×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2014-03-18

W 10 minut o szkodliwości nabiału

Coraz częściej rezygnujemy ze spożywania produktów mlecznych, ale każdy zna kilka osób wciąż stuprocentowo pewnych, że mleko jest konieczne dla zdrowych kości. Nie będzie łatwo w 10 minut przekonać kogoś, kto na przykład od 35 lat codziennie pije krowie mleko, aby z dnia na dzień przestał to robić. Ale i tak spróbuję...

1. Oficjalne zalecenia są stronnicze

******************************************

Aż w 80% Twój stan zdrowia zależy od...

sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz

90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!

Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!

Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia

W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.

******************************************

Instytut Żywności i Żywienia zaleca dorosłym spożywanie co najmniej dwóch szklanek mleka dziennie, zaś dzieciom i młodzieży około czterech. W Polsce od 2004 roku prowadzona jest także akcja w szkołach pod nazwą „Szklanka Mleka“. Ma ona na celu zachęcenie młodzieży do spożywania większej ilości nabiału. Finansowana jest głównie z budżetu państwa i Unii Europejskiej.

Natomiast według francuskich zaleceń państwowych, opracowanych przez komisję ekspertów ds. zdrowia, należy spożywać co najmniej 3 produkty mleczne dziennie. Komisja ta składa się z 30 członków, a wśród nich co najmniej 19 osób jest bezpośrednio związanych z przemysłem mleczarskim (z koncernami Danone, Nestlé itd.). W takiej komisji nie ma mowy o przejrzystości prac, więc oficjalnym zaleceniom na temat nabiału zwyczajnie nie warto wierzyć.

Czy zatem oby na pewno chodzi w tym wszystkim o Twoje zdrowie, a nie zysk firm mleczarskich?

2. Człowiek jako jedyny spożywa mleko zwierząt

Gatunek ludzki na przestrzeni 7 milionów lat przetrwał i ewoluował, nie wspierając się żadnym produktem mlecznym. Tylko we wczesnym dzieciństwie ludzie żywili się mlekiem matki. Prawdopodobnie dlatego w szkieletach praludzi nie znaleziono żadnych śladów chorób kości, których doświadczamy dzisiaj.

Produkty mleczne wkroczyły w naszą historię dopiero jakieś 10 tys. lat temu – w skali ewolucji to bardzo niedawno temu. Miliony lat naszego rozwoju bez mleka sprawiły, że 75% ludności świata rozwija w dorosłym wieku nietolerancję na produkty mleczne. Człowiek jest jedynym gatunkiem na Ziemi, który w dorosłym wieku żywi się mlekiem innego gatunku.

3. W populacjach pijących mleko złamania kości są częstsze

W 2002 roku Światowa Organizacja Zdrowia zauważyła „paradoks wapnia”. Mieszkańcy krajów, w których spożywa się najwięcej nabiału na świecie (Skandynawia), mają najcięższe kości, są najwyższego wzrostu, a także częściej zdarzają się im złamania szyjki kości udowej. Ludność Afryki i niektóre populacje Azji – wręcz przeciwnie, spożywają najmniej produktów mlecznych i cechują się doskonale zdrowymi kośćmi, a wskaźnik złamań jest wśród nich najniższy. To nie może być przypadek.

Możesz pewnie zapytać, czy aby wyniki te nie są związane z niedoborami witaminy D wśród Skandynawów, spowodowanymi słabym nasłonecznieniem. To prawda, że witamina D jest niezbędna do wiązania wapnia w naszych kościach i że Skandynawowie mają jej mniej niż inne nacje zamieszkujące bardziej słoneczne rejony globu. Ale Australijczycy żyją na kontynencie silnie nasłonecznionym przez cały rok, a ich wskaźnik złamań jest taki sam jak Skandynawów. Tak więc nie rozstrzyga o tym słońce, lecz ilość spożywanego nabiału.

4. Nie udowodniono, że mleko chroni przed złamaniami

W chwili obecnej nie mamy żadnych dowodów na to, że spożywanie produktów mlecznych zmniejsza ryzyko złamania kości. W badaniach nad 25 milionami amerykańskich niemowląt żywionych całkowicie bez mleka krowiego (ale sojowymi zamiennikami) wykazano, że dzieci na takiej diecie normalnie rosły i nie miały żadnych problemów z niedoborami.

A teraz odkrycie najbardziej zaskakujące: u 150 tys. kobiet po menopauzie spożywanie nabiału i częste złamania szyjki kości udowej były skorelowane. Ponadto kobiety, które w ciągu życia jadły najwięcej nabiału (szczególnie w dzieciństwie i wieku nastoletnim) wcale nie miały mniej złamań niż te, które jadły najmniej.

5. Dzisiejszy nabiał to prawdziwe paskudztwo

Produkty mleczne dostępne obecnie w sklepach nie są ani trochę podobne (no, może poza kolorem) do tego, co jedli i pili nasi rodzice i dziadkowie. Współczesne mleko od krowy zawiera koktajl hormonów płciowych (estrogenu i progesteronu), które sprzyjają rakowi piersi i macicy.

Ponadto, mleko od krowy zawiera polipeptyd IGF-1, który umożliwia wzrost cieląt. Po roku od urodzenia młode waży już 300 kg. Podczas pasteryzacji mleka substancja ta powinna być zdegradowana. Jednak nie zawsze tak się dzieje i często trafia ona do mleka, które konsumujemy. Niektórzy naukowcy twierdzą, że po spożyciu mleka, IGF-1 przechodzi do krwi, przez co stężenie tego czynnika w naszym organizmie wzrasta. IGF-1 to tzw. czynnik wzrostu, który podkręca namnażanie komórek ciała, także tych przednowotworowych i nowotworowych. Właśnie to zjawisko tłumaczy odkryty w niektórych badaniach związek między spożywaniem nabiału a rakiem prostaty u mężczyzn i jajników – u kobiet. Do pitego przez ludzi mleka trafiają też wszelkie pestycydy i składniki tuczące zawarte w krowiej paszy.

