×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Opublikowano dnia: 2018-10-18

Rodzinny przepis Dupuis z pigwą w roli głównej

W głębi mojego ogrodu rośnie mały, lecz bogato owocujący krzew pigwy.

To nie my go posadziliśmy, ale zaadoptowaliśmy go.

Każdej jesieni daje nam wiernie piętnaście kilogramów pigw. To więcej niż wystarczy dla całej rodziny i na obdarowanie sąsiadów i przyjaciół: dżem pigwowy, galaretka pigwowa i przede wszystkim przepis, który dotąd pozostawał naszą tajemnicą, ale który zdradzę Ci pod koniec tego artykułu, pod warunkiem, że zachowasz go dla siebie ;-) czyli pigwa w syropie.

obrazek - zbiory

Małe podsumowanie moich zbiorów i mojej produkcji galaretki pigwowej i pigwy w syropie

Już słyszę, jak puryści żywieniowi krzyczą: Jean-Marc, szpikujesz się cukrem, tą trucizną! I jeszcze innych namawiasz!

No tak, jakby to powiedzieć…

Przyznaję, to prawda!

Ale cel jest szlachetny.

Pigwa niezastąpiona przeciw grypie żołądkowej

W rzeczywistości, nie jest to przypadek, że pigwa jest tak głęboko zakorzeniona w europejskiej tradycji kulinarnej, pomimo tego, że jest niejadalna na surowo i że jej przygotowanie wymaga tak wiele pracy. Samo jej przekrojenie wymaga siły!

Ale pigwa to znakomity środek przeciwbiegunkowy i antyseptyczny działający w jelitach. To opatrznościowe więc, że dojrzewa jesienią, tuż przed wybuchem epidemii grypy żołądkowej.

Zrób sobie zapasy, zanim będzie za późno!

Zawarte w niej taniny ściągają śluzówkę jelit, co powoduje, że jest bardziej odporna. Pektyny uniemożliwiają toksynom przeniknięcie do krwi.

Przeprowadzone na zwierzętach badanie naukowe, opublikowane w sierpniu 2017 r., wykazało zdrowotne działanie pigwy na wrzody żołądka1.

Ale to nie wszystko.

Pigwa dobra na tętnice i przeciw nowotworom

Dzięki wysokiej zawartości błonnika, a także pektyn, które w procesie gotowania tworzą żel, pigwa obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi.

A co jeszcze ważniejsze: zawarte w tym owocu taniny i błonnik zmniejszają zaleganie potencjalnie kancerogennych substancji w jelicie grubym2.

Więc bez żadnych kompleksów zjadam wyroby na bazie pigwy.

Tak czy inaczej, jej charakterystyczny i rzeczywiście bardzo słodki smak naturalnie ogranicza spożycie. Pigwą można się delektować w małych ilościach.

O czym musisz koniecznie wiedzieć, zanim zaczniesz robić przetwory z pigwy?

W Internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na przetwory z pigwy oraz podpowiedzi, że musi być ona jędrna, żółta, z meszkiem, który łatwo schodzi pod wpływem pocierania.

Ale raczej nie znajdziesz jednej ważnej informacji: galaretka czy dżem z pigwy wyjdą, kiedy po przekrojeniu pigwy na pół pestki kleją się do palców. To znak, że owoc zawiera dużo naturalnej pektyny. Jeśli okaże się, że nie ma pektyny, możesz zrobić pigwę w syropie albo pigwę gotowaną, gdyż te przetwory nie muszą żelować.

Przepisy

Galaretki i dżem pigwowy świetnie łączą się z twardymi serami owczymi.

Warto też dodać pigwę do musu jabłkowego oraz do ciast i słodko-słonych potraw, np. tadżinu.

Pigwa jest doskonała z dziczyzną, pieczonymi mięsami czy piersią kaczki. Wystarczy pozbawić ją meszku ze skórki, pocierając pod wodą, a następnie gotować na parze przez piętnaście minut. Po tym zabiegu łatwo ją obrać, a następnie pokroić na ćwiartki, aby wyciąć środek i pestki.

Zaskoczysz przyjaciół, używając we francuskim deserze Piękna Helena gotowanej pigwy zamiast gruszki.

Mój sekretny przepis na pigwy w syropie

Tak jak obiecałem, oto mój sekretny przepis na pigwy w syropie. Choć jest tak prosty, zaskakująco mało osób go zna.

Kwaskowaty smak i zwarta konsystencja rozpływająca się w ustach, czynią z tego deseru wykwintną przyjemność.

Składniki:

  • 800 g cukru,
  • 2 l wody,
  • 3 kg pigw i
  • sok z cytryny.

