×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2015-05-15

Prawda czy fałsz: ocet jabłkowy

Nic nie działa tak skutecznie na marketingowym rynku naturalnych metod leczniczych niż wmówienie, że jakiś prosty produkt wspaniale, cudownie i niesamowicie wyleczy odtąd wszystko: począwszy od odcisków, poprzez nieświeży oddech aż po raka, nadwagę i sprawność seksualną (te dwa ostatnie punkty – wyróżnione są zawsze w reklamach takich produktów bardzo mocno).

******************************************

Aż w 80% Twój stan zdrowia zależy od...

sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz

90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!

Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!

Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia

W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.

******************************************

Oczywiście nigdy nie odbywa się to bez „subtelnego” dodatku w postaci propozycji zakupu specjalnych kapsułek, książek, tabletek lub innego leku-cud na wszelkie dolegliwości. Wszystko to za wygórowaną cenę, przez Internet od firmy, która nie wiadomo, gdzie ma swoje serwery.

„Klasyki gatunku” zawierają: sodę, mleczko pszczele, propolis, zioła szwedzkie, chlorek magnezu, przepisy na „dietę-cud” typu głodzenie się, a na najwyższym podium stoi ostatnio… ocet jabłkowy.

Trudno dojść prawdy, bo rzeczywiście niektóre z tych produktów mają realny wpływ na zdrowie, czasem wręcz spektakularny. O wielu z nich regularnie piszę w newsletterze Poczta Zdrowia.

Dziś wyjawię Ci całą prawdę o occie jabłkowym: czego można od niego oczekiwać, a jakich zagrożeń uniknąć. Bo na wielu stronach internetowych i w książkach sporo jest o nim bajek.

Lekarz w amerykańskich górach

Najpopularniejsze publikacje o occie jabłkowym opierają się na bestsellerowej książce amerykańskiego lekarza, dr. DeForesta Clintona Jarvisa.

Dr Jarvis, który zmarł w 1966 roku, był wiejskim lekarzem w stanie Vermont – górzystym regionie północno-wschodniej części Stanów Zjednoczonych.

W 1958 roku napisał on książkę o „medycynie ludowej” (Folk Medicine), która sprzedała się w milionach egzemplarzy. Zalecał w niej mieszankę octu jabłkowego i miodu jako lekarstwo na niezliczoną liczbę chorób.

W rzeczywistości większość zalet tej mikstury wyssana była z palca.

Nieważne, obecnie, ponad pięćdziesiąt lat później, setki stron internetowych powielają w całości zalecenia dr. Jarvisa.

Postanowiłem zatem usystematyzować temat.

Ocet jabłkowy skuteczny w walce z cukrzycą

Kiedy spożywasz węglowodany (skrobię, cukier, owoce, warzywa...) i dodajesz odrobinę octu do posiłków (jedna łyżka), spowalnia to wzrost poziomu cukru we krwi, produkcję insuliny1 oraz obniża poziom cholesterolu we krwi.

Kwasowość octu spowalnia opróżnianie żołądka, co sprawia że każdy skonsumowany posiłek ma niższy indeks glikemiczny (IG). A to pociąga za sobą same pozytywne skutki zdrowotne,

Ponadto ocet blokuje aktywność amylazy w jelicie cienkim. Amylaza to enzym rozkładający wielocukry (np. skrobię) na cukry proste (np.glukozę), które następnie są wchłaniane z przewodu pokarmowego.

Część spożywanej skrobi nie przekształca się w cukier we ?? krwi, ale jest wydalana w toalecie. Efekt ten jest działaniem kwasu octowego  zawartego we wszystkich octach, nie tylko w jabłkowym.

I wreszcie, wypicie octu obniża apetyt, co zmniejsza ilość spożywanego jedzenia w czasie posiłku.

Przygotowywanie posiłków z użyciem octu jest dobrą rzeczą, jeśli masz cukrzycę lub gdy się jej obawiasz. Z tych samych powodów dodawanie octu do potraw jest również dobre dla tych wszystkich, którzy mają tendencję do nadwagi i otyłości.

