×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2015-05-05

Wspaniałe lekarstwo aż z Bieguna Północnego

W 1971 roku trzej duńscy naukowcy wyjechali na zachodnie wybrzeże Grenlandii, żeby badać życie Eskimosów.

Zauważyli, że mimo ogromnego spożycia tłuszczów zwierzęcych, tubylcy mają bardzo niskie stężenie „złych” lipidów we krwi i nie chorują na serce.

******************************************

Aż w 80% Twój stan zdrowia zależy od...

sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz

90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!

Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!

Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia

W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.

******************************************

Odkrycie naukowców było tak spektakularne, że opublikowano je w najbardziej znanym na świecie czasopiśmie medycznym, brytyjskim magazynie The Lancet1.

Badani Eskimosi nie jedli byle jakich tłuszczów: spożywali głównie tłuszcz foki i tłuste ryby, takie jak golec zwyczajny (ryba z rodziny łososiowatych) bogate w kwasy tłuszczowe omega-3.

Zamiast powodować choroby, taka dieta chroniła ich przed zawałem serca, chorobą niedokrwienną serca (chorobą wieńcową), a nawet przed rakiem!

Odkrycie to powinno otworzyć nową erę w badaniach nad odżywianiem. Powinno doprowadzić do całkowitego zrewidowania uprzedzeń typu „tłuszcz jest przyczyną otyłości i powoduje choroby”. Okazało się przecież, że istnieją dobre i złe tłuszcze. A mózg, którego 80% stanowi tłuszcz, składa się głównie z pewnego rodzaju kwasów tłuszczowych omega-3, kwasu dokozaheksaenowego (DHA).

Spożycie DHA przyczynia się do lepszego rozwoju neuronów, zmniejsza ryzyko depresji oraz zwiększa inteligencję dzieci i młodzieży.

Dziś kwasy tłuszczowe omega-3, pochodzące z ryb morskich, a także kryla antarktycznego (gatunek skorupiaka) są powszechnie zalecane w celu promowania zdrowia, a nawet dodawane do wielu produktów spożywczych.

Aby zapobiec chorobom serca, amerykańskie stowarzyszenie do walki z chorobami serca (American Heart Association) zaleca codzienne spożywanie suplementów diety zawierających kwasy omega-3.

Unia Europejska, znana z niechęci do uznawania właściwości leczniczych produktów naturalnych, ostatecznie zezwoliła sprzedawcom kwasów omega-3 na umieszczanie informacji, że kwasy tłuszczowe omega-3 obniżają poziom cholesterolu i korzystnie wpływają na rozwój mózgu i pracę serca.

Zespół specjalistów stwierdził, że istnieje związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy spożyciem kwasu alfa-linolenowego (omega-3) a wpływem na rozwój komórek mózgu i tkanki nerwowej. Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności, 20112.

Oleje rybne dobrze wpływają także na słuch3 i zmniejszają problemy skórne.

Ketchup Eskimosów

Foka ma wyjątkowo chude mięso, ale otoczone grubą warstwą tłuszczu, który chroni ją od ekstremalnego zimna klimatu polarnego.

Pod skórą foki znajduje się wielocentymetrowa warstwa tłuszczu, która może stanowić nawet 50% masy całkowitej zwierzęcia. Oszacowano, że dla młodej foki może to być od 7 do 10 kg tłuszczu.

Eskimosi nauczyli się wykorzystywać to cudowne źródło kalorii.

Doprowadzają oni tłuszcz foki do fermentacji, aż zacznie on wydzielać silną woń, przypominającą zapachem mieszaninę dojrzewającego sera pleśniowego i nadpsutego mięsa. Substancja ta ma niezbyt intensywny smak, ale jest bardzo tłusta i oleista, a wspomnienie pozostaje w ustach na długo. Eskimosi używają jej jako przyprawy, aby nadać wyrazistość pożywieniu, np. mięsu renifera.

Niektórzy dla żartu nazywają to „ketchupem Eskimosów”4.

Można by pomyśleć, że przyprawianie pożywienia tak dużą ilością tłuszczu jest bardzo złe, ale niektórzy twierdzą, że jest to korzystne, co zaobserwowano na przykładzie tłuszczu foki, bogatego w kwasy tłuszczowe omega-3.

