×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2013-02-19

Przyprawa stabilizująca poziom cukru we krwi

W ciągu jednego pokolenia zapadalność na cukrzycę typu 2 zwiększyła się na świecie pięciokrotnie. To prawdziwa katastrofa.

Choć ludziom wydaje się dziś, że mogą się „wyleczyć”, połykając chemię w pigułkach, prawda jest taka, że coraz częściej cukrzyca jest chorobą wynikającą ze stylu życia.

Podstawą profilaktyki jest dieta niskoglikemiczna, czyli oparta na produktach, które nie zamieniają się zbyt szybko w glukozę i nie wywołują gwałtownego wyrzutu insuliny.

Również zwiększone spożycie cynamonu może obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę, ponieważ przyczynia się do ustabilizowania poziomu cukru we krwi.

Ferrari wśród przeciwutleniaczy

Cynamon to jedna z roślin o największej zawartości przeciwutleniaczy wyrażonej wskaźnikiem ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity, pojemność antyoksydacyjna w próbkach biologicznych) na bardzo wysokim poziomie: 267,536 (pięciokrotnie wyższym niż w przypadku owocu granatu!).

Był doceniany lub wręcz ubóstwiany przez większość wielkich cywilizacji ze względu na swój ciepły i słodki smak oraz subtelny aromat, który znacząco zwiększa przyjemność jego spożywania.

Cynamon pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi poprzez stymulowanie receptorów insuliny i zwiększanie ich wrażliwości na ten hormon, co skutkuje obniżeniem glikemii (stężenia cukru we krwi). W rezultacie organizm musi wytwarzać mniej insuliny, by uzyskać ten sam efekt. Odciąża to trzustkę, stymuluje metabolizm i łagodzi stany zapalne.

Cynamon zawiera od 0,5 do 1% silnych olejków eterycznych, słynących ze swoich właściwości przeciwdrobnoustrojowych, bardzo skutecznych w hamowaniu rozwoju bakterii i drożdży, w tym Candida albicans.

W trzech głównych olejkach cynamonu zawarte są następujące związki czynne: aldehyd cynamonowy, octan cynamylu i alkohol cynamylowy. Aldehyd cynamonowy był badany pod kątem swojej zdolności blokowania wydzielania czynników zapalnych przez błony komórkowe.

Gdyby zalet cynamonu było jeszcze Państwu mało – dodam, że już sam jego zapach silnie stymuluje obszary mózgu odpowiedzialne za zdolność koncentracji i pamięć.

Zrób przysługę bliskim

Śmiało dosypuj zatem cynamonu do różnych potraw.

O ile w Europie i Ameryce Północnej zwykle stosuje się cynamon do dań słodkich (ciasteczek, szarlotek, kompotów, lodów, deserów czekoladowych), w Afryce Północnej i Azji jest wprost odwrotnie – doprawia się nim głównie potrawy słone, zwłaszcza z czerwonego lub drobiowego mięsa (na przykład przepyszne marokańskie pastille).

Sproszkowany cynamon źle znosi zbyt długą obróbkę cieplną, dlatego najlepiej dodawać go pod koniec gotowania. Odwrotnie rzecz się ma z laskami cynamonu, które lepiej znoszą wysokie temperatury.

Przyprawiając dania cynamonem, wyświadczysz przysługę swoim gościom, ponieważ doskonale stymuluje on ślinianki i błonę śluzową żołądka. Będzie im także przyjemniej po posiłku, ponieważ cynamon ułatwia trawienie i eliminowanie gazów, a także łagodzi skurcze żołądka i jelit.

Cynamon należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, w hermetycznym pojemniku, by ograniczyć jego utlenianie. Cynamon w proszku nadaje się do spożycia przez 6 miesięcy, laski cynamonu przez około rok. Jeśli cynamon stracił słodki zapach, trzeba go już niestety wyrzucić.

Jaki cynamon wybrać?

Cynamon przed zmieleniem ma postać lasek zwiniętych w rulon jak bibułki papierosowe. Są to właściwie fragmenty wysuszonej kory cynamonowca, drzewa rosnącego w azjatyckich tropikach.

Najcenniejsze cynamonowce pochodzą z Cejlonu oraz Chin i nieco się od siebie różnią.

Cynamon cejloński ma kolor ochry, a laski składają się z bardzo cienkich warstw. Natomiast cynamon z Chin ma ciemniejszą, czerwoną barwę, a laski są grubsze. Ten ostatni jest również mniej słodki, ma gorzkawy posmak.