6. Mleko może powodować cukrzycę typu I

Krowie mleko zawiera insulinę bardzo podobną do tej wytwarzanej przez organizm człowieka. Ale krowia insulina różni się od naszej na tyle wystarczająco, by nasz układ odpornościowy jej nie rozpoznał i atakował ją przeciwciałami. Właśnie te przeciwciała z czasem przestają odróżniać insulinę krowią od naszej własnej.

Skutkiem jest choroba autoimmunologiczna – przeciwciała osoby chorej zaczynają niszczyć komórki beta trzustki, więc insulina zaczyna znikać z organizmu. A to nic innego jak cukrzyca typu I – najpoważniejsza postać tej choroby.

7. Rola mleka w zakwaszaniu organizmu – kruchość kości

Są już dowody na to, że nadmierne spożycie białek zwierzęcych i soli powoduje zakwaszenie organizmu. Organizm broni się przed nadmiernym zakwaszeniem  poprzez wynajdywanie chemicznych „zatyczek” dla kwasów. Najwięcej zużywa cytrynianów wapnia – dokładnie tych substancji, które budują nasz szkielet! Nadmiar soli i mięsa niszczy kościec. A dodane do tego produkty mleczne dodatkowo znacznie obniżają zawartość witaminy D, która pomaga wiązać wapń w organizmie.

8. Wybór należy do Ciebie

Nie chcę przez to powiedzieć, że krowie mleko jest trucizną, pod wpływem której od razu pada się bez życia. Nawet osoby jedzące dużo nabiału mogą cieszyć się dobrym zdrowiem. To, że nadmierne spożycie nabiału jest niebezpieczne dla zdrowia, dobrze widać dopiero z perspektywy całego życia. Trzeba by po prostu jeść mniej produktów mlecznych oraz (to już mój osobisty pogląd) zupełnie zrezygnować z przemysłowego mleka od krowy.

Zdrowia życzę
Jean-Marc Dupuis i Jérémy Anso

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

******************************************

Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.

Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.

Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.

******************************************

Źródła:

Artykuł powstał na podstawie blogu Jérémy Anso: http://www.dur-a-avaler.com/10-minutes-pour-convaincre-sur-les-dangers-des-produits-laitiers