Ocet w walce z nadciśnieniem

Kwas octowy zawarty w occie może również obniżać ciśnienie krwi.

Ocet może zmniejszać aktywność reniny, enzymu odpowiadającego za obkurczanie naczyń krwionośnych, który podwyższa ciśnienie krwi. Lekarze mówią o „wazokonstrykcyjnym” efekcie reniny. Dzięki octowi słabnie oddziaływanie reniny, naczynia krwionośne rozkurczają się, zmniejsza się ciśnienie tętnicze, tym samym przestając nadwyrężać ściany naczyń.

Zmniejsza się tym samym ryzyko sztywnienia tętnic, a tym samym maleje ryzyko wystąpienia udaru mózgu.

Należy jednak zwrócić uwagę (bardzo ważne!), że informacja o zbawiennym wpływie na ciśnienie krwi opiera się tylko na pojedynczym badaniu, przeprowadzonym na szczurach2.

Czyszczenie uszu octem

Ocet, ze względu na kwaśny odczyn, jest bardzo skuteczny w walce z bakteriami. Badacze udowodnili, że najbardziej skuteczny jest w przypadku bakterii najczęściej wywołujących bóle uszu. Są to bakterie z rodzaju: Pseudomonas, Staphylococcus i Proteus.

Ocet mógłby być ciekawą alternatywną metodą leczenia w przypadku braku antybiotyków.

Jednakże efekt ten był testowany wyłącznie w probówce, na hodowli komórkowej... w 1998 roku3.

Osteoporoza

Wraz z wiekiem oraz spadkiem poziomu hormonów płciowych kości stają się porowate i podatne na złamania. Zjawisko to nazywamy osteoporozą. Powoduje ono pęknięcia, czasem bardzo poważne (takie jak złamania kości biodrowej lub szyjki kości udowej), które mogą nawet prowadzić do niepełnosprawności.

Ocet mógłby być również skuteczny przy wzmacnianiu kości. W istocie zwiększa on absorpcję wapnia w jelitach i zmniejsza aktywność komórek, które niszczą kości.

Ale i tym razem efekt ten nie został dostatecznie udowodniony. Zaobserwowano to jedynie u szczurów, w 1999 roku4.

Ocet bogaty w przeciwutleniacze

Ocet jest bardzo bogaty w przeciwutleniacze. Zawiera on około 600 mg/l związków fenolowych5.

Podobnie jak wszystkie świeże owoce i warzywa, bogate w przeciwutleniacze, również ocet mógłby chronić przeciwko chorobom neurodegeneracyjnymi, takim jak choroba Alzheimera lub choroba Parkinsona.

Reszta jest tajemnicą...

Jeśli o mnie chodzi, to na tym kończą się zalety octu.

Dr Jarvis twierdził, że ocet jabłkowy oczyszcza i regeneruje komórki, działa przeciwbólowo na stawy i mięśnie, rozpuszcza złogi wapnia w tętnicach, oczyszcza nerki i pęcherz...

Ale choć środki tego typu nadal zalecanie są przez niektórych, to nie mają one żadnych podstaw naukowych.

Tak naprawdę ocet składa się głównie z wody i kwasu octowego.

Strawiony w żołądku, zmienia się w wodę i CO2. A już na pewno nie ma możliwości rozpuszczania złogów wapnia w tętnicach ani przemieszczania się i oddziaływania na komórki, nerki czy stawy.

Niektórzy twierdzą, że jest to spowodowane pektyną jabłkową, która znajduje się w occie jabłkowym, a także wyjątkowym bogactwem minerałów.

Ale ocet jabłkowy nie zawiera pektyny: pektyna jest włóknem jabłkowym, a w occie nie ma włókien.

Poza tym, nie dostarcza użytecznych minerałów. Zawiera sód (sól kuchenną) – to nic nadzwyczajnego, fosfor (którego zazwyczaj jest za dużo w naszej żywności), żelazo i miedź (które najczęściej też mamy w nadwyżce) oraz niewielkie ilości selenu, wapnia i magnezu, na poziomie znacznie niższym niż w przypadku większości produktów pochodzenia roślinnego6.