Podstawowa różnica między obiema odmianami polega jednak na zawartości kumaryny. Znacznie więcej tego składnika rozrzedzającego krew zawiera cynamon chiński, nazywany także kasją, dlatego należy go stosować z umiarem w porównaniu z prawdziwym cynamonem cejlońskim.

Pół łyżeczki cynamonu dziennie wystarczy, by wyciągnąć z niego wszystkie wymienione wyżej dobrodziejstwa.

A na zakończenie anegdotka…

„Weź ćwierć dorodnego barana…”

„Encyklopedia Britannica” informuje, że cynamon był swego czasu cenniejszy od złota. Wiadomo, że Mojżesz zalecał stosowanie cynamonu w produkcji świętych olejów i że sam król Salomon używał go jako składnik swoich cennych wonności. Cynamon był ponadto najważniejszym z drogocennych cukrów dla holenderskich kupców Kompanii Wschodnioindyjskiej (tych, którzy się na nim znali), niemniej jego porównanie do złota przytaczane przez „Encyklopedię Britannica”, która zresztą nie podaje swoich źródeł, wydaje mi się jednak wątpliwe.

Tak czy inaczej, nie o tym miała być moja anegdota, lecz o Herodocie, historyku greckim z V wieku p.n.e.

W starożytności cynamon przywożony był przez karawany przybywające z odległych i tajemniczych regionów Azji. Herodot, który nigdy się tak daleko nie zapuścił, nie mógł zrozumieć, dlaczego towar ten jest tak drogi. Wyjaśnił mu to pewien dowcipny kupiec.

Stwierdził, że żaden człowiek nie wie, skąd się bierze cynamon. Wiedzą to jedynie wielkie ptaki, które używają go do produkcji gniazd na półkach klifów tak stromych, że człowiek nie może do nich dotrzeć.

Aby więc pozyskać ten wyjątkowy aromat należy pozostawić u podnóży gór solidne sztuki mięsa dla tych wielkich ptaszysk, aby te próbowały zabrać łup do gniazd. A ponieważ ptaki te są jednocześnie zbyt wątłe, by utrzymać podrzucony im ciężar, spadają na ziemię, a ludzie przechwytują ich cenny budulec!

Nic więc dziwnego, że kupcy wyceniali go drożej od złota…

Życzę zdrowia!
Jean-Marc Dupuis

PS W wydawanym przez Pocztę Zdrowia miesięczniku Dossier Naturalnych Terapii wskażemy Ci dziesiątki naturalnych metod, które nie powodują skutków ubocznych, a mogą rozwiązać wiele problemów zdrowotnych dotykających Ciebie lub Twoich Bliskich.

Znajdziesz tu szybkie i skuteczne rozwiązania, a także bardziej złożone receptury medycyny naturalnej, które są w stanie poradzić sobie z najgroźniejszymi patologiami. Dossier Naturalnych Terapii ukazuje organizm ludzki jako skomplikowaną maszynę, co pozwala zrozumieć prawdziwe przyczyny różnych chorób.

Wreszcie znajdziesz sposób, by wziąć sprawy zdrowia we własne ręce.

Najlepiej jeszcze dziś zaprenumeruj Dossier Naturalnych Terapii - cykl comiesięcznych raportów o naturalnych metodach leczenia.

Uwaga: Do poniedziałku czekają na Ciebie 2 ważne raporty w prezencie o wartości 29,80 zł (o cukrzycy i o cholesterolu) i dodatkowo rabat 19,80 zł.

Oznacza to, że decydując się na prenumeratę TERAZ, oszczędzisz aż 49,60 zł (tyle wynosi łączna wartość rabatu i dwóch prezentów - raportów specjalnych Dossier Naturalnych Terapii).