Komentarze

Wera 2014-03-18 09:29
Dziękuję za artykuł. Mam właśnie zamiar powoli rezygnować z tradycyjnego krowiego mleka. Wczoraj po raz pierwszy kupiłam mleko bez kazeiny (ok. 3,50 PLN za 1 l) i powiem, że smakuje fajnie. Kupuję też mleko sojowe (ok. 8,00 PLN za 1 l). W zasadzie nie spożywałam dużo mleka, chociaż trudno mi sobie wyobrazić wypicie kawy bez mleka, jako że nie używam cukru i w ten sposób taka kawa podnosi mi smak. Ale teraz mam zamiar używać tego mleka bez kazeiny.
celcal 2014-03-18 09:59
W 100% się zgadzam!
Krzysztof 2014-03-18 11:36
a propos spożywania produktów mlecznych: typowy sposób pójścia na łatwiznę.. w dawnych czasach ludzie tłukli zwierzynę gdzie i jak popadnie..no to jazda.. :( ponieważ treści są nieobiektywne, nie chcę tego newslettera!!
MarekGlowacki.pl 2014-03-18 12:40
A czy kefir też nie jest zdrowy?
GM 2014-03-18 13:16
Pomijając te miliony lat wyssane z soi - pewnie modyfikowanej genetycznie - to zgadzam się z faktem, że mleko (zwłaszcza to, jakie mamy powszechnie dostępne) można oskarżyć o osteoporozę i pewnie parę innych schorzeń, niemniej taki artykuł nie podparty żadnymi źródłami jest mało wiarygodny, a szkoda...
Goh 2014-03-18 13:29
Koty piją mleko
antybioczubek 2014-03-19 02:22
zalosny artykul, bez zadnych odniesien do prac naukowych polowa "faktow" to zwykle oszustwa, a w skrocie wrzuce tutaj komentarz do tego artykulu, ktory pozwolilem sobie naskrobac u kolezanki, ktora opublikowala, te bajki na swojej "scianie" na fb... jest pozno, jestem zmeczony, wiec nie zamierzam uzywac polskich znakow, poniewaz najnormalniej w swiecie nie mam na to ochoty: w ogole zacznijmy syntezowac czyste substraty pokarmowe w przyswajalnej formie i zacznijmy podawac przez kaniule bezposrednio do jelita grubego w okolice kosmkow jelitowych... nie dajmy sie juz oglupiac 1000x bardziej trujacy jest spacer jerozolimskimi w godziny szczytu niz wypicie szklanki mleka... jedzenie samych sojowych produktow moze prowadzic do ciezkich chorob spowodowanych brakiem aminokwasow zawierajacych siarke w swojej budowie, poniewaz nie dostarczamy jej za wiele do organizmu. poprzez czynniki antyzywieniowe zawarte w soi, ktore sa inhibitorami enzymow i trwale sie z nimi wiaza, wydalamy kompleksy EI zbudowane z tychze aminokwasow ergo... doprowadzamy sie do anemii 1. co do pracownikow koncernow... moze i sa stronniczy ze wzgledu na kase... MOZE! a moze sa swietnymi specjalistami bo cale zycie pracuja w koncernach mleczarskich i prowadza szersze badania w tym temacie niz ktokolwiek inny 2. na pewno jak praczlowiek zobaczyl jajo ptaka to stwierdzal: o fujkaaaa bede mial osteoporoze! pierdole ide zjesc drzewo 3.nie wiem czy pamietasz, ale wspominali nam o tym, ze Skandynawowie przez to, ze maja duzy dostep do moza jedza duzo ryb... a wraz z rybami fluor, ktorego zbyt duże stężenie prowadzi do fluorozy http://pl.wikipedia.org/wiki/Fluoroza Osteomalacja - mysle, ze to wlasnie owe "objawy spozywania mleka" "roztrzyga" (dietetyk i humanista w jednym) o tym spozycie nabialu, bo w biologii i medycynie zawsze jest tylko jeden czynnik 4. http://pl.wikipedia.org/wiki/Przekwitanie http://pl.wikipedia.org/wiki/Osteoporoza nie bede komentowal a co do karmienia dzieci mlekiem sojowym to napisalem w glownej czesci wypowiedzi... 5. http://www.dodr.pl/IV/7/file/2011/8/2.pdf nie sprzeczam sie o faszerowanie zwierzat hormonami... ale 300 kg rok po urodzeniu to raczej normalna masa. co do "niektorych naukowcow" "w niektorych badaniach" blagam chciallbym zobaczyc publikacje to uwierze, bo picie mleka jako geneza powstania raka prostaty i jajnikow... nieeee no kurwa... 6. "na tyle wystarczajaco..."... Boze padne zaraz... organizm produkuje przeciwciala przeciwko insulinie krowiej i z czasem nie rozroznia... czy ten gosciu spojrzal chociaz na wikipedie co to sa przeciwciala?! co za debil... w ogole nie widze tam nazwiska kto to napisal... wracajac do immunologii... skoro przeciwciala sa produkowane przeciwko insulinie jakim cudem atakuja komorki B trzustki?! to zalosne... nawet jezeli rzeczywiscie mleko prowadzi do powolnego powstawania cukrzycy (az dziw bierze, ze jeszcze jej nie mam... pije duzo mleka jem duzo slodyczy i wciaz mam idealne wyniki krwi i moczu... przypadek?) 7. "sa juz dowodu na to" jakie?! jakis link? cytowanie? cokolwiek?! z tego co pamietam, to bialka zakwaszaja organizm, ale nie jest nigdzie powiedziane, ze akurat zwierzece to tak, a roslinne to juz nie... sól niszczy kosci?! JAK?! cytryniany: Około 48% wapnia w krwi jest w postaci zjonizowanej, 46% znajduje się w powiązaniu z białkami, reszta występuje w kopleksach z cytrynianami i fosforanami. (onet WIEM) ojoj 6% wystepuje jako cytryniany i fosforany wapnia? mam wrazenie, ze fosforanow bedzie wiecej bo jest wieksza dostepnosc reszt kwasu fosforowego wiec... kosci zbudowane z cytrynianu wapnia... boze co za debil... cytrynian jest slabym kwasem karboksylowym... gdyby kosci byly z niego zbudowane "rozpuszczalyby sie" w kontakcie z czymkolwiek... http://pl.wikipedia.org/wiki/Tkanka_kostna http://pl.wikipedia.org/wiki/Hydroksyapatyt ajajajajaj cytrynianow w ogole tam nie ma? ; o pojebalo mu sie "budowa kosci" z "w miare przyswajalne zwiazki wapnia"? 