×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych o za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2015-09-25

Witamina, którą polecam mojej mamie

- Jean-Marc, powiedz mi, co tak naprawdę muszę zażywać?

Tobie i każdemu, kto zadaje mi to pytanie (a więc i mojej Mamie), zalecam połączenie witaminy D3 i K2.

Dlaczego? Ponieważ nikt nie chce:

  • znaleźć ukochanej osoby na podłodze w kuchni, powalonej udarem…
  • znaleźć się w karetce jadącej na sygnale, z zapchanymi tętnicami…
  • do końca życia poruszać się na wózku inwalidzkim lub leżeć w szpitalnym łóżku, ponieważ kości są tak kruche, że kości biodrowe, nadgarstki czy kości udowe łamią się jak zapałki…
  • cierpieć na potworny ból nowotworowy, którego można było uniknąć.

Witamina D3 i witamina K2, choć nie zapewniają całkowitej ochrony, znacząco obniżają ryzyko wystąpienia każdego z tych zdarzeń, lepiej niż inne naturalne czy chemiczne substancje.

********************

Starszy wiek nie musi być synonimem słabej pamięci!

Jedną z najczęstszych skarg związanych z podeszłym wiekiem jest postępująca utrata pamięci. Tymczasem badania naukowców wykazały, że można się starzeć, zachowując zdrowe ciało i mózg nawet w bardzo zaawansowanym wieku (co już potwierdzono w badaniu Okinawa oraz w wielu innych badaniach z udziałem stulatków).

Z najnowszego przygotowywanego raportu z cyklu Dossier Naturalnych Terapii dowiesz się, a w jaki sposób zachować dobrą pamięć aż do późnego wieku.

Ważne: Decydując się na prenumeratę Dossier Naturalnych Terapii do tego piątku, oszczędzisz aż 49,60 zł (tyle wynosi łączna wartość rabatu i dwóch prezentów - raportów specjalnych Dossier Naturalnych Terapii). Sprawdź teraz

********************

Podstawowy duet suplementacji

Witamina D3 i witamina K2 to podstawowy duet suplementacji, ważniejszy nawet od kwasów omega-3, magnezu, preparatów multiwitaminowych i probiotyków.

Mówię oczywiście o ogólnej suplementacji, dla nas wszystkich.

Następnie, w zależności od stanu zdrowia, wrażliwości czy chorób, należy przyjąć ukierunkowaną strategię, stosując produkty wpływające na pracę mózgu, serca, układu odpornościowego, wspomagające prostatę itp.

Jednakże wspólnym mianownikiem jest witamina D3 i witamina K2.

Niedobór witaminy D: ryzyko przedwczesnego zgonu zwiększone aż o 57%

Witamina D3 to najlepiej wchłaniająca się postać witaminy D.

W ramach zakrojonego na szeroką skalę badania, opublikowanego w British Medical Journal, stwierdzono, że niskie stężenie witaminy D jest powiązane ze wzrostem ryzyka przedwczesnego zgonu z wszelkich przyczyn o 57%1.

Według badania przeprowadzonego przez trzech specjalistów w dziedzinie witaminy D – WB Granta, CF Garlanda i MF Holicka – w samej tylko Wielkiej Brytanii byłoby o 22 000 mniej zgonów z powodu raka, gdyby tylko stężenie witaminy D w ogólnej populacji było wyższe.

Gdyby do obliczeń włączyć inne kraje o umiarkowanym klimacie, co roku można by było uratować miliony istnień!

Rzeczywiście, odpowiednio wysokie spożycie witaminy D zmniejsza śmiertelność z niemal każdej przyczyny.

Po przejściu ze stanu niedoboru (poniżej 10 ng witaminy D w ml krwi) do stanu optymalnego (od 50 do 75 ng/ml) wpływ na ryzyko zgonu przedstawia się następująco:

  • zawał: obniżenie ryzyka zgonu o 50%,
  • stwardnienie rozsiane – o 80%,
  • grypa – o 83%,
  • złamania i osteoporoza – o 50%,
  • cukrzyca typu 1 – o 71%,
  • rak piersi – o 83%,
  • rak okrężnicy – o 80%,
  • białaczka – o 50%,
  • rak trzustki, pęcherza moczowego i nerki – od 65% do 75%,
  • astma – o 63%2.

