×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2013-11-08

Tego nie wiesz o kawie

Niewielu specjalistów medycyny naturalnej zaleca picie kawy. Z kolei lekarze - absolutni przeciwnicy jakichkolwiek uzależnień - traktują kawę na równi z alkoholem, tytoniem oraz narkotykami takimi jak na przykład kokaina!

******************************************

Aż w 80% Twój stan zdrowia zależy od...

sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz

90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!

Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!

Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia

W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.

******************************************

Mimo tej nieustającej nieufności żadne badania naukowe nie potwierdzają, że picie kawy w rozsądnych ilościach zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, chorób serca czy innych poważnych zaburzeń zdrowia.

Wręcz przeciwnie, coraz częściej okazuje się, że kawa może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Niektórzy naturopaci – jeszcze do wczoraj zdeklarowani przeciwnicy kawy – powoli zmieniają swoje teorie i zalecenia1.

Badania EPIC (ang. European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) dotyczące raka oraz sposobów żywienia w Europie dowodzą, że nie istnieje żaden związek między spożywaniem kawy a występowaniem chorób przewlekłych takich jak choroby krążenia, cukrzyca czy rak2.

Korzystne działanie kawy

W badaniach EPIC, jak i w wielu uprzednich, stwierdzono, że spożywanie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Kawa może także, w znacznym stopniu, zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona. Badanie opublikowane w piśmie naukowym The Journal of the American Medical Association wskazuje, że wśród ludzi pijących duże ilości kawy ryzyko takie zmniejsza się nawet o 80%3.

Spożycie kawy może także zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty4, wątroby5,6, nerek7okrężnicy8wystąpienia zaburzeń rytmu serca9 czy chorób płuc10.

Jaką kawę pić?

Jednak, aby móc skorzystać z leczniczych właściwości kawy, trzeba przestrzegać kilku reguł.

W badaniach opublikowanych w Journal of Alzheimer Disease – magazynie naukowym poświęconym chorobie Alzheimera – porównano działanie samej kofeiny oraz kofeiny w połączeniu z innymi składnikami, obecnymi w spożywanej kawie.

Jedynie kawa naturalna, wraz ze wszystkimi swoimi naturalnymi składnikami, wykazała pozytywny wpływ na pamięć. Takie wyniki nie są zaskakujące: kawa zawiera przeciwutleniacze, w tym kwasy chlorogenowe i bioflawonoidy. W krajach rozwiniętych, takich jak na przykład Francja, kawa pozostaje najważniejszym źródłem antyoksydantów.  Zawiera ona tysiące różnorodnych substancji.  Dzisiejsze odkrycia w tej dziedzinie sugerują, że mieszanka tychże składników ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie11.

Unikaj wszelkich substytutów kawy: żadne wyciągi z kawy czy czysta kofeina nie mają tak pozytywnego wpływu na nasze zdrowie jak kawa naturalna w swej najbardziej naturalnej formie.

W przeciwieństwie do dość popularnego przekonania – to nie kawa zielona, lecz czarna, mocno palona pozytywnie wpływa na zdrowie.

Im kawa jest mocniej palonatym lepsza dla Twojego zdrowia, ponieważ im intensywniejszy proces palenia ziaren kawy, tym mniejsza zawartość kofeiny. Proces prażenia ziaren kawy powoduje degradację kofeiny ze względu na działanie wysokiej temperatury.

To nie wszystko: im kawa czarniejszatym bogatsza w antyutleniacze w efekcie procesu dekofeinizacji. Badania dowiodły, że kawa mocno palona jest bogatsza w substancje neuroprotekcyjne niż kawa zielona12.

Inne badanie dowiodło, że kawa mocno palona jest skuteczniejsza w utrzymaniu odpowiedniego poziomu witaminy E i glutationu w komórkach (dwa niezwykle ważne antyoksydanty) oraz przynosi doskonałe efekty przy odchudzaniu13.

Należy zaznaczyć, że kawa filtrowana, przygotowana w ekspresie do kawy jest bogatsza w kofeinę niż espresso, ponieważ czas parzenia jest w tym przypadku znacznie dłuższy. Pamiętać należy także, że im drobniej zmielone ziarna, tym więcej kofeiny będzie zawierać kawa.