8. nadmierne spozycie... skutki wpieprzania czegokolwiek w nadmiarze najprawdopodobniej bedzie oplakane w skutkach... a juz na pewno produktow sojowych... jeszcze zeby podsumowal, ze nalezy stosowac po prostu diete bogata we wszystkie produkty spozywcze, bez faworyzowania niektorych to bym moze to przyjal... ale taki artykul... to co najwyzej moglbym uzyc jako wycieraczka do butow, na ktorej postawilbym buty po ulewie, zeby wsiakla woda... co do nazwiska.. odnalazlem je, ale nie chce juz mi sie szukac... takie artykuly z dupy... wegetarianizm zdrowy! mieso to zlo!!! GMO zlooooooo mowia ludzie, ktorzy nawet nie maja pojecia, ze wpieprzaja GMO pol zycia... nawet o tym nie wiedzac... a tak naprawde cale zycie bo krzyzowki genetyczne w kierunku uzyskania rasy posiadajacej oczekiwane cechy tez mozna zaliczyc pod GMO... a ludzi leca jak muchy do gowna do sklepow EKO, zeby zaplacic, za produkt kupiony obok w tesco i przepakowany do nowego opakowania, cenę 5x wyzsza... ale jak tam chcecie...
antybioczubek 2014-03-19 11:16
Naprawde usuwacie wpisy ktore wypunktowuja idiotyzm waszych artykułów? Co za zenada
Grzegorz Brzęczyszczykiewicz 2014-03-19 21:31
"ograniczyć nabiał bo organizm łaknie wapnia" (cytat z serialu "Graczykowie")
joi 2014-03-19 22:52
koty pija wode :P
Kamila 2014-03-20 12:44
Artykuł ciekawy, jednak jest mleko i inne produkty mleczne marki polskiej **** poddawanej najnowocześniejszej mikrofiltracji i niskotemperaturowej pasteryzacji w 74 stopniach C. Proszę autora artykułu o komentarz czy mikrofiltracja i taka pasteryzacja Zimnego mleka wyłapuje polipeptyd IGF1 i wszelkie pestycydy i składniki tuczące zawarte w krowiej paszy.
Kamila 2014-03-20 12:47
Dziwne - sportowcy zażywają polipeptyd IGF-1 sprowadzany z Chin - na wzrost mięśni?? Wpiszcie w google
elvik 2014-03-21 14:38
Mleko ,to najgorszy produkt na Ziemi! ,,Szkoła Zdrowia,, uwolnij się od pasożytów i żyj bez nich! -Nadieżda Siemionowa .Polecam! Bestseller 500 000 sprzedanych egzemplarzy!! Po raz pierwszy w Polsce!! mleko w kartonach jest pełne odchodów pasożytów! Smacznego!!!
Michał 2014-03-21 17:56
Totalne bzdury.Czy pisał to niedouczony chłoptaś po kilku klasach podstawówki.Niech przyswoi sobie parę podstawowych pojęć z chemii i biologii a potem bierze się za pisanie.Zresztą dokładniej to opisał Antybioczubek.
Ewa 2014-03-21 18:53
Mleko jest dla krów a nie dla ludzi to wszystko jest prawdą tylko ludzie nie chcą wiedzieć dlaczego chorują ,piją "wspaniałe Mleczko" i jego przetwory ale nikt się nie zastanowi że kiedyś mleko w południe było z kwaszone a teraz tydzień i mleko jest ok ,a kartonowe pół roku i jest zdatne do picia ,ile w nim prochów ,które są rakotwórcze ale to pestka BO JA LUBIĘ . Mleko to cichy morderca.Mleko swojej matki jest wskazane dla dzieci ale tylko do 3 roku życia.Warto poczytać na ten i inny temat dotyczący zdrowia . Kto ma korzyści i zarabia na nie wiedzy ludzi ,zdrowie ludzi jest niczym kasa kasa kasa poczytajcie ,a otworzą się wam oczy. oby nie było za póżno.
Marzena Sowińska 2014-03-24 16:33
Tak, kazeina jest nieprzyswajalna przez nasz organizm, jest szkodliwa. Kot pije mleko, bo ludzie go faszerują tym co nie należy do kota, czyli od obcego. Przeciwciała nie rozpoznają mleka, tak jak nie rozpoznają żywności przetworzonej, ruszają do ataku i zużywamy ich za dużo. Mleko , żywność przetworzona powoduje , że żeby utrzymać nasza gospodarkę na odpowiednim poziomie, zużywamy duzo mikroelementów i nie dostarczamy ich w odpowiednich ilościach. Piszecie jem to , jem tamto, na choroby pracujemy latami, a w starszym wieku wydajemy na leki, które trują. Dużo młodsze ode mnie chorują , ja nie, piją mleko i łamią im sie paznokcie, mi nie (mam paznokcie jak kruk, włosy gęste , ja nie przepadałam za mlekiem). Przy cukrzycy i innych chorobach trzeba zapomnieć o obcym mleku.
tadter 2014-03-26 11:51
Dzięki!!! Myślę podobnie jak Ty!
Jakub 2014-04-08 17:18
Pszenica z plastiku, owies , jęczmień to gluten, czyli PIZZE, MAKARONY, PIECZYWO i wiele wiele innych są teoretycznie ZŁE. Mleko niezdrowe czyli Sery białe, sery żółte wszelkie twarożki jogurty, etc.. Czyli wychodzi na to ze wypadało by jeść tylko surowe warzywa i pić tylko wodę. Teraz wyobraźmy sobie jogurt naturalny z płatkami owsianymi na śniadanie :) To śmierć!
Sławek 2014-04-14 02:17