Wszystko dzięki zwykłej witaminie, która kosztuje zaledwie kilkanaście groszy dziennie!

70% Europejczyków cierpi na niedobór witaminy D

Jednakże pomimo tych nieporównywalnych korzyści dla zdrowia, wciąż wielu (zbyt wielu!) Europejczyków cierpi na niedobór tej witaminy. W Polsce problem ten dotyczy aż 90% osób!

Witamina D rzadko występuje w pożywieniu. Głównym jej źródłem jest promieniowanie UVB, które powoduje syntetyzowanie jej przez skórę.

Ale trzeba korzystać ze słońca codziennie!

Niestety, obecnie większość Europejczyków spędza czas w domu, biurze, samochodzie, sklepach czy w różnych instytucjach (szkołach, szpitalach, domach opieki).

Poza tym na północ od szerokości geograficznej włoskiego Rzymu promienie słoneczne jesienią i zimą są zbyt słabe, aby skóra mogła wytwarzać witaminę D.

Skutkuje to ogromnymi niedoborami, które można wyrównać wyłącznie poprzez codzienne przyjmowanie suplementów witaminy D pod postacią oleju lub kapsułek.

Najlepsza postać witaminy D

Należy zwrócić uwagę na postać przyjmowanej witaminy D.

Wybieraj witaminę D3, która lepiej przenika do krwi niż witamina D2.

Jest to więc zdecydowanie preferowana postać tej witaminy3. Witamina D2 jest mniej skuteczna u ludzi niż D34.

Jeżeli chodzi o dawkowanie, specjaliści zalecają zazwyczaj od 2000 j.m. (jednostek międzynarodowych) na dobę do 6000 j.m. dla osób dorosłych oraz od 500 j.m. do 2000 j.m. na dobę dla dzieci (w zależności od wieku).

We wszystkich przypadkach przy takich dawkach nie występuje ryzyko zatrucia. Nie zaobserwowano toksyczności przy dawkach poniżej 40 000 j.m. na dobę, nawet przyjmowanych latami.

Jednakże choć witamina D zapobiega wielu chorobom, ważne jest, aby na tym nie poprzestawać i dołączyć do niej witaminę K2, która ma równie zadziwiające właściwości. Połączenie tych dwóch witamin daje jeszcze więcej możliwości poprzez synergię działania w zapobieganiu najcięższym chorobom.

Ta witamina wiąże wapń w kościach, ale nie w tętnicach

Witamina K2 to niezwykła witamina, która chroni przed dwiema głównymi przyczynami hospitalizacji i zgonów:

  • chorobami układu sercowo-naczyniowego (nadciśnieniem, zawałem, udarem),
  • złamaniami.

Witamina K2 działa jako „przewodnik” dla wapnia w organizmie.

Pomysł, że wchłaniany przez nas wapń osadza się w kościach, to jeden z najniebezpieczniejszych mitów dotyczących zdrowia.

W rzeczywistości wapń dostarczany z pożywieniem wcale nie przedostaje się do kości!

To znacznie prostsze: przenika on do krwi, a następnie odkłada się w tętnicach. Tam wiąże się z cholesterolem, płytkami krwi, żelazem i innymi substancjami, tworząc coraz twardsze płytki. Tętnice twardnieją, a ryzyko chorób układu sercowo naczyniowego wzrasta!

Po dłuższym czasie tętnice stają się (niemal) tak twarde jak kamień. W przekroju zaczynają przypominać rafę koralową!

Kardiolog mówi wtedy, że masz miażdżycę i grozi Ci w każdej chwili śmierć z powodu zawału lub udaru (co jest prawdą).

Lekarz zaleci Ci wtedy okropną dietę zawierającą gotowane warzywa i produkty pełnoziarniste, bez tłuszczu, przepisze pigułki zawierające statyny powodujące bóle mięśni i utratę pamięci; każe uprawiać sport, co jednak nie daje gwarancji, że unikniesz przez to problemów.

Wręcz przeciwnie, taka dieta wcześniej lub później spowoduje konieczność pomostowania tętnic, wszczepienia stentu, a nawet może doprowadzić do zgonu.

