Sprawdź:
- czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
- co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
- jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?
Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.
A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.
Choć naturalnie uprawiane są bardzo zdrowe, to truskawki pochodzące z nowoczesnych upraw dostarczają nam zbyt wiele trujących substancji.
Truskawki zawierają fizetynę, naturalny flawonoid wspierający pamięć długoterminową1.
Zgodnie z wynikami badania P. Mahera na myszach, dieta bogata w truskawki zmniejsza aktywność zapalną związaną z nowotworami, a także redukuje objawy cukrzycy2.
Ponadto truskawki są doskonałym źródłem witamin C i K oraz dostarczają istotnych ilości kwasu foliowego, manganu i potasu.
Powinienem więc Ci powiedzieć: ciesz się truskawkami!
Problem polega na tym, że – zdaniem Environment Working Group (amerykańskiego stowarzyszenia ekologicznego) – truskawki pobiły smutny rekord najbardziej skażonego wśród owoców3.
Opinia ta opiera się na prowadzonych przez amerykańskie ministerstwo rolnictwa kontrolach, podczas których stwierdzono, że:
Ogółem rzecz biorąc, kontrolowane truskawki zawierały pozostałości 81 różnych rodzajów pestycydów.
Zwłaszcza 16% próbek truskawek zawierało karbendazym, środek grzybobójczy zaburzający działanie hormonów, zaś w 29% próbek stwierdzono obecność bifentryny, środka owadobójczego o działaniu potencjalnie kancerogennym dla człowieka.
Pierwszą reakcją byłoby zatem ograniczenie zakupów jedynie do truskawek z upraw ekologicznych oraz ich staranne mycie.
Obawiam się jednak, że to nie wystarczy.
Prawdziwy problem polega na tym, że na początku truskawki nie były zaadaptowane do naszego klimatu.
Jako że są to owoce pochodzące z Ameryki Południowej, to w naszym klimacie grożą im wszelkie choroby, grzyby, żarłoczne owady, dlatego gwarantem udanych zbiorów prawie zawsze są pestycydy, nawozy i środki grzybobójcze...
Dla przypomnienia – truskawki pojawiły się w Europie dopiero w 1712 r., przywiezione przez oficera marynarki o nazwisku Fraisier (stąd też ich nazwa w języku francuskim: fraises).
A zatem u nas truskawki udają się rzadko, jeśli nie zastosuje się szczególnych środków. Źle znoszą przechowywanie, jeszcze gorzej – przewożenie, zaś owocują zaledwie przez kilka dni w czerwcu oraz przez kilka dodatkowych dni we wrześniu, w przypadku odmian powtórnie owocujących.
Dlatego świeże truskawki zawsze były u nas rzadkim i kosztownym luksusem. Jeszcze 20 lat temu nie były dostępne w supermarketach od marca do października.
Kiedy w ręce wpadała Ci łubianka truskawek, jadłeś tyle, ile mogłeś, a resztę pośpiesznie przerabiało się na konfitury, zanim się popsują.
Dziś sytuacja wygląda zupełnie inaczej.
Truskawki można kupić praktycznie jak ziemniaki. Jest to „cud” współczesnego rolnictwa, ale cud, za który płacimy – środkami chwastobójczymi na polach, pestycydami na owocach, nawozami w warstwach wodonośnych i rzekach oraz kolosalną ilością energii zużywaną na uprawę truskawek w szklarniach, bez gleby i poza sezonem.
Dlatego nawet tzw. truskawki „ekologiczne” kupowane w supermarkecie nie są zdrowe ani dla środowiska, ani dla Twojego organizmu.
Istnieją tylko dwa rozwiązania.
Pierwsze polega na kupowaniu truskawek od znanego nam lokalnego producenta, z uprawy ekologicznej, co do którego mamy pewność, że nie stosuje trujących substancji.
Drugie – na własnej uprawie, jeśli masz szczęście być posiadaczem ogródka.
Zauważ, że możliwe, proste i zabawne jest kupić młode sadzonki i posadzić je bezpośrednio w worku z ziemią ewentualnie wzbogaconą obornikiem (ekologicznym).
To proste jak drut: worek ziemi o pojemności 70 litrów kładziesz na starym stoliku przy szybie, ostrym nożem robisz na worku osiem nacięć w kształcie krzyża, zachowując pomiędzy nimi odstępy, następnie sadzisz sadzonki w miejscach nacięć i podlewasz umiarkowanie (niezbyt obficie, gdyż woda pozostanie w worku).
To rozwiązanie gwarantuje brak chwastów i mocno ogranicza ryzyko chorób.
Uwaga: w tym roku już na to zbyt późno. Najlepiej będzie posadzić je w marcu. Przykro mi, że nie zdążyłem na czas, ale byłem bardzo zajęty moimi własnymi sadzonkami truskawek, które posadziłem w warzywniku i które w tym roku nieustająco dostarczają mi trosk, gdyż, nie wiedzieć czemu, dwie trzecie z nich albo mają się źle, albo już padły…
Ale tak to jest. Ogrodnictwo wymaga przede wszystkim cierpliwości, wyrozumiałości, a nawet, czasami, poddania się. Ot co! ?
Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis
******************************************
Aby schudnąć i utrzymać wymarzoną wagę, nie potrzebujesz żadnej diety! Rozwiązanie nosi nazwę Jak zdrowo stracić na wadze?
To kompleksowy program, dzięki któremu schudniesz bez uszczerbku na zdrowiu, a potem utrzymasz swoją wagę. I w rezultacie odzyskasz wigor, kondycję i przede wszystkim zdrowie – a przecież to jest główny cel.
To prosty do zastosowania, a jednocześnie skuteczny – OPARTY na WYNIKACH BADAŃ NAUKOWYCH program, dzięki któremu:
Nie obiecuję Ci, że stracisz 5 kg w 14 dni – to byłoby kłamstwo. Gwarantuję Ci za to, że nie będziesz musiał liczyć kalorii ani drastycznie ograniczać ilości spożywanego jedzenia.
A i tak schudniesz i to zdrowo. Bo odchudzanie i zdrowie są nierozłączne.
W ramach programu dostaniesz aż 18 książek w wersji elektronicznej, które krok po kroku przeprowadzą Cię przez wszystkie etapy procesu odchudzania. Znajdziesz w nich także wskazówki, wiedzę i naukowe fakty, o których nikt nigdy wcześniej Ci nie powiedział. Ich znajomość jest kluczowa do osiągnięcia trwałych efektów odchudzania.
Pierwszy raz udostępniamy ten program w Polsce ten kompleksowy program „Jak zdrowo stracić na wadze?”
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się o nim więcej
******************************************
Źródła:
1) P. Maher et al.: “Flavonoid fisetin promotes ERK-dependent long-term potentiation and enhances memory”. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 103 (44) (2006), pp. 16568-16573.
2) http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0021226
3) https://www.ewg.org/foodnews/strawberries.php
---
Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.