Każdy ma prawo do wyrażania własnej opinii nie rozumiem tylko po co te wszystkie bluzgi? Chciałeś podkreślić wagę tych wiekopomnych odkryć które tu nasmarowałeś czy co? To, że lubisz pić hektolitry mleka i zażerać tłuste naszprycowane gównem wszelakim mięsko nie daje ci prawa do obrażania liudzi, którzy mają odmienne zdanie! Sam zresztą lubię mleko, maślanki, kefiry, jogurty i tony żółtego sera w każdej postaci ale nie bluzgam po kimś kto produktów takich w japę nie bierze. Widziałeś kiedyś jak w sklepach eko żarcie jest przepakowywane w inne opakowanie? Skoro wygłaszasz takie opinie to musisz cos więcej wiedzieć podziel się informacjami. Produkty, które spożywamy obecnie w porównaniu do tych którymi delektowali się nasi rodzice czy dziadkowie są niczym pyszny tłuściutki obiadek i kupa gówna, którą dostajemy na talerzu w ładnym opakowaniu! Póki jest nam dany wybór należy z niego rozsądnie korzystać. Jeśli ktoś stołuje się w Mcdonaldzie pałaszując mcshita zapijając dietetyczną colą oczywiście to jego wybór. Niech sobie szama w spokoju płakał będzie później.
Malcerz 2014-05-07 12:20
"2. Człowiek jako jedyny spożywa mleko zwierząt" A także jako jedyny gatunek hoduje krowy. A także smaży sobie befsztyki i popija piwem. Można wymienić masę rzeczy jakie robi człowiek a nie robi żadne inny gatunek. Picie mleka jest jedną z tych rzeczy. I co z tego? Fakty są takie - jeżeli ktoś posiada enzym laktazy do trawienie cukru mlecznego nie ma sensu by pozbawiał się tego smacznego i zdrowego napoju. Tłuszcz mleczny ma wiele działań prozdrowotnych.
jg 2014-05-14 11:33
nie chciałeś używać polskich znaków ale do reszty się bardzo przyłożyłeś :)
ewjoso 2014-05-15 11:23
To brzmi sensownie. Umiar. Przede wszystkim umiar.
Alex 2014-05-21 11:55
Ze swojego doświadczenia wiem jedno: Chińczycy twierdzą, że spożywanie mleka powoduje nadmierną produkcję śluzu w organizmie. Od kiedy odstawiłem mleko i produkty mleczne (za wyjątkiem masła), po jakimś pół roku jak ręką odjął przeszły mi wszelkie chroniczne zapalenia zatok, których lekarze przez kilkanaście lat nie byli w stanie w żadne sposób zwalczyć. Wcześniej piłem mleko codziennie.
Marek 2014-05-30 23:50
A ja myślę że jest to bardzo przydatna wiedza w dobie wielu kłamstw płynących w mediach. Polecam skorzystanie i wypróbowanie żyć bez mleka to jest możliwe i zdrowe. Pozdrawiam autorów.
Maniuta 2014-09-22 09:48
Mleko TAK i tylko z *******!!
Andrew 2014-10-12 08:12
Koty piją mleko tylko wtedy, gdy człowiek je tego nauczy. W przyrodzie nie ma zwyczaju picia mleka przez osobniki dorosłe. Po co nam np. komponent wspomagający wzrost rogów i racic zawarty w krowim mleku? Chyba nikt mi nie powie, że ten składnik jest obojętny dla naszego zdrowia?...
Anbender 2014-10-12 08:53
Mnie zawsze lekarka zalecała odstawienie mleka w czasie infekcji dróg oddechowych, bo ono wywołuje wydzielanie śluzu i utrudnia odkrztuszanie. Poza tym piję mleko raz na jakiś czas, wybieram 3,2%, bo jest najmniej sztuczne i niepozbawione wartości odżywczych. A mlekiem prosto od krowy tak się strułam kiedyś, że nie tykam, poza tym śmierdzi i jest obrzydliwe w smaku :p
Wendy 2014-10-12 09:27
Nie jestem ani chemikiem, ale technologiem żywienia.... Nie wiem juz zupelnie kto pisze (mówi) prawdę, a kto pisze bzdury z różnych powodów. Tyle jest tego w necie, jeden artykuł zaprzecza innemu ... Nie wiem co jest zdrowe i powinnam kupowac i jeść, a co wyrządza mi krzywdę. Nie ogarniam tego haosu, gdzie są wiarygodne źródła, mowiące co jeśc i jak przyrządzać ... Mam reumatyzm, bolą mnie stawy, mam problemy z cerą, zębami a wydawało mi się, że zdrowo sią odżywiałam (opócz słodyczy czasami ;) )
dana 2014-10-12 11:39
W tym artykule jest wiele prawdy,ktora była gloszona juz pare lat temu jesli chodzi o kazeinę.Wybór należy do nas.Ja mleka nie pije bo nie lubie.Jedynie do kawy ,ale te też rzadko pijam. To ,ze dzisiejsze mleko niewiele jest warte swiadczy termin jego przydatnosci do spożycia. Nie da sie z niego zrobic sera,jak kiedys bywało. Zresztą obecnie wiele produktow spożywczych jest nafaszerowanych chemia i nie dziwmy sie ,ze tyle ludzi choruje ,a jeszcze wiecej dzieci. W kazdym razie wszsytko należy pzremyślec ,a wybór nalezy od nas samych. Dziekuje
Toja 2014-10-12 12:17
Przeczytaj pracę naukową "Nowoczesne zasady odżywiania" T.C. Campbell, T. M. Campbell II oraz "Ukryta prawda" T. Colin Campbell - jeśli te naukowe wnioski zrozumiesz, może zmienisz zdanie...
Toja 2014-10-12 12:18
i podaj dowód, że produkty eco są przepakowywane ... argument wyssany z palca
Aga 2014-10-12 16:48
do antybioczubek: rzeczywiście Nick wybrałeś sobie trafny. Ludzie twego pokroju to totalni ignioranci, nie mający pojęcia o tym co dzieje się dookoła, bo cos tam kiedyś ktoś ich niby nauczył i do końca zycia trzymaja się kurczowo tej wiedzy, to ludzi o naprawdę wąskich horyzontach . Niestety takich u nas jest większośc dlatego nasza słuzba zdrowia wygląda tak a nie inaczej. Wystaczy odrobina dobrej woli i kilka minut by znależć wiele rzetelnych , potwierdzonych badaniami informacji na TEMAT SZKODLIWOŚCI SPOZYWANIA MLEKA. Feskanich D et al., "Milk, dietary calcium, and bone fractures in women: a 12-year prospective study." Am J Public Health. 