×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Opublikowano dnia: 2018-10-11

Sól zabija

Czy zauważyłeś jak rządzący z zapałem usiłują nas czasem przez czymś chronić?

Wyroby tytoniowe, przekroczenie prędkości, cukier, sól, alkohol… – serce rządzących nagle staje się pełne matczynej miłości, jeśli tylko na horyzoncie pojawi się możliwość nałożenia na nas podatków, dla naszego dobra.

Obecnie mówi się we Francji o wprowadzeniu nowego podatku od produktów solonych. Temat ten chcę przedstawić również polskiemu Czytelnikowi, aby był zawczasu uprzedzony o konsekwencjach walki z solą.

Głównym celem jest możliwość zaproponowania zdrowej żywności wszystkim – powiedziała inicjatorka inicjatywny, Michèle Crouzet, posłanka partii LREM. Serio?!

Po nałożeniu podatku na słodzone napoje, teraz przyszła pora na produkty zawierające za dużo soli, chórem wtórują jej inni francuscy posłowie1.

To producenci zapłacą, zapewniają, zapominając jednak, że dodatkowe koszty zostaną przerzucone na konsumentów2.

Sól jest produktem tradycyjnym i naturalnym

Jednak produkty „zawierające za dużo soli” bardzo się różnią się od słodzonych napojów gazowanych, cukierków i słodkich deserów.

Zawartość cukru w produktach słodzonych można zmniejszyć. Można bez problemu zastąpić glukozę, fruktozę i sacharozę naturalnymi substancjami słodzącymi (np. stewią) lub sztucznymi słodzikami (np. aspartamem). Zresztą, taka zamiana nie zawsze wychodzi na zdrowie, ale to już inny temat…

W przypadku soli sprawa wygląd zupełnie inaczej:

  1. Stosowanie soli jest normalnym, skutecznym, naturalnym i bardzo starym sposobem konserwowania żywności. Pozwala uniknąć transportu chłodniczego, chłodni, lodówek i zamrażarek, zużywających gigantyczne ilości prądu.
  2. Sól jest niezbędna w procesie fermentacji żywności. Kwasy mlekowe powstają w obecności soli rozpuszczonej w wodzie (czyli w solance). Dobrej jakości solankę do warzyw (na kiszoną kapustę, kiszone ogórki, buraki, oliwki) przygotowuje się z 30 gramów soli na 1 litr wody, natomiast w przypadku mięsa, ryb i ikry potrzebujemy 200 gramów soli na litr wody.
  3. Sól jest niezbędna do produkcji wszystkich serów, poza serami świeżymi. Jeśli zmniejszymy ilość soli, produkt się zepsuje, spleśnieje i trzeba go będzie wyrzucić.

Nie bez powodu istnieją takie określenia jak „sól ziemi” lub „sól życia”. Urzędnicy podatkowi zrozumieli to już bardzo dawno temu.

Już za panowania króla Ludwika IX Świętego wprowadzono we Francji gabelle, czyli podatek od soli. Nie było możliwości uniknięcia tego podatku, ponieważ nikt pracujący na roli nie byłby w stanie przetrwać, gdyby nie kupował soli. Oszustwa łatwo wykrywano: każdy, kto w danym roku nie kupił określonej ilości soli, niewątpliwie nabył ją gdzieś nielegalnie i można go było o to oskarżyć.

Gabelle był najbardziej znienawidzonym podatkiem z okresu ancien régime. Jego wysokość stale podnoszono, aż do czasów Wielkiej Rewolucji Francuskiej, która ostatecznie zniosła ten podatek w 1790 roku.

Ale przejdźmy do rzeczy. W przeciwieństwie do rafinowanego cukru, który nie ma walorów odżywczych, sól jest niezbędna dla naszego zdrowia.

Sól jest niezbędna dla zdrowia

Sól nie jest trucizną. Jest produktem, który, podobnie jak wiele innych, szkodzi nam, jeśli go spożywamy w nadmiarze. Ale szkodzi nam także jego niedobór.

Duże badanie o nazwie PURE, obejmujące 101 945 osób dorosłych w 17 krajach, wykazało, że niskie spożycie soli jest równie niebezpieczne jak nadmierne spożycie soli (3). Ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych wzrasta w przypadku spożycia powyżej 6 g sodu dziennie. Ale wzrasta również w przypadku, gdy spożycie sodu spada poniżej 3 g dziennie.

Gdy spada poniżej 3 g, obserwuje się wzrost powikłań sercowo-naczyniowych, zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych oraz udarów mózgu prowadzących do hospitalizacji lub do zgonu.

Sól jest istotna dla naszego organizmu także z wielu innych powodów:

  1. Jest naturalnym produktem o działaniu przeciwhistaminowym: położenie szczypty soli na język może pomóc w razie reakcji alergicznej lub napadu astmy.
  2. Twoje ciało potrzebuje soli, aby utrzymać odpowiednie pH żołądka. Pozwala wytwarzać kwas solny, który jest niezbędny dla prawidłowego trawienia.
  3. Sól ma właściwości antystresowe i uspokajające; zwalcza nadmiar kortyzolu, hormonu stresu.
  4. Jest niezbędna do termogenezy, czyli wytwarzania ciepła przez organizm.
  5. W fermentowanej żywności dzięki soli tworzą się bakterie „probiotyczne”, które następnie zasiedlają florę jelitową i wspomagają działanie układu odpornościowego.

Krótko mówiąc, walka z solą jako taką nie jest celem, który należy traktować na poważnie.

Owszem, ludzie powinni przestać jeść chipsy, słone przekąski, sosy i dania gotowe (np. lasagne, ravioli w puszkach, mrożoną pizzę) i fast foody, które oprócz różnych dodatków zawierają także dużo soli.

