×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Opublikowano dnia: 2018-05-28

Tej wiosny jadam… siano

Il est bête à manger du foin! – mawiała moja babcia, kiedy się wygłupiałem – co dosłownie oznaczało, że „jestem tak głupi, że powinienem jadać siano”, a mniej dosłownie – że moje żarty są nie na poziomie.

Gdyby tylko wiedziała!

Wraz z nastaniem wiosny cieszę się, że mogę się ugościć zdrowym świeżym sianem.

Bo lucerna, roślina pastewna, jest tak naprawdę pyszna!

obrazek

Lucerna, jest nie tylko doskonałą paszą dla zwierząt gospodarskich. Jest ona jadalna także dla człowieka i ma mnóstwo zalet dla zdrowia!

Po raz pierwszy dobrodziejstwa lucerny dostrzegli już w starożytności arabscy jeźdźcy, gdy zaobserwowali, że ich konie wzmacniały się, jedząc lucernę.

Na potrzeby produkcji siana, roślina rośnie swobodnie aż do zakwitnięcia. Wówczas ścina się ją, suszy na łąkach, a następnie zbiera, żeby zwierzęta mogły żywić się nią zimą.

Zielony nawóz

Rolnicy kochają lucernę także za to, że powoduje powstawanie azotu w glebie. To idealna roślina na ugory.

Dzięki niej nie tylko oszczędzają na nawozach, ale także ograniczają zanieczyszczenie warstw wód poziemnych nawozami. Uważa się ją za „zielony nawóz”.

Ponadto jest to ulubiona roślina owadów. Pozwala więc także zmniejszyć stosowanie pestycydów, przyciągając owady, które żywią się okolicznymi roślinami.

Kiełki lucerny

Nasz układ pokarmowy nie pozwala nam przeżuwać lucerny na sposób zwierząt.

Możemy natomiast z upodobaniem jeść młode kiełki lucerny.

Świeżo po wykiełkowaniu zawierają skoncentrowaną dawkę enzymów, witamin i składnikow mineralnych, o działaniu:

  • poprawiającym trawienie

    Porcja lucerny zawiera 0,6 g błonnika, który poprawia tranzyt jelitowy i zmniejsza refluks żołądkowo-jelitowy, zaparcia, hemoroidy i wrzody dwunastnicy1;
  • przeciwzapalnym

    Kiełki lucerny zawierają mnóstwo witaminy C, która pomaga zmniejszyć stany zapalne w organizmie i zapobiega chorobom przewlekłym, zmniejszając stres oksydacyjny2;
  • zwalczającym wolne rodniki

    Lucerna ma właściwości przeciwutleniające. Pomaga wyeliminować wolne rodniki3;
  • kontrolującym cukrzycę

    Badanie przeprowadzone na myszach i opublikowane w Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences wykazało, że kiełki lucerny miały także właściwości obniżające poziom cukru oraz cholesterolu we krwi4.

Weź się za uprawę własnej lucerny!

Nie ma nic prostszego niż uprawa własnych kiełków lucerny: wystarczy zostawić nasiona na wilgotnej gazie i potem pozwolić im rosnąć, często nawadniając, aby utrzymać odpowiedni poziom wilgotności.

obrazek

Nasiona lucerny uprawia się i je tak samo jak nasiona rzepy czy czerwonej kapusty. Można je kupić w pudełku w sklepach z żywnością ekologiczną. A samodzielnie wysiewając nasiona lucerny na wilgotną bawełnę, ten sam skutek uzyskasz po 5 dniach.

Lucernę zbiera się, kiedy osiągnie wielkość od 5 do 10 cm, po 5 dniach, i je się ją w sałatce, z awokado albo ze świeżym serem kozim lub owczym.

Własnoręczna uprawa daje pewność co do braku pestycydów, metali ciężkich lub innych zanieczyszczeń.

Uwaga na toczeń rumieniowaty

Ale uwaga: lucerna zawiera lektynę, tj. białko, które wiąże się z białkami obecnymi w ścianie komórkowej. W większych ilościach lektyna może mieć nawet działanie neurotoksyczne i cytotoksyczne. Niektóre osoby mają alergię na lucernę.

Może ona zwłaszcza wywołać atak u osób cierpiących na toczeń rumieniowaty.

Spożywaj lucernę z umiarkowaniem. Wtedy właśnie odniesiesz najlepsze skutki dla zdrowia.

Jedz liście z drzew

A to jeszcze nie koniec wspomnień o mojej babci.

Gdyby jeszcze żyła, zobaczyłaby, jak chadzam czasami z koszem na ręku, by zrywać pyszniutkie liście lipy.

Z tych młodziutkich, delikatnie zielonych i prześwitujących robi się najlepszą z sałatek. Są jadalne, bez względu na to, czy są to liście lipy drobnolistnej (wielkości 3-8 cm) czy lipy wielkolistnej (wielkości 10–15 cm).

obrazek

Młodziutkie liście lipy tworzą najlepszą wiosenną sałatkę!

Później, z suchych liści można zrobić bardzo odżywczą mąkę. Dzięki nim wielu francuskim rodzinom udało się przeżyć drugą wojnę światową, w czasie, kiedy naziści racjonowali żywność. Zaś w plemionach Irokezów zjadało się nawet młode pędy lipy i gałęzie – na surowo lub ugotowane.

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

-------------

Rośliny i Zdrowie. Twoja naturalna apteka to niezastąpione źródło porad i przepisów, jak w domowych warunkach samodzielnie przygotować z roślin leczniczych maści, napary, nalewki, wywary i olejki, które wspomogą zdrowie Twoje i Twoich Bliskich. Dowiedz się więcej

-------------

Źródła:

1) Nutrition Reviews, 2009 Apr., 67 (4): 188-205.
2) Drug Design, Development and Therapy, 2015, 9: 3405-3412.
3) Regulatory Toxicology and Pharmacology, 2016 Nov., 81: 39-46.
4) Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, 2015 Nov., 28 (6): 2061-2074.

---

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Rodzinny przepis Dupuis z pigwą w roli głównej

W głębi mojego ogrodu rośnie mały, lecz bogato owocujący krzew pigwy. To nie my go posadziliśmy, ale zaadoptowaliśmy go. Każdej jesieni daje... czytaj więcej

Wyjątkowo przykra śmierć…

Chyba nie ma nic bardziej żałosnego niż zawał serca w samym środku miłosnych uniesień, w objęciach kochanki… ...Jest szesnasty lutego... czytaj więcej

Nawyk, który dużo o Tobie mówi

Obgryzanie paznokci Dawniej ludzie, żyjąc w naturze, nie musieli obcinać paznokci. Wykopywali gołymi rękami doły, wspinali się na... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.