1997 Jun;87(6):992-7. (Milch, Calcium und Knochenabbau bei Frauen) [Quelle als Link] [Quelle als PDF] Sellmeyer DE et al., "A high ratio of dietary animal to vegetable protein increases the rate of bone loss and the risk of fracture in postmenopausal women. Study of Osteoporotic Fractures Research Group." (Ein grosses Verhältnis von tierischem zu pflanzlichem Protein erhöht den Knochenabbau und das Risiko von Knochenbrüchen bei Frauen nach der Menopause) Am J Clin Nutr. 2001 Jan;73(1):118-22. [Quelle als Link] [Quelle als PDF] Melnik BC. "Evidence for acne-promoting effects of milk and other insulinotropic dairy products." (Belege für Akne-verursachende Effekte von Milch und anderen insulinotropen Molke-Produkten) Nestle Nutr Workshop Ser Pediatr Program. 2011;67:131-45. [Quelle als Link] [Quelle als PDF] Danby FW. "Nutrition and acne." Clin Dermatol. 2010 Nov-Dec;28(6):598-604. (Ernährung und Akne) [Quelle als Link] [Quelle als PDF] Melnik BC, Schmitz G. "Role of insulin, insulin-like growth factor-1, hyperglycaemic food and milk consumption in the pathogenesis of acne vulgaris." Exp Dermatol. 2009 Oct;18(10):833-41. (Die Rolle von Insulin, dem Insulin-ähnlichen Wachstumsfaktor 1, hyperglykämischem Essen und Milch Verzehr in Zusammenhang mit Akne) [Quelle als Link] [Quelle als PDF] Pribila BA et al., "Improved lactose digestion and intolerance among African-American adolescent girls fed a dairy-rich diet." J Am Diet Assoc. 2000 May;100(5):524-8; quiz 529-30. (Laktose Verdauung und Laktoseintoleranz bei Mädchen) [Quelle als Link] [Quelle als PDF] Laugesen M, Elliott R. "Ischaemic heart disease, Type 1 diabetes, and cow milk A1 beta-casein." N Z Med J. 2003 Jan 24;116(1168):U295. (Herzerkrankungen, Diabetes 1 und A1 Beta-Casein aus Milch) [Quelle als Link] [Quelle als PDF] Gerstein HC. "Cow`s milk exposure and type I diabetes mellitus. A critical overview of the clinical literature." Diabetes Care. 1994 Jan;17(1):13-9. (Kuhmilch und Diabetes 1: Ein kritischer Überblick) [Quelle als Link] [Quelle als PDF] Wasmuth HE, Kolb H. "Cow`s milk and immune-mediated diabetes." Proc Nutr Soc. 2000 Nov;59(4):573-9. (Kuhmilch und Diabetes 1) [Quelle als Link] [Quelle als PDF] Alves JG. et al., "Breastfeeding Protects Against Type 1 Diabetes Mellitus: A Case-Sibling Study." Breastfeed Med. 2011 Aug 5. (Stillen schützt vor Diabetes 1) [Quelle als Link] [Quelle als PDF] Cramer DW. "Lactase persistence and milk consumption as determinants of ovarian cancer risk." Am J Epidemiol. 1989 Nov;130(5):904-10. (Laktase Persistenz und Milchkonsum als Faktoren für Eierstockkrebs) [Quelle als Link] [Quelle als PDF] Fairfield KM et al., "A prospective study of dietary lactose and ovarian cancer." Int J Cancer. 2004 Jun 10;110(2):271-7. (Laktose und Eierstockkrebs) [Quelle als Link] [Quelle als PDF] Larsson SC et al., "Milk, milk products and lactose intake and ovarian cancer risk: a meta-analysis of epidemiological studies." Int J Cancer. 2006 Jan 15;118(2):431-41. (Milch, Milchprodukte und Laktose in Bezug auf Eierstockkrebs) [Quelle als Link] [Quelle als PDF] Larsson SC et al., "Milk and lactose intakes and ovarian cancer risk in the Swedish Mammography Cohort." Am J Clin Nutr. 2004 Nov;80(5):1353-7. (Milch und Laktose in Bezug auf Eierstockkrebsrisiko) [Quelle als Link] [Quelle als PDF] Danby FW. "Acne, dairy and cancer: The 5alpha-P link." Dermatoendocrinol. 2009 Jan;1(1):12-6. (Akne, Molke und Krebs) [Quelle als Link] [Quelle als PDF] Kleinberg DL, Barcellos-Hoff MH. "The pivotal role of insulin-like growth factor I in normal mammary development." Endocrinol Metab Clin North Am. 2011 Sep;40(3):461-71, vii. (Die zentrale Rolle des Insulin-ähnlichen Wachstumsfaktors 1 bei der normalen Brustentwicklung) [Quelle als Link] [Quelle als PDF] Ferrís-Tortajada J et al., "Dietetic Factors Associated With Prostate Cancer. Protective Effects of Mediterranean Diet." Actas Urol Esp. 2011 Sep 27. (Ernährung und Prostatakrebs) [Quelle als Link] [Quelle als PDF] Martin RM et al., "Milk and linear growth: programming of the igf-I axis and implication for health in adulthood." Nestle Nutr Workshop Ser Pediatr Program. 2011;67:79-97. (Milch und lineares Wachstum: Programmierung der IGF-1 Achse und Beeinflussung der Gesundheit im Erwachsenenalter) [Quelle als Link] [Quelle als PDF] Lesen Sie mehr unter: http://www.zentrum-der-gesundheit.de/milch-krankheiten-ia.html#ixzz3FwRrZV2n Prosze
Aga 2014-10-12 17:05
więc jeszcze raz . DOWODY NA SZKODLIWOŚC PICIA MLEKA POPARTE BADANIAMI http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9224182 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11124760?dopt=Abstract http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21335995 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21034984 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19709092 http://www.zentrum-der-gesundheit.de/pdf/milch-krankheiten-ia_05.pdf http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12601419?dopt=Abstract http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11115792 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21819204 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2510499?dopt=Abstract http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15069693?dopt=Abstract Larsson SC et al., "Milk, milk products and lactose intake and ovarian cancer risk: a meta-analysis of epidemiological studies." Int J Cancer. 