×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2015-05-08

Tłuszcze nasycone: naukowcy wreszcie przyznają mi rację!

Od lat sprzeciwiam się temu, co głoszą oficjalne organizacje zdrowia w sprawie tłuszczów nasyconych.

  • Mówią Ci, żeby unikać tłuszczów nasyconych znajdujących się w maśle, mięsach, jajach, tłuszczach zwierzęcych i olejach tropikalnych...
  • Ostrzegają przed wysokim poziomem cholesterolu...
  • Tłumaczą, że tłuszcze, a zwłaszcza tłuszcz zwierzęcy, zatykają tętnice, powodując zawał serca.

Abyś zachował dobre zdrowie, polecają Ci karne racje żywnościowe: chleb bez masła, mięsa bez sosu, brązowy ryż z jak najmniejszą ilością dodatków, surówki i sałaty bez sosu winegret oraz jak najmniej soli.

Zaledwie tolerowana jest niewielka ilość soku z cytryny. Pożegnaj udziec jagnięcy, orzechy kokosowe, czekoladę. Pożegnaj przyjemności!

Brak podstaw naukowych

A przecież z roku na rok pojawiają się nowe badania, które obalają mit, że tłuszcze nasycone zatykają tętnice. Istnieją dziś dowody na to, że mit o tłuszczach nasyconych powodujących choroby serca (choroba wieńcowa, czyli choroba niedokrwienna serca) nie miał żadnych poważnych podstaw naukowych.

Dziś nie pozostaje po tym nawet kamień na kamieniu. Ale władze wciąż nie chcą odłożyć tych teorii do lamusa.

Antytłuszczową propagandę nadal rozpowszechnia się na szkoleniach dietetyków, w szkołach, szpitalach, stołówkach...

Wyjaśnienie jest niepokojące: nikt nie chce „podjąć ryzyka”, żeby:

1. Przyznać, że władze popełniły błąd i oszukiwały nas przez 40 lat. To prawda, skompromitowałoby to całe grupy zawodowe. I otworzyłoby puszkę Pandory: setki tysięcy osób mogłyby wytoczyć procesy służbie zdrowia, która opowiadała ludziom bzdury za publiczne pieniądze.

2. Wystosować nowe wytyczne: choć życie wielu ludzi jest zagrożone, to łatwiej jest nadal udawać tak długo, jak to tylko możliwe, że nic się nie stało i zamiatać pod dywan spiętrzające się dowody...

Jednak fala nadchodzi. To nie jest jeszcze masowe „ratuj się, kto może”, ale niektóre władze z pierwszych stron gazet zaczynają zmieniać swoje poglądy o 180 stopni.

Jeden z głównych organów ochrony zdrowia o zasięgu ogólnoświatowym radykalnie zmienia swoją opinię.

Weźmy pierwszy z przykładów, który zapowiedział wiele innych, podobnych: USA, strona „UpToDate”1.

UpToDate to system wspomagania decyzji, tworzony przez lekarzy w oparciu o dowody naukowe, aby pomóc klinicystom (specjalistom w dziedzinie medycyny klinicznej) w terenie w podejmowaniu decyzji terapeutycznych. To system najbardziej uznany i najczęściej stosowany w środowisku medycyny konwencjonalnej na całym świecie.

W ciągu ostatniej dekady wątpliwości narastały. Imponująca ilość zebranych danych wskazuje, że zależność między spożyciem tłuszczów nasyconych a chorobą wieńcową jest albo bardzo słaba (niska) albo wręcz nie istnieje.

Na podstawie ostatniej meta-analizy badań obserwacyjnych stwierdzono, że brak jest jakiegokolwiek związku między tłuszczami nasyconymi a chorobą wieńcową (gdy tętnice doprowadzające krew do serca zatykają się, powoduje to niedotlenienie i zawał serca).

