Sprawdź:
- czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
- co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
- jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?
Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.
A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.
Jeszcze dziś wielu lekarzy starszej daty radzi pacjentom spożywanie karczocha jako najskuteczniejszego środka przy schorzeniach wątroby.
Szczególna właściwość karczocha polega na stymulowaniu wytwarzania żółci.
Żółć jest sokiem trawiennym wytwarzanym przez wątrobę. Przechowywana jest w małym zbiorniku, czyli w pęcherzyku żółciowym, zwanym niepoprawnie woreczkiem żółciowym, a następnie uwalniana do dwunastnicy.
Żółć wspomaga trawienie tłuszczów. Osoby z deficytem żółci mają trudności z trawieniem tłuszczów i cierpią na wzdęcia i bóle brzucha.
Żółć jest wytwarzana z odpadów powstających podczas pracy wątroby. To jeden z cudów natury: uczynić coś nowego z czegoś starego, coś użytecznego z czegoś bezużytecznego. Natura wymyśliła recykling dawno przed nami.
Ale powróćmy do wątroby:
W związku z wytwarzaniem żółci z odpadów, wątroba oczyszcza się – lub, jak dziś powiemy, następuje jej „detoksykacja” – w momencie wytwarzania żółci.
Spożycie karczochów pozwala więc zarazem na oczyszczenie (detoksykację) wątroby.
Ale, proszę, wybacz mi ten przyciężki wstęp na temat karczocha. Przecież to tak naprawdę banalne warzywo, które wielu z nas zna doskonale.
Doskonale?
No właśnie! Wykorzystajmy tę okazję i odświeżmy swoją wiedzę botaniczną.
Użyłem terminu „warzywo”, ale z pewnością nie umknęło Ci, że karczoch to kwiat, a konkretnie: pąk kwiatu.
Karczochy, które spożywasz, to pąki kwiatów przed rozwinięciem
Liście karczocha, które jesz, zdrapując z nich miąższ zębami, to tak naprawdę płatki kwiatu! Powinny się otworzyć, rozwinąć i wreszcie odchylić do tyłu, pozwalając, by słońce dosięgło serca karczocha, a zwłaszcza „siana”, które także wzniesie się do światła.
Tak właśnie się dzieje, jeśli nie zbierze się karczochów na czas. Kwiat się rozwinie, płatki rozchylą. Pojawią się słupki, które po dojrzeniu już wcale nie przypominają „siana”:
Ogrodnik-poeta postanowił pozwolić temu karczochowi się rozwinąć
Nie nadaje się już wtedy do jedzenia, za to zachwyca piękną kolorystyką.
W tym momencie karczoch w niczym nie przypomina zielonej kulki na talerzach. Przypomina raczej roślinę, którą dobrze znamy: oset.
I nic w tym dziwnego, bo ma z ostem wiele wspólnego. Zarówno karczoch jaki i oset przynależą do wielkiej rodziny astrowatych, o której wspominam w newsletterach Poczty Zdrowia poświęconych ostropestowi plamistemu i mniszkowi lekarskiemu.
Choć dla mieszczucha zaopatrującego się w żywność w supermarkecie przynależność karczocha do tej samej rodziny co oset jest zaskakująca, to oczywista jest dla ogrodnika uprawiającego karczochy w ogródku.
Roślina rzeczywiście przypomina gigantyczny oset. Jego liście mogą osiągnąć nawet półtora metra długości! Czuje się mimo to, że to roślina udomowiona, której trudno byłoby przeżyć w naturze. Jej „pączki”, karczochy, często są tak wielkie, że łodyga ugina się pod nimi, nie mogąc ich udźwignąć.
Karczoch to gigantyczny oset
Gatunki karczocha były przez wieki poddawane selekcji (najstarsze źródła wspominają o karczochu we Włoszech w XIV w.), by wyhodować najodporniejsze i największe rośliny, o największych pączkach. Mówiąc o „pączku kwiatu” karczocha, obecnie osiągają one zwyczajowo rozmiary dużego grejpfruta!
Na rynku pojawiły się także na nowo małe karczochy - tak delikatne, że właściwie można je chrupać na surowo.
Ale uwaga: jeżeli chodzi o właściwości lecznicze karczocha, najwięcej aktywnych substancji znajdziesz w łodydze i liściach, niejadalnych, ponieważ są zbyt twarde i strasznie gorzkie.
Zaleca się więc spożywanie karczocha w postaci kapsułek żelowych, wywaru, naparu lub soku roślinnego. Uwaga: jego spożywanie zmniejsza laktację u kobiet karmiących piersią, jest więc im bardzo odradzane.
Możesz się jednak pocieszyć, że, spożywając choćby „zwykłego” karczocha, dostarczasz swojemu organizmowi budzącą podziw listę zdrowych substancji. Są to:
Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis
Źródła:
1) Aggarwal BB, Shishodia S. Molecular targets of dietary agents for prevention and therapy of cancer. Biochem Pharmacol 2006 February 23. Béliveau R., Gingras D. Les aliments contre le cancer. Outremont: Éditions du Trécarré, Quebecor Media; 2005.
---
Rośliny i Zdrowie. Twoja naturalna apteka to niezastąpione źródło porad i przepisów, jak w domowych warunkach samodzielnie przygotować z roślin leczniczych maści, napary, nalewki, wywary i olejki, które wspomogą zdrowie Twoje i Twoich Bliskich. Dowiedz się więcej
---
Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.