×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2014-03-21

Współczesna pszenica to rodzaj plastiku

Jak wspominałem niedawno, zboża to pożywienie bardzo współczesne, którego ludzkość nie spożywała przez 99,5% swojego istnienia. Gatunek ludzki istnieje na Ziemi od 8 milionów lat, a zaledwie 5 000 lat temu nasi przodkowie z okresu zbieracko-łowieckiego rozpoczęli masowo uprawiać zboże.

******************************************

Aż w 80% Twój stan zdrowia zależy od...

sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz

90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!

Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!

Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia

W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.

******************************************

Nasz system trawienny nie jest więc przystosowany do spożywania pszenicy. Pojawienie się pszenicy na masową skalę w naszym żywieniu nie przyniosło korzyści. Wzrost, długość życia i stan zdrowia naszych przodków pogorszyły się. Dopiero na początku XX wieku odzyskaliśmy wzrost zbliżony do dawnych ludów zbieracko-łowieckich.

Tym niemniej, pszenica jako pierwsze zboże uprawne była korzystna dla ludności w rozumieniu globalnym: to pokarm bardzo kaloryczny i bardzo wydajny, umożliwiający liczebnej populacji życie w grupie. Jej uprawa wymagała od ludów wędrownych osiedlenia się, co pozwoliło kobietom mieć więcej dzieci. Można nawet, upraszczając, powiedzieć, że dzięki pszenicy powstały pierwsze wielkie miasta oraz podział pracy umożliwiający postęp techniczny, intelektualny, artystyczny i naukowy.

Ogólnie rzecz biorąc, pszenica była więc błogosławieństwem dla ludzkości. Człowiek szybko rozeznał się w jej uprawie i ze starannością wyselekcjonował najlepsze odmiany, czyli te najbardziej odporne na niepogodę i dające najpiękniejsze kłosy.

Skrzyżowanie pszenicy umożliwiło zrobienie chleba

Egipcjanie odkryli, że po zredukowaniu do mąki i wymieszaniu z wodą i solą niektóre rodzaje krzyżówek pszenicy mogły fermentować i rosnąć. Takie ciasto można było upiec jako chleb, który był przyjemniejszy w jedzeniu niż papki czy płaskie podpłomyki.

Z pradawnych odmian zboża uprawianego przez człowieka nie dało się zrobić chleba. Tak jak mąkę ryżową, kukurydzianą czy gryczaną, można je było mieszać z wodą i dodawać drożdże, ale ciasto nie rosło. Aby z prostej papki wytworzyć ciasto sprężyste i wyrośnięte, mąka musi zawierać białka zdolne do tworzenia wiązań ze skrobią. Te białka, nazywane są przez chemików prolaminami i glutelinami, tworzą gluten. Im bardziej zboże jest bogate w gluten, tym bardziej ciasto wyrasta.

W pierwszej uprawianej przez człowieka pszenicy (zwanej pszenicą dziką) nie było dużo glutenu. Z tej odmiany można było robić podpłomyki, które tylko lekko wyrastały, ale chleba zrobić się nie dało. Egipcjanom udało się skrzyżować tę pszenicę z inną rośliną, co dało nową odmianę pszenicy dużo bogatszą w gluten (jej naukowa nazwa to Triticum dicoccum).

Z biegiem czasu człowiek zaczął krzyżować i selekcjonować odmiany pszenicy zawierającej jak najwięcej glutenu, aby wytwarzać coraz okazalsze chleby.

Więcej glutenu w pszenicy = szczęśliwy konsument

Dzisiaj zawartość prolamin w takich zbożach jak pszenica, kamut, żyto, owies i orkisz sięga aż do 69% wszystkich białek. To bardzo dużo…

Klienci piekarni są zachwyceni, ponieważ za 3 – 4 zł można kupić olbrzymi chleb. Już po pierwszym ukrojeniu okazuje się jednak, że miąższ chleba rozpada się w kawałki albo się klei. A przecież na wystawie sklepowej ten chleb wyglądał na taki prawdziwy i zwarty...

