×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2015-02-17

Wreszcie czekoladowa pasta do zębów!

Podczas corocznego kongresu Amerykańskiego Stowarzyszenia Stomatologów (American Dental Association – ADA) w 2013 roku zaprezentowano wyniki badań, które wykazały, że nowa pasta do zębów zawierająca naturalny wyciąg z kakao, a dokładniej teobrominę, jest skuteczniejsza w walce z próchnicą niż pasty z fluorem.

Rezultaty są faktycznie zadziwiające – chodziło o stwierdzenie, która pasta w największym stopniu odnawia i remineralizuje zębinę (znajdującą się tuż pod szkliwem materię, z której zbudowane są zęby).

Bezpośrednie zetknięcie zębiny z zimnym powietrzem lub pokarmami prowadzi do jakże dobrze znanego uczucia kłującego bólu. A jeśli, tak jak ja, pamiętasz czasy, gdy dentyści przed zaleczeniem próchnicy nie podawali znieczulenia, to pamiętasz również, że kiedy wiertło dotknęło zębiny, trzeba było mocno trzymać się fotela dentystycznego…

Wyniki badań dowiodły, że osoby, które dwa razy dziennie myły zęby pastą z wyciągiem z kakao, po upływie tygodnia zaobserwowały, że zębina uległa pełnej remineralizacji lub odnowie1.

Już wcześniejsze testy, opublikowane w 2013 r., pokazały, że teobromina:

  • skuteczniej naprawia uszkodzone szkliwo niż fluor2 oraz że
  • utwardza szkliwo i czyni je bardziej odpornym na kwasy powodujące próchnicę3.

Pierwsza pasta do zębów z wyciągiem z kakao o nazwie Theodent jest już dostępna w sprzedaży w Stanach Zjednoczonych.

Jednak warto wspomnieć także o innych zaletach czekolady.

Czekolada pomaga w chudnięciu!

Hiszpańscy naukowcy planowali opublikować w czasopiśmie naukowym Nutrition artykuł o tym, że dorośli Europejczycy, którzy jedzą 1,3 kg czekolady na miesiąc (42,6 g na dzień) są SZCZUPLEJSI niż osoby, które spożywają jej mniej4.

Stąd też moje pełne troski pytanie: czy jesz wystarczające ilości czekolady, Szanowny Czytelniku?

Czekolada nie tylko zapobiega przybieraniu na wadze, ale od dawna wiadomo również, że zawiera flawonole, związki organiczne z rodziny polifenoli, których spożywanie w dużych ilościach poprawia wzrok i wspomaga inteligencję!5

Efekty będą widoczne przy dziennym spożyciu 35 g gorzkiej czekolady o zawartości flawonoli równej 720 mg.

Czekolada jest również dobra na serce

Co więcej dzięki jedzeniu co najmniej 10 g gorzkiej czekolady bogatej we flawonole dziennie naczynia krwionośne będą się lepiej rozkurczać (wazodilatacja). Efekty można odczuć już po 12 tygodniach „słodkiej terapii”.

Należy pamiętać, że dobra wazodilatacja jest oznaką zdrowych naczyń krwionośnych, co z kolei oznacza zmniejszone ryzyko wystąpienia problemów z sercem.

Działanie czekolady jest na tyle silne, że specjaliści z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności zezwolili niedawno producentom żywności zamieścić na opakowaniach produktów zawierających kakao następującą informację:

Flawonole zawarte w kakao pomagają zachować elastyczność naczyń krwionośnych, co przyczynia się do prawidłowego krążenia krwi.6

Czekolada zmniejsza ryzyko zapaleń

Zgodnie z wynikami jednych z najszerzej zakrojonych badań przeprowadzonych w Europie (Moli-Sani Project), gorzka czekolada ma działanie przeciwzapalne, co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca7.

Przewlekłe stany zapalne zwiększają prawdopodobieństwo zapadnięcia na miażdżycę.

Badacze stwierdzili, że u osób regularnie spożywających umiarkowane ilości gorzkiej czekolady poziom białek c-reaktywnych we krwi jest zdecydowanie niższy. Białka te są ważnym wskaźnikiem obecności stanów zapalnych w organizmie.