2006 Jan 15;118(2):431-41. (Milch, Milchprodukte und Laktose in Bezug auf Eierstockkrebs) Danby FW. "Acne, dairy and cancer: The 5alpha-P link." Dermatoendocrinol. 2009 Jan;1(1):12-6. (Akne, Molke und Krebs) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20046583 Kleinberg DL, Barcellos-Hoff MH. "The pivotal role of insulin-like growth factor I in normal mammary development." Endocrinol Metab Clin North Am. 2011 Sep;40(3):461-71, vii. (Die zentrale Rolle des Insulin-ähnlichen Wachstumsfaktors 1 bei der normalen Brustentwicklung) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21889714 Ferrís-Tortajada J et al., "Dietetic Factors Associated With Prostate Cancer. Protective Effects of Mediterranean Diet." Actas Urol Esp. 2011 Sep 27. (Ernährung und Prostatakrebs) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21959061 Martin RM et al., "Milk and linear growth: programming of the igf-I axis and implication for health in adulthood." Nestle Nutr Workshop Ser Pediatr Program. 2011;67:79-97. (Milch und lineares Wachstum: Programmierung der IGF-1 Achse und Beeinflussung der Gesundheit im Erwachsenenalter) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21335992
Bas 2014-10-12 19:08
Koty uwielbiają mleko. Jak jest pora dojenia na wsi to az sie od nich roi. Piją pasjami mleczko, uwielbiają. Niektóre ze znanych mi psow tez uwielbiają:)
Ela 2014-10-12 20:47
Mleko pije nawet kura, dorosła krowa. Trzeba zmniejszyszć popyt na mleko, stąd wywody o jego niby szkodliwości. Czas najwyższy aby tematem mleka zajęli się uczciwi fachowcy
Nubbia 2014-10-13 10:58
No wreszcie ktoś mądrze skomentował. Już nie raz się przekonałam jakie bzdury piszą ludzie w necie. A tu jedno mnie przekonuje - poparcie w badaniach- tego szukajcie. A mleko jest smaczne...właśnie zrobiłam naleśniki;-)))
aou 2014-10-14 16:39
Odnośnie szkodliwości mleka i nabiału pisze też naukowiec Loren Cordain w swoich książkach o diecie paleolitycznej. Sama widzę, co się dzieje z moim organizmem, kiedy napiję się mleka czy zjem jogurt, a kiedy sobie tych produktów oszczędzę. Od zawsze się też mówi o tym, że najlepsze jedzenie to to najmniej przetworzone. Mleko ze sklepów, jogurty, sery żółte są poddawane rozmaitym procesom chemicznym. A sery topione i homogenizowane to jedne z najbardziej niezdrowych produktów w sklepach.
janek 2014-10-15 14:47
a ja piłem mleko litrami, jak byłem mały i żadnych złamań nie mam, a i do tego wszystkie zęby zdrowe, nie wiem kto to dentysta, hahaha
Margola 2014-10-18 13:42
Kotów nie trzeba uczyć picia mleka. Moich nie uczyłam, same wskakiwały na stół, wsadzały mordkę do kubka i piły. Mimo iż było to zachowanie nagradzane ścierą ;-)
Brunhilda 2015-03-21 19:49
Super artykuł! I nie ważne dla mnie z punktów naukowych. Ważne jest sam wypróbować, jak czuję się nie spożywając nabiału (także czekolady itd.) . I tu dopiero będzie świadome ile tego mleka w pożywieniu. Warto to miejsce uzupełnić poprzez orzeszki, ryby, sałatki itp. Od czasu gdy to stosuję, nie zatyka mi się nos nocą, mam power za dnia, poce się o wiele mniej, jest super, polecam!
esox53 2015-09-07 02:08
Piję mleko od dziecka - to prawdziwe - i piję je nadal. Tego ze sklepowej półki unikam, choć zdarzyło mi się kupić i spożyć. Różnica kolosalna. Bardzo zastanawia mnie, co dodane jest do mleka (z zakładów mleczarskich), że ma ono inny smak i inne właściwości fizyczne. Na świeżym mleku już po kilkunastu minutach zaczyna na wierzchu pojawiać się śmietana. Na mleku z półki śmietany nie ma nawet po kilku dniach (a przecież zawiera podobno 2 lub 3,2% tłuszczu). Mam ponad 50 lat, nigdy nie miałem złamania, zwichnięcia owszem - policzyć ich nie dam rady, brak mleka odczułem w internacie i w wojsku (trądzik, zajady) - bywało mleko prawdziwe, ale gotowane. Lubię mleko surowe, od zawsze.
Anna 2015-11-15 07:29
Dzięki za pięknie zebrane wiadomości o szkodliwym działaniu mleka! Mity o zdrowotności mleka obalają naukowcy a ich argumentacja jest prosta i zrozumiała i często są odnośniki do konkretnych badań.Ludzi niestety ciężko przekonać by zrezygnowali z ulubionych produktów szczególnie że oficjalna medycyna je poleca jako zdrowe . Proponuję wszystkim szukającym zdrowia i zdrowego stylu życia cykl na You Tube (...) a gdy kupią jego książkę znajdą poparcie w postaci linków do prac naukowców z całego świata . Jak ratują ludzie swoje zdrowie traktują też super blogi jak choćby (...) Ale mimo nękających chorób na poradę by zrezygnowali z pieczywa cukru czy mleka otwierają zdziwiony oczy i mówią : ale ją lubię! A tłumaczenie o szkodliwości tłuszczu trans wywołuje głębokie niedowierzanie bo przecie w reklamach je wciąż polecają ? Smutne!
Bayan 2015-12-18 07:53
Ja niedawno zrezygnowałem z nabiału. Powód? Jedząc produkty mleczne miałem ciągle katar,.zatlany nos. Po zjedzeniu serka wiejskiego, przez kilka h miałem kluche w gardle i nie mogłem tego wykrztusic...



