×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2013-01-29

Śmierć zaczyna się w okrężnicy

Jeden z moich przyjaciół ma dziecko, które cierpiało na wszystkie dolegliwości świata: alergie, astmę, wypryski, biegunki, zatwardzenia. Łapało infekcję za infekcją.

Mój przyjaciel zaczął więc odstawiać w jego diecie kolejno: mleko, gluten, wędliny, jajka, ale bez skutku. Dziecko nadal chorowało…

Ale wróćmy od początków – dziewczynka urodziła się przez cesarkę.

Kiedy się o tym od niego dowiedziałem, nie zastanawiałem się nawet sekundę. Natychmiast pomyślałem: „flora jelitowa”.

„Śmierć zaczyna się w okrężnicy”

Źle pracujące jelita, zanieczyszczone złą żywnością, wypełnione potencjalnie patogennymi bakteriami i grzybami (np. Candida albicans) oraz zalegającymi toksynami mogą stać się czynnikiem powodującym niestabilność organizmu i problemy różnej natury.

W szczególności, możesz cierpieć na uciążliwe zaparcia, wzdęcia, biegunki, różnorakie zapalenia, podrażnienia skóry, huśtawki nastroju lub jeszcze cięższe choroby, takie jak zespół jelita drażliwego, krwawa biegunka lub rak okrężnicy (ostatniej części jelita, tuż przed odbytem).

Podczas autopsji często widać, że okrężnica zmarłej osoby jest wypełniona długo zalegającymi, toksycznymi resztkami pokarmowymi. Stąd właśnie pochodzi powiedzenie: „śmierć zaczyna się w okrężnicy”.

Źle funkcjonujące jelita to zagrożenie dla całego układy odpornościowego. Będziesz więc cierpieć na najgorsze przypadłości, choroby zakaźne i zapalne dotykające sfery trawiennej, oddechowej, moczowej itp.

Ponadto „chora” okrężnica jest także czynnikiem wpływającym na problemy emocjonalne: niewiele osób, nawet wśród lekarzy, o tym wie, ale to właśnie komórki znajdujące się w jelitach produkują 80% serotoniny, która znajduje się w naszym ciele (serotonina to hormon szczęścia).

Twoje jelita są w pewien sposób Twoim „drugim mózgiem”. Musisz więc o nie zadbać jak najlepiej.

Wspieraj swój układ trawienny

Wszędzie w Internecie znajdziesz bardziej lub mniej uczciwe oferty produktów mających na celu oczyszczenie Twojego przewodu pokarmowego. Należy jednak pamiętać, że Twoje jelita nie są ani kominem, który wystarczy przeczyścić szczotką, ani rurą, którą przetkasz przy pomocy „Kreta”. To sprawa dużo bardziej subtelna, ale także dużo prostsza.

Normalnie nie musiałbyś nic robić. Matka natura wszystko przewidziała: armię złożoną z milionów mikroorganizmów, które zasiedlają Twoją okrężnicę. Ich zadaniem jest w dzień i w noc ochraniać jelita, czyścić je i powstrzymywać szkodliwe bakterie i drożdże.

W Twoim organizmie jest sto razy więcej takich mikrobów niż komórek w ciele, około 100 000 miliardów (to 14 zer!).

Ta potężna armia walczy pod wspólną nazwą „flora jelitowa” lub „bakteryjna”.

Słowo „flora” w tym znaczeniu odnosi się do dużej liczby gatunków bakterii i drożdży (przynajmniej 200), które współistnieją niczym rośliny w ogrodzie botanicznym. Ich kombinacja w Twoim organizmie jest tak samo unikalna jak odciski palców.

Tylko od Ciebie zależy pielęgnowanie tego wspaniałego ogrodu, musisz go regularnie podlewać i plewić z chwastów, dostarczając im jednocześnie odżywczych ziaren… lub też możesz zostawić go na pastwę losu. W tym drugim przypadku piękny park w stylu angielskim szybko przemieni się w przerażające składowisko śmieci, zbiorowisko toksycznych gatunków, które sprzyjają rozwojowi chorób.

********************

Ogłoszenie

Problemy z brzuchem – zbyt lekceważone

Wiele osób uskarża się na dolegliwości dotyczące brzucha, a mimo to problemy te często są lekceważone i nieleczone. Refluks, niestrawność, wzdęcia, uczucie ciężkości w żołądku, zaparcia, biegunki…

To jeszcze nie wszystko. Na przykład zapalenie błony śluzowej żołądka i zakażenie bakterią Helicobacter pylori może przyczynić się do powstawania nowotworu złośliwego żołądka.

Dlatego dr Jean-Paul Curtay przygotował specjalnie dla Czytelników raportów z cyklu Dossier Naturalnych Terapii najbardziej kompletny i praktyczny zbiór naturalnych i skutecznych metod na bóle brzucha i problemy trawienne. Opracował je na podstawie wyników najnowszych badań naukowych.

