Sprawdź:
- czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
- co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
- jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?
Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.
A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.
Czy prowadzenie zdrowego trybu życia to luksus?
Nie. Wręcz przeciwnie!
„Niezdrowa żywność jest bardzo droga. Wystarczy spojrzeć jakie są ceny na kilogram produktów wytworzonych przemysłowo”, mówi Périco Légasse, autor felietonów z dziedziny gastronomii i redaktor naczelny czasopisma „Marianne” [1].
Kilogram ziemniaków kosztuje od 1 do 2 euro, za to kilogram chipsów kosztuje od 10 do 20 euro, czyli od pięciu do dwudziestu razy więcej [2].
Pizza zawiera składniki warte kilka eurocentów: trochę białej mąki, woda, sól, sos pomidorowy za kilka eurocentów, ser i oliwki za dziesięć eurocentów (lekką ręką). Ale jest sprzedawana za 8, 9, a czasem nawet za 10 euro (ok.40 zł).
Posiłki kupowane na szybko w porze lunchu w barze kanapkowym osiągają niebotyczne ceny w porównaniu z ceną ich składników. Nawet jeśli wydają się „pełnowartościowe”:
„Odżywianie się w sposób bardziej zbalansowany, obejmujące mniej niekorzystnych tłuszczów i mniej cukrów, w praktyce pozwala znacznie zaoszczędzić”, potwierdza agronom Marc Dufumier, autor pouczającej książki na temat rolnictwa i odżywiania, zatytułowanej 50 idées reçues sur l’agriculture et l’alimentation.
„Wśród wydatków na jedzenie, Francuzi najwięcej wydają na produkty mięsne. Gdyby zmniejszyć nadmierną ilość mięsa, można przy takim samym budżecie skomponować menu zdrowe, a nawet ekologiczne”.
Według badań NutriNet-Santé przeprowadzonych przez zespoły badawcze z instytutu Inserm, kupowanie tzw. śmieciowego jedzenia nie zależy od dochodów, ale od wykształcenia [3].
O tym, co trafia na nasz talerz, nie decyduje przede wszystkim grubość portfela, ale szare komórki.
Osobami, które odżywiają się najlepiej, są kobiety z wyższym wykształceniem. Świadomie wybierają żywność, znają zasady żywienia. Nawet robiąc zakupy w dyskontach, są w stanie odżywiać się prawidłowo [4].
3 kwietnia 2019 r. w brytyjskim czasopiśmie medycznym „The Lancet” opublikowano badanie, w którym przeanalizowano odżywianie się osób dorosłych w 195 krajach. Wynika z niego między innymi, że osoby z klasy robotniczej w Hiszpanii odżywiają się stosunkowo lepiej niż inni, ponieważ nie mają wystarczająco dużo pieniędzy, aby kupować gotowe posiłki, dlatego gotują sami, korzystając z produktów surowych, nieprzetworzonych przemysłowo! [5]
Oczywiście istnieje pewna granica. Jaka?
Za mniej niż 3,50 euro dziennie na osobę dorosłą, zbilansowane odżywianie staje się niemożliwe. Tak podaje gazeta „Télérama” [6].
Ariane Grumbach, paryska blogerka i dietetyczka, postanowiła podjąć wyzwanie.
Oto jej menu: sałatka z soczewicy, ogórek, cebula, brokuły, mieszanka warzywna Picard, bulgur, cykorie sałatkowe, ser mimolette, orzechy włoskie, jajka w koszulkach, marchew, tadżin z kurczakiem, mus gruszkowy, zupa warzywna, czerwona kapusta, ciecierzyca, quichelette (danie pomiędzy quiche a omletem, z porem, białym serem, marchewką i czerwoną kapustą), sardynki, cytryna, kiełbaski, ananas, pomarańcze i rodzynki. Wydała na jedzenie tylko 25,20 euro (ok. 100 zł) w ciągu tygodnia [7].
„W sumie wydałam 25,20 euro, czyli średnio 3,60 euro dziennie. Jeden posiłek kosztował mnie od 0,65 euro (makaron z brokułami) do 3,37 euro (tadżin). Jadłam bardzo dobrze”. Zaznacza jednocześnie, że nie chodziła na zakupy do najtańszych miejsc oraz że kupowała produkty w małych ilościach, a zatem droższe.
