Sprawdź:
- czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
- co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
- jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?
Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.
A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.
Czas menopauzy jest trudny i niemal połowa kobiet przybiera na wadze (średnio 4,6 kg [1]).
Ten przyrost masy ciała można byłoby przyjąć z humorem lub przynajmniej w dobrym nastroju, gdyby jedynym tego skutkiem było „bardziej apetyczne” ciało, jak mawiała moja babcia.
Problem jednak polega na tym, że tkanka tłuszczowa:
Tkanka tłuszczowa w obrębie brzucha to słynny „tłuszcz trzewny”, najgorszy z możliwych. Gromadzi się wokół narządów jamy brzusznej. Nie dość, że wygląda mało estetycznie, zwiększa ryzyko praktycznie wszystkich chorób, w tym nowotworów. Zwłaszcza raka piersi, którego obawiają się kobiety po menopauzie.
W tej dziedzinie naukowcy przeprowadzili kilka eksperymentów na otyłych myszach. Wstrzyknęli im komórki rakowe i poddali przerywanej głodówce. Wyniki zaprezentowali 23 marca 2019 roku na Dorocznym Kongresie Lekarzy Endokrynologów (specjalistów od cukrzycy i hormonów).
Wyniki wskazują, że przerywany post stanowi bardzo interesującą możliwość, aby zmniejszyć u kobiet ryzyko zachorowania na raka piersi [2].
„We wszystkich trzech badaniach, przerywana głodówka dała efekt bardzo znaczący, opóźniając rozwój guzów nowotworowych i zmniejszając powiększanie się guzów u otyłych myszy”, stwierdzili naukowcy.
Głodówka przerywana polega na przegrupowaniu posiłków tak, aby zmieściły się w ciągu ośmiu kolejnych godzin.
Na przykład, pierwszy posiłek o godzinie 10 rano, a ostatni o 18.
Oznacza to, że przez 16 godzin na dobę (w tym przypadku od godziny 18 do godziny 10 następnego dnia), nie dostarczasz organizmowi żadnych kalorii. Pozwala to odpocząć żołądkowi i jelitom, a także trzustce.
Przerywaną głodówkę można również prowadzić w ujęciu tygodniowym: wówczas jesz normalnie przez pięć dni, a następnie przez dwa dni zupełnie nic nie jesz (tylko pijesz wodę).
Z doświadczenia wielu osób wynika, że tę metodę łatwiej stosować niż dietę, w której trzeba w nieskończoność ograniczać pożywienie.(ciąg dalszy poniżej)
---
Jeden z tych czynników trafnie wskazuje, czy Twoje serce jest zdrowe.
Czy wiesz, który? (Wskazówka: to nie ten, co myślisz)
Proszę kliknij jedną z opcji:
a) cholesterol,
b) ciśnienie krwi,
c) triglicerydy,
d) poziom CRP.
Jeśli odgadniesz poprawnie, masz szansę pomóc swojemu sercu zachować zdrowie na długie lata!
(Kliknij tutaj, aby przejść bezpośrednio do odpowiedzi)
----
Według specjalisty Chrisa Kressera, korzyści z postu przerywanego są następujące [3]:
Jest to zatem metoda generująca korzyści na każdym poziomie i zmniejszająca ryzyko wielu poważnych chorób, w tym chorób sercowo-naczyniowych, chorób neurodegeneracyjnych (choroby Alzheimera, Parkinsona), nowotworów (związanych ze stanem zapalnym i oksydacją), bólu stawów oraz cukrzycy.
Unikaj stosowania głodówki, nawet przerywanej, jeżeli cierpisz na przewlekłe zmęczenie, zaburzenia równowagi hormonalnej, jeżeli jesteś kobietą starającą się zwiększyć płodność, jeżeli cierpisz na anoreksję lub bulimię, albo przeżywasz silny stres w pracy lub w domu.
Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis
-----
Źródła:
[1] https://www.gfmer.ch/Presentations_Fr/Fluctuations_ponderales.htm
[2] https://www.endocrine.org/news-room/2019/endo-2019—time-restricted-eating-may-help -prevent-breast-cancer
[3] https://chriskresser.com/intermittent-fasting-the-science-behind-the-trend/
Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.