W nowym wydaniu Dossier zawarł między innymi zarówno informacje o najnowszych metodach pomagających w pozbyciu się aerofagii, jak i o sposobach na najgroźniejsze konsekwencje refluksu żołądkowo-przełykowego.

Wskazał, że niezbędne może być zażywanie suplementów diety. Ale nie mogą to być przypadkowo wybrane suplementy. Dr Curtay zaproponuje Ci kluczową kurację uderzeniową”. Pamiętaj jednak, aby dokładnie zastosować się do podanych wskazówek.

Aby zamówić egzemplarz i otrzymać grudniowy numer Dossier Naturalnych Terapii, pozostało już tylko kilka dni. W nowym numerze Dossier znajdziesz naturalne i skuteczne metody na przywrócenie prawidłowego trawienia, a także dowiesz się, co najbardziej zaburza florę jelitową.

Zamówienia możesz składać do 30 listopada do północy, klikając w ten link.

********************

Brzydkie zapachy nie są normalne

W Twojej okrężnicy zachodzi fermentacja błonnika pokarmowego, niestrawionego w jelicie cienkim. Kiedy jest zdrowa ona i dobrze funkcjonuje, pozostają tylko niepotrzebne resztki, które są regularnie wydalane i nie powodują brzydkiego zapachu.

Zupełnie odwrotnie dzieje się, gdy masz w organizmie szkodliwe bakterie i drożdże. Wówczas pasaż jelitowy jest zaburzony, dochodzi do zaparć lub biegunek, a resztki pokarmowe zaczynają wydzielać bardzo nieprzyjemny zapach. Ponadto, kiedy złe trawienie na dobre zagości w Twoim organizmie, zakłóca optymalne wchłanianie składników odżywczych pochodzących z pokarmów. Jeśli nic z tym nie zrobisz, Szanowny Czytelniku, zaczniesz cierpieć na stałe niedobory żywieniowe.

Poza tym taka szkodliwa flora produkuje również dwutlenek węgla, metan oraz nadmiar wodoru. Jeśli pozostawisz to w ten sposób, to sytuacja będzie się pogarszać, aż doprowadzisz do tego, że cała Twoja okrężnica będzie pełna gazów, aż odniesiesz wrażenie, że zaraz eksploduje.

Wiatry i wzdęcia nie są wcale śmieszne. Wskazują jedynie, że Twoje odżywianie jest złe i że Twoja okrężnica potrzebuje pomocy. To błędne koło spowodowane jest brakiem dobrych bakterii sprzyjających trawieniu.

Po tym krótkim wprowadzeniu pozwolę sobie powrócić do historii córki mojego przyjaciela, która urodziła się przez cesarkę.

Twoja flora bakteryjna kształtuje się od chwili narodzin

Skład Twojej flory bakteryjnej zależy przede wszystkim od sposobu, w jaki się urodziłeś.

Kiedy przebywałeś w brzuchu matki, Twój przełyk był sterylny. Nie było w nim żadnych mikrobów.

Dokładnie w momencie Twoich narodzin pojawiły się bakterie i drożdże: 72 godziny później Twój przełyk zawierał już 1000 miliardów bakterii i drożdży!

Należy sobie zadać pytanie, skąd się wzięły te bakterie i drożdże? Niewiele osób wie, że u dzieci urodzonych drogą naturalną pochodzą one z flory pochwowej ich matki (a dopiero później z pokarmu).

Ze względu na to, że flora dziecka w dużej mierze zależy od flory bakteryjnej matki, musi ona zachować dobrą florę w ostatnich tygodniach swojej ciąży, ponieważ przekazuje w spadku dobre gatunki mikrobów, aby wypełnić nimi jelita swojego malucha. Jeśli, dla odmiany, jelita matki są skażone przez złe i patogenne bakterie, to przyszły potomek również otrzyma je w spadku, niestety.

Stąd mówi się, że cześć predyspozycji do chorób jest związana z mikrobami przekazywanymi dzieciom przez matki w momencie narodzin. Chodzi tutaj przede wszystkim o takie schorzenia jak astma i wypryski.

Jeśli w ciągu ostatnich tygodni ciąży matka zregeneruje swoją florę (za chwilę zobaczymy, w jaki sposób), to dziecko nie zostanie obciążone chronicznym zapaleniem oskrzeli, astmą lub wykwitami skórnymi. Ten prosty środek uchroni więc nowonarodzonego przed deficytami niosącymi nawet ryzyko upośledzenia.

Jednak przypadkiem problematycznym są dzieci urodzone przez cesarkę.

Dziecko wyjęte bezpośrednio z łożyska (sterylnego) nie ma żadnego kontaktu z florą swojej matki. W zamian otrzymuje florę środowiska, a jest to mało sprzyjające środowisko szpitalne, często bogate w bakterie odporne na antybiotyki, a w szczególności okryty złą sławą gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus).

Taka flora bakteryjna o szpitalnym pochodzeniu może mieć dla takiego dziecka przykre konsekwencje do końca życia, jeśli na czas się jej nie skoryguje.