We wspomnianym powyżej badaniu osoby, które jadły gorzką czekoladę, zaobserwowały spadek poziomu białek c-reaktywnych o 17% – to wystarczy, żeby zmniejszyć ryzyko chorób serca o jedną trzecią u kobiet i jedną czwartą u mężczyzn.

Działanie antydepresyjne

Ma się rozumieć, że czekolada doskonale wpływa również na samopoczucie. Jestem pewien, że nikomu nie muszę o tym przypominać.

Jedzenie czekolady jest dobre i przyjemne i z pewnością właśnie dlatego od tysięcy lat cieszy się ona niesłabnącą popularnością. Na północy Belize znaleziono resztki kakao w naczyniach Majów, które liczą sobie 2600 lat.

W 2009 roku dzięki badaniom nad czekoladą Noir Intense firmy Nestlé (o zawartości kakao równej 74%) naukowo dowiedziono, że spożywanie 40 g tej czekolady codziennie przez dwa tygodnie pozwoliło zmniejszyć poziom hormonu stresu – kortyzolu u pacjentów biorących udział w testach. Tłumaczyłoby to wpływ czekolady na łagodzenie niepokoju. Muszę jednak wspomnieć, że badania te zostały zlecone przez samą firmę Nestlé.

Którą czekoladę wybrać?

Najlepszym dla zdrowia rodzajem czekolady jest ten o bardzo wysokiej zawartości kakao, ponieważ zawiera dużo flawonoli i mało cukru. W miarę możliwości wybieraj czekoladę o 70% zawartości kakao, chociaż już 60% wystarczy. Nawet mleczna czekolada zawiera flawonole.

Z drugiej strony za wszelką cenę wystrzegaj się białej czekolady, gdyż nie zawiera ona kakao, a tłuszcz kakaowy, zwany również masłem kakaowym, lub co gorsza – tłuszcz mlekowy.

Biała czekolada jest przemysłowym produktem ubocznym wynalezionym przez Nestlé w latach 30. XX wieku w celu zużycia nadmiaru masła kakaowego, a dziś również nadmiaru tłuszczów mlekowych, które są jeszcze tańsze.

Kampanie reklamowe skupione na dzieciach pozwoliły firmie Nestlé pozbyć się nadmiaru zapasów i osiągnąć duże zyski, niestety kosztem zdrowia najmłodszych.

W związku z tym, jeśli masz dzieci, postaraj się raczej nauczyć je jeść dobrej jakości gorzką czekoladę.

Może się to okazać trudne, ale z pewnością warte zachodu, gdyż korzystnie wpływa ona na wzrok, naczynia krwionośne, serce i funkcjonowanie mózgu. Prędzej czy później dzieci zrozumieją, że jest ona bardziej aromatyczna i lepiej rozpuszcza się w ustach.

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

PS Lato to doskonała pora na napoje orzeźwiające serwowane jako aperitif. A może przygotujesz nowy mrożony prozdrowotny napar?

Wymieszaj następujące rośliny:
• przytulia wonna (części nadziemne) 20 g,
• biedrzeniec anyż (nasiona) 20 g,
• mięta pieprzowa (liście) 20 g,
• rumian rzymski (kwiaty) 10 g.

Do dzbanka wsyp 2–3 łyżki mieszanki. Zalej 1 litrem zimnej wody i wstaw do lodówki. Aby wydobyć składniki aktywne roślin, najlepiej, aby rośliny macerowały się całą noc.

Napój możesz pić w pracy, na urlopie, jako aperitif lub o każdej porze dnia, w dowolnych ilościach. Jeśli chcesz mieć napój alkoholowy, tę mieszaninę możesz połączyć z 1/3 dobrego, białego wina. A wtedy już wskazany jest umiar…

Wiele roślin uwalnia swoje składniki aktywne w naparach na zimno, dając różnorodne smaki.

Mrożoną herbatę przygotowuj w ten sam sposób, zaparzając przez całą noc rośliny, owoce cytrusowe itd.