Przyrządzanie

  • Wybieraj pigwy dobrze dojrzałe, ale bez przebarwień na skórce, obetrzyj je ściereczką, obierz i pokrój na ósemki, po wykrojeniu środka (zachowaj pestki, jeśli robisz także galaretkę lub dżem pigwowy).
  • W międzyczasie przygotuj syrop w proporcji 400 g cukru na litr wody. Podgrzej i dodaj sok z cytryny, co zapobiegnie utlenianiu się pigw.
  • Wrzuć pokrojone pigwy do syropu, doprowadź do zagotowania, a następnie zmniejsz ogień i pozwól się mieszance gotować przez kilka minut (10-15 min) aż pigwy będą ugotowane lecz niezbyt miękkie (trzeba próbować).
  • Wrzuć gotujące się kawałki pigwy do czystych i gorących słojów.
  • Zagotuj syrop raz jeszcze, napełnij nim słoje, a następnie zamknij i odstaw je ostrożnie, by się nie poparzyć (najlepiej skorzystaj ze specjalnej rękawicy), odwrócone do góry dnem na ściereczkę, na której ostygną.
  • Jeśli masz możliwość, w piekarniku parowym wysterylizuj słoje, ogrzewając je do 85°C przez 25 min.

Możesz je przechowywać przez sześć miesięcy w chłodnym i ciemnym miejscu, otwierając kolejne słoje na deser albo podając z kaczką lub dziczyzną.

Smacznego!
Jean-Marc Dupuis

---

Znajdź smak dobrego zdrowia

Odkryj na nowo pyszną przyprawę: kurkumę i dodaj na przykład do ryby lub potrawy z ryżu. Oprócz wzmocnienia walorów smakowych, zawarta w kurkumie kurkumina ma działanie przeciwzapalne i jest silnym antyoksydantem, ważnym w profilaktyce choroby Alzheimera. Przyczynia się ona do samozniszczenia komórek nowotworowych. Ale czy wiesz, że – aby Twój organizm mógł dobrze przyswoić tę substancję – musisz zmieszać ją z tłuszczem (na przykład z oliwą z oliwek) i pieprzem?

Sprawdź, jak otrzymywać comiesięczne raporty z dziesiątkami innych skutecznych tajemnic medycyny naturalnej. Już tylko przez 24 godziny możesz skorzystać ze Specjalnej Oferty Powitalnej na te raporty. Sprawdź teraz

---

Źródła:

1) Parvan M1, Sajjadi SE2, Minaiyan M3. «Protective Effect of Two Extracts of Cydonia oblonga Miller (Quince) Fruits on Gastric Ulcer Induced by Indomethacin in Rats». Int. J. Prev. Med., 2017 Aug., 24, 8: 58. doi: 10.4103/ijpvm.IJPVM_124_17. eCollection 2017.
2) https://www.lanutrition.fr/bien-dans-son-assiette/aliments/fruits/coing/les-atouts-sante-du-coing

---

Komentarze

Irena 2018-10-18 17:51
Tylko szkoda, że przepis bazuje na tak ogromnej ilości szkodliwego cukru!
Iwonka 2018-10-19 12:06
Wszystko pięknie i smacznie ale dlaczego na początku art jest mowa o pigwowcu a foto i przepisy dot pigwy??? To dwie calkowicie różne rośliny mające różne owoce
Ryszard 2018-10-21 11:15
Witam. Rok temu dostałem od koleżanki 3 kg pigwy. Po obraniu i pokrojeniu w kawałki włożyłem do garnka dodałem 2 szklanki wody i na małym ogniu często mieszałem. Po godzinie wyłączyłem i następnego dnia znowu na godzinę podgrxewałem dodając 0,25 kg cukru trzcinowego oraz 2 laski cynamonu i do słoików. Mam jedzcze zapas z ubiegłego roku,pychota. Pozdrawiam. Rydzard.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Wielki mit upławów

„Hm… czy ma pani upławy?” – pyta lekarz, marszcząc brwi. Drobne przyśpieszenie akcji serca, wilgotne dłonie, gula... czytaj więcej

Dzięki tej witaminie starsze myszy młodnieją i szybciej biegają

Badaczom z Politechniki Federalnej w Lozannie (Szwajcaria) udało się odmłodzić mięśnie i mózg starszych myszy oraz sprawić, by mogły... czytaj więcej

W 10 minut o szkodliwości nabiału

Coraz częściej rezygnujemy ze spożywania produktów mlecznych, ale każdy zna kilka osób wciąż stuprocentowo pewnych, że mleko... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.