Najgorsze jest to, że w tym czasie kości będą tracić coraz więcej wapnia, co je osłabi i sprawi, że będą podatne na złamania (osteoporoza). Najlżejsze uderzenie będzie grozić tym, że kości nadgarstka, biodra czy kość udowa zaczną pękać.

Należy więc działać jak najszybciej, aby kierować zawarty w pożywieniu wapń we właściwe miejsce. Chodzi o to, aby trafiał do kości, a nie do tętnic.

Dokładnie takiego zadania podejmuje się witamina K2, wspierana przez witaminę D.

Bez witaminy K2, mleko i wapń zwiększają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i ryzyko złamań

Jeżeli tylko pijesz mleko (ze względu na wapń) lub, co gorsze, zażywasz suplementy wapnia, zwiększasz ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego oraz ryzyko złamań kości!

Dowiedziono tego naukowo.

Zgodnie z wynikami dwóch badań, opublikowanymi ostatnio w British Medical Journal:

  • nabiał zwiększa ryzyko złamań (październik 2014 r., ponad 15 000 badanych kobiet)5;
  • ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych u osób zażywających suplementy wapnia jest podwyższone (2010 r., 20 000 badanych osób)6.

Co dziwniejsze, mało kto o tym wie. Jest to jednak jeden z głównych powodów, dla których tak wiele starszych osób w Europie cierpi na niedobory wapnia w kościach, co prowadzi do złamań kości biodrowych, nadgarstka, głowy kości udowej oraz nadmiaru wapnia w tętnicach, przyczyniającego się do incydentów sercowo-naczyniowych (głównie udarów i zawałów), będących jedną z głównych przyczyn zgonów w krajach rozwiniętych.

Ponadto liczne badania wykazały, że kobiety cierpiące na osteoporozę po menopauzie były także najbardziej zagrożone miażdżycą7. To nie jest zbieg okoliczności.

Zupełnie inaczej wygląda to w Japonii, gdzie starsze osoby mają mocniejsze kości i rzadziej zapadają na choroby serca.

Wiemy już, dlaczego tak się dzieje.

Tajemnica zdrowia Japończyków

Na początku XXI wieku japoński naukowiec podjął udaną próbę wyjaśnienia „cudu”, który od dziesięcioleci zadziwiał naukowców: wytrzymałość kości Japończyków w podeszłym wieku oraz niski odsetek zachorowań na choroby serca.

Zjawisko to wiąże się z faktem spożywania przez Japończyków natto – rodzaju fermentowanej soi ze specjalną bakterią, Bacillus subtili natto8.

Natto to jedyny produkt na świecie, zawierający witaminę K2 pod postacią MK7 (witamina K2-MK7), która jest najlepiej dostępną biologicznie postacią witaminy K2. W przeciwieństwie do innych postaci witaminy K, które są aktywne tylko przez kilka godzin, witamina K2-MK7 działa przez wiele dni.

Witamina K2-MK7 potrafi wiązać wapń we właściwym miejscu, na przykład w kościach czy zębach, i jednocześnie usuwać nadmiar wapnia z tkanek miękkich9.

10 razy mniejsze ryzyko złamań, a ryzyko chorób serca zmniejszone o 57%

Sposób działania witaminy K2 wyjaśnił Leon Schurgers, światowej sławy ekspert w dziedzinie witaminy K: witamina K2 stymuluje osteokalcynę, hormon wiążący wapń w ludzkich kościach10.

Według najnowszych badań:

  • 45 µg witaminy K2 dziennie obniża ryzyko zgonu z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego o 57%11, dzięki usuwaniu nadmiaru wapnia z tkanek miękkich;
  • witamina K2 dziesięciokrotnie zmniejsza ryzyko złamania kręgosłupa, wzmacniając działanie witaminy D oraz wapnia na kości12.

To jednak nie wszystko.

Witamina K2 zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Badania prowadzone w ciągu ostatniego roku wykazały, że witamina K2 jest również silnym czynnikiem przeciwnowotworowym, regulującym ekspresję genów.

Potrojenie dziennego spożycia zmniejsza ryzyko zachorowania na raka każdego rodzaju o ponad 35% w ciągu pięciu lat13.

W ramach badania EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) opublikowanego w American Journal of Clinical Nutrition wykazano w 2010 r., że podwyższone spożycie witaminy K2 zmniejsza ryzyko zachorowania na raka o 14%, a ryzyko zgonu z powodu choroby nowotworowej – o 28%14.

