×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Wspaniałe odkrycie: czarny czosnek

Opublikowano dnia: 2021-04-16

Nowy sposób jedzenia czosnku

Szanowny Czytelniku,

tu Jean-Marc Dupuis.

Czarny czosnek, po japońsku kuro ninniku, to zwykły czosnek (Allium sativum, biały lub różowy), ale poddany specjalnej obróbce.

Aby go przygotować, główki czosnku przechowuje się w wodzie morskiej utrzymywanej w stałej temperaturze 60°C przez co najmniej 2 tygodnie, do 60 dni.

Inną metodą jest pieczenie w niskiej temperaturze, od 60 do 80°C, w zamknięciu i przy utrzymaniu poziomu wilgotności od 70 do 90%.

Główki czosnku zmieniają wtedy smak, teksturę i kolor. Zachodzi bardzo powolna „karmelizacja”, zwana „reakcją Maillarda”. Jest to reakcja chemiczna między cukrami i białkami.

Ząbki czosnku stają się czarne jak węgiel drzewny, natomiast skórka pozostaje biała.

ail.jpg

Czarny czosnek nie psuje się, lecz nabiera subtelnego smaku, przypominającego ocet balsamiczny i lukrecję.

Taka obróbka zmniejsza zawartość allicyny, dlatego czarny czosnek jest znacznie łagodniejszy i słodszy od białego, a także bardziej strawny i miękki.

Zdaniem Japończyków reprezentuje smak umami, zwany „piątym smakiem”.

Prozdrowotne właściwości czosnku

Jak wiadomo, świeży czosnek posiada właściwości przeciwbakteryjne. W 1858 roku Louis Pasteur wykazał doświadczalnie działanie przeciwbakteryjne czosnku przeciwko bakteriom Gram-dodatnim, bakteriom z rodzaju Salmonella oraz Escherichia coli.

W 2013 roku w „Journal of Antimicrobial Chemotherapy” opublikowano badanie, które wykazało, że jeden ze związków zawartych w czosnku hamuje rozwój bakterii Campylobacter jejuni, odpowiedzialnej za zakażenia przewodu pokarmowego i biegunki [1].

Niewątpliwie dlatego jest powszechnie używany w kuchniach krajów śródziemnomorskich, gdzie upał utrudnia przechowywanie żywności. Spora ilość czosnku w posiłku zmniejsza ryzyko zatrucia pokarmowego.

Czosnek korzystnie wpływa również na serce i tętnice, przeciwdziała nadciśnieniu [2] oraz obniża poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów (rodzaj lipidów) [3].

Prawdopodobnie działa również przeciwnowotworowo (przeciwko nowotworom jelita grubego i żołądka), podobnie jak wszystkie rośliny z podrodziny czosnkowych, do których zaliczamy także cebulę, szalotkę i pory [4].

Według koreańskich badań opublikowanych w 2009 roku, czarny czosnek ma nawet silniejsze działanie antyoksydacyjne niż biały czosnek [5]. Naukowcy wykazali, że jest w stanie zmniejszać ryzyko powikłań cukrzycy, związanych z utlenianiem naczyń krwionośnych z powodu wysokiego poziomu cukru we krwi.

Jak spożywać czarny czosnek i gdzie go kupić?

W Japonii i Europie można kupić główki lub ząbki czarnego czosnku, świeże lub suszone. Dostępny jest także w formie suplementów diety.

Ząbki takiego czosnku można spożywać zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Możemy je również jeść oddzielnie, jak słodycze, tyle tylko, że ten rodzaj słodyczy można porównać do eliksiru młodości...

Strona internetowa L’île aux Épices oferuje sprzedaż wysyłkową czarnego czosnku:

„Karmelizowany czosnek wyprodukowany w Japonii, o unikalnym smaku, niepikantnym, przypominającym ocet balsamiczny. Korzystny dla zdrowia 25 razy skuteczniej niż klasyczny czosnek. To produkt wyjątkowy!”- taki opis znajdziemy na wspomnianej stronie internetowej.

Nie wiem dlaczego „25 razy skuteczniej niż klasyczny czosnek”. Moim zdaniem to określenie wymyślone.

Za to czarny czosnek na pewno jest produktem wyjątkowym. Dla nowych doznań smakowych warto go spróbować.

Zdrowia życzę,

Jean Marc Dupuis


Jak dobrze korzystać z rozwiązań ukrytych w naturze?

Najlepiej sięgnij po dobroczynne działanie roślin leczniczych.

Przygotowaliśmy dla Ciebie publikację, w której co miesiąc otrzymasz wiele przepisów i porad, jak samodzielnie sporządzać skuteczne napary, okłady i maści, a także smaczne potrawy.

Poznasz mieszanki olejków roślinnych, ziół i zestawów roślin korzystnych dla Twojego zdrowia. 

W najnowszym numerze miesięcznika Rośliny i Zdrowie

  • Od leku do trucizny: o roślinach, które stają się narkotykami
  • Dobry hyzop pozwala znów swobodnie oddychać
  • Idealna pora na rozmowę o toksemii
  • Arcydzięgiel, anielskie ziele z Północy
  • Andyjskie rośliny bulwiaste: unikalne dziedzictwo! 
  • W ogrodzie pełni funkcje ozdobne, w formie likieru ułatwia trawienie

a także:

  • Anti-aging: odpady zbyt cenne, aby trafiły do ​​kosza
  • Uporczywy kaszel u dziecka: co robić?
  • Usunięcie całkowite czy częściowe? Jakie produkty można zażywać po usunięciu tarczycy?

Sprawdź teraz Specjalną Ofertę Powitalną

--

Źródła:

[1] https://jac.oxfordjournals.org/content/early/2012/04/27/jac.dks138.abstract
[2] https://www.maturitas.org/article/S0378-5122(10)00227-6/abstract
[3] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.5557/abstract
[4] https://www.dietandcancerreport.org/cancer_resource_center/downloads/summary/french.pdf 
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2788179/pdf/nrp-3-156.pdf

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Umrzeć w czułości

Idealna śmierć byłaby wtedy, gdyby była szybka, bezbolesna, a nawet gdyby wcześniej wcale się nie zorientować, że nadchodzi. W ten... czytaj więcej

Kiwano i inne egzotyczne rośliny, które warto znać

Szanowny Czytelniku, w sklepach ze zdrową żywnością powoli pojawia się szeroki wachlarz supergwiazd: quinoa, kurkuma, nasiona chia,... czytaj więcej

Dlaczego cukrzyca jest tak poważną chorobą?

...nadmiar cukru we krwi, ...silne pragnienie, ...słodki mocz. Opisany w ten sposób problem cukrzycy nie wydaje się aż tak... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.