Potem matki się dziwią, że ich dzieci na podwieczorek zjadły prawie cały chleb. Nie powinny – w rzeczywistości na rozmiar takiego chleba złożyło się głównie powietrze.

Kolejna zaleta: wyjątkowe bogactwo glutenu w nowych mąkach umożliwiło rozkwit rynku wypieków piekarniczych takich jak drożdżówki, które można kupić wszędzie: we wszystkich centrach miast, strefach handlowych, bazarach, dworcach i wszędzie tam, gdzie nie przetrwał żaden inny handel poza automatami z napojami.

Nie ma nic prostszego niż przekształcić maluteńką kulkę mrożonego ciasta we wspaniałą, złocistą bułkę, zaokrąglonego rogalika czy błyszczącą drożdżówkę z czekoladą. Wystarczy mieć tylko tani elektryczny piekarnik i jednego niewykwalifikowanego pracownika. Małą kulkę zakupioną za 50 groszy można sprzedać za 2 – 3 złote wracającym do domu, którzy nie zdążyli na kolację.

Te same kulki ciasta można zresztą już kupić w supermarketach w dziale z mrożoną żywnością. Na plastikowych opakowaniach zdjęcia są tak apetyczne, że ledwie wierzysz własnym oczom po otwarciu opakowania, na widok małych rogalików i bułeczek z czekoladą – surowych, zamrożonych w celofanie, beznadziejnie małych i bladych. Ale gdy włożysz je do piekarnika … cud! To, co wyrasta jest mniej lub bardziej, ale faktycznie podobne do tego, co widniało na opakowaniu!

Pamiętasz film „Powrót do przyszłości 2” z 1989 roku? Jego bohater wchodził do machiny czasu, która przenosiła go do 2015 roku. Moją uwagę zwróciła scena, w której babcia wkładała do piekarnika pastylkę przypominającą plastik, z której po kilku sekundach powstawała ogromna, parująca i rumiana pizza, przy okrzykach uznania jej wnucząt. Cóż, oto tu jesteśmy. Te wszystkie „smakołyki” powstały za sprawą niezwykłego glutenowego bogactwa we współczesnym zbożu.

Piekarnie – zwrot ku naturze?

Gdy wielu konsumentom znudził się za mało odżywczy biały chleb oraz tostowy chleb przemysłowy, niektóre piekarnie zaczęły używać bardziej złożonej mąki, określanej często jako „pełna”, „półrazowa” lub „wielozbożowa”, ponieważ dodaje się do niej otręby (otoczka ziarna) lub całe ziarna.

Chleby te kosztują dużo drożej niż chleb biały. Ale wcale nie są bardziej tradycyjne i naturalne, ponieważ odmiany pszenicy, z której powstają są takie same i nie mają zupełnie nic wspólnego z tym, co nasi pradziadkowie nazywali pszenicą.

Dziesiątki chromosomów więcej!

Pod koniec XIX wieku, a potem w latach 60. ubiegłego wieku w badaniach rolniczych zanotowano szybki „postęp” polegający na tworzeniu zboża bardziej odpornego, bardziej wydajnego i z wyższą zawartością glutenu. Hybrydyzacje oraz krzyżowania dały zupełnie nowe gatunki, nadal nazywane pszenicą. Ale są one tak podobne do naturalnej pszenicy jak dzień do nocy, żeby nie powiedzieć: jak plastikowy banan do prawdziwego banana.

Dzisiejsza „pszenica” nazywa się m.in. KWS Ozon, Bombona, Figura, Brillant, Legenda itd. Ma 42 chromosomy, podczas gdy pszenica z czasów naszych przodków miała ich 14!!! U człowieka nawet jeden chromosom więcej powoduje upośledzenia (jak zespół Downa) lub śmierć.