Aby zamówić prenumeratę lub sprawdzić jej warunki, kliknij tutaj

---

Komentarze

Andrzej Kwiatkowski 2013-02-19 21:53
Cynamon stosuję jako dodatek do sera ze śmietaną, plus imbir, kurkuma, pieprz i papryka. Dodaję te przyprawy ponieważ miałem drobne sensacje w układzie pokarmowym i po ich zastosowaniu jest wszystko w porządku.
Dr. Wojciech Maroszek 2013-02-20 01:13
Dokładnie. Ciekawie. Fachowo .... Cóż więcej może pragnąć czytelnik. Serdeczne dzięki Jean-Marc ! Ciekawi nowych doniesień... Wojtek i Ania z Hiszpanii
Irena Maciejewska 2013-02-20 02:09
Serdecznie dziękuję za artykuł o cudownym cynamonie. Bardzo lubię tę przyprawę, a teraz, gdy wiem o niej dużo więcej, nie będe sobie żałować cynamonowych ciasteczek, szarlotki z nutą cynamonową, czy też np. grysiku z masełkiem, cukrem i cynamonem. Jestem cukrzykiem (oczywiscie - typ B), więc informacje o zaletach cynamonu sprawiły mi wielką radość. Pozdrawiam serdecznie!
Tatulek Kochany 2013-02-20 13:45
Droga Małgoniu! Dziękuję Ci bardzo za troskę o moje zdrowie! Zaraz pędzę do sklepu i kupię kilogram Cynamonu. Ja Tobie też życzę zdrowia i Błogosławieństwa Boga! Tatulek Kochany. Jubilat 70 lat!
Edward Szczurko 2013-03-09 16:06
Podana informacja:"Jeśli chcesz przekazywać te informacje znajomym kliknij odpowiednią ikonę" I TU JEST MOJE PYTANIE: CO ZNACZĄ PODANE IKONY, LUB KTÓRA CO ZNACZY?????????? Pozdrawiam Edward
Rita Kaszubowska 2013-04-10 00:27
NIE MA JUŻ CEJLONU JEST SRI LANKA
helena Misiak 2013-08-27 20:01
serdecznie dziekuje za wiadomosc , stosuje cynamon , wiedzialam o jego dobroczynnych wlasciwosciach .Ale tak wyczerpujacej wiadomosci nigdy nie spotkalam. Jeszcze raz serdrcznie dziekuje .Zycze duzo zdrowia i wszelkiej pomsslnosci . Oczekuje na dalsze podpowiedzi .z powazaniem Helena......
Olga CURTIS, Wrocław 2013-09-06 20:55
Cynamon jako stabilizacja jest też w tabelach tzw. INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU.
aneta 2013-09-25 08:43
W mojej kuchni to tylko przyprawy i wszystkich używa bo przyprawy to najlepsze:D:D:D dziękuję za super informacje o cynamonie codziennie czytamy nowinki:):)
Marty 2013-09-26 10:18
Panie Edwardzie, trzeba mieć konto na facebooku, tweeterze żeby promować ten artykuł tam. 3 znaczek oznacza, że po kliknięciu promuje Pan artykuł w wyszukiwarce google. 4 ikona oznacza promowanie tekstu w LinkedIn, również trzeba mieć tam swoje konto :)
Bohdan W. Szarek 2013-12-30 13:42
SRI LANKA to państwo ... państwo na wyspie CEJLON. Cejlon pozostanie Cejlonem nawet jak zostanie kolonią jakiegoś szejkanatu czyli zostanie kupiony. Po co budowac wyspy jak można wyspę kupić! Np wyspę Cejlon z doskonałym cynamonem!!!
Elżbieta 2014-08-06 09:17
Czytałam że cynamon bardzo szkodzi wątrobie wiec jak naprawdę jest z tym cynamonem leczy cukrzyce lecz szkodzi na wątrobie.Może ktoś zna odpowiedz.
Basia P 2014-08-06 09:52
Dzięki za informacje o cynamonie. Uwielbiam wszystkie przyprawy i każda informacja o nich jest na wagę złota.Pozdrawiam i życzę dobrego smaku.
Marzena 2014-08-06 23:01
Czytalam wiele publikacji o cynamonie i praktycznie wszedzie podana jest informacja, ze cynamon cejlonski jest o wiele lepszy od chinskiego, poniewaz cynamon chinski zawiera kasja. Skladnik ten powoduje uszkodzenia watroby.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Ogłupiające kwestie związane z tytoniem

Rzucenie palenia pozwoli Ci się wzbogacić, gdyż odłożysz pieniądze, które dotąd poświęcałeś na tytoń, a raczej na płacenie... czytaj więcej

Jedenaście naturalnych sposobów na zapalenie stawów

Hakorośl (łac. Harpagophytum, zwana też czarcim pazurem), glukozamina, chondroityna, metylosulfonylometan (tzw. MSM) i kwasy omega-3 to... czytaj więcej

Jak delektować się jedzeniem bez glutenu?

Zanim przejdę do tematu dzisiejszego newslettera, chciałbym tylko pokrótce przypomnieć, że Poczta Zdrowia to bezpłatne źródło... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.