Spróbuj na przykład połączyć:
• zieloną herbatę z miętą i plasterkami limonki,
• starty imbir, świeżą miętę i sok z cytryny,
• rooibos i werbenę cytrynową,
• korzeń lukrecji i miętę.

W razie potrzeby dodaj odrobinę nierafnowanego cukru lub miodu.

Te przepisy zostały opublikowane w miesięczniku Rośliny i Zdrowie. Twoja naturalna apteka (w numerze 2017-06). Ty również możesz otrzymywać tego typu prozdrowotne porady i wskazówki.

Zaprenumeruj ten miesięcznik jeszcze dziś, a otrzymasz aż 3 prezenty w Specjalnej Ofercie Powitalnej, ważnej już tylko 3 dni.

Źródła:

1) Halloween Candy Giving You Cavities? Breaking Human Clinical Trial Reveals That An Extract From Chocolate Is Actually More Effective Than Fluoride For Treating Dental Hypersensitivity; http://www.prnewswire.com/news-releases/halloween-candy-giving-you-cavities--breaking-human-clinical-trial-reveals-that-an-extract-from-chocolate-is-actually-more-effective-than-fluoride-for-treating-dental-hypersensitivity-230041581.html

2) Remineralization of artificial enamel lesions by theobromine; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23615395

3) Could chocolate replace toothpaste? http://www.nature.com/bdj/journal/v214/n10/full/sj.bdj.2013.499.html

4) Cuenca-García M, Ruiz JR, Ortega FB, Castillo MJ; HELENA study group. Association between chocolate consumption and fatness in European adolescents. Nutrition. 2013 Oct 17. pii: S0899-9007(13)00346-8, http://www.lanutrition.fr/

5) Field DT, Williams CM, Butler LT; Consumption of cocoa flavonol results in an acute improvement in visual and cognitive functions. Physiol Behav. 2011 Jun 1;103(3-4):255-60. Epub 2011 Feb 12.

6) http://www.lanutrition.fr. EFSA. Scientific opinion on the substantiation of a health claim related to cocoa flavonol and maintenace of normal endothelium-dependent vasodilatation pursuant to article 13(5) of regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2012; 10(7): 2809

7) J. Nutr. October 2008 vol. 138 no. 10 1939-1945

Komentarze

Wojtek 2015-02-17 08:14
Bardzo proszę o wyjaśnienie co to jest TEOBRAMINA, chyba chodziło o teobrominę.
Marzena 2015-02-17 17:00
Tak, ja jadam tylko gorzką czekoladę , zawsze taką lubiłam , podróby mi nie smakują.
Henryk 2015-02-17 20:06
Mam mieszane uczucia co do tego artykułu, ponieważ każda niemal czekolada bez względu na zawartość kakao posiada lecytynę sojową, a jak wiemy soja w 70% produkcji światowej jest genetycznie modyfikowana. W Polsce można dostać np. czekoladę Lindt o zawartości 70% bez lecytyny, ale ta o zawartości bodajże 85% już ma lecytynę sojową w swoim składzie.
Krzysztof 2015-03-03 13:13
Aż mnie skręca, przecież chodzi o kakao a nie o czekoladę :P
Alabaster 2016-06-12 13:56
Henryku, są czekolady BIO np. VIVANI. Super skład, bez lecytyny.Mają nawet takie 99%kakao.
Alabaster 2016-06-12 17:08
A najlepsze są surowe ziarna kakao. Bo chyba nawet przetworzone kakao w czekoladzie nie ma już teobrominy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Zwalcz swoje stany zapalne

Podczas badania, którego wyniki opublikowano w amerykańskim czasopiśmie medycznym Cell, dowiedziono, że niektóre tłuszcze zawarte... czytaj więcej

Bez telefonu komórkowego można żyć

Po newsletterze Poczty Zdrowia na temat fal elektromagnetycznych, wielu Czytelników napisało do mnie, że nie mogą żyć bez... czytaj więcej

Napój sezonowy: kwas z buraków

Kwas z buraków to napój na bazie buraków po fermentacji mlekowej. Jest to napój o wysokiej zawartości enzymów,... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.