarł dawno temu, w 379 r. p.n.e., to... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych o za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.