Nowe białka, których człowiek nie może strawić

Czytelnicy Poczty Zdrowia wiedzą, że chromosomy zbudowane są z DNA. Zlokalizowane na nich geny służą do kodowania białek – podstawowych „cegiełek”, służących do budowy organizmu. Fakt, że współczesna pszenica ma o kilkadziesiąt chromosomów więcej, sprawia, iż zawiera niezliczoną ilość nowych białek, z których wiele nie podlega trawieniu przez człowieka. Aby dane białko mogło zostać strawione, układ pokarmowy musi produkować odpowiednie enzymy, które będą zdolne do rozłożenia tych białek. Ale nie zawsze się tak dzieje, wręcz przeciwnie. To dlatego nie masz na przykład enzymów, które ma krowa – ona może się żywić trawą, a Ty nie.

Dzisiejsza pszenica wywołuje więc, u alarmującej wręcz liczby osób, problemy trawienne oraz objawy nietolerancji (celiakia, alergie) lub co najmniej nadwrażliwość przejawiającą się w postaci wzdęć, zaparć, bólów głowy, bezsenności, chronicznego zmęczenia, depresji, łamliwych kości.

Według niektórych specjalistów, wśród nich jest Elke Arod ze Szwajcarii, aż 80% ludności wykazuje nietolerancję pszenicy1. Inny specjalista, Julien Venesson, autor niedawno wydanej książki pt. „Gluten: jak współczesna pszenica nas zatruwa”, twierdzi, że choroby spowodowane nietolerancją glutenu dotkną co najmniej 6% ludności, a niektórzy badacze szacują, że nawet 35%2.

Dlatego nie dziwi nas dziś wzrastająca liczba osób skłaniających się ku diecie bezglutenowej. To nie jest moda ani problem psychologiczny. Dzisiejsza pszenica jest naprawdę obcym pożywieniem dla człowieka, a niektórzy mówią, że to tak jakby próbować zjeść plastik. Dieta bez glutenu pozwala na poprawę zdrowia, co zdecydowanie możesz sprawdzić na sobie, jeśli spróbujesz wyeliminować zboża.

Zboża nie są ani korzystne, ani nawet potrzebne

Być może pamiętasz, jak w jednym z moich ostatnich artykułów wyjaśniałem, że pszenica w żaden sposób nie była pokarmem naturalnym ani potrzebnym dla człowieka? Przez miliony lat nasi przodkowie unikali zbóż z uwagi na zawarte w nich substancje antyodżywcze blokujące wchłanianie substancji mineralnych.

Propaganda rządowa na skalę światową, która zachęca ludzi do tego, aby centralnym produktem w ich diecie były pełne zboża, jest więc pozbawiona zdrowego rozsądku, a nawet podstaw naukowych.

To przecież masowe spożycie zbóż, czyli „pustych kalorii”, jest powodem, dla którego Amerykanów, potem Europejczyków, a obecnie również mieszkańców innych krajów, objęła  przerażających rozmiarów epidemia otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia, które są dziś główną przyczyną zgonów na świecie. I to nie dzieje się z powodu jedzenia za tłusto czy za słono.

Każdy może żyć bez glutenu, jeśli tylko zechce

Dieta bezglutenowa nie może Ci w żaden sposób zaszkodzić. Przeciwnie – zmusi Cię do zastąpienia pszenicy, chleba, makaronów innymi produktami o większej wartości odżywczej, np. kaszami: jaglaną, gryczaną czy roślinami strączkowymi: fasolą, soczewicą.

Każdy więc, jeśli tylko zechce, może zacząć dietę bezglutenową. Oczywiście, osoby z nietolerancją glutenu (chore na celiakię – 1% populacji) lub wrażliwe na gluten (co jest dużo częstsze) odczują jeszcze więcej korzyści niż inni, ponieważ objawy ich choroby znikną.