Dlatego też dla mam zmuszonych do rodzenia przez cesarkę ważne jest, by zasiedlały przewód pokarmowy swojego dziecka dobrymi bakteriami od momentu narodzin. Jednakże nawet dobra flora bakteryjna może zostać zakłócona przez opisane niżej przyczyny.

Jak równowaga Twojej flory może zostać zakłócona?

Od chwili narodzin równowaga mikroflory bakteryjnej podlega ciągłej ewolucji. Chodzi o dynamiczną równowagę, ktora może zostać zakłócona przez różne czynniki endogenne i egzogenne:

  • czynniki endogenne (czyli wewnętrzne): może się zdarzyć, że masz niedobory w systemie immunologicznym lub utajoną chorobę metaboliczną, która powoduje zmianę Twojej flory bakteryjnej. W przypadku rany lub ingerencji chirurgicznej, zapalenia, chronicznego zaparcia lub guzów jelita, Twoja mikroflora może być również poważnie zaburzona, co wpłynie na objawy Twojej choroby i opóźni podjęcie właściwego leczenia;
  • czynniki egzogenne (czyli zewnętrzne): niezrównoważone odżywianie, zakażenie metalami ciężkimi, pestycydy stosowane w rolnictwie i dodatki żywieniowe, antymikrobowe, infekcje wywołane zarazkami, intensywny stres, kuracja antybiotykowa, szczepienia mogą przyczynić się do zniszczenia Twoich dobrych bakterii, a ich miejsce zajmą namnażające się szybko zarazki patogenne (odpowiedzialne za choroby).

Konsekwencje mogą być różne: od prostych problemów trawiennych aż po zupełne zachwianie bariery ochronnej organizmu. W tym przypadku ryzykujesz rozmnażaniem się zarazków, aż do sepsy (ogólnego zakażenia), a co za tym idzie – do potencjalnej śmierci.

To pokazuje, że zrównoważona flora bakteryjna odgrywa kluczową rolę dla Twojego zdrowia i Twojej odporności na choroby. Trzeba zrobić wszystko, aby utrzymać tę florę w dobrym stanie mikrobiologicznym.

Oczywiście, pokażę Ci za chwilę, jak to zrobić.

Utrzymywanie i ulepszanie swojej flory bakteryjnej

Niektóre z bakterii w Twojej florze, mają dobry wpływ na zdrowie oraz ogólnie na Twoje życie: to dlatego naukowcy ochrzcili je „probiotykami” (czyli sprzyjającymi życiu). Stymulują one układ odpornościowy, zmniejszają alergie, uspokajają zapalenie jelit. Zapobiegają produkcji toksyn mogących przeciążyć wątrobę, poprawiają pracę jelit, redukują zakażenia, przeciwdziałają problemom pokarmowym (zaparciom lub biegunce).

Jednak, aby probiotyk zasłużył na swoją nazwę, jego zbawienne działanie musi być potwierdzone naukowo.

Pozostałe bakterie są niebezpieczne i patogenne: przyczyniają się do rozwoju problemów zdrowotnych wszelkiego typu takich jak alergie, grzybice i inne choroby.

Spośród chorób grzybiczych niezwykle jest groźna drożdżyca wywołana przez Candida albicans, ponieważ rozmnażanie się tych zarazków w organizmie zmienia system odpornościowy, otwierając drogę innym chorobom, nawet nowotworom.

Twoje wyzwanie jest następujące: wzmacniać swoje zdrowie poprzez zaszczepianie dobrych gatunków bakterii. Zapobiegać rozwojowi gatunków patogennych (przyczyn infekcji).

Oto środki, które możesz podjąć w celu ochrony i wzmocnienia Twojego systemu immunologicznego, poprawienia Twojego samopoczucia.

Ograniczanie spożycia żywności wysokoprzetworzonej

Wysoko przetworzone mięso, sery, tłuszcze i cukry spożywaj z umiarem, ponieważ w nadmiarze mogą one zakłócić równowagę mikroflory.

Zależność jest prosta: od 1950 roku znacząco wzrasta spożycie żywności przetworzonej, a wraz z nim – rozwój tak zwanych chorób cywilizacyjnych: problemów kardiologicznych, trawiennych, metabolicznych, nerwowych, kostnych itp.

Weźmy na przykład zwiększone spożycie cukrów: sacharozy, fruktozy, maltozy, laktozy, glukozy.

Wszystkie słodzone produkty lub szybko przekształcające się w cukry proste (włączając w to soki owocowe), sprzyjają rozmnażaniu flory grzybicznej, która wpływa na odporność, wprowadza ryzyko cukrzycy, otyłości, chorób serca i wszelkiego rodzaju nowotworów.

Być może wydaje Ci się, że trochę przesadzam, ale lekarze nie mają już co do tego żadnych watpliwości: duże spożycie cukrów powoduje hiperglikemię, potem hiperinsulinemię, co z kolei przyspiesza rozwój komórek rakowych i prowadzi do tworzenia się guzów nowotworowych.

