Sprawdź:
- czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
- co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
- jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?
Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.
A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.
Jeśli jakiś ciężar uciska żołądek, płyny zawarte w żołądku próbują się z niego wydostać.
Zazwyczaj kierują się w górę do przełyku (przewodu łączącego jamę ustną z żołądkiem).
Kwaśna treść żołądka może się przedostać aż do jamy ustnej.
To wywołuje ból, ale przede wszystkim pieczenie w przełyku, ponieważ przełyk nie jest przystosowany do takich sytuacji.
Sok żołądkowy służy do trawienia pokarmu, a w jego skład wchodzi kwas solny.
Jeśli kwas solny często przedostaje się do przełyku, zaczyna dochodzić dosłownie do chemicznego oparzenia przełyku.
Tworzą się rany i stan zapalny. Ból staje się coraz silniejszy.
Kusi wtedy, aby zażyć leki zobojętniające sok żołądkowy lub hamujące jego działanie. Zresztą większość lekarzy przepisuje te leki.
Jednak to błąd.
Sok żołądkowy jest kwaśny. To normalne, prawidłowe i konieczne.
Obniżanie jego kwasowości to bardzo zły pomysł.
Nieprawidłowym zjawiskiem jest przedostawanie się kwasu żołądkowego do przełyku. Jednak jeśli będziesz brać tabletki zmniejszające kwasowość, będziesz mieć jeszcze większe problemy trawienne i jeszcze bardziej nasilony refluks.
Pokarmy nie są trawione bez kwasu. Niedobór kwasu żołądkowego zaburza proces wchłaniania składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia, co może prowadzić do osteoporozy, niedokrwistości, depresji. Stan zdrowia się pogarsza. Niedostatecznie strawione pożywienie wywołuje w jelitach przewlekłe zapalenie, które jest źródłem chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów, astmy, zapalenia skóry, chorób autoimmunologicznych.
Oczekiwana długość życia się zmniejsza. Ryzyko wszelkiego rodzaju chorób rośnie. Dlatego leki zobojętniające sok żołądkowy mają nieskończenie długą listę poważnych skutków ubocznych.
Przede wszystkim zajmij się spoczywającym na żołądku ciężarem, który wywołuje cofanie się kwaśnej treści do przełyku.
Na refluks często cierpią kobiety w ciąży. Dolegliwości z nim związane powinny ustąpić po urodzeniu dziecka.
Natomiast osoby otyłe, które mają dużo tkanki tłuszczowej w obrębie jamy brzusznej, powinny zmniejszyć masę ciała, stosując dietę niskowęglowodanową.
U osób szczupłych cierpiących na refluks, przyczyną mogą być gazy w jelitach, uciskające brzuch. Chodzi o gazy powstające w jelicie w procesie – zachodzącej z udziałem bakterii – fermentacji spożytych cukrów.
Ten problem występuje szczególnie wtedy, gdy w żołądku jest za mało kwasów. Wówczas do jelita trafiają niedostatecznie strawione węglowodany (cukry) i fermentują. Jelita pęcznieją jak balon, uciskają żołądek, powodując cofanie się treści żołądka do przełyku.
Jakkolwiek paradoksalne może się to wydawać, sposobem na wyeliminowanie refluksu jest zwiększenie kwasowości żołądka. Zupełnie odwrotnie niż zazwyczaj zalecane.
W prawidłowych warunkach w ściankach żołądka powstaje wystarczająca ilość soku żołądkowego.
Jeśli tak się nie dzieje, zazwyczaj przyczyną tego jest bakteria: Helicobacter pylori (H. pylori), która neutralizuje kwasowość żołądka. Rozmnaża się w obecności wodoru, powstającego we wspomnianym wyżej procesie fermentacji węglowodanów.
Z upływem czasu problemy z refluksem prawie zawsze się nasilają. Powodem jest tzw. błędne koło: im mniej kwasu w żołądku, tym gorsze trawienie cukrów, tym bardziej cukry fermentują i powstaje wodór, którym karmią się bakterie H. pylori, a te obniżają kwasowość żołądka. I tak dalej...
Leki zobojętniające sok żołądkowy stanowią dla przemysłu farmaceutycznego idealny „model biznesowy”.
Takie wyjaśnienie wydaje się przesadzone? Zgadzam się – takie się wydaje. Ale to jedyne wyjaśnienie, jakie znalazłem, które jest spójne i logiczne.
Po pierwsze, trzeba jeść więcej kwaśnych produktów, zwłaszcza produktów kiszonych zawierających dużo probiotyków, czyli dobrych bakterii wspomagających trawienie. Należy zatem spożywać niepasteryzowaną kapustę kiszoną, ocet, sok z cytryny bio, ogórki kiszone, jogurty, kefiry. Podczas posiłku nie należy pić, zwłaszcza wody, która bardzo rozcieńcza sok żołądkowy. Za to kieliszek wina może być korzystny.
Zbyt niska kwasowość może wynikać z niedoboru witaminy B1, B12 oraz cynku, które pełnią ważną rolę w wytwarzaniu soku żołądkowego. Jedz zatem wołowinę, wątróbkę, jagnięcinę, jajka, sery, siemię lniane i nasiona słonecznika.
Istnieją produkty pomagające zwalczać bakterię H. pylori. Zaliczamy do nich imbir, zieloną herbatę oraz owoce i warzywa bogate w witaminę C (kiwi, truskawki, pomarańcze, szpinak). Badania pokazują, że około połowa populacji jest zarażona tą bakterią, a prawdopodobieństwo zarażenia rośnie wraz z wiekiem.
Jeśli infekcja ta jest uporczywa, niezbędne będzie podanie antybiotyków. To absolutnie konieczne, gdyż może zapobiec chorobie wrzodowej, a nawet rakowi żołądka.
Ogranicz wywołujące gazy produkty: soczewicę, fasolę, kapustę, karczochy, szparagi, niefermentowane produkty mleczne. Dobrze byłoby również zmniejszyć spożycie zbóż zawierających gluten oraz owoców, takich jak jabłka i gruszki, bogatych we fruktozę.
Oczywiście unikaj wszystkich produktów wytwarzanych przemysłowo z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego (herbatników, deserów, cukierków, batoników).
Spożywaj żywność o wysokiej zawartości błonnika (rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego) oraz probiotyków (jak wspomniane powyżej).
Przede wszystkim unikaj nadmiaru cukrów, gdyż sprzyjają patogennej florze jelitowej.
Jeśli żaden sposób nie pomaga, być może konieczne będzie leczenie operacyjne. Jednak rozwiązaniem długoterminowym na pewno nie są leki zobojętniające sok żołądkowy.
Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis
---
Już wkrótce:
Te i innego typu porady znajdziesz już w styczniowym wydaniu miesięcznika Naturalnie Zdrowym Być – niezależnego czasopisma, które o problemach zdrowotnych mówi bezkompromisowo.
Zaprenumeruj go TERAZ, aby otrzymać: 3 prezenty:
Prezent 1. RABAT na zakup prenumeraty Naturalnie Zdrowym Być,
Prezent 2. E-book Rak – wszystkie naturalne rozwiązania,
Prezent 3. E-book Stop Artrozie – jak skutecznie leczyć chorobę zwyrodnieniową stawów.
Aby skorzystać ze specjalnej oferty powitalnej dla nowych prenumeratorów miesięcznika Naturalnie Zdrowym Być, kliknij tutaj
---
Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.