Ze względu na to, że do tej pory pojawiło się wiele sprzecznych z tym, co dotychczas sądzono, informacji, podsumujmy:

Kawa bogatsza w kofeinę to ta słabo palona, przygotowana w ekspresie przelewowym. Kawa z mniejszą zawartością kofeiny to kawa mocniej palona, grubo mielona i przygotowana w ekspresie ciśnieniowym.

Problem z kofeiną

Kofeina nie jest trucizną dla człowieka, gdyż możemy bez żadnych konsekwencji spożyć jej około 400 mg dziennie (4 filiżanki dziennie); wyjątkiem są osoby nadwrażliwe na kofeinę.

Kofeina ma dobrze wszystkim znane właściwości pobudzające, aczkolwiek nie tak silne jak narkotyki. Jest legalna we wszystkich krajach, a FDA (Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków) – znana ze swojej skrupulatności –  umieściła kofeinę wśród substancji spożywczych o różnorodnym działaniu uznanych za bezpieczne.

Kofeina może powodować kłopoty ze snem, aczkolwiek z reguły nie spożywa się kawy po godzinie szesnastej.

W przeciwieństwie do powszechnego przekonania kofeina nie jest moczopędna: wiele badań dowiodło, że jej wpływ na nasze płyny ustrojowe jest dokładnie taki sam jak wpływ zwykłej wody1415.

Kofeina w dużej ilości może powodować drżenie, skurcze żołądka i palpitacje. Jednak, jeśli po spożyciu kawy czujesz się niedobrze, nie zawsze winna jest temu kofeina. Przyczyną może być nietolerancja produktów karmelizacji lub olejów powstających w procesie palenia kawy oraz obecność pleśni czy innych toksyn wywołujących alergie. Dlatego ważne jest, aby upewnić się, że kawa, którą pijesz, pochodzi z uprawy ekologicznej i wyprodukowana jest z najwyższą starannością.

Zatem wygląda na to, że negatywne oddziaływanie kawy pozostaje całkowicie rekompensowane jej pozytywnym wpływem na zdrowie. Należy jednak pamiętać – i tak też polecam – że kobiety w ciąży powinny całkowicie zrezygnować z kofeiny.

A co z teiną?

Kofeina, wyciąg z ziaren kawowca jest pod względem chemicznym prawie identyczna z:

  • guaraniną – zawartą w nasionach guarany,
  • mateiną – uzyskiwaną z naparu liści yerba mate,
  • teiną  – uzyskiwaną z naparu liści i pąków herbacianych.

Zatem kofeina niewiele różni się od teiny! Można ją znaleźć w nasionach, liściach oraz owocach wielu roślin, ponieważ działa jak naturalny środek owadobójczy, paraliżujący i zabijający owady, które nimi się żywią.

Niemniej jednak herbata i kawa nie mają takiego samego wpływu na człowieka, ponieważ kofeina w herbacie związana jest z taniną, która opóźnia wchłanianie kofeiny przez organizm. Dlatego herbata ma łagodniejszy i bardziej rozciągnięty w czasie efekt niż kawa.

Filiżanka herbaty zawiera cztery razy mniej kofeiny niż filiżanka kawy – dlatego też mówimy o efekcie stymulującym (trzy- lub sześciogodzinnym) herbaty oraz o dużo szybszym pobudzającym efekcie kawy (jak „uderzenie bata”). Picie herbaty pozwala poprawić na dłuższy czas koncentrację i czujność, nie wywołując przy tym stanu podenerwowania. Tłumaczy to popularność herbaty wśród mnichów, szczególnie w religiach wschodnich, dzięki której mogli oni dłużej medytować.

Herbata zielona ma także działanie rozluźniające przypisywane teaninie, która odpręża mózg.

