×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Wegetariański hamburger: „Nikt nie zauważa różnicy”

Opublikowano dnia: 2020-06-19

Nowość wśród fast foodów

Oto wypowiedź dyrektora generalnego amerykańskiej sieci fast-food Burger King:

„Przeprowadziliśmy tzw. ślepy test wśród naszych franczyzobiorców, pracowników biura, moich partnerów i kadry zarządzającej. Prawie nikt nie zauważył różnicy”.[1]

O jakiej „różnicy” on mówi?

Otóż mówi o różnicy między hamburgerem z wołowiną a hamburgerem w 100% roślinnym:

hamburger1.jpg

Nowy hamburger z Burger Kinga nie zawiera ani grama mięsa.

Zamiast mięsa, zawiera substancję, która po usmażeniu wygląda jak stek z mielonego mięsa, mimo iż nie zawiera ani grama mięsa!

Czy wegetarianie rzucą się na ten produkt?

Wegetarianizm: wybór zdrowia, natury i... zdrowego rozsądku!

Pójście wegetarianina do Burger Kinga można porównać do jedzenia „bezglutenowych” drożdżówek i ciasteczek przez osobę na diecie bezglutenowej.

Przypomina mi się Gribouille, postać z bajki z czasów mojego dzieciństwa, który chcąc uniknąć deszczu chował się stawie.

Teoretycznie wszystko się zgadza, ale nie ma w tym żadnej logiki.

Substancja roślinna, z której produkuje się wegetariańskiego burgera w Burger Kingu, to typowy produkt, jaki można zaklasyfikować do żywności wysoko przetworzonej.

Dla przypomnienia, żywnością wysoko przetworzoną są produkty tak bardzo złożone, wymieszane i przemysłowo przetworzone, że nikt, nawet w trakcie jedzenia, nie jest w stanie rozpoznać z czego zostały wykonane.

Z najnowszych badań wynika, że każde zwiększenie o 10% udziału takiej żywności w diecie zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów o 12% [2].

Śmieciowe jedzenie o jeden krok dalej

Bezmięsny stek oczywiście jest sprzedawany za wyższą cenę niż stek z mielonego mięsa (cena jest wyższa o 1 dolar).

To powinno wzbudzić naszą czujność:

  • albo Burger King wykorzystuje wegetarian do zarobienia dodatkowej marży;
  • albo koszty wytworzenia tego steka są faktycznie wyższe niż koszty wytworzenia mięsa, co by oznaczało, że ten wegetariański hamburger wymaga użycia więcej zasobów, a zatem ma jeszcze gorszy wpływ na środowisko naturalne.

Jedną z motywacji do przejścia na wegetarianizm jest właśnie troska o ochronę środowiska. Do wyprodukowania 1 kalorii wołowiny potrzeba 9 kalorii pochodzenia roślinnego. Wygląda jednak na to, że w przypadku tego nowego steku jest odwrotnie (albo Burger King drwi ze swoich klientów) [3].

Uznanie dla ludzkiej kreatywności

Niemniej jednak chciałbym wyrazić uznanie za kreatywność inżynierów, którzy wymyślili ten nieprawdopodobny stek.

Oto zdjęcie, wyglądające na autentyczne, które zostało opublikowane przez amerykański dziennik „New York Times”. Widać na nim stek w trakcie smażenia. Można nawet zobaczyć „krew” wewnątrz „mięsa”, mimo iż nie ma tam ani krwi, ani mięsa!

hamburger2.jpg

Mimo iż to stek całkowicie wegetariański, wydaje się zawierać „krwiste” mięso, widoczne w trakcie smażenia dokładnie jak w prawdziwym steku z mielonego mięsa wołowego! (Zdjęcie opublikowane przez „New York Times” [4])

To wszystko nie jest dobre dla naszego zdrowia. To zapowiada, że przyszłe pokolenia będą jeść coraz mniej naturalną żywność...

Szczerze mówiąc, zastanawiam się jednak jak oni wpadli na taki pomysł. Ja nie byłbym w stanie sobie nawet wyobrazić, że to w ogóle możliwe!

Co ciekawe, Burger King nazwał ten stek „Impossible” (z ang. niemożliwe).

Zdrowia życzę,

Jean Marc Dupuis

Te proste produkty,
które możesz mieć w kuchni, LECZĄ

Już Hiporates twierdził, że pożywienie może być najlepszym lekarstwem. Odpowiednio dobrane uzupełnia braki składników odżywczych i pozwala Twojemu organizmowi szybciej dojść do siebie.

Czym się kierować, przygotowując zdrowe posiłki?

Najlepsze inspiracje znajdziesz w miesięczniku – Jedz na Zdrowie pełnym przepisów na lecznicze potrawy, porad na temat odżywiania się, diet i ich rzeczywistego wpływu na zdrowie. To wartościowe źródło wiedzy dla osób, które chcą odżywiać się naprawdę zdrowo, aby zminimalizować ryzyko niedoborów żywieniowych i zapadnięcia na choroby przewlekłe. 

Z lipcowego numeru Jedz na Zdrowie dowiesz się między innymi: 

  • Jak schudła Adele? Poznaj dietę sirtuinową 
  • Jak zwiększyć przyswajalność witamin
  • Zapanuj nad cukrzycą wybierając dobre cukry 
  • Czekolada - wszystko, co musisz wiedzieć 
  • Przepisy na letnie sałatki i desery z truskawek
  • Idealna temperatura do przyrządzania potraw 
  • Suszone śliwki nie tylko przeciw zaparciom! 
  • Operacja bariatryczna  - czy to ostatnia deska ratunku? 
  • Na problemy powięzi

a także: 

  • Alkohol zwiększa ryzyko demencji i choroby Alzheimera
  • Właściwości lecznicze... ziemniaka
  • i inne

Aby zaprenumerować miesięcznik „Jedz na Zdrowie”, wystarczy wejść na tę stronę.

[1] https://www.reuters.com/article/us-impossible-foods-ceo-burger/vegetarian-patty-gets-the-burger-king-whopper-test-idUSKCN1RD1WO

[2] https://www.lemonde.fr/planete/article/2018/02/16/les-aliments-ultra-transformes-favorisent-le-cancer_5257759_3244.html

[3] https://www.lexpress.fr/actualite/societe/environnement/la-planete-ne-digere-pas-notre-consommation-de-viande_850778.html

[4] https://www.nytimes.com/2019/04/01/technology/burger-king-impossible-whopper.html

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Błąd, który może uczynić Cię otyłym i nieszczęśliwym

Zażywający mniej niż siedem godzin snu dziennie (dokładnie sześć godzin i pięćdziesiąt osiem minut) Francuzi królują w zestawieniach... czytaj więcej

Rak: prawda o „spadku” umieralności

Dlaczego liczby dotyczące nowotworów złośliwych niewiele się zmieniły od 50 lat? Oto wykres opublikowany przez American Cancer Society... czytaj więcej

Nadmiar pszczół w Szwajcarii?

Od kiedy szwajcarska opinia publiczna zaniepokoiła się zmniejszaniem się populacji pszczół, stało się modne, zwłaszcza w mieście,... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.