Polacy spożywają aż 42 kilogramy cukru rocznie (czyli ponad 115 gramów dziennie). Liczba ta jest niebezpiecznie wysoka. Powinna być zredukowana przynajmniej o trzy czwarte, to znaczy spaść poniżej 10 kg rocznie. Możesz zminimalizować spożycie mięsa, tłuszczów i produktów mlecznych.

Pierwszeństwo w Twoim żywieniu powinny mieć owoce, warzywa, płatki pełnozbożowe, tłuste ryby morskie bogate w odżywcze składniki (kolagen, minerały, witaminy spalające tłuszcz, kwasy tłuszczowe omega-3). Ponadto – odrobina mięsa, nabiału (zwłaszcza mleka koziego i owczego), olejów roślinnych (najlepiej oleju z orzechów i oleju rzepakowego) oraz mniej tłuszczów nasyconych i mało słodyczy.

Jedz więcej błonnika, to są „prebiotyki”

Współczesne odżywianie, zbyt bogate w produkty przetworzone (mięso, ser, tłuszcze i słodycze) jest ubogie w błonnik. Choć błonnik nie jest podstawowym pokarmem dla naszego organizmu, to mimo wszystko należy go dostarczać, ponieważ jest on odpowiedzialny za florę bakteryjną i przekształca się w kwasy organiczne, które chronią błonę śluzową.

Niektóre rodzaje błonnika są rozpuszczalne, ponieważ mają niską masę molekularną. Nazywa się je zatem prebiotykami, ponieważ stymulują wzrost bakterii probiotycznych lub dobrych bakterii w Twoim ekosystemie jelitowym.

A ponieważ Twoja flora bakteryjna odżywia się błonnikiem, nie możesz jej pozbawić rozpuszczalnych typów błonnika. Znajdują się one w dojrzałych owocach sezonowych, w dużej ilości warzyw (pierwszeństwo mają rośliny strączkowe) i zbożach o niskiej zawartości glutenu (ryż, proso, gryka, orkisz).

Wybieraj ekologiczne warzywa i owoce, ponieważ nie zawierają one (rakotwórczych) pestycydów ani konserwantów (działających przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, zmieniających florę jelitową).

Ponadto unikaj łączenia w jednym posiłku związków skrobi i produktów zawierających kwasy (np. płatki i cytrusy, płatki lub rośliny strączkowe polane octem lub sokiem cytrynowym, pomidory i ryż), ponieważ kwasy neutralizują oddziaływanie na skrobię enzymów znajdujących się w ślinie, co może wywołać produkcję toksyn w jelitach.

Odkryj produkty kiszone

Wszystkie produkty kiszone zawierają grupę bakterii kwasu mlekowego: Lactococcus, Enterococcus, Leuconostoc, Pediococcus, Streptococcus, Lactobacillus.

Nasi przodkowie intuicyjnie wiedzieli, że kiszenie produktów i ich konsumpcja sprzyja zdrowiu. Od początku ubiegłego wieku mikrobiolodzy stopniowo udowadniają, że niektóre bakterie, które rozwijają się w produktach kiszonych, spełniają funkcję probiotyków, dając wiele korzyści zdrowotnych.

Kiszona kapusta jest stosowana od czasów rzymskich, a potrawy z kapusty są ważne w kuchni w Europie Środkowej, od Alzacji do Ukrainy. W krajach azjatyckich kiszenie kapusty jest również popularne, w takich daniach jak koreańskie „kimchi”.

W Polsce sok z kiszonych buraków stanowi podstawę naszej narodowej zupy – barszczu, ale w formie kiszonej można jeść większość warzyw: ogórki, paprykę, pomidory, marchew...

W naszej diecie warto wykorzystać oliwki, ogórki, buraki, rzepę itp. Mogą one zostać przyrządzone w formie kiszonki. Należy jednak pamiętać, że im bardziej przemysł spożywczy wykorzystuje do ich produkcji solankę lub ocet, tym bardziej niszczone są dobre bakterie. Dzisiejsze piwo choć podlega fermentacji, zazwyczaj jest pasteryzowane i zawiera bardzo niewiele bakterii i drożdży.

Również sfermentowane mleko jest bogate w dobre bakterie probiotyczne w zależności od gatunku i biotypu używanych bakterii.

Przykładem tego mogą być jogurty (fermentowane z Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus), mleko acidophilus (fermentowane przez Lactobacillus acidophilus), mleko bifidus (fermentowane przez Bifidobacteriumbifidum, longum, breve lub lactis), kefir (fermentowany przez kilka gatunków Lactococcus, Lactobacillus, Leuconostoc, Saccharomyces, Kluyveromyces itp.).