Dlatego w jednym z następnych artykułów opiszę zasady diety bezglutenowej. Dzięki niej zastąpisz produkty mało odżywcze i w gruncie rzeczy bez większych walorów smakowych, produktami lepszymi dla zdrowia i… smaczniejszymi.

Zdrowia życzę
Jean Marc-Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

******************************************

Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.

Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.

Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.

******************************************

Jeśli masz konto na Facebooku, polub facebookową stronę Poczty Zdrowia. Znajdziesz tu codziennie ciekawe artykuły, zyskasz możliwość dzielenia się swoimi komentarzami i wymiany poglądów z innymi osobami, łatwo udostępnisz też ważne informacje swoim znajomym... Wejdź na: www.facebook.com/PocztaZdrowia

******************************************

Źródła:

  1. Zobacz kursy d’Elke Arod na http://www.intolerancegluten.com/cuisiner_sans_gluten.html
  2. Julien Venesson, Gluten, comment le blé moderne nous intoxique, Thierry Souccar Editions, 2013

Komentarze

Marcin 2014-03-21 18:50
Aktualnie jedynie Orkisz ma sens. Orkisz nie poddaje się modyfikacjom genetycznym, co pozwoliło mu przetrwać w niezmienionej formie, nadaje się do uprawy ekologicznej, ponieważ nie wymaga stosowania nawozów sztucznych.
Gosia 2014-03-22 16:33
Czyli ani chleba ciemnego (żytniego) ani owsianki też nie warto jeść?
szerom 2014-03-22 18:38
Aktualnie wiedza na temat człowieka za który to gatunek uznaje się homo sapiens mówi wyraźnie, o początkach tego gatunku jakieś 45 tys. lat temu... nawet gdyby przyjąć, że powyższy tekst traktuje o przodkach człowieka to australopiteki wyodrębniły się z człekokształtnych ok 3,7 mln lat temu. Powyższe stawia pod wątpliwość jakąkolwiek wartość naukową tego tekstu.
jaczylija 2014-03-22 19:39
Że komuś się chciało pisać takie pierdoły... Jeśli masz nietolerancje czy alergie na gluten to owszem jest niezdrowe, ale alergie można mieć np na czosnek i wówczas jest on analogicznie niezdrowy. Podaj badania wskazujące, że pszenica sama w sobie jest niezdrowa: osoby jedzące pszenicę w porównaniu z grupą kontrolą.
Ewa 2014-03-24 11:53
Niestety Orkisz to dokładnie to samo !
Anna 2014-03-25 11:44
Proszę nie wprowadzać w błąd orkisz leczniczy to nie to samo co Pszenica - zupełnie inny skład aminokwasów i gluten nie ma znaczenia , ale tylko 6 takich odmian jest wartościowych te które są polecane przez Hildegardę .
Dawid 2014-03-26 08:59
Dlatego na samym początku przestałem czytać ten artykuł ponieważ reszta także może być delikatnie mówiąc "naciągana".
dejw 2014-03-27 10:23
Wpisz w pubmed "Leaky gut" i sprawdz ile badań wyskoczy. Jest mnóstwo korelacji. Ostatnio dużo się mówi na temat chorób układu nerwowego (stwardnienie rozsiane, Alzheimer, depresje, ale także osteoporozy i innych chorób). Badania u wielu osób, chorych na te choroby nie wykazały alergii na gluten czy jego nie tolerancji, ale odstawienie pszenicy poprawiło ich stan zdrowia. Może po prostu metody diagnostyki nie są doskonałe.. Pytanie co zrobimy z tą informacją? Zignorujemy ją czy pomyślimy o tym w kontekście inwestycji w swoje długie i szczęśliwe życie (oby).