Prawdą jest, że ocet jabłkowy zawiera potas. Potas pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej, a tym samym chroni przed ubytkami minerałów, co jest przyczyną powstania osteoporozy. Jednak ocet jabłkowy zawiera go zbyt mało: maksymalnie 1 g na litr, podczas gdy potrzebujesz od 2 do 6 g potasu dziennie, aby zachować zdrowie.

Łatwo zaspokoić inaczej tę potrzebę – wystarczy jeść dużo warzyw, które są bogate w potas.

Ponadto ocet nie zawiera prawie żadnych witamin; trochę B6 i to wszystko.

Ocet dla urody

Bez spektakularnych efektów dla zdrowia, czy ocet jabłkowy mógłby być skuteczny jako kosmetyk do skóry, włosów czy zębów?

W tej niezwykle subiektywnej dziedzinie każdy powinien bazować na swoich doświadczeniach. Osobiście bezwzględnie odradzam stosowanie octu jako płukanki do ust.

Na jednej ze stron internetowych, zawierającej wydumane porady zdrowotne, przeczytałem:

Ocet jabłkowy zwalcza zapalenie bakteryjne, stymuluje irygację dziąseł. Aby utrzymać zdrowe dziąsła, codziennie rano i wieczorem, po umyciu zębów, przepłukuj usta octem jabłkowym rozcieńczonym z wodą (1 łyżeczka na szklankę wody).

Przecież ocet, który jest kwaśny, atakuje szkliwo zębów!

Badanie przeprowadzone na 2385-osobowej grupie nastolatków (w wieku 14 lat) wykazało, że regularne spożywanie octu może zwiększyć erozję zębów i niszczyć szkliwo7. Ponadto, efekty te mogą być przyczyną rozwoju i nasilenia problemów związanych z wrażliwością zębów8.

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

******************************************

Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.

Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.

Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.

******************************************

Źródła:

1)

  • Ostman E, Granfeldt Y, Persson L, Bjorck I. Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16015276?dopt=Citation
  • Eur J Clin Nutr 2005 September;59(9):983-8.2. Johnston CS. Strategies for healthy weight loss: from vitamin C to the glycemic response; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15930480?dopt=Citation
  • J Am Coll Nutr 2005 June;24(3):158-65.3. Leeman M, Ostman E, Bjorck I. Vinegar dressing and cold storage of potatoes lowers postprandial glycaemic and insulinaemic responses in healthy subjects; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16034360?dopt=Citation
  • Eur J Clin Nutr 2005 November;59(11):1266-71.4. Johnston CS, Kim CM, Buller AJ. Vinegar improves insulin sensitivity to a high-carbohydrate meal in subjects with insulin resistance or type 2 diabetes. Diabetes Care 2004 January;27(1):281-2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14694010?dopt=Citation

2) Kondo S, Tayama K, et al. Antihypertensive effects of acetic acid and vinegar on spontaneously hypertensive rats. Biosci Biotechnol Biochem 2001 December;65(12):2690-4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11826965?dopt=Citation
3) Thorp MA, Kruger J, et al. The antibacterial activity of acetic acid and Burow's solution as topical otological preparations. J Laryngol Otol 1998 October;112(10):925-8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10211213?dopt=Citation
4) Kishi M, Fukaya M, et al. Enhancing effect of dietary vinegar on the intestinal absorption of calcium in ovariectomized rats. Biosci Biotechnol Biochem 1999 May;63(5):905-10. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10380633?dopt=Citation
5) Davalos A, Bartolome B, Gomez-Cordoves C. Antioxidant properties of commercial grape juices and vinegars. Food Chemistry 2005;93(2):325-30.
6) Valeurs nutritives du vinaigre, de cidre. http://www.guide-des-aliments.com/dietetique/detail_nutrition_vinaigre-de-cidre_13.html
7) Milosevic A, Bardsley PF, Taylor S. Epidemiological studies of tooth wear and dental erosion in 14-year old children in North West England. Part 2: The association of diet and habits. Br Dent J 2004 October 23;197(8):479-83.
8) Zandim DL, Correa FO, et al. The influence of vinegars on exposure of dentinal tubules: a SEM evaluation. Pesqui Odontol Bras 2004 January;18(1):63-8.

