×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Opublikowano dnia: 2018-06-21

Truskawki: najbardziej skażony owoc

Choć naturalnie uprawiane są bardzo zdrowe, to truskawki pochodzące z nowoczesnych upraw dostarczają nam zbyt wiele trujących substancji.

Truskawki zawierają fizetynę, naturalny flawonoid wspierający pamięć długoterminową1.

Zgodnie z wynikami badania P. Mahera na myszach, dieta bogata w truskawki zmniejsza aktywność zapalną związaną z nowotworami, a także redukuje objawy cukrzycy2.

Ponadto truskawki są doskonałym źródłem witamin C i K oraz dostarczają istotnych ilości kwasu foliowego, manganu i potasu.

Powinienem więc Ci powiedzieć: ciesz się truskawkami!

Smutny rekord

Problem polega na tym, że – zdaniem Environment Working Group (amerykańskiego stowarzyszenia ekologicznego) – truskawki pobiły smutny rekord najbardziej skażonego wśród owoców3.

Opinia ta opiera się na prowadzonych przez amerykańskie ministerstwo rolnictwa kontrolach, podczas których stwierdzono, że:

  • 99% próbek truskawek zawiera pozostałości przynajmniej jednego pestycydu,
  • 20% próbek zawiera pozostałości dziesięciu lub więcej pestycydów,

Ogółem rzecz biorąc, kontrolowane truskawki zawierały pozostałości 81 różnych rodzajów pestycydów.

Zwłaszcza 16% próbek truskawek zawierało karbendazym, środek grzybobójczy zaburzający działanie hormonów, zaś w 29% próbek stwierdzono obecność bifentryny, środka owadobójczego o działaniu potencjalnie kancerogennym dla człowieka.

Truskawki z upraw ekologicznych: to nie wystarczy

Pierwszą reakcją byłoby zatem ograniczenie zakupów jedynie do truskawek z upraw ekologicznych oraz ich staranne mycie.

Obawiam się jednak, że to nie wystarczy.

Prawdziwy problem polega na tym, że na początku truskawki nie były zaadaptowane do naszego klimatu.

Jako że są to owoce pochodzące z Ameryki Południowej, to w naszym klimacie grożą im wszelkie choroby, grzyby, żarłoczne owady, dlatego gwarantem udanych zbiorów prawie zawsze są pestycydy, nawozy i środki grzybobójcze...

Dla przypomnienia – truskawki pojawiły się w Europie dopiero w 1712 r., przywiezione przez oficera marynarki o nazwisku Fraisier (stąd też ich nazwa w języku francuskim: fraises).

A zatem u nas truskawki udają się rzadko, jeśli nie zastosuje się szczególnych środków. Źle znoszą przechowywanie, jeszcze gorzej – przewożenie, zaś owocują zaledwie przez kilka dni w czerwcu oraz przez kilka dodatkowych dni we wrześniu, w przypadku odmian powtórnie owocujących.

Rzadki i kosztowny luksus

Dlatego świeże truskawki zawsze były u nas rzadkim i kosztownym luksusem. Jeszcze 20 lat temu nie były dostępne w supermarketach od marca do października.

Kiedy w ręce wpadała Ci łubianka truskawek, jadłeś tyle, ile mogłeś, a resztę pośpiesznie przerabiało się na konfitury, zanim się popsują.

Dziś sytuacja wygląda zupełnie inaczej.

Truskawki można kupić praktycznie jak ziemniaki. Jest to „cud” współczesnego rolnictwa, ale cud, za który płacimy – środkami chwastobójczymi na polach, pestycydami na owocach, nawozami w warstwach wodonośnych i rzekach oraz kolosalną ilością energii zużywaną na uprawę truskawek w szklarniach, bez gleby i poza sezonem.

Dlatego nawet tzw. truskawki „ekologiczne” kupowane w supermarkecie nie są zdrowe ani dla środowiska, ani dla Twojego organizmu.

Dwa rozwiązania

Istnieją tylko dwa rozwiązania.

Pierwsze polega na kupowaniu truskawek od znanego nam lokalnego producenta, z uprawy ekologicznej, co do którego mamy pewność, że nie stosuje trujących substancji.

