Sprawdź:
- czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
- co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
- jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?
Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.
A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.
Aktywność fizyczna jest kluczem do zdrowia. Jednak nie należy mylić „bycia sportowcem” z „cieszeniem się dobrym zdrowiem”. W rzeczywistości zalecenia, które mają na celu utrzymanie właściwej kondycji zdrowotnej, nie zawsze pokrywają się z tymi, które mają pomóc zwiększyć osiągnięcia sportowe.
******************************************
sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz
90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!
Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!
Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia
W czterech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia.
Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj
******************************************
Zadaję to pytanie bardzo szczerze – mam tutaj na myśli chorobę umysłową.
Przeprowadzone badania wykazały, że większość sportowców olimpijskich, aby zdobyć złoty medal olimpijski, byłoby gotowych nawet sięgnąć po substancję, która w konsekwencji w ciągu pięciu lat doprowadziłaby do ich… śmierci. Zjawisko to znane jest pod nazwą „dylemat Goldmanna”1.
Każdy rodzaj sportu uprawiany w sposób intensywny powoduje powstawanie zjawiska nazywanego „stresem oksydacyjnym”.
Silne dotlenienie mięśni, które jest potrzebne podczas intensywnego wysiłku, powoduje powstawanie w organizmie wolnych rodników, które utleniają komórki, w tym ich DNA. Utlenianie komórkowe przyśpiesza proces starzenia się organizmu i wpływa na wzrost zagrożenia wieloma chorobami, między innymi chorobami układu krążenia oraz nowotworowymi.
Wiele dyscyplin sportowych powoduje także poważne problemy ze ścięgnami, stawami oraz sercem. I, niestety, tragicznych przykładów nie trzeba tu długo szukać.
W 2011 roku po maratonie w Nowym Jorku u trojga maratończyków wystąpiły niedomagania ze strony układu krążenia, które stały się przyczyną ich śmierci. W Polsce głośnym echem odbiła się w 2012 r. śmierć maratończyka podczas biegu w Poznaniu oraz – kilka tygodni temu, w październiku br. – śmierć jednego z zawodników na mecie największego polskiego biegu masowego Biegnij Warszawo...
Rozważna i systematyczna aktywność fizyczna ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Ćwiczenia zwiększają czułość komórek nainsulinę i leptynę. Wpływają na zmniejszenie magazynowania tłuszczu, regulację odczuwania głodu i prawidłowe odczuwanie sytości po posiłku.
Dla przypomnienia – insulina jest hormonem wytwarzanym przez trzustkę. Po zjedzeniu posiłku zawierającego węglowodany poziom cukru we krwi rośnie, co jest niebezpieczne dla naczyń krwionośnych. Trzustka wydziela wtedy insulinę, która uchyla „małe drzwiczki” w Twoich komórkach, aby obniżyć poziom glukozy we krwi. Łączenie się hormonu z receptorem insulinowym aktywuje grupę kinaz białkowych. Te zaś pobudzają komórki do pobierania glukozy z krwi i przekształcania jej w substancje zapasowe (np. kwasy tłuszczowe i glikogen).
Insulina obniża więc poziom glukozy we krwi. Im więcej zjadasz cukru, tym większą ilość insuliny potrzebnej do transportowania glukozy musi wyprodukować Twoja trzustka. W pewnym momencie, gdy podaż cukru jest nadmierna, dochodzi do nasycenia komórek glukozą. Kiedy ilość receptorów insuliny w błonach komórkowych staje się niewystarczająca, mamy do czynienia zopornością na insulinę, a stąd już tylko krok do rozwoju cukrzycy typu 2.
Trzustka usiłuje podejmować walkę z rosnącym stężeniem glukozy we krwi, wytwarzając coraz większą ilość insuliny. Komórki zaczynają produkować tłuszcz i odkładać go w całym organizmie – zaczynamy wówczas przybierać na wadze, wzrasta ryzyko zachorowania na cukrzycę, dochodzi do zwężenia światła tętnic obwodowych oraz tętnic wieńcowych i ostatecznie może dojść do ich zatkania.
Ćwiczenia fizyczne pomagają obniżać poziom cukru we krwi poprzez spalanie go, a nie magazynowanie. Trzustka nie musi pracować na pełnych obrotach. Poziom insuliny spada. Nie zachodzi proces magazynowania glukozy w postaci tłuszczu, a waga ciała maleje.
Przez długi czas sądzono, że sportowcy wyczynowi powinni przed treningiem spożywać duże ilości węglowodanów, aby utrzymać rezerwy glikogenu mięśniowego na właściwym poziomie – paliwa niezbędnego do pracy mięśni.
Prawdą jest, że to obecność dużej ilości glikogenu powoduje, że mięśnie pęcznieją.
Jednak synteza glikogenu jest zjawiskiem przebiegającym dosyć wolno. Potrzeba około 24 godzin, aby rezerwy stały się pełne. Dlatego żaden poważny sportowiec nie powinien robić sobie tradycyjnej makaronowej uczty przed wysiłkiem fizycznym. Lepiej jest spożywać małe ilości węglowodanów przez cały dzień, natomiast nie przed samym treningiem i zaraz po nim.
Jednak dla większości spośród nas, którzy chcemy poprawić swoje zdrowie i poziom energii, a nie wyniki sportowe, lepiej jest unikać tych praktyk i wręcz przeciwnie – zjadać na 30 minut przed wysiłkiem 25 gramów protein.
Osoby uprawiające sport sporadycznie powinny unikać spożywania napojów i batonów energetycznych, a nawet napojów witaminizowanych.
Krótkie ćwiczenia fizyczne o dużej intensywności powodują wzrost produkcji naturalnego hormonu wzrostu nawet o 771%. Spożywanie w tym czasie protein jest dobrym sposobem na naprawę i odnowienie komórek mięśniowych2.
Hormon wzrostu cieszy się złą sławą we Francji, w związku ze skandalem wywołanym skażonym hormonem wprowadzonym do obrotu. W rzeczywistości to nie sam w sobie hormon wzrostu spowodował śmierć 117 osób, lecz prion, którym był skażony.
Hormon wzrostu podany dzieciom uzyskany został z przysadki mózgowej bydła, które padło na chorobę Creutzfeldta-Jakoba (zwaną chorobą wściekłych krów)!
Produkowany w mózgu hormon wzrostu odgrywa ważną rolę dla Twojego zdrowia, zmniejszając atrofię mięśniową (utrata masy mięśniowej), do której w sposób naturalny dochodzi wraz z wiekiem. Niezależnie od tego, czy uprawiasz sport, czy też nie – już od 40. roku życia co roku tracisz 1% swojej masy mięśniowej. Jest to spowodowane spadkiem wytwarzania hormonu wzrostu wraz z wiekiem.
Ponadto hormon wzrostu pomaga organizmowi w spalaniu tłuszczu i zachowaniu płaskiego brzucha. Korzystnie wpływa również na mózg – im więcej hormonu wzrostu w organizmie, tym mamy większą bystrość umysłu i lepszą pamięć.
Dlatego pamiętaj – gdy następnym razem będziesz uprawiał sport, po zakończeniu ćwiczeń zjedz koniecznie dobry stek, jajka lub warzywa bogate w proteiny roślinne, na przykład soję. Wpłynie to pozytywnie na podwyższenie stężenia hormonu wzrostu, uczyni Cię silniejszym i... bardziej inteligentnym.
Zdrowia życzę!
Jean-Marc Dupuis
PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.
******************************************
Zapobieganie chorobom: Już od kilkunastu lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od kilku lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.
******************************************
Źródła:
Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.