Wszystkie te rodzaje mleka pomagają chronić zdrowie, zwłaszcza gdy surowcem jest mleko kozie lub owcze. Odnośnie jogurtów konwencjonalnych to budzą one coraz mniejsze zainteresowanie, ponieważ coraz więcej ludzi cierpi na nietolerancję krowiego mleka, powodującą stany zapalne (katar, zapalenie zatok, astma, choroba zwyrodnieniowa stawów itp.).

Zmień sposób jedzenia

Staraj się dobrze żuć i nawilżać pożywienie śliną, szczególnie to bogate w skrobię (zboża, owoce i warzywa). Proces żucia gwarantuje, że pierwszy etap trawienia w ustach następuje pod wpływem amylazy ślinowej, która niweluje nieprzyjemny oddech i toksyny.

Nie przesadzaj z jedzeniem, ponieważ może to powodować reakcje immunologiczne u niektórych osób: nietolerancję mleka krowiego i jego pochodnych oraz zmodyfikowanych zbóż bogatych w gluten i ich pochodnych.

„Nie” dla wody chlorowanej

Chlor jest dodawany do wody, ponieważ zabija szkodliwe bakterie.

Jest to duże osiągnięcie dla ludzkości, ponieważ dzięki temu zniknęły takie choroby jak czerwonka i cholera.

Trzeba jednak wiedzieć, że chlor działa tak samo w przewodzie pokarmowym: ma tendencję do dezynfekcji, masowego zabijania mikroorganizmów, zarówno tych dobrych, jak i złych.

Tak więc należy unikać niepotrzebnego kontaktu z substancjami bakteriobójczymi (które zabijają bakterie) lub fungicydów (które zabijają drożdże i grzyby), w tym produktów do dezynfekcji rąk i skóry, ponieważ zabijają „na oślep” dobre i złe szczepy drobnoustrojów. Skóra oraz narządy płciowe są pokryte mikroflorą, dlatego należy je chronić.

Te środki ostrożności warto stosować w celu ochrony swojej mikroflory. Wtedy jeśli Twoja dieta i styl życia są zrównoważone, możesz cieszyć się zdrowiem.

Aby ułatwić ten proces, warto również dodać kilka rzeczy – mam tu na myśli dobre probiotyki. Problem polega na tym, że są one trudne do zdobycia. Większość probiotyków dostępnych na rynku po prostu nie działa, ponieważ zabijają one dobre bakterie.

A o tym, jak nie dać się nabrać sprzedawcom probiotyków, opowiem Ci w jednym z następnych numerów Poczty Zdrowia.

Tymczasem życzę dobrego i pięknego życia,
Jean-Marc Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

---

Naturalnie Zdrowym Być jest niezależnym czasopismem o zdrowiu, które porusza wiele tematów medycznych, dokładnie i bezkompromisowo. W najnowszym wydaniu między innymi:

  • Rak: ponad pół wieku temu pewien naukowiec opracował maszynę, która leczy raka, za każdym razem. Zbyt piękne, aby było prawdziwe? Przede wszystkim zbyt piękne, aby nie zostało zduszone. Poznaj historię afery, zahaczającej o trzech prezydentów Francji.
  • Trądzik: na Oceanie Spokojnym istnieje pewna wyspa pozbawiona… jakichkolwiek wykwitów trądzikowych. Prezent genetyczny? Nie. Sekretem jest tryb życia, który pozwala pozbyć się pryszczy, zarówno u dorosłych, jak i u nastolatków. Zdradzimy Ci ten sekret i podamy, jak powinieneś go zastosować.
  • 6 oznak, że pijesz zbyt mało wody. Jeśli obserwację koloru moczu traktujesz jako miernik wskazujący, czy masz wypić wodę, uważaj, to pułapka. Zdradzimy Ci także, które zaburzają odczuwanie pragnienia. Dowiesz się, co zaskakującego odkrył prof. Heinz Valtin na temat odpowiedniej ilości wody, którą należy wypijać w ciągu dnia.
  • Jeśli regularnie wykonujesz pompki, brawo! Sprawdź jednak, czy w trakcie ćwiczeń nie robisz 3 najczęściej popełnianych błędów (jeden z nich daje złudzenie, że ćwiczenie wykonujesz poprawnie, tymczasem jest zupełnie odwrotnie). Podajemy prostą wskazówkę, jak skorygować te błędy.

Kliknij na ten link, aby zamówić swój egzemplarz miesięcznika Naturalnie Zdrowym Być.

