×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2013-12-31

Szokujące metody produkcji chipsów Pringles

Początkowo pringlesy miały być piłeczkami do tenisa. Jednak w dniu dostawy zamiast kauczuku, przyjechała ciężarówka wypełniona ziemniakami. Dyrektorzy Pringles, osoby bardzo praktyczne, nie chcieli tracić czasu i powiedzieli: «Trudno! Pokrójcie je i włóżcie do tych opakowań!»

Ten żart, który przeczytałem w internecie, zawiera jedną poważną nieścisłość:

******************************************

Aż w 80% Twój stan zdrowia zależy od...

sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz

90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!

Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!

Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia

W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.

******************************************

Chipsy Pringles nie są z ziemniaków!

Okazuje się, że to nawet nie są chipsy, jak wyjaśniał jeden z prezesów Pringles przed Sądem Najwyższym Anglii i Walii1.

Spółka produkująca chipsy Pringles – Procter & Gamble – latami odmawiała płacenia wyższej stawki podatku VAT, która w Anglii jest nałożona na chipsy i przekąski na bazie ziemniaków. Wezwana przed sąd tłumaczyła, że ze względu na niską zawartość ziemniaków w chipsach Pringles oraz na proces produkcji przemysłowej i wszelkie dodatki, aromaty i barwniki, wyrób ten nie może być traktowany ani jak chipsy, ani jak przekąski na bazie ziemniaków.

Argumentacja spółki była na tyle przekonująca, że sąd dał jej wiarę już podczas pierwszej rozprawy. Sędziowie sądu apelacyjnego byli jednak odmiennego zdania. Stwierdzili, że pringlesy powinny być opodatkowane tak samo jak chipsy, ponieważ, mimo że nie były produkowane z pokrojonych ziemniaków, miały wygląd zbliżony do chipsów i tak też były odbierane przez konsumentów. Ostatecznie spółka Procter & Gamble musiała zapłacić 120 milionów euro podatku.

Szalony świat

Trudno wyobrazić sobie, że świetnie wykształceni prezesi mogliby strzelić sobie w stopę w tak godny pożałowania sposób, oczerniając własny produkt tylko po to, aby zaoszczędzić na podatkach.

I rzeczywiście – mieli naprawdę mocne argumenty.

Jak tłumaczyli, Pringles produkowane są na bazie mąki ryżowej, pszennej i kukurydzianej oraz płatków ziemniaczanych. Następnie mieszanka tych proszków z wodą kompresowana jest w cieniutkie paski o długości jednego metra. Owalne foremki przykłada się do ciasta, a wycięte za ich pomocą kształty nakłada się na zaokrągloną formę i zanurza na jedenaście sekund w rozgrzanym oleju. Następnie specjalna dmuchawa usuwa nadmiar tłuszczu, po czym pringlesy dwukrotnie posypuje się proszkiem z aromatyzowanej soli.

Idealnie ujednolicony kształt pozwala na ciasne ułożenie chipsów w hermetycznej tubie, podobnej do tej, w której sprzedaje się piłeczki tenisowe, przez co zyskuje się maksimum przestrzeni.

To ogromna przewaga nad tradycyjnymi chipsami, ponieważ pozwala na znaczne oszczędności na opakowaniach, transporcie i przechowywaniu. Wyjaśnia to też, dlaczego Pringles tak często spotyka się w samolotach, pociągach, automatach sprzedających i wszędzie tam, gdzie istnieje zapotrzebowanie na produkty łatwo dające się transportować, które nie niszczą się podczas przenoszenia czy wstrząsów oraz które można długo przechowywać bez zmiany ich wyglądu.

Rak w puszce

Większości z nas trudno oprzeć się wszelkiego rodzaju przekąskom. Słone, pikantne czy wędzone – są zwykle przepyszne, chrupiące i rozpływające się w ustach oraz stanowią ucztę dla podniebienia. Trzeba mieć wolę ze stali, żeby zaraz po otwarciu opakowania nie pochłonąć całej zawartości!

Są o tyle bardziej zdradliwe, że sól w nich zawarta wzmaga wydzielanie śliny i tym samym apetyt. Dodatkowo, przez niemal natychmiastową przemianę w glukozę, przekąski te gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi, pompując do mózgu błogą przyjemność.

Niestety, ten gwałtowny przypływ szczęścia niesie za sobą też niemiłe uczucie obrzydzenia przy jednoczesnym ciągłym odczuwaniu głodu, a długoterminowe skutki takiego zjawiska są bardzo niekorzystne dla zdrowia.

Włożone do rozgrzanego oleju ziemniaki i mąka wytwarzają bardzo wiele toksycznych związków. Europejski raport opublikowany w 2007 r. sugeruje, że podczas wypieków w wysokiej temperaturze powstaje 800 związków chemicznych, z których 52 są potencjalnie rakotwórcze – twierdzi czasopismo Slate2.

Najgroźniejszym składnikiem chipsów i Pringles nie jest zatem żaden z dodatków, lecz związek chemiczny powstający przy wypieku: akrylamid.

Akrylamid jest substancją chemiczną z grupy neurotoksyn, która powstaje podczas przetwarzania w wysokich temperaturach produktów na bazie mąki. Wpływa on na problemy z płodnością u mężczyzn oraz może powodować wady wrodzone u dzieci3.

Cząsteczka ta, będąca efektem tzw. zjawiska glikacji, jest dobrze znana Czytelnikom Poczty Zdrowia.