Pomimo krytyki skierowanej przeciwko tym badaniom ze strony wielu ekspertów, UpToDate zdecydowało, że nieunikniona będzie zmiana obecnych zaleceń, które są od tej chwili następujące (proszę wybaczyć ten przyciężki i biurokratyczny styl, ale tak to jest, jak tekst zredagowany jest w języku angielskim...):

Chociaż uznaje się, że istnieje stała, proporcjonalna zależność między poziomem cholesterolu w surowicy krwi a chorobą wieńcową serca, a konsumpcja tłuszczów nasyconych w diecie zwiększa stężenie cholesterolu w surowicy, to meta-analiza prospektywnych badań obserwacyjnych wykazała, że nie ma związku między spożyciem tłuszczów nasyconych a ryzykiem choroby wieńcowej. [wyróżnienie moje]

Metaanaliza potwierdza również, że nie ma związku między spożyciem tłuszczów jednonienasyconych a chorobą niedokrwienną serca, ale sugeruje, że ryzyko choroby wieńcowej spada przy spożyciu zwiększonej ilości kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega-3; korzyści wynikające ze spożycia kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega-6 pozostają niepotwierdzone.

Biorąc pod uwagę te wyniki, nie sugerujemy już unikania kwasów tłuszczowych nasyconych jako takich, choć wiele produktów bogatych w kwasy tłuszczowe nasycone jest mniej korzystnych dla zdrowia niż produkty, które zawierają ich obniżoną zawartość [jeszcze jedno moje wyróżnienie].

Nie wydaje nam się, żeby istniały istotne dowody na korzyść produktów mlecznych ubogich w tłuszcz (jak wybór mleka odtłuszczonego zamiast mleka tłustego). Nadal zalecamy zmniejszenie spożycia kwasów tłuszczowych typu trans.2

Trzeba zdać sobie sprawę z rewolucji, jaką wywołuje tego typu deklaracja. To trzęsienie ziemi!

Bądź pewny, że eksperci z UpToDate napisali to drżącymi rękami, bo deklaracje te stają w całkowitej opozycji do tego, co było zalecane przez dziesiątki lat.

Najśmieszniejsze jest to, że mówią, iż nie „sugerują” już unikania kwasów tłuszczowych nasyconych, podczas gdy, z tego co wiem, to nigdy nie miało to formy sugestii, ale było raczej absolutnym nakazem, potwierdzanym w jak najbardziej autorytatywny i ostateczny sposób. Mało brakowało, aby władze zobligowały producentów masła i jaj do umieszczania na opakowaniach emblematu czaszki wraz z ostrzeżeniem: „Masło zabija!” albo „Jaja to śmierć”.

Możesz mi zaufać: w najbliższym czasie zmiany w oficjalnych opiniach instytucji rządowych zaczną zmieniać się lawinowo.

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

PS Wiele porad, jak w leczeniu dolegliwości i zapobieganiu chorobom, zastosować rośliny lecznicze, znajdziesz już za kilka dni w grudniowym numerze miesięcznika Rośliny i Zdrowie. Między innymi:

  • Ziołowa herbatka miesiąca: Wszystko na kaszel
  • Raport medyczny: Kobiety, zatrzymajcie rozwój zjadliwego grzyba XXI wieku: Candida
  • Szybko sprawdź równowagę kwasowo-zasadową!
  • Naturopatia: Zmęczenie, bóle stawów, rozdrażnienie…
  • Historia roślin: Wszystko na temat esencji karmelitańskiej
  • Najlepsza roślina na budzenie się w nocy
  • Oleje roślinne pomocne na cellulit!
  • Moje roślinne kosmetyki – Tonizuj skórę, to łatwe

Aby zaprenumerować lub sprawdzić warunki prenumeraty miesięcznika Rośliny i Zdrowie, kliknij tutaj.

Uwaga: Do niedzieli 27 listopada br. prenumeratę możesz otrzymać ze specjalnym rabatem dla Czytelników Poczty Zdrowia (ważnym tylko do 23:59). Sprawdź tutaj.

---------------------

Bóle brzucha i problemy trawienne? – nie lekceważ! zastosuj te naturalne metody

Refluks, niestrawność, wzdęcia, uczucie ciężkości w żołądku, zaparcia, biegunki…dolegliwości dotyczące brzucha zbyt często są lekceważone i nieleczone. Na przykład zapalenie błony śluzowej żołądka i zakażenie bakterią Helicobacter pylori może przyczynić się do powstawania nowotworu złośliwego żołądka.