---

Komentarze

Ewa Piotrowska 2013-01-29 21:35
Bardzo ciekawe artykuły, a ten szczególnie. Co można zrobić, kiedy dziecko już się urodziło przez carskie cięcie, żeby uchronić je przed chorobami? Bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie. Ewa
ZbigniewP 2013-01-29 22:02
Dziękuje za ciekawą porcję wiedzy.
Marek Leder 2013-01-29 23:01
witam, odnoszę wrażenie, ze warto by było zaistnieć na FB z możliwością "polubienia" Panstwa profilu na FB,tzn.: gdyby na w własnej stronei "poczty zdrowia" byłby link do FB, również z możliwością uczestniczenia tamtą drogą w rozsyłce wiadomości przez Państwa tam umieszczanych. To co teraz piszę - nie jest tu żadną krytyką sytuacji obecnej, a jedynie drobną refleksją przy lekturze Państwa sympatycznych artykułów. łączę pozdrowienia Marek Leder
Helena A 2013-01-29 23:43
Dziękuję za ten i inne ciekawe artykuły, są bardzo pomocne ,jest bardzo dużo wiedzy medycznej ,pozdrawiam
Anna Frudzińska 2013-01-30 12:53
Takie informacje są bardzo cenne-dziękuję. Ważne jest ,że ludzie zaczynają czytać jaki jest skład kupowanego produktu. Bardzo ciepło pozdrawiam.
Kamil 2013-01-30 16:51
dzięki wielkie
Arnold Ehrenfeld 2013-01-30 18:05
Artykuł fajny aczkolwiek polecenia dot. ryb, jajek, mleka itp. to przestarzała wiedza. Dzisiaj wiadomo już, że białko zwierzęce w każdej postaci prowadzi do chorób cywilizacyjnych. Obojętnie czy raki, czy cukrzyca, czy kłopoty z trawieniem - w ciągu kilku miesięcy choroby znikają po przejściu na dietę wegańską lub surową.
Elżbieta Celmer 2013-01-30 18:43
Jest to dużym plusem, że możemy otrzymywać bezpłatnie takie wiadomości istotne dla nas wszystkich. Nie dowiemy się tego od lekarza podczas krótkiej wizyty ( przeważnie jest nastawiony na leczenie, a nie zapobieganie) jak ważna jest dieta zrównoważona dla naszego organizmu abyśmy byli zdrowi.Polecam zrównoważone odżywianie
jolanta.scherling 2013-01-30 20:51
Bardzo przydatne informacje. ja mam juz duzo wiedzy w tym temacie i zawsze mowie ze nigdy za wiele tez dla przypomnienia. Polecam ksiazki profesora Michała Tombaka, ma rownież swoja strone. Dla wszystkich potrzebujacych i dla ich znajomych ksiązka Dr. Gerson w celu profilaktyki i leczenia nowotworow i innych chorób naszej cywilizacji. Pozdrawiam Serdecznie Wszystkich którzy dazą do świadomosci i zdrowia, potencjał leży w nas samych trzeba tylko chcieć. ;))
Jarosław Komorowski 2013-01-30 22:14
Bardzo przydatny artykuł,w prosty sposób wyjaśnia istotę funkcjonowania przewodu pokarmowego i jego wpływ na nasze zdrowie.Taka wiedza w naszym społeczeństwie prawie nie istnieje.Dziękuję i pozdrawiam serdecznie. P.S.W zakończeniu artykułu jest zdanie mówiące o tym,że probiotyki dostępne w sprzedaży zabijają dobre bakterie.Ale przecież probiotyki to są właśnie dobre bakterie.
Maciej Gajdzicki 2013-01-31 09:54
Co do ryb to bym się mocno zastanowił, ponieważ nasze oceany są składowiskiem radioaktywnych i nie tylko odpadków. Po za tym człowiek jest roślinożerny i z mięsem nam nie po drodze. Dobrze też zerknąć na niektóre sprawy ze strony Duchowej. Naukowo zostało potwierdzone, że mleko jest dla nas trujące (z wyjątkiem mleka matki w początkowej fazie życia). Polecam również materiał, w którym Charlotte Gerson opowiada o sukcesach w leczeniu chorób (w tym raka w każdym stadium) przy pomocy diety. Tutaj link do tego wideo: http://www.youtube.com/watch?v=Kuec2VrQ9qY Pozdrawiam i życzę zdrowia :)
Krystyna K. 2013-01-31 14:16
Właśnie potrzebna była mi ta informacja. Serdecznie dziękuję i czekam na ciąg dalszy. Pozdrawiam.
Ewa K. 2013-02-01 13:03
Mało rozwinieta treśc.
Halina Rataj 2013-02-01 17:23
Ja to wszystko wiem już od wielu lat i cieszę się dobrym zdrowiem, ale ciągle zadziwia mnie ignorancja ludzi i brak tych podstawowych informacji wszędzie i dla każdego. Skoro już się truć to z wyboru, a nie z nieświadomości. Człowiek jest tym co je. Dbamy o czystość łazienki i ubrania, a nie dbamy o higienę swojego wnętrza. Koncerny dla pieniędzy wytwarzają trujące jedzeniem i to jest legalne, farmaceutyki leczą tylko objawy zatruwając przy okazji organizm i to też jest legalne i szanowane. Ludzie ludziom zgotowali taki los. Dokąd zmierzamy my jako ludzie? Do samozagłady, ciśnie się w odpowiedzi.