Witamina K2 zmniejsza ryzyko zachorowania na zwyrodnieniowe zapalenie stawów, cukrzycę i chorobę Alzheimera

W ramach innych badań stwierdzono, że witamina K2 zwalcza przewlekłe stany zapalne i związane z nimi choroby (zwyrodnieniowe zapalenie stawów, cukrzycę, chorobę Alzheimera)15.

Właściwości witaminy K2 znacznie lepiej wykazuje jej najbardziej aktywna postać, witamina K2-MK7.

Jak czerpać korzyści z zażywania witaminy K2-MK7?

Najlepszym sposobem na odniesienie korzyści ze stosowania witaminy K2-MK7 jest połączenie jej z witaminą D3.

W ramach wielu badań wykazano, że zażywanie witaminy D3 równocześnie z witaminą K2 znacząco wzmacnia jej wpływ na wytrzymałość kości.

Podczas badania klinicznego z grupą kontrolną podawano przez 24 miesiące losowo 172 kobietom cierpiącym na osteoporozę witaminę K2 w dawce 45 µg/dobę lub witaminę D3 albo obie witaminy jednocześnie lub placebo.

Wykazano, że połączenie witaminy K2 i D3 było skuteczniejsze niż podawanie tych witamin osobno16.

Wyniki te potwierdzono podczas innego badania: w sposób losowy podzielono 92 kobiety po menopauzie (w wieku od 55 do 81 lat) na cztery grupy, i podawano im witaminę K2 (45 µg), witaminę D (0,75 µg), połączenie obu witamin lub mleczan wapnia (2 g).

Gęstość mineralna kości w grupach otrzymujących witaminę K2 i witaminę D wzrosła w ciągu dwóch lat w porównaniu z grupą otrzymującą wapń, natomiast połączenie obu witamin zadziałało łącznie i doprowadziło do znacznego wzrostu gęstości mineralnej kości17.

Dlatego właśnie niektóre laboratoria wytwarzające nowoczesne suplementy diety oferują już nie samą witaminę D, ale połączenie witaminy D3 i witaminy K2-MK7.

Szczególne zalecenia

Podczas leczenia środkami przeciwzakrzepowymi nie wolno rozpoczynać stosowania witaminy K2-MK7 (ani w ogóle witaminy K) bez konsultacji z lekarzem. Witamina K reguluje krzepnięcie. Działa antagonistycznie do niektórych leków przeciwkrzepliwych.

Zalecam także zażywanie suplementów z posiłkiem bogatym w tłuszcze, co zapewni wchłanianie substancji czynnych przez organizm.

Witaminy D i K są rozpuszczalne w tłuszczach.

W ten sposób można odnieść najwięcej korzyści z ich działania zapobiegającego chorobom serca, złamaniom, różnym rodzajom raka, zakażeniom, chorobom autoimmunologicznym (alergiom, stwardnieniu rozsianemu), stanom zapalnym (zwyrodnieniowemu zapaleniu stawów, chorobie Alzheimera).

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

---

Ostatnia szansa na zdobycie pełnego arsenału antynowotworowego

Już wkrótce nowy numer miesięcznika Naturalnie Zdrowym Być odkryje przed Tobą pełen arsenał antynowotworowy. Dowiesz się z niego: ● jak przywrócić swoją równowagę kwasowo-zasadową i zatrzymać rozwój komórek nowotworowych; ● o diecie, która pozbawia komórki nowotworowe ich ulubionego paliwa i wyraźnie przedłuża życie osób chorych na raka (w tym także w najcięższych przypadkach); ● dlaczego komórki nowotworowe nie lubią tlenu i jak dotleniać zdrowe komórki; ● o najważniejszym wrogu walki z rakiem: cukrze... Kliknij na ten link, aby zamówić swój egzemplarz miesięcznika Naturalnie Zdrowym Być.

---

Źródła:

1) Vitamin D and mortality: meta-analysis of individual participant data from a large consortium of cohort studies from Europe and the United States; http://www.bmj.com/content/348/bmj.g3656

2) Według danych zgromadzonych przez D * Action, amerykańską organizację zrzeszającą ekspertów od witaminy D, których ambicją jest położenie kresu globalnej epidemii niedoboru tej witaminy na świecie. Więcej informacji - w Wydaniu Specjalnym Naturalnie Zdrowym Być poświęconym witaminie D.