Na swojej stronie internetowej opisała dokładne menu [8].
Całkowitym kosztem śmieciowego jedzenia nie jest cena, jaką płaci się przy kasie w supermarkecie lub w sieci fast food.
Trzeba dodać koszty leczenia chorób pokrywane przez społeczeństwo.
Kupowanie chipsów i słodyczy wynika z indywidualnej decyzji.
Jednak osoba, która jada je przez czterdzieści lat i zaczyna chorować na cukrzycę, nie płaci za własne leczenie.
Koszty leczenia są nieporównywalnie wyższe od tego, ile kosztowałoby dobre odżywianie.
Mówimy o 3000 euro rocznie wydawanych na jednego pacjenta, do końca życia. Dotyczy to 3,5 milionów osób, co stanowi roczny koszt w wysokości 10 mld euro [9].
A to tylko wierzchołek góry lodowej, ponieważ istnieją jeszcze inne choroby związane z nieodpowiednim odżywianiem (rak, depresja, choroba zwyrodnieniowa stawów, choroby sercowo-naczyniowe, osteoporoza, choroby neurodegeneracyjne, itd.).
Poza tym, 50% gazów cieplarnianych może wynikać z produkcji i konsumpcji żywności. Potrzebne są nawozy, paliwo do maszyn, transport, przechowywanie i przetwarzanie.
Jeśli nadal będziemy tak postępować, rzekomo „tania” żywność zrujnuje nas wszystkich!
Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis
-------
Aby schudnąć i utrzymać wymarzoną wagę, nie potrzebujesz żadnej diety! Rozwiązanie nosi nazwę Jak zdrowo stracić na wadze?
To kompleksowy program, dzięki któremu schudniesz bez uszczerbku na zdrowiu, a potem utrzymasz swoją wagę. I w rezultacie odzyskasz wigor, kondycję i przede wszystkim zdrowie – a przecież to jest główny cel.
To prosty do zastosowania, a jednocześnie skuteczny – OPARTY na WYNIKACH BADAŃ NAUKOWYCH program, dzięki któremu:
Nie obiecuję Ci, że stracisz 5 kg w 14 dni – to byłoby kłamstwo. Gwarantuję Ci za to, że nie będziesz musiał liczyć kalorii ani drastycznie ograniczać ilości spożywanego jedzenia.
A i tak schudniesz i to zdrowo. Bo odchudzanie i zdrowie są nierozłączne.
W ramach programu dostaniesz aż 18 książek w wersji elektronicznej, które krok po kroku przeprowadzą Cię przez wszystkie etapy procesu odchudzania. Znajdziesz w nich także wskazówki, wiedzę i naukowe fakty, o których nikt nigdy wcześniej Ci nie powiedział. Ich znajomość jest kluczowa do osiągnięcia trwałych efektów odchudzania.
Tylko teraz możesz otrzymać kompleksowy program „Jak zdrowo stracić na wadze?” z ponad 50% zniżką!
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej
-------
Źródła:
[1] https://www.europe1.fr/societe/la-malbouffe-pas-une-question-de-revenus-mais-de-niveaux-de-diplomes-3888341
[2] https://www.monoprix.fr/courses/chips-0000282?page=3
[3] https://www.europe1.fr/societe/la-malbouffe-pas-une-question-de-revenus-mais-de-niveaux-de-diplomes-3888341
[4] https://www.telerama.fr/idees/bien-manger-est-il-reserve-aux-riches,108795.php
[5] https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)30041-8/fulltext
[6] https://www.telerama.fr/idees/bien-manger-est-il-reserve-aux-riches,108795.php
[7] https://ariane.blogspirit.com/archive/2014/03/08/manger-pour-25-euros-par-semaine-est-ce-possible-2997052.html
[8] https://ariane.blogspirit.com/archive/2014/03/08/manger-pour-25-euros-par-semaine-est-ce-possible-2997052.html
[9] https://www.adpassurances.fr/articles/augmentation-du-cout-du-diabete-pour-la-securite-sociale.html
Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.