Dorota 2014-03-27 15:10
nie :)
Anna 2014-03-27 21:48
Warto jeszcze zwrócić uwagę na starą odmianę pszenicy, która nie jest popularna, ale też ma mniej chromosomów niż pszenica zwykła. Była trochę zapomniana, nie modyfikowana i dzięki temu teraz można do niej sięgnąć. Mowa o pszenicy samopszy. Mąkę trudno namierzyć, ale płatki z samopszy polecam. Pozdrawiam :)
Joanna Meller 2014-03-28 14:38
Polecam orkisz św,Hildegardy, który jest specjalną certyfikowaną odmianą dobrą nawet dla osób z celiakią. Można go zamawiać przez internet.
Raf 2014-03-28 20:11
Odrzuciłem produkty pszenne dwa lata temu.Ważyłem 125 kg ,dzisiaj ważę 90 kg morfologia w najlepszym porządku cholesterol także .Do trucizny już się nie przekonam dziękuje .
Sławek 2014-04-14 02:33
Początek artykułu mnie odrzucił gatunek ludzki istnieje na Ziemi od 8 mln lat?! Wow:) gdzieś czytałem że odkryto ślady ludzkich stóp obok śladów dinozaurów a to znaczyłoby że jesteśmy tu już od min.65mln lat;)) Wracając do tematu. Już jakiś czas temu odstawiliśmy pszenicę bo nasze dziecko ma na nią alergię. Przerzuciliśmy się na orkisz z upraw ekologicznych powiem szczerze to był strzał w 10! Jako, że piekę chleby w domu używając do produkcji tylko 4 składników mogę się wypiąć na całe to badziewie oferowane w sklepach:) Orkisz, zakwas, woda i sól to wszystko co potrzeba by upiec chleb, którym ty i twoja rodzina będzie się zachwycać:)) U mnie bochen 1,6 kg ledwie starcza na 2 dni a rodzinka skromna bo tylko trzyosobowa. Ostatnio z braku mąki orkiszowej upiekłem na pszennej i nikt nie chciał jeść. Po prostu czuć kolosalną różnicę w smaku!
JW 2014-05-08 22:58
Aby przybliżyć czytelnikom temat, radzę zapoznać się z publikacją, lub jej streszczeniem pod adresem: http://nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/ Myślę, że wątpliwości rozwieją się same. Nowsze wyniki badań publikowane były licznie, choć nikt ich szeroko nie nagłaśniał, aż do publikacji w Newsweeku: http://nauka.newsweek.pl/pszenica-winowajca-epidemii-otylosci-na-newsweek-pl,artykuly,284463,1.html Cytat: Pszenica nie tylko powoduje odkładanie się tłuszczu w okolicy brzucha, nasila procesy fermentacyjne w jelitach – co objawia się uczuciem opuchnięcia i wzdęciami – lecz także odpowiada za procesy zapalne w organizmie, co osłabia metabolizm. Ponadto zawiera egzorfiny, które działają na mózg jak uzależniające opioidy – to dlatego tak trudno zjeść tylko jednego krakersa. Pozdrawiam JW
Piekarz 2014-08-05 20:09
Ja nie odrzuciłem pszenicy i ważę 74 :) i do 90 sporo mi brakuje. Czuję się świetnie, nie choruję , mam dużo energii. Co dzień zasuwam fizycznie. Jem nie wiele mięsa, mnóstwo warzyw i owoców , wyciskanych soków. Chleb wypiekam z orkiszu, płaskurki, samopszy, Kamutu ale też z organicznej pszenicy i żyta.
jkp 2014-10-06 09:06