3) Tripkovic L et al. Comparison of vitamin D2 and vitamin D3 supplementation in raising serum 25-hydroxyvitamin D status: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr 2012;95(6):1357-64; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3349454/?tool=pubmed

Heaney RP et al. Vitamin D3 is more potent than vitamin D2 in humans. J Clin Endocrinol Metab 2011;96(3):E447-52; http://press.endocrine.org/doi/full/10.1210/jc.2010-2230

4) Armas LA et al. Vitamin D2 is much less effective than vitamin D3 in humans. J Clin Endocrinol Metab 2004;89(11):5387-91; http://press.endocrine.org/doi/abs/10.1210/jc.2004-0360

5) Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies; http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015

6) BMJ 2010; 341 doi: Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis; http://www.bmj.com/content/341/bmj.c3691

7) Barengolts EI, Berman M, et al . Osteoporosis and coronary atherosclerosis in asymptomatic postmenopausal women . Calcif Tissue Int. 1998; 62:209-13; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9501953?dopt=AbstractPlus

Hak AE, Pols HA, et al. Progression of aortic calcification is associated with metacarpal bone loss during menopause: a population-based longitudinal study; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10938013?dopt=AbstractPlus.

Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2000; 20:1926-31. Texte intégral; http://atvb.ahajournals.org

8) Department of Geriatric Medicine, University of Tokyo Graduate School of Medicine, Tokyo, Japan. Japanese fermented soybean food as the major determinant of the large geographic difference in circulating levels of vitamin K2: possible implications for hip-fracture risk. Nutrition. 2001 Apr;17(4):315-21.

9) Spronk et al., Vitamin K Epoxide Reductase Complex and Vascular Calcification. 2003, p 531-537

10) Schurgers et Vermeer, Determination of phylloquinone and menaquinones in food. Effect of food matrix on circulating vitamin K concentrations.2000, pp 298-307.

11) Geleijnse et al. Dietary Intake of Menaquinone Is Associated with a Reduced Risk of Coronary Heart Disease:The Rotterdam Study. 2004, pp 3100-3105.

12) Iwamoto J. et al., Combined treatment with vitamin K2 and biphosphonate in postmenopausal women with osteoporosis, Yonsei Med. J., 2003 Oct 30, 44(5):751-6

13) Pintó X, Muñoz MA, Ruiz-Gutiérrez V, Fernández-Ballart J, Bulló M. Dietary Intake of Vitamin K Is Inversely Associated with Mortality Risk. J Nutr. 2014 Mar 19.

14) Nimptsch K, Rohrmann S, Kaaks R, Linseisen J; Dietary vitamin K intake in relation to cancer incidence and mortality: results from the Heidelberg cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Heidelberg). Am J Clin Nutr. 2010 Mar 24.

15) Shea M.K. „Vitamin K and Vitamin D Status: Associations with Inflammatory Markers in the Framingham Offspring Study” American Journal of Epidemiology. 2007 Published on-line ahead of print, doi:10.1093/ aje/kwm306.

16) Ushiroyama T. et al., Effect of continuous combined therapy with vitamin K2 and vitamin D3 on bone mineral density and coagulofibrinolys function in postmenopausal women, Maturitas, 2002, 41:211-221

17) Iwamoto I. et al., Treatment with vitamin D3 and/or vitamin K2 for postmenopausal women with osteoporosis, Keio J. Med., 2003, 52: 147-150.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Tłuszcze nasycone: naukowcy wreszcie przyznają mi rację!

Od lat sprzeciwiam się temu, co głoszą oficjalne organizacje zdrowia w sprawie tłuszczów nasyconych. Mówią Ci, żeby... czytaj więcej

Czy staniesz się chodzącą rafą koralową?

Założenie, że wapń, który spożywa się wraz z pokarmem, wnika w kości, jest jednym z najbardziej zakorzenionych spośród... czytaj więcej

Kobieta z nadwagą czy kobieta atrakcyjna?

Na widok kobiet o nieco obfitszych kształtach moja mama zawsze powtarzała: „Tak właśnie wygląda ponętna kobieta”. Mówię tu... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych o za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.