Sprawdź:
- czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
- co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
- jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?
Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.
A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.
Szparag kształtem przypomina mi oszczep. Niebezpieczną broń, która mogłaby stać się dobrym symbolem szczególnej walki: walki ze starzeniem się i chorobą.
Szparagi zawierają dużo potasu, co jest korzystne dla osób z nadciśnieniem. Mają także dużo żelaza i rutyny (450 mg w 1 kg świeżych białych szparagów), czyli flawonoidu o właściwościach przeciwzapalnych2 i przeciwnowotworowych3,4.
Połowę wartości kalorycznej szparagów stanowi białko. Dzięki temu szparagi pozwalają zmniejszyć głód, a także zwiększyć masę mięśniową, co jest istotne, jeśli uprawiasz sport.
Szparagi mogą także wspomagać mózg i ograniczać związany z wiekiem spadek zdolności umysłowych. Tak jak warzywa zielonolistne, szparagi zawierają dużo folianów, działających razem z witaminą B12. Dzięki temu zapobiegają utracie pamięci i problemom z koncentracją. Witaminę B12 znajdziesz głównie w:
W Stanach Zjednoczonych na Uniwersytecie w Tufts przeprowadzono badanie, w którym wykazano, że osoby starsze, które miały wysoki poziom folianów i witaminy B12, lepiej wykonywały testy na szybkość i elastyczność myślenia.
Oprócz tego szparagi zawierają duże ilości asparaginy, aminokwasu o działaniu diuretycznym (moczopędnym). Asparagina wspomaga organizm w usuwaniu nadmiaru soli, co jest bardzo korzystne dla osób cierpiących na nadciśnienie i obrzęki (gromadzenie się płynu w tkankach, np. opuchnięte nogi i stopy).
Warto wiedzieć, że szparagi należą do warzyw mało zanieczyszczonych pestycydami. Dotyczy to również szparagów uprawianych konwencjonalnie (5). Oczywiście jak zawsze lepiej jest kupować ekologiczne, ponieważ takie uprawy są bardziej przyjazne dla środowiska. Jednak z punktu widzenia konsumpcyjnego, różnice między bio i „nie bio” są niewielkie, a w portfelu zostanie więcej pieniędzy.
Jeśli będziesz gotować szparagi przez 20 minut, a tak zaleca wiele książek kucharskich, to oczywiście utracisz większość cennych składników.
Aby zachować właściwości szparagów:
Możesz je jeść z dobrym sosem holenderskim (składniki: żółtko jaja bio, masło bio, sok z cytryny, sól, pieprz).
Pyszne!
Smacznego!
Jean-Marc Dupuis
PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.
******************************************
Już wkrótce:
Te i wiele innych porad znajdziesz już wkrótce w najnowszym numerze miesięcznika Rośliny i Zdrowie. Zaprenumeruj go do niedzieli 30 kwietnia, aby otrzymać: rabat (który w wersji elektronicznej wynosi 52 zł) oraz aż 3 wyjątkowe publikacje:
1. Wydanie specjalne miesięcznika Rośliny i Zdrowie
2. Oczyszczanie organizmu. 7-dniowy program detoksykacji
3. Naturalne kosmetyki (t 1).
Kliknij tutaj, aby zdążyć zaprenumerować miesięcznik Rośliny i Zdrowie w specjalnej ofercie powitalnej.
******************************************
Źródła:
1) Hewawasam RP, Jayatilaka KA, Pathirana C. Effect of Asparagus falcatus on acetaminophen toxicity in mice: a comparison of antioxidative effect with N-acetyl cysteine. J Diet Suppl. 2008;5(1):1-19.
2) Guardia T, Rotelli AE, Juarez AO, Pelzer LE, «Anti-inflammatory properties of plant flavonoids. Effects of rutin, quercetin and hesperidin on adjuvant arthritis in rat.», Farmaco, vol. 56, 2001, p. 683-7
3) Deschner EE, Ruperto JF,WongGY, et al, «The effect of dietary quercetin and rutin on AOM-induced acute colonic epithelial abnormalities in mice fed a high-fat diet», Nutr Cancer, vol. 20, 1993, p. 199-204
4) Jing-Pin Lina, Jai-Sing Yangb, Chi-Cheng Luc, Jo-Hua Chiangc, Chang-LinWud, Jen-Jyh Line, Hui-Lu Linf, Mei-Due Yangg, Kuo-Ching Liuh, Tsan-Hung Chiui, Jing-Gung Chungd, «Rutin inhibits the proliferation of murine leukemia WEHI-3 cells in vivo and promotes immune response in vivo», Leukemia Research, 2008 [[doi:10.1016/j.leukres.2008.09.032 texte intégral]]
5) Environmental Working Group's Shopper's Guide, 2013.
Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.