Poza tym bialy nalot na jezyku( myślałem ze to grzybica) i obrzydliwy zapach z ust. Odstawilem mleko i śluz z nosa zniknął, nie od razu ale w końcu rano wstaję z odetkanym nosem... Przykry zapach z ust minął!!!



Jako uzupełnienie wapnia jem migdaly, sezamki, mak, suszone figi, pomarancze itp.



Pilem mleko od małego i zawsze często chorowalem, moja odporność była żadna. Jak ktoś kaszlal i byl lekko przeziebioby to za kilka dni ja juz lezalem w łóżku .



Ja mleko sobie odpuscilem, zamiast bialko z nabialu wole zjesc lososia lub ryż.



Ci którym przez cale zycie dokucza nadmierny katar (w moim wypadku z nosa lało sie strumieniami po nabiale) niech spróbują wykluczyc nabiał!!!



Niektórym nabiał służy, mają wiecej laktazy, więc nie widzą tych efektów.



Pozdrawiam
Hanna 2016-02-22 11:51
Głupota ludzka nie ma granic.
kasia 2016-02-22 14:27
Co za bzdura wyssana z palca.od kiedy mleko powoduje cukrzuce typu 1?
dzek42 2016-02-22 16:37
Ten artykuł to po to aby zaistnieć ,a drugie jak pisze to niech czyta sama co pisze bo pisze tak jak ci co piszą że to polskie obozy śmierci czyli nie zna tematu.
Luk 2016-02-22 23:55
Internet jest świetny fachowych słów użyć i brzmi prawdziwe
Magdalena 2016-02-23 16:31
Mam 62 lata i całe życie jem bo uwielbiam nabiał jak nie mam w diecie tych produktów choć przez jedną dobę to czegoś mi brakuje i nie czuję zaspokojenia głodu. Staram się spożywać produkty od krów karmionych trawą i sianem. Moja dieta również zawiera dużo owoców i warzyw oraz suplementacje witaminowo-mineralną. Jestem zdrowa nie choruje.
filolilo 2016-02-23 20:48
Bzdura... nabiał jest ok, jedyna prawda w tym, że w sklepach sprzedają syf. Ale nie tylko w mleku, tylko we wszystkim, z braku laku mleko ze sklepu i tak lepsze niż warzywa z GMO... autor ma parcie chyba na szkło, jak pierdoły kopiuje od innych idiotów....
Kasia 2016-02-24 16:53
W mleku pestycydy? A skąd? Nie więcej niż w warzywach, albo raczej mniej. Warzywa są bardzo obficie traktowane pestycydami.

Hormony w mleku? Nikt krów nie karmi hormonami. Zapraszamy na wycieczkę na wieś. Trawa, siano, i mieszanka zbóż, to jadłospis krowy. Dorosły człowiek nie przyswaja wapna z mleka, przyswaja z kefiru. A mleko z kartonu sie nie psuje np dlatego bo jest pasteryzowane, a nie dlatego że dodawane są do niego środki chemiczne. Wszystko trzeba z umiarem, zbilansowana dieta najważniejszą. I trzeba słuchać swojego organizmu, bo każdy jest inny, jest wiele uczuleń szczególnie przez zatrucie środowiska. I jest wiele czynników, a nie jeden, które wpływają na nasze zdrowie. Trzeba też pamiętać o oczyszczaniu organizmu z grzybów i pasożytów. Tak, produkty mleczne sprzyjają ich rozwojowi, jeżeli nie zostanie zachowana równowaga, jeżeli zakwasimy organizm, jeżeli np łączymy jogurt z cukrem. To skomplikowane, nie da się jednym zdaniem wszystkiego ustalić.

P.s. kiedyś ludzie żyli 35 lat, w niektórych epokach dociągali do 50, więc nie jest chyba tak źle....
Syku 2016-02-25 07:24
Tylko ludzie pija mleka....ty miałes jakieś zwierzęta w domu ??bo u mnie i koty i psy piją mleko od krowy...
Magda 2016-02-29 14:23
Mój kot uwielbia pić piwo... to oczywiście znaczy że powinien je pić i jest dla niego dobre. Ludzie opamiętajcie się. Dorosłym osobnikom mleko szkodzi.
aga 2016-02-29 17:37
Mam prawie 50 lat..całe moje dzieciństwo jak i wiek nastolatki kojarzy mi się z zupami mlecznymi ,twarożkami ,masłem,zsiadłym mlekiem i gęstą śmietaną na chlebie i w zupie czy naleśnikach ( też min. z mleka) wychowałam się na wsi ;więc mleko oczywiście prosto od krowy...nigdy nie złamałam żadnej kości ,nie mam problemów zdrowotnych i czuję się świetnie...do tej pory jem przetwory mleczne ( twaróg codziennie) i kawy bez mleka sobie nie wyobrażam ...więc ile w tym artykule prawdy?/ nie wiem ...do mnie to nie przemawia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Zadbaj, aby w Twoim domu były rośliny oczyszczające powietrze

Rośliny doniczkowe są na tyle drogie, że stają się towarem luksusowym, na który nie wszyscy mogą sobie pozwolić w dobie kryzysu. To... czytaj więcej

Koniecznie przeczytaj przed angioplastyką

Dzisiejszy newsletter napisał Eric Müller, dziennikarz naukowy, który odkryje przed Tobą niekontrolowane nadużycia związane z... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.