[To przecież masowe spożycie zbóż, czyli „pustych kalorii”, jest powodem, dla którego Amerykanów, potem [Europejczyków, a obecnie również mieszkańców innych krajów, objęła przerażających rozmiarów epidemia otyłości, cukrzycy....] Zabawne, że ta otyłość jest spowodowana przenicą, a nie cukrem. Doprawdy jest to dla mnie zaskoczenie ;-/ Popatrzcie sobie na to co ludzie mają w koszykach jak idą do kasy sklepowej. 50% do 90% produktów to SŁODKIE produkty. Żebyście się skichali i skręcili - jak będziecie jeść tyle cukru to odstawienie nawet 100% przenicy nic nie pomoże. To tyle w temacie otyłości Europejczyków i Amerykanów (którzy do tego źrą jeszcze fastfoody na potęgę). Jasne, że przenica tuczy i wcale nie jest zdrowa, ale zdecydowanie nie jest to numer jeden na liście powodów dla których tyjemy. Gratuluję myślenia przyczynowo-skutkowego.
Ramijk 2014-10-06 17:56
Jadę bez glutenu od roku. Przez pierwsze trzy miesiące schudłem 10 kg, oponę brzuszną gdzieś zgubiłem :) W tym roku nie miałem alergii ani wiosną ani latem, mogę jeść do woli jabłka, brzoskwinie i orzechy - wcześniej puchło i swędziało gardło, zniknęły egzemy z którymi walczyłem przez siedem lat, przestałem "odsypiać" po każdym obiadku, zapomniałem co to stany depresyjne, nie wiem co to skurcze mięśni, zacząłem więcej się ruszać - żona jest zadowolona... i częściej zazdrosna ;) Pozdrowienia dla bezpszenicznych i bezglutenowych!
ALicja 2014-10-06 19:10
Bez przesady! Znam świetnych lekarzy -naturalistów, którzy odpowiednio przygotowaną pszenicą, leczyli mocne schorzenia przewodu pokarmowego!
seanor 2014-10-06 19:34
Rżnie powoli i zawsze ze skutkiem zawsze smiertelnym , jak w powiedzonku: Wasyl rżnij go powoli , bo to dobry chłop...
seanor 2014-10-06 19:35
o jedno "zawsze" za duzo - sorry
Daniela 2014-10-15 10:59
Nie zgadzam sie z tym artykulem. Jeeli ktos jest zdrowy powinien jesc zboza, w tym pszenice. Ja mialam chorobe trzewna zdiagnozowana przez krew i biopsje i zostalam dzieki Bogu uleczona, chociaz jest to ponoc nieuleczalne, wszelkie alergie tez mi zniknely, na zboza glutenowe, teraz jem wszystko i nic mi nie jest, nie puchne, nie mam problemow z trawieniem, anemia itd... To jest mozliwe tylko z Bogiem, zostalam chrzescijanka, przyjelam Ducha Swietegi i Pan mnie uzdrowil. Nawroccie sie i proscie o uzdrowienia, bez wzgledu na rodzaj choroby!!! Idzcie do chrzescijan z Duchem Swietym, moga to byc zielonoswiatkowcy. Oni rowniez przyjmuja Dary Ducha Swietego. Pisze w Biblii, jakby ktos mial watpliwosci. Niech Was Bog prowadzi.
Daniela 2014-10-15 11:01
warto, jak jestes zdrowa jedz!
Daniela 2014-10-15 11:14
dales mi do myslenia, moze tak zareagowales na nawozy w zbozu, nie namawiam, ale sprobuj organiczne zboza. U mnie jest tak z cukrem, bialy ma antyzbrylacze lub inne dziadostwo, ktore zle toleruje, po brazowym nic mi nie jest.
Erfedryna 2014-10-17 21:15
Jest pewien procent ludzi którzy nie mając wcale celiakii mają kiepską tolerancję glutenu. Te osoby po odstawieniu zbóż glutenowych odczuwają b. wyraźną poprawę zdrowia. Niepotrzebne im już wtedy są żadne badania czy testy. Zresztą o ile celiakię wykrywa się z powodzeniem, to wykrywanie złej tolerancji glutenu jest nadal w powijakach, nie ma obecnie porządnej diagnostyki. U mnie po rezygnacji z glutenu ustąpiły bóle stawów i mięśni, nawracające opryszczki, refluks żołądka, zmiany łuszczycowe na głowie, notorycznie zapchany nos, drętwienie rąk w nocy, zespół Raynauda. A z objawów typowo gastrycznych miałam" tylko" b. głośne burczenie i przelewanie w jelitach, (krępujące było to cholerstwo, ale nie bolesne) i od czasu do czasu jakiś atak kolki. Celiakia daje silne objawy chorobowe w obrębie ukł. pokarmowego. Nietolerancja glutenu niekoniecznie. Można żyć z nią latami i nigdy nie skojarzyć swoich objawów akurat z glutenem. Mnie dopomógł przypadek.