Kawa – 5 zasad, o których warto pamiętać

Jedynie kawa dobrej jakości pozwala na pełne wykorzystanie jej działań terapeutycznych:

  • Wybieraj kawę bio: kawa jest jednym z produktów najbardziej narażonych na działanie pestycydów. Dlatego szczególną uwagę zwracaj na wybór kawy z właściwych źródeł, ponieważ wszystkie wymienione powyżej pozytywne właściwości kawy mogą zostać zminimalizowane przez zawarte w kawie pestycydy. (Jeśli to możliwe, kupuj kawę uprawianą w lasach, by zmniejszyć ryzyko niszczenia lasów tropikalnych wraz z całą ich florą i fauną).
  • Kawa w ziarnach: kupuj kawę w ziarnach, sprawdzaj, czy zapach ziaren jest mocny i przyjemny. Ziarna kawy palonej są bogate w oleje i może ona zjełczeć: kawa ma wtedy kwaśny smak. Jeszcze szybciej może zjełczeć kawa mielona.
  • Pij czarną kawę: unikaj śmietanki, cukru czy mleka do kawy. Do parzenia używaj czystej, filtrowanej wody.
  • Filtry do kawy: unikaj białych filtrów (ich śnieżnobiałą barwę uzyskuje się dzięki obróbce chemicznej polegającej na wybielaniu chlorem) - dzięki temu pozostałości wybielacza nie trafią do Twojej filiżanki.
  • Filiżanka do kawy: najlepiej pij kawę z porcelanowej filiżanki, a unikaj papierowych kubków, a tym bardziej – plastikowych. Dzięki temu Twoja kawa nie tylko będzie zdecydowanie lepiej smakować, ale – co ważniejsze – nie przedostaną się do niej zawarte w plastikowych pojemnikach groźne substancje chemiczne takie jak bisfenol A.

Na zdrowie!
Jean-Marc Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

******************************************

Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.

Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.

Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.

******************************************

Źródła:

(1) Na przykład dr Joseph Mercola – wydawca największego w USA newslettera o zdrowiu naturalnym – również zmienił zdanie w tej kwestii. Natomiast dr Hertoghe wciąż uważa, że kawa nie ma dobrego wpływu na zdrowie. W jednym ze swoich artykułów napisał, że powoduje ona wzrost produkcji kortyzolu i insuliny (hormonów odpowiedzialnych za tycie) oraz że zmniejsza stężenie aktywnej formy hormonu tarczycy (T3) oraz hormonu wzrostu.
(2) Floegel A, et al., Coffee consumption and risk of chronic disease in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)-Germany study. Am J Clin Nutr. 2012 Apr; 95(4):901-8. doi: 10.3945/ajcn.111.023648. Epub 2012 Feb 15.
(3) Ross GW, et al., Association of coffee and caffeine intake with the risk of Parkinson disease. JAMA. 2000 May 24-31;283(20):2674-9.
(4) Wilson KM, et al., Coffee consumption and prostate cancer risk and progression in the Health Professionals Follow-up Study. J Natl Cancer Inst. 2011 Jun 8;103(11):876-84. doi: 10.1093/jnci/djr151. Epub 2011 May 17.
(5) Inoue M, Yoshimi I, Sobue T, Tsugane S; JPHC Study Group. Influence of coffee drinking on subsequent risk of hepatocellular carcinoma: a prospective study in Japan. J Natl Cancer Inst. 2005 Feb 16;97(4):293-300.
(6) Larsson SC, Wolk A. Coffee consumption and risk of liver cancer: a meta-analysis. Gastroenterology. 2007 May ;132(5):1740-5. Epub 2007 Mar 24. PMID: 17484871; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17484871.
(7) Lee JE, et al., Intakes of coffee, tea, milk, soda and juice and renal cell cancer in a pooled analysis of 13 prospective studies. Int J Cancer. 2007 Nov 15;121(10):2246-53; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17583573.
(8) International Journal of Cancer, Volume 121, Issue 6, pages 1312–1318, 15 September 2007.
(9) Coffee May Cut Risk of Heart Rhythm Problems; http://www.webmd.com/heart-
disease/news/20100302/coffee-may-cut-risk-heart-rhythm-problems.
(10) Int J Cancer. 2010 Oct 15;127(8):1758-68. PMID: 19372215; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19372215.
(11) Chemistry in every cup, http://www.rsc.org/chemistryworld/Issues/2011/May/ChemistryInEveryCup.asp.
(12) J Agric Food Chem. 2009 Sep 22. Epub 2009 Sep 22. PMID: 19772322. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19772322.
(13) Armstrong LE, Casa DJ, Maresh CM, Ganio MS. Caffeine, fluid-electrolyte balance, temperature regulation, and exercise-heat tolerance. Exerc Sport Sci Rev. 2007 Jul;35(3):135-40.
(14) Armstrong LE, et al., Fluid, electrolyte, and renal indices of hydration during 11 days of controlled caffeine consumption. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2005 Jun;15(3):252-65.
(15) Kotyczka C, et al., Dark roast coffee is more effective than light roast coffee in reducing body weight, and in restoring red blood cell vitamin E and glutathione concentrations in healthy volunteers. Mol Nutr Food Res. 2011 Oct;55(10):1582-6. doi: 10.1002/mnfr.201100248. Epub 2011 Aug 2; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21809439.