Barbara Olasiewicz 2013-02-12 23:50
Artykuł spadł mi z ....... dziękuję. DZIĘKUJĘ za wszystkie artykuły , które otrzymuje sa napisane w formie odpowiedniej dla mnie tzn.kierowane do mnie (kazdy tak może napisać:-) to jest super.). Wszystkie dotychczasowe artykuły bardzo przydały się w mojej pracy z dziecmi /osobami niepełnosprawnymi. pozdrawiam
Marianna J. 2013-02-26 20:41
Bardzo dziękuje za artykuł. A, że to wszystko prawda potwierdziło badanie mojej żywej kropli krwi, które sobie zrobiłam w Gdyni. Tam zobaczyłam na własne oczy co robię swojemu własnemu organizmowi i skąd różnego rodzaju moje dolegliwości. Mam już tzw "swoje lata", ale świadomość tego co jemy i co w sobie przez to nosimy była dla mnie wielkim zaskoczeniem. dziękuję za takie artykuły.
Janina Senra 2013-04-10 03:31
DZIEKUJE , NAJWSPANIALSZA POCZTA TO POCZTA ZDROWIA , mozemy przekazywac , opowiadac ,pomagac , zdobywac wiedze i naturalnie sie leczyc. Zyjemy w trudnym okresie czasu ,gdzie musimy sami o siebie zadbac . To pieknie za pomysl abysmy wspolnie kroczyli droga natury. Tak jak powiedzial Hipokrates " POZWOL ZEBY TWOJE JEDZENIE STALO SIE TWOIM LEKARSTWEM' Ratujmy nature ze wszystkich sil swoich , bronmy zdrowego pozywienia , organizujmy spotkania ,wspomagajmy sie wiedza ,doswiadczeniem i bezinteresowna przyjaznia NASZYCH SERC/ GORACO POZDRAWIAM z obczyzny /GMO/
Andrzej Marczak 2013-05-21 11:15
Od ponad roku stykam się z wiedzą zawartą w tym artykule i bardzo mnie smuci podejście większości ludzi do tego problemu. Wygląda to tak, jak by usłyszeli ciekawostkę która ich nie dotyczy ! Zupełnie jak Biblijne "mają oczy i nie widzą, mają uszy i nie słyszą" jestem przerażony taką postawą. Choć trzeba przyznać, że i ja sam niekiedy nie potrafię się zdyscyplinować (choć cukier udało mi się wyeliminować z codziennego użytku). Niestety wpływ środków masowego przekazu też nie jest bez znaczenia, to pyszne, tamto smaczne, a inne bardzo dobre. Co tam, jeśli masz problem z uczuleniem - są na to super tabletki. katar - nie ma problemu jest cała gama specyfików. Złe samopoczucie - żaden problem oczywiście - kupisz nasz lek i będzie super! Programy co jeść, aby być zdrowym, to już jakieś niszowe dla koneserów (czytaj - nieszkodliwych wariatów). Czy jest to głupota, a może celowe działanie i świetny interes?? Gratuluje artykułu, jeśli ktoś chce wiedzieć więcej to w dzisiejszej dobie internetu jest w stanie sobie znaleźć. Ważne, że problem został zasygnalizowany.
Hanna B 2013-05-31 14:05
Ciekawy artykuł. W ogóle są to dla mnie bardzo ciekawe tematy, ponieważ 3-4 lata temu postanowiłam wprowadzić spore zmiany w moim i mojej rodziny życiu. Przez wiele lat próbowałam zrzucić kg, wciąż chorowałam (od przeziębienia do przeziębienia ) astma, troska o dorastające dzieci, żeby były zdrowe i szczupłe, oczywiście również mąż. Zmiany, które wprowadziłam (oczywiście za aprobatą i współpracą rodziny) polegały na eliminacji z żywności chemii, tyle ile się da, wprowadzeniu posiłków nieprzetworzonych, używanie produktów pełnoziarnistych, pieczywo wyłącznie domowe, I wie co? To się sprawdza, zarówno w eliminacji kg, jak i w odzyskiwaniu zdrowia. Ba, posunęłam się jeszcze dalej. Nie kupuję kosmetyków, tylko wytwarzam je w domu. Nie chodzi mi o domowe np. smarowanie się oliwą z oliwek, czy maseczki z banana :). Nauczyłam się wytwarzać kremy, toniki, sera, przy okazji zgłębiłam tajniki chemii. Niektórzy uważają mnie za osobę "dziwną". Ale co mi tam! Skoro ma to pozytywny wpływ na nasze zdrowie, to dlaczego nie? Dlatego takie strony jak ta i takie artykuły, są dla mnie światełkiem w tunelu, że nie tylko ja dostrzegam potrzebę pewnych zmian. I właśnie takie artykuły uświadamiają, że od samych urodzin, tak i tak natura jest górą!
LubieOwoce 2013-08-20 13:16
Ale owoce to przecież fruktoza (cukier) - który w artykule jest zdecydowanie odradzany... :/
Christina 2013-10-23 03:07