emde 2014-10-19 01:12
Wyzdrowiałaś,ale w zamian oszalałas.Tzn dostałas urojen..pozdrawiam.
Anulka177 2015-03-22 20:26
A ja nie gratuluję niewiedzy. Indeks glikemiczny 100 gr chleba pełnoziarnistego jest wyższy niż 100 gr snikersa bądź cukru, więc logicznie jedząc produkty z pszenicy fundujemy organizmowi podwyższony znacznie poziom cukru we krwi, a to przyczynia się do większej produkcji insuliny, a co za tym idzie więcej odłożonego tłuszczu trzewnego.
pogo 2015-10-26 14:34
Płatki owsiane same w sobie NIE zawierają glutenu. Jednak z powodu zanieczyszczenia glutenem w czasie zbiorów lub młynie, często odradzane są pacjentom chorym na celiakię. Niemniej jednak nie ma podstaw do takich praktyk, a dostępne badania sugerują, że płatki owsiane są dobrze tolerowane przez osoby z celiakią. Fińskie badania Nad długotrwałym wpływie płatków owsianych na osoby dorosłe z celiakią skupili się fińscy naukowcy. Badali histologię kosmków błony śluzowej jelita cienkiego oraz symptomy gastro-jelitowych u dorosłych pacjentów chorych na celiakię, pozostających na diecie bezglutenowej. Badania przeprowadzone na Tampere University Hospital w Finlandii zostały opublikowane w PubMed
Dawid 2016-03-19 08:55
Bezuzyteczny pokarm w dzisiejszej pstaci. Pozatym w sposob w jaki jest maka produkowana pozostawia w niej bardzo malo z tego czym zboza byly wiele setek lat temu. Disiejsze metody eliminuja ze zboz Tiamina (B1 ) 77 % Ryboflawina (B2 ) 80% Niacyna 81 % Pirydoksyna (B6 ) 72 % Kwas pantotenowy 50 % Witamina E 86 % Wapń 60 % Fosfor 71 % Magnez 84 % Potas 77 % Sód 78 % Chrom 40 % Mangan 86 % Żelazo 76 % Kobalt 89 % Cynk 78 % Miedź 68 % Selen 16 % Molibden 48 %
Irena 2016-05-07 11:58
Jestem z wyksztalcenia biologiem, od dawna interesuje sie zdrowym trybem zycia, dzieki poczcie zdrowia wyleczylam sie z cukrzycy. To co, pisze Jean Marc Dupuis jest oparte na naukowych badaniach, wiec nie ma co tego podwazac, raczej trzeba stosowac sie do tego, co pisze. Jako, ze jest Francuzem strona Poczty Zdrowia tlumaczona jest na polski zamierzam przeprowadzic z nim wywiad do jednego z najblizswych numéro naszego dwujezycznego pisma Gazeta Paryska.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Teraz Cię skontrolują, czy zażywasz leki

Wiele się mówi o nowych spółkach mających swój początek w Kalifornii, takich jak Google, Facebook, Twitter czy... czytaj więcej

Łuszczyca – 4 strategie walki z tą szczególnie uciążliwą chorobą

Co prawda łuszczyca nie jest chorobą zakaźną, ale objawia się powstawaniem brzydkich ran i tworzeniem się płytki łuszczycowej. Gdy zmiany... czytaj więcej

Nie trać pieniędzy na syrop z agawy

Syrop z agawy powinien otrzymać główną nagrodę za największy sukces marketingowy przemysłu spożywczego. Ignorowany przez opinię publiczną... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.