×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2015-12-22

Zalety grzanego wina oraz przypraw korzennych

To nie przypadek, że w środku zimy we wszystkich najwilgotniejszych, najbardziej zimnych i najciemniejszych rejonach Europy pije się grzane wino.

Wynika to stąd, że w tym okresie organizm jest rzeczywiście zagrożony wirusami, zaś układ immunologiczny dostaje niezłego kopa od wszystkich korzennych przypraw i składników znajdujących się naturalnie w czerwonym grzanym winie korzennym.

******************************************

Aż w 80% Twój stan zdrowia zależy od...

sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz

90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!

Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!

Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia

W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.

******************************************

Mój przepis na grzane wino (bezpiecznie przygotowane w domu)

Najlepszy moim zdaniem przepis na grzane wino jest następujący:

1 litr Pinot Noir (czerwone wino alzackie) wlej do garnka i podgrzej na średnim ogniu.

Dodaj:

  •  świeżo startą skórkę z jednej cytryny i z pół pomarańczy,
  • jedną laskę cynamonu (jeśli możliwe – prawdziwego cynamonu cejlońskiego, Cinnamomum verum w jasnym kolorze, a nie cassia, w brązowym kolorze, którą sklepy starają się „wepchnąć” nieuważnym klientom, gdyż jest tańsza w produkcji),
  • 50 ml  likieru z czarnych porzeczek,
  • 40 g brązowego cukru,
  • 30 g miodu.

Podgrzewaj 3–5 minut, nie doprowadzając do wrzenia.

Następnie dodaj:

  • 2 gwiazdki badianu (anyż gwiaździsty),
  • 2 goździki,
  • 1 malutką szczyptę gałki muszkatołowej,
  • 2 kapsułki kardamonu i
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu.

Podgrzewaj jeszcze przez 10 minut, nie doprowadzając do wrzenia.

Odstaw na 2 godziny. Przelej grzane wino przez sitko do butelki.

Możesz je przechować w lodówce przez trzy dni, serwując oczywiście po podgrzaniu (grzane wino podaje się bardzo gorące).

W Alzacji dodaje się do niego małe kawałeczki pomarańczy i cytryny razem ze skórką.

Tradycyjne pierniczki bożonarodzeniowe

Na pewno zauważyłeś, że tradycyjne pierniczki bożonarodzeniowe serwowane w regionach, w których pije się grzane wino (Alzacja, Niemcy), także zawierają mnóstwo przypraw korzennych, cynamon, anyż, imbir, miód

To także nie jest przypadek! Większość przypraw korzennych ma konkretne właściwości wzmacniające.

Połączone, stanowią wybuchową mieszankę stymulującą organizm do walki z zimowymi warunkami i natarciem wszelkiej maści mikrobów, od dolegliwości żołądkowych poprzez grypę do kataru i zapalenia oskrzeli.

Ponadto zimą organizm potrzebuje diety bogatszej, bardziej tłustej, często ciężkostrawnej. I stąd dodatkowe znaczenie tych przypraw.

Przyprawy

Imbir na katar i nudności

Imbir rozgrzewa. Od pierwszych oznak poprzedzających katar lub przeziębienie (cieknący nos, pierwsze oznaki bólu gardła), wypij napar z imbiru. Imbir w supermarkecie kosztuje nie tak dużo (kilka złotych za jeden korzeń).

Kawałek imbiru wielkości kciuka pokrój na cienkie plasterki i gotuj przez 20 minut w ½ litra wody, dopóki nie uwolnią się olejki aromatyczne. Dodaj miodu do smaku. Wypij 1–2 filiżanki.

Imbir jest również świetny na nudności w razie niestrawności, kaca, choroby morskiej i choroby lokomocyjnej. Od niedawna stosuje się go także w chemioterapii, gdyż badanie przeprowadzone w 2009 r. na Uniwersytecie Rochester (Nowy Jork) wykazało jego skuteczność w przeciwdziałaniu nudnościom związanym z chemioterapią, zmniejszając je o 40%.