Zbyt piękna historia

Należy jednak pamiętać, że obecnie wielu badaczy kwestionuje tezę, że Eskimosi są okazami zdrowia, chociaż to im właśnie zawdzięczamy odkrycie kwasów tłuszczowych omega-3 i całej gamy zalet, szczególnie ważnych w zróżnicowanej diecie.

W rzeczywistości życie Eskimosów i ich stan zdrowia był znacznie mniej optymistyczny niż chcieli wierzyć naukowcy w latach 70. ubiegłego wieku.

Populacja Eskimosów, która zachowywała tradycyjny styl życia, niemal wymarła do 1970 roku. Ograniczyła się do kilkuset osób, żyjących na rozległych, niedostępnych obszarach. Większość spośród nich nie znała swojego wieku. Ponadto Eskimosi wyglądali na znacznie starszych, niż byli w rzeczywistości.

O kurczę, ten starzec wygląda świetnie! mieli zakrzyknąć odkrywcy, nieświadomi, że ten „starzec” ma tylko… 35 lat.

Dziś hipoteza, że Eskimosi są odporniejsi na choroby serca, jest kwestionowana: w pracy Petera Bjerregaard5, a ostatnio (kwiecień 2014) – George'a Fodora, kardiologa z Instytut Kardiologii Uniwersytetu w Ottawie (University of Ottawa Heart Institute)6.

Nie naśladuj Eskimosów

Niemniej jednak nie ulega wątpliwości, że dawny tradycyjny tryb życia Eskimosów był o wiele zdrowszy niż dzisiejszy.

Przez tysiące lat to właśnie on pozwalał przetrwać im w surowych warunkach.

Eskimosi umierali z powodu ekstremalnie niskich temperatur, wypadków łowieckich, utonięć w lodowatej wodzie, wypadków w czasie połowu wielorybów (nie umieli pływać: dostanie się do wody oznaczało śmierć).

Niekiedy byli zmuszeni zabijać lub porzucać swoje potomstwo, gdy mieli więcej niż jedno małe dziecko do wykarmienia. Kiedy Eskimos czuł, że opuszczają go siły, sam opuszczał sanie, a reszta grupy kontynuowała wędrówkę.

Wyobraź sobie, jak w ciągu nocy polarnych, które trwały sześć miesięcy, gnieździli się po cztery rodziny w „zimowych szałasach” o powierzchni 15 metrów kwadratowych każdy, starając się wzajemnie ogrzać!

Taki tryb życia pozwolił Eskimosom przetrwać dziesiątki tysięcy lat, mimo ciężkich doświadczeń, nieszczęść i cierpienia.

Obecnie jest całkiem inaczej.

Tragiczne przeznaczenie

Eskimoscy nastolatkowie mają dziś szkoły, ogrzewanie, skutery śnieżne, Internet, gry komputerowe i oczywiście obfitość śmieciowego jedzenia. Według dr. Erica Dewailly, kanadyjskiego badacza na Uniwersytecie Laval w Quebecu, piją średnio 1 litr napojów gazowanych dziennie.

Jedzą tak dużo chipsów, ciasteczek i fast foodów, że mają średnio 3 razy wyższe stężenie lipidów we krwi niż przeciętny Europejczyk.

W porównaniu do 1992 roku otyłość wśród nich wzrosła o 50%. Między 1992 a 2004 rokiem liczba osób z nadciśnieniem tętniczym uległa podwojeniu. To wszystko zaledwie w ciągu dekady, wśród członków cywilizacji, która trwała dziesiątki tysięcy lat!

Jest jeszcze gorzej.

Od 1990 roku Eskimosi zaczęli masowo popełniać samobójstwa. Trudno uwierzyć, że aż 21% Eskimosów badanych w 2004 roku stwierdziło, że próbowało popełnić samobójstwo.

W odizolowanych wspólnotach, 1 z 4 młodych osób bierze kokainę, nie pytaj mnie, jak do tego doszło7.

Morał tej historii

Historia Eskimosów powinna nam dać dużo do myślenia. Bo to dotyczy nas wszystkich.

Pokazuje, jak bardzo komfort materialny sam w sobie nie daje szczęścia.

Wszystkie te przedmioty wokół nas, jedzenie, elektronika, samochody – gdy zaczną nas pochłaniać tak bardzo, że zapomnimy, co jest w życiu najważniejsze, mogą nam mocno zaszkodzić (trzeba szukać sensu swojej egzystencji, mieć plan na życie, nadzieję...)