Komentarze

Jacek Ilukowicz 2013-11-08 10:58
Bardzo ciekawy i pouczający artykuł, jak zwykle. Dziękuję. Jedynym mały zgrzytem jest określenie FDA jako "znanej ze swej skrupulatności". Dla równowagi przekazu i prawdy należałoby dodać "znana z wątpliwych pod względem naukowym, ale idących na rękę producentom, decyzji dopuszczających na rynek jedzenie mówiąc otwarcie szkodliwe, czy wręcz trujące. Aby długo nie szukać: ASPARTAM i żywność GMO. Polecam "Le Monde selon Monsanto" Marie-Monique Robin. EBM pokazuje tylko część rzeczywistości i nie zawsze poprawnie/prawdziwie. Pozdrawiam J. Ilukowicz
DR ROMAN PAWLAK 2013-11-08 12:08
KOLEGA PRZESLAL MI WAS ARTYKUL NA TEMAT KAWY. NIE WIEM KIM JEST AUTOR TEGO ARTYKULU ALE WIEM, ZE NIE WIE ON CO OZNACZA SKROT "EPIC." WEDLUG AUTORA BADANIE "EPIC" OZNACZA "European Prevalence of Infection in Intensive Care." WYSTARCZYLOBY ZEBY PRZECZYTAL TYTUL PRZYPISU, NA KTORY SIE POWOLAL (PRZYPIS 2), GDZIE WYRAZNIE, CZARNO NA BIALYM, PISZE, ZE "EPIC" OZNACZA "European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)."
Poczta Zdrowia 2013-11-08 14:07
Oczywiście ma Pan rację. Autor napisał poprawnie, błąd powstał podczas tłumaczenia tego artykułu na język polski. Bardzo przepraszamy i już poprawiamy.
Marzena Sowińska 2013-11-11 12:02
Kawa nie jest be, kawa jest ok. Mocna herbata powinna być stosowana jako zioło, niektórzy piją herbatę ciągle w czasie dnia i czują się uzależnieni. Ja piję herbatę zieloną jak pamiętam, pije wodę. Kawa zawiera dosyć silne przeciwutleniacze, wypłukuje magnez, ale go zwraca, z tym, że nasz organizm wydala go z moczem i to tak. Ja pijam kawę Astrę, jest ok., ale muszę uzupełniać magnez i w tym celu popołudniu pijam magnez w proszku (bez wynalazków z Apteki), nasz organizm sygnalizuje, że po kawie brak nam magnezu czy potasu. Jeszcze jedno, ja po kawie dostaje werwy może na pół godziny, a tak naprawdę zaraz jestem senna, więc kawa mnie raczej usypia. Pozdrawiam.
LubieOwoce 2013-11-13 13:54
@Marzena Kawa usypia w pierwszym momencie, możesz po wypiciu położyć się na 20 minut. Po tym czasie zaczyna działać kofeina
Mieczyslaw Maraj 2013-11-13 20:10
Nie calkiem moge sie zgodzic z tym artykulem. W doswiadczeniach na bliznietach okazalo sie ze wszystkie pieczone czy przypalane artykuly spozywcze zmieniaja lepkosc krwi na niekozysc , co powoduje ze naczynia wloskowate nie sa calkowicie dokrwione.
Żaneta Neta 2013-11-25 10:15
Ostatnio czytatałam , iż palona kawa jest niezdrowa z tego względu , że zawiera dużo akrylamidu...
Grzegorz Brzęczyszczykiewicz 2013-11-29 22:49
i tak nie pijam kawy
Grzegorz Brzęczyszczykiewicz 2013-12-22 11:36
W Malcieśmy, pomnę, kosztowali kafy, Trunku dla baszów, Murata, Mustafy I co jest Turków, ale tak szkarady Napój, jak brzydka trucizna i jady, Co żadnej śliny nie puszcza na zęby, Niech chrześcijańskiej nie plugawi gęby... Jan Andrzej Morsztyn, wiersz z roku 1670
Basia P 2014-01-27 12:24