W cyklu Dossier Naturalnych Terapii dr Jean-Paul Curtay przygotował kompletny i praktyczny zbiór naturalnych i skutecznych metod na bóle brzucha i problemy trawienne. Opracował je na podstawie wyników najnowszych badań naukowych.

Między innym wskazał i najnowsze metody pomagające w pozbyciu się aerofagii, a także sposoby na najgroźniejsze konsekwencje refluksu żołądkowo-przełykowego. Zaproponował również „kurację uderzeniową” wybranymi suplementami diety.

Kliknij tutaj, aby zaprenumerować cykl raportów Dossier Naturalnych Terapii od najnowszego wydania – raportu "Układ pokarmowy. Zaprzyjaźnij się ze swoim żołądkiem".

---------------------

Źródła:

1) UpToDate; http://www.uptodate.com/home

2) What's new in cardiovascular medicine; http://www.uptodate.com/contents/whats-new-in-cardiovascular-medicine

Komentarze

Marzena 2015-05-21 17:00
Witam. To że każą jeść ryż brązowy , to dobrze , bo jest nie oczyszczony , biały jest oczyszczony i nie zawiera, a właściwie zawiera NIC, szkoda kasy, więcej czegoś tam zawiera piach. Tłuszcze nasycone są potrzebne i one nie zatykają tętnic, to prawda, że ciężko przyznać się do błędów tak jak do błędów jajecznych, a przecież lekarzom chodzi o dobre zdrowie społeczeństwa. Pozdrawiam
Ana 2015-10-07 10:42
Witam, Lekarze "mówią Ci, żeby unikać tłuszczów nasyconych znajdujących się w maśle, mięsach, jajach, tłuszczach zwierzęcych i olejach tropikalnych…" Olej kokosowy zawiera ponad 90% kwasów nasycownych i o jego b. dużej zdrowotności nie trzeba nikogo przekonywać, a jak coś to odesłać do ludzi żyjących w krajach w których rosną kokosy. Co innego tłuszcz zwierzęcy. Spełnia on określone funkcje w organizmie zwierzaka i służy jemu a nie człowiekowi. Ryby morskie choć zawierają w swoim tłuszczy cenne kwasy omega-3 zawierają jednocześnie mnóstwo toksyn i metali wynikających z zanieczyszczenia mórz i oceanów. O tym że ryby, a więc i ich tłuszcz, z Bałtyku zagrażają zdrowiu nie jest już żadną tajemnicą. "Karne racje żywnościowe: chleb bez masła, mięsa bez sosu, brązowy ryż z jak najmniejszą ilością dodatków, surówki i sałaty bez sosu winegret oraz jak najmniej soli" Ograniczenie w diecie masła, sosów i soli spowoduje że będziemy chodzić głodni??? Litości!!! Przykładowo ryż jest bogaty w witaminy i węglowodany złożone. W wielu krajach jest podstawą żywienia i te kraje nie znają naszych chorób jak miażdżyca,cukrzyca, otyłość, rak itd A soli ogólnie w jedzeniu jest tak dużo że trzeba na prawdę się postarać by mieć niedobory. I nikt nie będzie też bardziej syty gdy zje dodatkową łyżkę soli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Niebezpieczeństwo czyha w szpitalu!

W maju 2013 roku prasę obiegła informacja o stanie zagrożenia życia dwóch pacjentów szpitala w Lille zarażonych nowym szczepem... czytaj więcej

System odpornościowy mocny jak czołg. Czy to możliwe?

Jeśli obawiasz się kataru, grypy lub wirusa Ebola, najwyższy czas stworzyć naturalne mechanizmy obronne godne pancerza czołgu! Budowanie... czytaj więcej

Astaksantyna: skuteczny przeciwutleniacz na lato

Od kilku lat badacze pracują nad związkiem wytwarzanym przez mikroalgi: astaksantyną. Wielu z nich uważa ten związek za najważniejszy... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.