Badanie sponsorowane przez Unię Europejską wykazało istnienie związku między wysokim poziomem akrylamidu we krwi a występowaniem raka piersi. Autorzy zastrzegają, że badanie nie udowadnia istnienia bezpośredniego związku między akrylamidem obecnym w pokarmie a chorobą nowotworową, lecz wskazują na taką możliwość. Musi to jednak jeszcze zostać poparte szeregiem gruntownych badań4.

W celu zminimalizowania spożycia akrylamidu unikaj smażonych produktów, a większość potraw jedz w formie surowej, lekko podgotowanej bądź ugotowanej na parze w niskiej temperaturze.

Najbardziej radykalnym środkiem pozostaje jednak całkowite zrezygnowanie z zakupu żywności przemysłowej i gotowych dań – domowa kuchnia zawsze będzie uboższa w substancje toksyczne i tylko w ten sposób zawsze będziesz mieć większą pewność, co tak naprawdę spożywasz.

Zdrowia życzę!

Jean-Marc Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

******************************************

Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.

Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.

Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.

******************************************

Źródła:

(1) Tous les détails de l’affaire sont rapportés dans le New York Times, à l’adresse suivante: www.nytimes.com; http://www.nytimes.com/2009/06/01/opinion/01mon4.html?_r=1&

(2) Acrylamide; http://fr.wikipedia.org/wiki/Acrylamide.

(3) Voir L’ingrédient caancérigène des Pringles; http://www.slate.fr/life/75053/pringles-cancer-acrylamide.

(4) Etude publiée dans la revue International Journal of Cancer.

Komentarze

Grzegorz Brzęczyszczykiewicz 2014-01-01 23:29
i tak nie jem czipsów
875s 2014-01-02 19:06
to wyjasnia dlaczego - jak uwielbiam chipsy - to pringles nigdy mi nie smakowaly
Pan Cogito 2014-01-03 18:50
Szokujące fakty... jeżeli ktoś nie czyta składu surowcowego to zapewne są to szokujące fakty. Najbardziej jest szokujący fakt, iż są one zdrowsze od tradycyjnych chipsów ziemniaczanych - pringlesy zawierają ok. 10x mniej węglowodanów i ok. 10x więcej białka. Poza wszystkim polskie produkty posiadają skład surowcowy bardzo ogólnikowy, taki jak wymaga PN - Pringlesy nieco mniej nasz czarują.
technolog żywności 2014-01-03 22:10
Serio?!!?! Kto to wymyśla? Kto robi taką nagonkę? Skoro takie to niezdrowe to DLACZEGO PIJEMY np. KAWĘ, w której akrylamidu jest najwięcej? Albo dlaczego wciąż spożywamy CHLEB?
Grzegorz Brzęczyszczykiewicz 2014-01-03 23:31
kawy też nie pijam
bm 2014-05-08 08:23
Dlaczego zaraz "nagonkę". To są fakty. Uważam, że najważniejszy w tym wszystkim jest zdrowy rozsądek. Ogólnie wiadomo, że im żywność bardziej przetworzona, tym gorszej jakości. I tego się trzymajmy, a reszta wynika z logicznego myślenia. A więc do dzieła!
sawek 2015-08-15 14:06
A ja się objadam czipsami non stop...... chyba będę musiał trochę przystopować po tym co przeczytałem... ech
tb 2016-04-26 19:25
Dlaczego spożywamy chleb...? Właśnie jest to jeden z produktów, które jak najszybciej powinniśmy wyeliminować z diety (przede wszystkim zwykły sklepowy chleb pszenny)!
mymoonandstars 2016-07-03 16:43
Och błagam to lepiej nic nie jeść, albo najlepiej nie wychodzić z domu, i kąpać się w żelu antybakteryjnym, codziennie spotykamy się z rakotwórczymi rzeczami i zjawiskami. Tak działa XXI w. pora się przestawić. Uważam że to nie jest żałosne, że próbowali się uchronić przed podatkiem skoro jest nakładany na chipsy, a na opakowaniu nigdzie nie pisze że to chipsy, jedynie chrupki przy czym kształt ma pomagać zmieścić większą ilość do tuby. Przy czym osobiście uważam iż lepiej dać chrupki pringles, niż znane chipsy lays. Raz na jakiś czas nic się nie stanie. Jeśli ktoś odmawia sobie chrupek, bo nie zdrowe, bo kaloryczne to traci bardzo dużo. Czemu by sobie nie sprawić przyjemności raz na jakiś czas? Ps. Ja się najadłam 90 gramami. Pozdrawiam:')
Luk 2016-08-17 21:45
mymoonandstars

"Czemu by sobie nie sprawić przyjemności raz na jakiś czas?"



Bo to jest jeden ze wielu jak (wymieniłaś/łeś) rakotwórczych środków którymi kopiesz sobie dół, czy lepiej spowolnić ilość wykopanej ziemi czy niech się kopie szybciej, samemu/mej sobie odpowiedź, Proste.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Melatonina: naturalny środek nasenny

Gdy światło dzienne słabnie, znajdująca się w mózgu szyszynka zaczyna wydzielać melatoninę. Substancja ta jest naturalnym hormonem,... czytaj więcej

Jak jeść zdrowo i nie pójść z torbami?

Z roku na rok ceny żywności rosną, ale to nie powinno być powodem, żeby źle się odżywiać. Po pierwsze dlatego, że jeśli faktycznie grozi Ci... czytaj więcej

Ta witamina zmniejsza ryzyko zgonu aż o 77%

Wśród nowości ze świata medycyny, które nie zostały opublikowane przez żadne duże dzienniki – tak w Polsce, jak i we Francji... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.