Sprawdź:
- czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
- co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
- jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?
Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.
A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.
Kiedy myślę o swoim dzieciństwie, najwięcej emocji przywołuje we mnie wspomnienie podwieczorku.
Jedliśmy go przy kuchennym stole, przy którym mama przygotowywała kolację. Po ciężkim dniu spędzonym w szkole nareszcie nie trzeba było się spieszyć i szybko wstawać od stołu.
******************************************
sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz
90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!
Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!
Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia
W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.
******************************************
Jadałem podwieczorki, nie zwracając uwagi na to, że niedługo miała być kolacja, jeszcze w czasach liceum i studiów... Jednak kiedy podjąłem pracę i wracałem do domu nie wcześniej niż o dwudziestej, zaprzestałem.
To był błąd.
Kiedy intensywnie pracujesz, fizycznie czy umysłowo, pod koniec popołudnia potrzebujesz zastrzyku energii.
Oczywiście możesz próbować jakoś przetrwać przerwę pomiędzy obiadem a kolacją.
Jednakże z czasem zauważysz, że gdy około południa przegryzasz na szybko coś co trudno nazwać obiadem, to wieczorem umierasz z głodu. A jeżeli z powodu korka przyjedziesz do domu jeszcze później niż zwykle, jest bardzo pewne, że najpierw rzucisz się na ciastka i inne przekąski.
Efekt – zanim przygotujesz kolację, trudno Ci się będzie powstrzymać od zjedzenia więcej niż nakazuje rozsądek, co tuż przed snem jest wyjątkowo niezdrowe.
Ponadto jeśli to Ty przygotowujesz wieczorny posiłek, już sam widok i smak jedzenia może być prawdziwym wyzwaniem. Oparcie się pokusie kosztowania wszystkich dań po trochu jest w zasadzie niemożliwe.
Jednak największe wyzwanie czeka tych rodziców, którzy podają dzieciom posiłek, a sami czekają na powrót partnera z pracy. Tylko mnich mógłby się oprzeć pokusie nałożenia sobie „porcyjki”, potem kolejnej, potem deseru..., zanim będzie można zasiąść do stołu, aby zjeść „prawdziwą” kolację.
Oczywiście w taki sposób nie należy postępować.
Zapewne domyślasz się rozwiązania: codziennie między szesnastą a siedemnastą trzeba jeść podwieczorek.
Wtedy zapychanie się na zapas obiadem nie będzie konieczne. Na kolację zaś dotrzesz z lekkim sercem (i żołądkiem). Łatwiej Ci też będzie zjeść mniej na kolację, co jest korzystne dla Twojego zdrowia i co zapobiega problemom ze snem.
Oczywiście nie wolno zapychać się ciastem czy ciastkami lub słodzonymi napojami. Napisałem, że podwieczorek musi być „odpowiedni”, co oznacza że trzeba go przemyśleć i przygotować.
Oto kilka pomysłów na podwieczorek:
Nie waham się również naruszyć kulinarną tradycję i kiedy mam ochotę (i odpowiednie składniki w lodówce), polecam także:
Do tego możesz wypić dwie filiżanki zielonej herbaty z miętą i bez cukru. Ja zaparzam ją przez dziesięć minut, aby wzmocnić działanie przeciwnowotworowe EGCG (galusanu epigallokatechiny).
Staram się jeść podwieczorek, siedząc przy stole i w towarzystwie, na przykład razem z dziećmi, które chętnie rozmawiają ze mną o tym, czym się właśnie zajmują.
Oto kilka porad żywieniowych dotyczących podwieczorków opartych na wskazówkach specjalisty ds. żywienia niemowląt i naturopaty, Julie Balcazar1.
Oto kilka zasad, które należy stosować, aby uniknąć katastrof związanych z wpuszczeniem dzieci do kuchni:
Zasada 1: Na przygotowanie potrawy przeznacz dwa razy więcej czasu niż zwykle.
Zasada 2: Przed gotowaniem przypomnij o konieczności upięcia długich włosów i umyciu rąk. Załóż dzieciom fartuszki i przykryj stół łatwą do wyczyszczenia ceratą. (Lepiej też, żeby pod fartuszkiem nie było odświętnych ubrań i nowych bucików).
Zasada 3: Najlepiej używajcie drewnianych lub plastikowych akcesoriów i misek ze stali nierdzewnej.
Zasada 4: Wytłumacz dzieciom, by potrawy próbowały łyżką, a nie palcem.
Zasada 5: W kuchni sprzątajcie na bieżąco.
Zasada 6: Na początek wybierz proste potrawy, aby uniknąć problemów z trawieniem!
Przepis na podwieczorek
Czas przygotowania + czas oczekiwania + czas pieczenia = 1 godz. 30 minut
Składniki:
Dodatkowo (do wyboru):
Sposób przygotowania:
Wymieszaj składniki ręcznie lub mikserem. Dodaj odrobinę wody, wymieszaj i odstaw na godzinę. Formuj z ciasta małe kulki i układaj je na natłuszczonej blasze, a następnie piecz w piekarniku przez 15 do 20 minut, pilnując, aby się nie spaliły. Pozostaw do ostygnięcia, zanim przełożysz je do pojemnika do przechowywania żywności.
Na zdrowie!
Jean-Marc Dupuis
PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.
******************************************
Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.
Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.
Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.
******************************************
Źródła
1) patrz blog http://gaiana.over-blog.com/article-le-gouter-la-cle-de-voute-de-la-journee-110346988.html
Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.