Ale czy podatek jest w stanie wywołać zwrot kulturowy o 180 stopni? Czy nagle ludność masowo odwróci się od kuchenek mikrofalowych i niezdrowego jedzenia, a zacznie samodzielnie gotować i używać surowych, naturalnych produktów?

Moim zdaniem to mało prawdopodobne. Za to można byłoby znieść podatek VAT od warzyw, świeżych owoców i innych nieprzetworzonych produktów żywnościowych, dając zachętę w tym kierunku… Pomarzyć można, ale wróćmy do rzeczywistości.

Rozwiązaniem może być chlorek potasu

Istnieje jednak konstruktywny i realistyczny pomysł, jak walczyć z nadmiarem soli. Sól, o której mowa w tym artykule, pod względem chemicznym nosi nazwę chlorek sodu.

U osób chorujących na nadciśnienie problematyczny jest w rzeczywistości nadmiar sodu. Natomiast istnieją jeszcze inne sole, także wykorzystywane w przemyśle spożywczym, które wyglądają jak chlorek sodu i są równie słone. Chodzi w szczególności o azotan potasu i chlorek potasu.

Badania naukowe wykazały, że problematyczny jest nie tyle sam sód, co stosunek sodu do potasu.

Idealny stosunek sodu do potasu wynosi od 1 do 3, co oznacza, że należy spożywać 3 razy więcej potasu niż sodu (w mg). Ale tak się nie dzieje. W dzisiejszych czasach robimy zupełnie odwrotnie, ponieważ chlorek sodu jest najtańszy, a zatem najbardziej rozpowszechniony.

Zamiast opodatkowywać solone produkty, wystarczyłoby wprowadzić normy dotyczące zawartości chlorku sodu w żywności wytwarzanej przemysłowo i narzucić producentom zastępowanie go chlorkiem potasu.

Wprowadź zmiany we własnej kuchni

Jednak nie ma się co łudzić i czekać na taki ruch ze strony rządzących.

Sam szybko zwiększysz spożycie potasu, jeśli będziesz jeść więcej warzyw i owoców, zwłaszcza ziemniaki w mundurkach, kakao, banany i zielone warzywa.

--------------

Ogłoszenie

Znajdź smak dobrego zdrowia

Odkryj na nowo pyszną przyprawę: kurkumę i dodaj na przykład do ryby lub potrawy z ryżu. Oprócz wzmocnienia walorów smakowych, zawarta w kurkumie kurkumina ma działanie przeciwzapalne i jest silnym antyoksydantem, ważnym w profilaktyce choroby Alzheimera. Przyczynia się ona do samozniszczenia komórek nowotworowych. Ale czy wiesz, że – aby Twój organizm mógł dobrze przyswoić tę substancję – musisz zmieszać ją z tłuszczem (na przykład z oliwą z oliwek) i pieprzem?

Sprawdź, jak otrzymywać comiesięczne raporty z dziesiątkami innych skutecznych tajemnic medycyny naturalnej. Już tylko niedzieli do 23:59 możesz skorzystać ze Specjalnej Oferty Powitalnej na te raporty. Sprawdź teraz

--------------

Możesz bez problemu zastąpić klasyczną sól kuchenną chlorkiem potasu, dostępnym w supermarketach. Chlorek potasu jest równie słony i tak samo wygląda. Ma co prawda lekko gorzki posmak, ale jest prawie niezauważalny.

Jeśli rządzący tak się martwią o nasze zdrowie, niech to tłumaczą dzieciom w szkole! Obawiam się jednak, że na to mają mniejszą ochotę niż na kolejny podatek.

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

---

Uwaga! Osobom zaniepokojonym o swój wzrok lub mającym wśród bliskich kogoś, kto zbliża się do niebezpiecznego wieku 55 lat lub już go przekroczył, chciałbym polecić najnowszy raport specjalny dotyczący naturalnych środków pomocnych w zapobieganiu i leczeniu zwyrodnienia plamki żółtej. Raport ten właśnie ukazał się w cyklu Dossier Naturalnych Terapii. Aby dowiedzieć się więcej na temat tego raportu oraz całego cyklu Dossier Naturalnych Terapii, proszę wejść teraz na tę stronę
 

---

Źródła:

1) https://www.bfmtv.com/mediaplayer/video/apres–la–taxe–soda–des–deputes–veulent–s–attaquer–aux–produits–trop–sales–1097852.html

2) https://www.francetvinfo.fr/sante/alimentation/taxe–sur–le–sel–il–faut–d–abord–des–mesures–qui–obligent–les–professionnels–de–l–agroalimentaire–a–revoir–leurs–recettes_2917251.html
3) https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1311889#t=articleMethods

---

Komentarze

czesław kotwa 2018-10-11 21:10
sól nie jest potrzebna do życia
aspartame 2018-10-12 01:15
aspartame jest gorszy od cukru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

System odpornościowy mocny jak czołg. Czy to możliwe?

Jeśli obawiasz się kataru, grypy lub wirusa Ebola, najwyższy czas stworzyć naturalne mechanizmy obronne godne pancerza czołgu! Budowanie... czytaj więcej

Choroba Leśniowskiego-Crohna: naturalne sposoby leczenia

Choroba Leśniowskiego-Crohna to chroniczne (chroniczne oznacza przewlekłe lub regularnie nawracające) zapalenie przewodu pokarmowego. Może ona... czytaj więcej

Coraz droższe warzywa

Bardzo dobrze pamiętam, że jeszcze w latach 90. ubiegłego wieku ziemniaki (wracam do mojego ulubionego tematu!) kosztowały we Francji zaledwie... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.