Mam co do picia kawy obiekcje. Zabija magnez.potas i nie można po niej zasnąć, takie są moje reakcje. Pić czy nie pić??? zalecana przez lekarza - zielarza kawa to Arabika w ziarenkach, kupiłam młynek a i tak nie za często pozwalam sobie na jej picie. Sami nie wiemy co jest dobre, pić nie pić itd. Pozdrawiam .
Jacek 2014-01-27 16:03
,,Im kawa jest mocniej palona, tym lepsza dla Twojego zdrowia,, ech! gdyby jeszcze nie ten fatalny akryloamind :( to byłoby ok...
Sławek 2014-04-14 02:59
A ja pijam od jakiegoś czasu kawę z ganodermą i czuje się po niej fenomenalnie;)
Urszula Ustyniuk 2014-05-12 19:53
Ja,natomiast, nie pijam kawy po południu,bo mam trudnosci z zasypianiem. Natomiast w ciagu dnia wypijam max 2 filizanki z cukrem bez białych dodatkow i tylko dlatego,ze kawa wzmaga "produkcję" kwasow żoładkowych (mam niedokwasote). Od dzisiaj przy zakupie kolejnej paczki kawy zwróce uwage na kolor ziaren.Dotychczas optowałam za instant lub granulowana. Z powyzszego artykułu wynika,ze ziarno jest najlepsze i to mocno palone.Takie Polacy lubia,mocno palone,co w Europie uchodzi za obciach. i kawa zielona nie jest rewelacja-ciekawe!
Jacek 2014-07-17 09:22
Uwielbiam kawę w rozsądnych ilościach... czyli raz dziennie najlepiej po śniadaniu. Zaparzam w kawiarce do której to dodaję kardamon. Smakowo rewelacja... a przy okazji po wypiciu kawy podnosi się mój poziom energii i chęci do działania przez cały dzień :-)
halina 2014-07-18 00:25
Kawa jest super. działa p-rakowo. Związek chemiczny kawy łączy dopaminę w mózgu i mnóstwo ludzi nie zachoruje na Parkinsona. Parkinson to niedobór dopaminy. Nie podwyższa ciśnienia krwi.Oczywiście kawa w ziarnach, bo rozpuszczalna w wielu krajach to nie kawa. Jak u nas masło roślinne. W nazewnictwie masło jest, ale w środku masła nie ma.
Basia P 2014-11-26 17:10
Nie piję kawy już kilka lat,ponieważ nie mogłam spać ,i bardzo się pociłam pod pachami. Dzisiaj raz na parę miesięcy ta sama reakcja po jej wypiciu. Nie będę się męczyć , wolę nie pić i jestem spokojniejsza.Nie sądzę,że kawa jest zdrowa to tyle z mojej strony.
Pola_AD 2015-01-05 01:15
Kawa wypłukuje żelazo z naszego ciała - antyoksydant z niej jest ale jeden ze słabszych :(
quenn 2015-07-27 19:54
Bardzo ciekawy artykuł. Według mnie można jeszcze dodać kilka kwestii, które znalazłam na blogu .... Jakby ktoś był ciekawy to bardzo zapraszam!
EspressoArt.pl 2016-08-04 16:59
Bardzo dobry artykuł. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Choroby serca: mit zrównoważonej diety

Spróbuj podczas obiadu u znajomych poruszyć kwestię diety i spożycia kwasów omega-3. Z całą pewnością znajdzie się jedna lub... czytaj więcej

Gazpacho: sposób na upał i... nadciśnienie

Naukowcy z Uniwersytetu w Barcelonie opublikowali badanie, z którego wynika, że systematyczne spożywanie gazpacho zmniejsza o 27%... czytaj więcej

Żywność wybielająca zęby

Efekty nawet najbardziej agresywnych terapii wybielających zęby nie utrzymują się dłużej niż sześć miesięcy. Ponadto są one bardzo drogie i... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.