Drugie – na własnej uprawie, jeśli masz szczęście być posiadaczem ogródka.

Zauważ, że możliwe, proste i zabawne jest kupić młode sadzonki i posadzić je bezpośrednio w worku z ziemią ewentualnie wzbogaconą obornikiem (ekologicznym).

To proste jak drut: worek ziemi o pojemności 70 litrów kładziesz na starym stoliku przy szybie, ostrym nożem robisz na worku osiem nacięć w kształcie krzyża, zachowując pomiędzy nimi odstępy, następnie sadzisz sadzonki w miejscach nacięć i podlewasz umiarkowanie (niezbyt obficie, gdyż woda pozostanie w worku).

obrazek

To rozwiązanie gwarantuje brak chwastów i mocno ogranicza ryzyko chorób.

Uwaga: w tym roku już na to zbyt późno. Najlepiej będzie posadzić je w marcu. Przykro mi, że nie zdążyłem na czas, ale byłem bardzo zajęty moimi własnymi sadzonkami truskawek, które posadziłem w warzywniku i które w tym roku nieustająco dostarczają mi trosk, gdyż, nie wiedzieć czemu, dwie trzecie z nich albo mają się źle, albo już padły…

Ale tak to jest. Ogrodnictwo wymaga przede wszystkim cierpliwości, wyrozumiałości, a nawet, czasami, poddania się. Ot co! ?

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

******************************************

Jeśli do tej pory nie udawało Ci się skutecznie schudnąć,

to nie Twoja wina!

Aby schudnąć i utrzymać wymarzoną wagę, nie potrzebujesz żadnej diety! Rozwiązanie nosi nazwę Jak zdrowo stracić na wadze?

To kompleksowy program, dzięki któremu schudniesz bez uszczerbku na zdrowiu, a potem utrzymasz swoją wagę. I w rezultacie odzyskasz wigor, kondycję i przede wszystkim zdrowie – a przecież to jest główny cel.

To prosty do zastosowania, a jednocześnie skuteczny – OPARTY na WYNIKACH BADAŃ NAUKOWYCH program, dzięki któremu:

  • Stracisz zbędne kilogramy w swoim własnym tempie
  • Przestaniesz się pocić przy najmniejszym wysiłku
  • Poczujesz się lekko i młodo, jak kiedyś
  • Z łatwością znajdziesz ubrania w swoim rozmiarze
  • i przestaniesz być więźniem swojego ciała

Nie obiecuję Ci, że stracisz 5 kg w 14 dni – to byłoby kłamstwo. Gwarantuję Ci za to, że nie będziesz musiał liczyć kalorii ani drastycznie ograniczać ilości spożywanego jedzenia.

A i tak schudniesz i to zdrowo. Bo odchudzanie i zdrowie są nierozłączne.

W ramach programu dostaniesz aż 18 książek w wersji elektronicznej, które krok po kroku przeprowadzą Cię przez wszystkie etapy procesu odchudzania. Znajdziesz w nich także wskazówki, wiedzę i naukowe fakty, o których nikt nigdy wcześniej Ci nie powiedział. Ich znajomość jest kluczowa do osiągnięcia trwałych efektów odchudzania.

Pierwszy raz udostępniamy ten program w Polsce ten kompleksowy program „Jak zdrowo stracić na wadze?” 

Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się o nim więcej

******************************************

Źródła:

1) P. Maher et al.: “Flavonoid fisetin promotes ERK-dependent long-term potentiation and enhances memory”. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 103 (44) (2006), pp. 16568-16573.
2) http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0021226
3) https://www.ewg.org/foodnews/strawberries.php

---

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Jak skończyć z porównywaniem się do innych?

Kiedy miałem 19 lat, przygotowywałem się do rajdu Gauloises. Dziś już nie istnieje, ale to były szalone wyścigi. Polegały one na tym, aby... czytaj więcej

Naturalne sposoby na nieprzyjemny zapach z ust

Czy wiesz, że produkty odświeżające oddech sprzedawane w supermarketach jedynie maskują brzydki oddech, ale nie walczą z jego... czytaj więcej

Posłuchaj swojego ciała

W obliczu narastających powszechnie chorób: cukrzycy, zwyrodnienia stawów, bólów kręgosłupa, chorób krążenia,... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.