Człowiek jest najbardziej kruchym ze stworzeń. Nie ma pazurów, kłów ani sierści, a jego siła pochodzi między innymi z jego umysłu.

Ale może umrzeć, otoczony przez największe bogactwa materialne, jeśli nie znajdzie odpowiedniej strawy, aby karmić swój umysł i duszę.

Wszyscy jesteśmy Eskimosami...

Oczywiście Eskimosi nie mieli wyboru: wpływ zachodniej cywilizacji był zbyt silny.

Ich wzory kulturowe, duchowe, religijne, zawaliły się jak domki z kart. Cenna wiedza, skrupulatnie przekazywana przez setki pokoleń, aby przetrwać w Arktyce, nagle stała się bezużyteczna, zdezaktualizowała się. Szok był zbyt wielki.

Ale nie zapominajmy, że tak naprawdę wszyscy możemy napotkać te same problemy: w świecie, który zmienia się za szybko, w którym środowisko przekształca się zbyt mocno, styl życia jest nerwowy, a nowe nawyki żywieniowe są coraz bardziej niezdrowe.

Czy tak naprawdę wiemy, do czego to wszystko doprowadzi na dłuższą metę? Czy zmiany te, a właściwie powinienem napisać – rewolucje – umożliwią naszym dzieciom, wnukom i prawnukom utrzymanie w życiu równowagi, wystarczającej do kontynuacji wielkiej przygody ludzkości?

Odpowiedź na te pytania jest oczywiście bardzo trudna, dlatego wielką mądrością jest zachowanie ostrożności przed zaakceptowaniem wszelkich nowości.

Po jednym z moich listów, w którym pisałem, że w niektórych obszarach „kiedyś było lepiej”, od kilku osób otrzymałem komentarze pełne nienawiści. Wiedziałem, że podejmuję ryzyko. Aby nie być określanym jako ktoś zacofany, czy muszę przyklaskiwać wszystkiemu, co nowe? Tylko dlatego, że jest nowe, nawet jeśli jest brzydkie, głupie czy groteskowe?

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

******************************************

Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.

Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.

Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.

******************************************

Źródła:

1) Bang HO, Dyerberg J, Nielsen AB, Plasma lipid and lipoprotein pattern in Greenlandic West-coast Eskimos ( archive ), Lancet, 1971;1:1143-1145. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%287191658-8/abstract

2) Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to alpha-linolenic acid and contribution to brain and nerve tissue development pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006; http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2130.pdf

3) Sharon G Curhan, Roland D Eavey, Molin Wang, Eric B Rimm, and Gary C Curhan. Fish and fatty acid consumption and the risk of hearing loss in women. American Journal of Clinical Nutrition, September 2014 DOI: 10.3945/ajcn.114.091819; http://ajcn.nutrition.org/content/100/5/1371

4) Gastronomie Inuit; http://lebarbareerudit.wordpress.com/2009/10/24/gastronomie-inuit/

5) Low incidence of cardiovascular disease among the Inuit—what is the evidence?
http://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150%280200364-7/abstract

6) “Fishing” for the Origins of the “Eskimos and Heart Disease” Story: Facts or Wishful Thinking? http://www.onlinecjc.ca/article/S0828-282X%281400237-2/abstract

7) Inuit diet touted as health tonic; http://www.canada.com/vancouversun/news/story.html?id=774f6379-ecd4-4c9a-8b2a-91a3a9ee31f0&k=66897&__federated=1

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Czytelniczka Poczty Zdrowia uniknęła amputacji dzięki medycynie naturalnej!

Każdego dnia kilkaset Czytelników pisze do mnie, aby zadać pytanie, aby się mi wyżalić, aby podziękować. Niezliczone są... czytaj więcej

Siła medycyny holistycznej

Jacques miał 60 lat i wielki brzuch, kiedy go poznałem. Lekarze zdiagnozowali u niego: zbyt wysoki poziom cholesterolu... czytaj więcej

Groźny mit: plecy muszą być elastyczne

Dr Stuart McGill, specjalista od kręgosłupa na Uniwersytecie w Waterloo, w Kanadzie, walczy ze stereotypami na temat pleców. Jego... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.