Sprawdź:
- czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
- co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
- jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?
Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.
A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.
To nie przypadek, że w środku zimy we wszystkich najwilgotniejszych, najbardziej zimnych i najciemniejszych rejonach Europy pije się grzane wino.
Wynika to stąd, że w tym okresie organizm jest rzeczywiście zagrożony wirusami, zaś układ immunologiczny dostaje niezłego kopa od wszystkich korzennych przypraw i składników znajdujących się naturalnie w czerwonym grzanym winie korzennym.
******************************************
sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz
90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!
Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!
Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia
W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.
******************************************
Najlepszy moim zdaniem przepis na grzane wino jest następujący:
1 litr Pinot Noir (czerwone wino alzackie) wlej do garnka i podgrzej na średnim ogniu.
Dodaj:
Podgrzewaj 3–5 minut, nie doprowadzając do wrzenia.
Następnie dodaj:
Podgrzewaj jeszcze przez 10 minut, nie doprowadzając do wrzenia.
Odstaw na 2 godziny. Przelej grzane wino przez sitko do butelki.
Możesz je przechować w lodówce przez trzy dni, serwując oczywiście po podgrzaniu (grzane wino podaje się bardzo gorące).
W Alzacji dodaje się do niego małe kawałeczki pomarańczy i cytryny razem ze skórką.
Na pewno zauważyłeś, że tradycyjne pierniczki bożonarodzeniowe serwowane w regionach, w których pije się grzane wino (Alzacja, Niemcy), także zawierają mnóstwo przypraw korzennych, cynamon, anyż, imbir, miód…
To także nie jest przypadek! Większość przypraw korzennych ma konkretne właściwości wzmacniające.
Połączone, stanowią wybuchową mieszankę stymulującą organizm do walki z zimowymi warunkami i natarciem wszelkiej maści mikrobów, od dolegliwości żołądkowych poprzez grypę do kataru i zapalenia oskrzeli.
Ponadto zimą organizm potrzebuje diety bogatszej, bardziej tłustej, często ciężkostrawnej. I stąd dodatkowe znaczenie tych przypraw.
Imbir rozgrzewa. Od pierwszych oznak poprzedzających katar lub przeziębienie (cieknący nos, pierwsze oznaki bólu gardła), wypij napar z imbiru. Imbir w supermarkecie kosztuje nie tak dużo (kilka złotych za jeden korzeń).
Kawałek imbiru wielkości kciuka pokrój na cienkie plasterki i gotuj przez 20 minut w ½ litra wody, dopóki nie uwolnią się olejki aromatyczne. Dodaj miodu do smaku. Wypij 1–2 filiżanki.
Imbir jest również świetny na nudności w razie niestrawności, kaca, choroby morskiej i choroby lokomocyjnej. Od niedawna stosuje się go także w chemioterapii, gdyż badanie przeprowadzone w 2009 r. na Uniwersytecie Rochester (Nowy Jork) wykazało jego skuteczność w przeciwdziałaniu nudnościom związanym z chemioterapią, zmniejszając je o 40%.
Olejki aromatyczne zawarte w goździkach mają działanie znieczulające. Dawniej posługiwali się nimi dentyści, i do tej pory zaleca się w przypadku nagłego bólu zęba przyłożenie goździka do dziąsła w bolesnym miejscu w oczekiwaniu na wizytę u lekarza. Mają także właściwości antybakteryjne, zmniejszające ryzyko infekcji. Goździk znajdujący się w grzanym winie i w świątecznych pierniczkach złagodzi stany zapalne gardła.
Kardamon, przyprawa z tej samej rodziny co imbir, wspomaga trawienie, stymulując żołądek. Arabowie dodają kardamon do kawy, by wzmocnić to stymulujące działanie.
Na pewno zauważyłeś, że w przepisie na grzane wino wspomniałem o czarnym pieprzu. Stymuluje on wytwarzanie soków żołądkowych i żółci (niezbędnych do trawienia tłuszczów).
Pół łyżeczki anyżu w proszku wsyp do filiżanki i zalej wrzątkiem. Pozostaw na 15 minut. Zażywaj w ciągu dnia jedną łyżkę w regularnych odstępach czasu.
Boże Narodzenie i Nowy Rok obfitują w okazje do jedzenia mnóstwa czekolady, słodyczy, picia alkoholu i objadania się. Cynamon wspomaga stabilizację poziomu cukru we krwi i ogranicza skutki nadmiernego spożycia cukru. Oczywiście nie należy spodziewać się cudów, ale warto o tym wiedzieć.
Te wszystkie zdrowotne powody picia grzanego wina, jedzenia bożonarodzeniowych pierniczków i ogólnie stosowania przypraw korzennych w kuchni, zwłaszcza zimą, nie powinny przysłonić najważniejszego: przyprawy korzenne są pyszne!
Często na początku ma się mylne wrażenie: że są zbyt mocne, zbyt gorzkie, że się zawiedliśmy.
Ale diabeł tkwi w szczegółach: trzeba znaleźć właściwą dawkę i właściwą mieszankę.
Trochę praktyki i stosowanie przypraw korzennych w kuchni zmieni Twoje życie: będziesz codziennie odkrywać nowe harmonie prowadzące z kolei do odkrywania nowych „krajobrazów” sensorycznych, lub nowych „kompozycji” smakowych.
Twoje posiłki staną się pasjonującą przygodą: najbardziej mdłe i najzwyklejsze składniki (cukinia, rzepa, kabaczek, ziemniaki, por) poznasz w nowym wymiarze, którego bogactwa nawet się nie spodziewasz.
Na przyprawach korzennych wzrastały całe cywilizacje. Wojny wybuchały z powodu jednego goździka, ziarnka pieprzu lub gałki muszkatołowej. Nie na darmo.
Dziś praktycznie wystarczy wyciągnąć rękę w supermarkecie. A więc korzystaj z tego, ciesząc się ich smakiem i zapewniając sobie zdrowie.
Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis
PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.
******************************************
Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.
Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.
Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.
******************************************
Zapraszam do śledzenia Poczty Zdrowia na Twitterze: http://twitter.com/PocztaZdrowia i na Facebooku: www.facebook.com/PocztaZdrowia
******************************************
Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.