Goździk na dolegliwości bólowe

Olejki aromatyczne zawarte w goździkach mają działanie znieczulające. Dawniej posługiwali się nimi dentyści, i do tej pory zaleca się w przypadku nagłego bólu zęba przyłożenie goździka do dziąsła w bolesnym miejscu w oczekiwaniu na wizytę u lekarza. Mają także właściwości antybakteryjne, zmniejszające ryzyko infekcji. Goździk znajdujący się w grzanym winie i w świątecznych pierniczkach złagodzi stany zapalne gardła.

Kardamon na trawienie

Kardamon, przyprawa z tej samej rodziny co imbir, wspomaga trawienie, stymulując żołądek. Arabowie dodają kardamon do kawy, by wzmocnić to stymulujące działanie.

Czarny pieprz na trawienie

Na pewno zauważyłeś, że w przepisie na grzane wino wspomniałem o czarnym pieprzu. Stymuluje on wytwarzanie soków żołądkowych i żółci (niezbędnych do trawienia tłuszczów).

Anyż na wzdęcia i gazy

Pół łyżeczki anyżu w proszku wsyp do filiżanki i zalej wrzątkiem. Pozostaw na 15 minut. Zażywaj w ciągu dnia jedną łyżkę w regularnych odstępach czasu.

Cynamon na cukrzycę

Boże Narodzenie i Nowy Rok obfitują w okazje do jedzenia mnóstwa czekolady, słodyczy, picia alkoholu i objadania się. Cynamon wspomaga stabilizację poziomu cukru we krwi i ogranicza skutki nadmiernego spożycia cukru. Oczywiście nie należy spodziewać się cudów, ale warto o tym wiedzieć.

Przyprawy korzenne nadają potrawom doskonały smak

Te wszystkie zdrowotne powody picia grzanego wina, jedzenia bożonarodzeniowych pierniczków i ogólnie stosowania przypraw korzennych w kuchni, zwłaszcza zimą, nie powinny przysłonić najważniejszego: przyprawy korzenne są pyszne!

Często na początku ma się mylne wrażenie: że są zbyt mocne, zbyt gorzkie, że się zawiedliśmy.

Ale diabeł tkwi w szczegółach: trzeba znaleźć właściwą dawkę i właściwą mieszankę.

Trochę praktyki i stosowanie przypraw korzennych w kuchni zmieni Twoje życie: będziesz codziennie odkrywać nowe harmonie prowadzące z kolei do odkrywania nowych „krajobrazów” sensorycznych, lub nowych „kompozycji” smakowych.

Twoje posiłki staną się pasjonującą przygodą: najbardziej mdłe i najzwyklejsze składniki (cukinia, rzepa, kabaczek, ziemniaki, por) poznasz w nowym wymiarze, którego bogactwa nawet się nie spodziewasz.

Na przyprawach korzennych wzrastały całe cywilizacje. Wojny wybuchały z powodu jednego goździka, ziarnka pieprzu lub gałki muszkatołowej. Nie na darmo.

Dziś praktycznie wystarczy wyciągnąć rękę w supermarkecie. A więc korzystaj z tego, ciesząc się ich smakiem i zapewniając sobie zdrowie.

Zdrowia życzę, 
Jean-Marc Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

******************************************

Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.

Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.

Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.

******************************************

Zapraszam do śledzenia Poczty Zdrowia na Twitterze: http://twitter.com/PocztaZdrowia i na Facebooku: www.facebook.com/PocztaZdrowia

******************************************

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Sen - Twoje drugie życie

Czas snu jest aktywnością tak samo ważną jak czas czuwania. Sen od jawy odróżnia ograniczone postrzeganie zmysłowe. Ale śpiący organizm... czytaj więcej

9 pokarmów dla wzmocnienia włosów i paznokci

Oto lista pokarmów, których spożywanie zapewni Ci mocniejsze włosy i paznokcie. Te dwa elementy idą ze sobą w parze, gdyż... czytaj więcej

Czy szkodzą Ci fale elektromagnetyczne?

Wyobraź sobie, że zwykła obecność telefonu komórkowego, anteny przekaźnika, a nawet sprzętów elektrycznych, wywołuje u... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.