×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: -0001-11-30

Ulubiona roślina lekarzy starszej daty

Jeszcze dziś wielu lekarzy starszej daty radzi pacjentom spożywanie karczocha jako najskuteczniejszego środka przy schorzeniach wątroby.

Szczególna właściwość karczocha polega na stymulowaniu wytwarzania żółci.

Żółć jest sokiem trawiennym wytwarzanym przez wątrobę. Przechowywana jest w małym zbiorniku, czyli w pęcherzyku żółciowym, zwanym niepoprawnie woreczkiem żółciowym, a następnie uwalniana do dwunastnicy.

Żółć wspomaga trawienie tłuszczów. Osoby z deficytem żółci mają trudności z trawieniem tłuszczów i cierpią na wzdęcia i bóle brzucha.

Żółć jest wytwarzana z odpadów powstających podczas pracy wątroby. To jeden z cudów natury: uczynić coś nowego z czegoś starego, coś użytecznego z czegoś bezużytecznego. Natura wymyśliła recykling dawno przed nami.

Ale powróćmy do wątroby:

W związku z wytwarzaniem żółci z odpadów, wątroba oczyszcza się – lub, jak dziś powiemy, następuje jej „detoksykacja” – w momencie wytwarzania żółci.

Spożycie karczochów pozwala więc zarazem na oczyszczenie (detoksykację) wątroby.

Ale, proszę, wybacz mi ten przyciężki wstęp na temat karczocha. Przecież to tak naprawdę banalne warzywo, które wielu z nas zna doskonale.

Doskonale?

No właśnie! Wykorzystajmy tę okazję i odświeżmy swoją wiedzę botaniczną.

Użyłem terminu „warzywo”, ale z pewnością nie umknęło Ci, że karczoch to kwiat, a konkretnie: pąk kwiatu.

Karczoch - pąk kwiata przed rozwinięciem

Karczochy, które spożywasz, to pąki kwiatów przed rozwinięciem

Liście karczocha, które jesz, zdrapując z nich miąższ zębami, to tak naprawdę płatki kwiatu! Powinny się otworzyć, rozwinąć i wreszcie odchylić do tyłu, pozwalając, by słońce dosięgło serca karczocha, a zwłaszcza „siana”, które także wzniesie się do światła.

Tak właśnie się dzieje, jeśli nie zbierze się karczochów na czas. Kwiat się rozwinie, płatki rozchylą. Pojawią się słupki, które po dojrzeniu już wcale nie przypominają „siana”:

Karczoch - rozwinięty kwiat

Ogrodnik-poeta postanowił pozwolić temu karczochowi się rozwinąć

Nie nadaje się już wtedy do jedzenia, za to zachwyca piękną kolorystyką.

W tym momencie karczoch w niczym nie przypomina zielonej kulki na talerzach. Przypomina raczej roślinę, którą dobrze znamy: oset.

I nic w tym dziwnego, bo ma z ostem wiele wspólnego. Zarówno karczoch jaki i oset przynależą do wielkiej rodziny astrowatych, o której wspominam w newsletterach Poczty Zdrowia poświęconych ostropestowi plamistemu i mniszkowi lekarskiemu.

Choć dla mieszczucha zaopatrującego się w żywność w supermarkecie przynależność karczocha do tej samej rodziny co oset jest zaskakująca, to oczywista jest dla ogrodnika uprawiającego karczochy w ogródku.

Roślina rzeczywiście przypomina gigantyczny oset. Jego liście mogą osiągnąć nawet półtora metra długości! Czuje się mimo to, że to roślina udomowiona, której trudno byłoby przeżyć w naturze. Jej „pączki”, karczochy, często są  tak wielkie, że łodyga ugina się pod nimi, nie mogąc ich udźwignąć.

Karczoch - gigantyczny oset

Karczoch to gigantyczny oset

Gatunki karczocha były przez wieki poddawane selekcji (najstarsze źródła wspominają o karczochu we Włoszech w XIV w.), by wyhodować najodporniejsze i największe rośliny, o największych pączkach. Mówiąc o „pączku kwiatu” karczocha, obecnie osiągają one zwyczajowo rozmiary dużego grejpfruta!

Na rynku pojawiły się także na nowo małe karczochy - tak delikatne, że właściwie można je chrupać na surowo.

Ale uwaga: jeżeli chodzi o właściwości lecznicze karczocha, najwięcej aktywnych substancji znajdziesz w łodydze i liściach, niejadalnych, ponieważ są zbyt twarde i strasznie gorzkie.

Zaleca się więc spożywanie karczocha w postaci kapsułek żelowych, wywaru, naparu lub soku roślinnego. Uwaga: jego spożywanie zmniejsza laktację u kobiet karmiących piersią, jest więc im bardzo odradzane.

Możesz się jednak pocieszyć, że, spożywając choćby „zwykłego” karczocha, dostarczasz swojemu organizmowi budzącą podziw listę zdrowych substancji. Są to:

  • miedź;
  • witamina B9 (foliany);
  • rzadkie, skuteczne i bardzo poszukiwane przeciwutleniacze: antocyjany, które w dużych ilościach występują jeszcze tylko w czarnych porzeczkach i jagodach;
  • sylimaryna, aktywna substancja po raz pierwszy zidentyfikowana w 1968 r. w ostropeście plamistym, która chroni wątrobę przed najgroźniejszymi zatruciami i którą lekarze podają osobom zatrutym muchomorem sromotnikowym, najbardziej trującym z grzybów;
  • inulina, co – w połączeniu z sylimaryną – mogłoby tłumaczyć skuteczność karczocha w zapobieganiu, a nawet leczeniu raka okrężnicy (1).

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

Źródła:

1) Aggarwal BB, Shishodia S. Molecular targets of dietary agents for prevention and therapy of cancer. Biochem Pharmacol 2006 February 23. Béliveau R., Gingras D. Les aliments contre le cancer. Outremont: Éditions du Trécarré, Quebecor Media; 2005.

---

Komentarze

Iwona 2016-08-04 14:22
Czy możemy uzyskać opinie Państwa o skuteczności leczenia

boreliozy biorezonansem ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

W odpowiedzi na mój list o chorobie Alzheimera

W odpowiedzi na mój list o chorobie Alzheimera, Marie-Claude przesłała nam przejmujące świadectwo cierpienia, nad którym warto... czytaj więcej

Zaskakujące

Czy Tobie też wyda się to zaskakujące? Zapraszam do zapoznania się z artykułem Erica Müllera. Zdrowia życzę Jean-Marc... czytaj więcej

Cukrzyca typu 2 wyleczona w cztery miesiące

Nowy rewolucyjny eksperyment zrealizowany w Kanadzie udowodnił, że cukrzyca typu 2 może zostać wyleczona w cztery miesiące! Badacze szacują, że... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.