Mozna tez usunac chlor z organizmu zarzywajac 1-2 kropli dziennie jodyny (jadalnej), oraz oczyscic jelito grube 1-2 razy do roku. Jodyna pomaga rowniez na niedoczynosc tarczycy, poprawienie trawienia,( schudniecie) wypadanie wlosow i podniesienie temp.ciala, oraz przy skokach cukru we krwi. Panie ktore maja za malo jodyny proponuje wykonanie testu, na przegubie reki prosze sobie zrobic plasterek z jodyna, jak wsiaknie wczesniej niz do 10-12 godz. to poziom jodyny w organizmie jest maly. Natomiast po dawce 1-2 kropli z woda, jak jest nie smak w buzi, to sa toksyny jak chlor i floraid ( z pasty do zebow) w organizmie....po jakims czasie niesmak minie. Zycze zdrowia.
Christina 2013-10-23 03:16
Perfekt, Ja tez nic nie klade na skore, zawsze zadaje sobie pytanie czy bym ten krem czy tusz... zjadla !!! nie wspominajac perfum, lakierow do paznokci i srodkow czyszczacych....najlepsze sa ocet i soda. Wewnetrzna strona skorki od banana mozna tez wybielic zeby.....super rodzinka i zdrowa.
MichaelE 2013-11-01 00:15
Uwielbiam odwiedzić www.pocztazdrowia.pl codziennie
Joasia 2014-01-06 16:52
Nasze zdrowie i odporność leży w jelitach. Każdy z nas wie o tym, jak ważna jest zewnętrzna higiena naszego ciała, ale mało, kto pamięta o higienie wewnętrznej. Może, dlatego, że "mamy lustra w każdej łazience" i nie widzimy tego w jakim stanie są nasze organy wewnętrzne, a w szczególności jelita. Niejednokrotnie stan naszych organów wewnętrznych określa nasz wygląd zewnętrzny oraz samopoczucie i stan zdrowotny. Co do alergii smo oczyszczenie jelit może dać połowiczne skutki. Nalezy wykonać odpowiwdni test a nastepnie wygasić wykryte alergeny. Wtedy jelita rozpoczną prawidłową i normalną pracę. Testy i odczulanie wykonasz w (***)
Joasia 2014-01-06 16:54
a i co do infekcji bardzo często jest to przejaw alergii na wszechobecne grzyby i pleśnie oraz wtórne ich metabolity czyli mikotoksyny u dzieci częste infekcje bardzo często budowane są na reakcjach alergicznych grzybów pleśniowych których multum w okresie jesieni i niemroźnej zimy
Ola 2014-04-17 12:58
Problemem nie jest zła flora bakteryjna tylko PASOŻYTY, takie jak glista ludzka, przywra jelitowa, motylica jelitowa i inne. Polecam kasiążkę Nadieżdy Siemionowej - Życie bez pasożytów. Lektura gwarantuje niesamowite przeżycia ;)
Sajrinka 2014-06-30 13:36
Bardzo ciekawy wpis. Trafiłam tu przypadkiem, ale postaram się częściej zaglądać.
Grzegorz Brzęczyszczykiewicz 2014-08-19 15:23
na kilku stronach z powołaniem się na Pocztę Zdrowia można znaleść tekst "Bulwersujące fakty na temat współczesnej medycyny" w którym jest m.in. "Doszło do prawdziwej eksplozji chorób cywilizacyjnych (nowotwory, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, alergie pokarmowe, choroby wirusowe" jak wirusy zaliczyć do chorób cywilizacyjnych?
earthmaze 2015-06-10 21:11
Gdzieś ostatnio wyczytałem, że w takim wypadku najlepszym rozwiązaniem jest włożyć palec w odbyt matki i dać possać dziecku.(może brzmi nieco paskudnie, ale ma wielki sens) Prawdopodobnie był to materiał Dr. Jerzy Vetulani (Mózg Głupcze - Dr. Vetulani o cesarkach) materiały jednak jak widzę znikły z sieci.
izka 2016-01-27 22:56
Autor artykułu o tak poważnych sprawach powinien pisać precyzyjnie. W zdaniu "rak okrężnicy (ostatniej części jelita, tuż przed odbytem)." jest poważny błąd. Okrężnica to inaczej jelito grube, a tuż przed odbytem jest część okrężnicy zwana odbytnicą. Tego uczą już w szkole podstawowej!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Dziękuję, Drogi Hipokratesie

Dziś pragnę Ci przedstawić starego przyjaciela, doktora Hipokratesa. Hipokrates był Grekiem. Chociaż zmarł dawno temu, w 379 r. p.n.e., to... czytaj więcej

Czy masz wystarczającą ilość brunatnej tkanki tłuszczowej?

Wyniki pięciu rożnych badań naukowych opublikowanych w 2009 roku wykazały, że w organizmie dorosłego człowieka znajduje się brunatna... czytaj więcej

Naturalne terapie na „ciężkie nogi“

Leki na niewydolność żylną, nawet te przepisane przez lekarza, nie są refundowane przez system ubezpieczeń zdrowotnych ani w Polsce, ani... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.