Komentarze

Basia 2015-05-15 18:16
Drogi Panie, ...pisze Pan: "Szanowny Czytelniku, nic nie działa tak skutecznie na marketingowym rynku naturalnych metod leczniczych niż wmówienie, że jakiś prosty produkt wspaniale, cudownie i niesamowicie wyleczy odtąd wszystko: począwszy od odcisków, poprzez nieświeży oddech aż po raka, nadwagę i sprawność seksualną (te dwa ostatnie punkty – wyróżnione są zawsze w reklamach takich produktów bardzo mocno). Oczywiście nigdy nie odbywa się to bez „subtelnego” dodatku w postaci propozycji zakupu specjalnych kapsułek, książek, tabletek lub innego leku-cud na wszelkie dolegliwości. Wszystko to za wygórowaną cenę, przez Internet od firmy, która nie wiadomo, gdzie ma swoje serwery....." ... a robi pan DOSLOWNIE TO SAMO sprzedajac ksiazki taka sama droga, wiec czy nie jest to czysta hipokryzja?? Just asking?
Renata Galazka-Vasilev 2015-05-19 17:53
O ile ja wiem , to ocet jałkowy różni się od octu winnego, tym , że zawiera kwas jabłkowy , a nie octowy , a jego nazwa ocet jest tylko nazwą ze wzgłędu na kwaśny smak przypominający klasyczny ocet. Ocet jabłkowy nie zawiera kwasu jabłkowego , zawiera wszystko to , co zawierają jabłka, a więc kwas jabłkowy, minerały i pektyny, które znakomicie ściągają śluz z gardła, i przewodu pokarmowego, dosłownie jak magnez. Zachęcam do sprawdzenia jak wystąpi ból gardła i mokry kaszel- działa tak silnie, że lepiej nie może , niemalże czarodziejsko. Pozdrawiam.
Renata Galazka-Vasilev 2015-05-19 17:57
Poprawka do komentarzu odnośnie octu jabłkowego:ocet jabłkowy nie zawiera kwasu octowego ale kwas jabłkowy
Dorota 2015-05-20 13:03
Ja też chciałam zauważyć, że podczas czytania artykułu kilkakrotnie wyskakiwało okienko proszące o mojego emaila, żeby otrzymać newsletter. Po chwili znika krzyżyk do zamknięcia okienka i już nie można się go pozbyć. tym samym traci Pan wiarygodność, bo również stosuje podstępne metody wyciągania emaili, oczywiście żeby potem mi coś sprzedać!!! B. nieładnie!
Marzena 2015-05-21 16:49
Witam. Tak, ocet jabłkowy to kwas jabłkowy. Ja w ciągu dnia piję wodę alkaliczną i odkwaszam organizm. Przed każdym jedzeniem piję ocet jabłkowy, bo musi być zakwaszony żołądek, żeby mógł strawić to co pochłonę, to zdrowy sposób na produkcję kwasu solnego. Ocet robię sama - jabłka zalewam wodą z miodem (łyżka miodu na szklankę wody), tyle wody, żeby przykryły jabłka, trzymam trzy tygodnie codziennie mieszając, potem zlewam do butelki szklanej i sobie piję, i dobrze się mam, i nie dzięki temu nie mam zgagi. Masz pytania? możesz napisać marzenabiomag@op.pl Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Jajko kurze sposobem na bolesne stawy

Jeśli cierpisz z powodu sztywnych, opuchniętych i bolesnych stawów, z pomocą pospieszyć Ci może... kura. Sekret tkwi w białej błonie... czytaj więcej

Co zrobić z nadmiarem potu?

To niesprawiedliwe! Po takim samym wysiłku fizycznym: niektórzy spływają potem jak lód z trzech gałek porzucony na parkingu... czytaj więcej

Ochrona przed wirusem Ebola

Po raz kolejny powtarzam, że w krajach zachodnich epidemia wirusa Ebola jest wysoce nieprawdopodobna. Pojedyncze przypadki, które miały miejsce... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.