×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Opublikowano dnia: 2016-09-20

Zawał: dramat emerytury

Kamper stał przed małym domkiem. Silnik mruczał. Pojazd właśnie przebył badanie techniczne.

Zbiornik paliwa zatankowany do pełna. W turystycznej lodówce mnóstwo apetycznych przysmaków.

Michał przestudiował mapę Europy. Od pięciu lat dopracowywał trasę, widząc się już to w Atenach, to na Akropolu, to w kajaku w skandynawskich fiordach czy w Andaluzji, w cieniu drzew pomarańczowych, ze szklanką musującej i lodowatej sangrii w dłoni.

Jego żona siedziała już na miejscu dla pasażera. Walizki były gotowe. Wszystkie dokumenty uporządkowane, zwłaszcza ta skomplikowana dokumentacja, którą musiał wypełnić, by zdobyć uprawnienia emerytalne, tak zasłużone po 40 latach pracy w wielkiej firmie.

Wreszcie nadeszła pora odjazdu.

Michał wsiadł do samochodu, włożył kluczyk do stacyjki, wcisnął sprzęgło i właśnie wtedy…

Gwałtownie pochylił się do przodu, złapał się za pierś, wydał słaby okrzyk i opadł na kierownicę, powalony zawałem.

Wszystko to trwało tylko kilka sekund.

Wielkie marzenie Michała i jego żony zakończyło się tego samego dnia, na izbie przyjęć szpitala w Niort. Pomimo szybkiego przyjazdu pogotowia, nic nie mogło go już uratować. Jak 95% ofiar zatrzymania akcji serca, Michał nie przeżył.

Co roku tysiące ludzi umiera w wyniku zatrzymania akcji serca krótko po przejściu na emeryturę.

Przez całe życie pracowali i oszczędzali, a potem nagle odchodzą (czy to mężczyźni, czy kobiety), nie skorzystawszy nawet z owoców swojej pracy. Pozostawiają po sobie nieutulonego w żalu męża lub żonę, oraz dzieci i wnuki, zaskoczone tak nagłą, tragiczną i niesprawiedliwą śmiercią.

Tej epidemii można (powinno się!) uniknąć

Tak, to niesprawiedliwe! Tej "epidemii" powinno się uniknąć w dzisiejszych czasach.

Kardiolodzy obeznani z najnowocześniejszymi odkryciami szacują, że dzięki naturalnym i powszechnie dostępnym metodom można zmniejszyć1 ryzyko chorób kardiologicznych blisko do zera.

Blisko do zera, to wydaje się nie do wiary. A jednak – mowa tu o niepodważanych danych naukowych potwierdzonych przez największych badaczy, publikowanych wielokrotnie ostatnimi laty w pismach takich jak British Medical Journal albo The Lancet, wzorcowych pismach w dziedzinie medycyny.

Można by uratować setki tysięcy istnień ludzkich!

To kwestia czasu spędzanego na powietrzu, na słońcu, na ćwiczeniach fizycznych, a przede wszystkim kwestia diety.

Dieta idealna przeciwdziałająca chorobom kardiologicznym to dieta śródziemnomorska. Na bazie warzyw, ryb, oliwek, oliwy z oliwek, roślin strączkowych (fasola, soczewica), razowych produktów zbożowych, sera koziego, orzechów i nasion, ziół i czosnku. Zawiera bardzo niewiele produktów zbożowych rafinowanych, mało cukru, mało nabiału. Napoje to kawa i herbata (w krajach arabskich) oraz wino czerwone w Grecji, na Sycylii, we Włoszech i w Hiszpanii.

Obfituje w przeciwutleniacze, występujące zarówno w napojach (czerwone wino, herbata, kawa), jak i w kolorowych warzywach. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3, występujących w sardeli i sardynkach, oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9), występujących w oliwie z oliwek. Jest to wreszcie dieta, trzeba to przyznać, bo to ważne, skromna. Porcje nie wypadają z talerza.

Spektakularne działanie

Dieta śródziemnomorska ma spektakularne działanie. Jeśli padłeś już ofiarą incydentu sercowo-naczyniowego (zawał serca lub udar mózgu), dieta ta obniży ryzyko ponownego zdarzenia o 50-70%, jak wykazały to wyniki jednego z badań2.

A mimo to, według pomysłodawców badania, wynik ten mógłby ulec znacznej poprawie, zejść do niemal zera procent ryzyka powtórnego zdarzenia, gdyby przeprowadzić całkowitą zmianę trybu życia.

We wspomnianym wyżej badaniu, uczestnikom narzucono minimalne wymogi, jeśli chodzi o odżywianie, oraz praktycznie nie musieli dokładać żadnych starań, jeśli chodzi o aktywność fizyczną czy przebywanie na słońcu.

Gdyby dodatkowo uprawiali jakiś sport i opalali się w celu zwiększenia poziomu witaminy D w organizmie, prawdopodobnie jeszcze bardziej zredukowaliby ryzyko śmierci.

Skuteczność diety śródziemnomorskiej można poprawić, stosując suplementy diety

Ponadto, badania naukowe wykazały, że naturalne składniki aktywne sprzyjają dalszemu obniżeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i wydłużeniu życia w dobrym zdrowiu.

Mowa tu o allicynie, siarkoorganicznym związku występującym w czosnku i roślinach z tej samej rodziny (cebula, szczypiorek, por, cebula szalotka), karnitynie, aminokwasie wzmacniającym mięsień sercowy (myocardium), i o koenzymie Q10, „superprzeciwutleniaczu”, który ochroni Twoje tętnice.

A oto, w jaki sposób.

Czosnek eliminuje 6 najgroźniejszych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego

Lecznicze właściwości czosnku były znane już w starożytności. Badania wykazują, że ma on zaskakującą właściwość obniżania sześciu najgroźniejszych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Czosnek zawiera dużo allicyny, bardzo aktywnego naturalnego składnika. Zawiera także glikozydy, lektyny, prostaglandyny, witaminy z grupy B i witaminę E, antocyjaniny i flawonoidy, które również mają korzystne działanie na zdrowie3.

Czosnek jest obecnie jedną z najwnikliwiej badanych roślin. W blisko 5000 artykułach naukowych udowodniono, że chroni przed nowotworami i infekcjami. Ale szczególnie godna uwagi jest jego skuteczność w przeciwdziałaniu chorobom układu sercowo-naczyniowego:

  1. Czosnek obniża dyslipidemię, kluczowy czynnik rozwoju miażdżycy i powstawania zakrzepów4: w dwóch metaanalizach przeprowadzonych odpowiednio w 2009 r. i w 2012 r. wywnioskowano, że czosnek skutecznie działał zarówno na obniżenie całkowitego cholesterolu, jak i trójglicerydów5, 6. Badanie opublikowane w 2016 r. wykazało, że spożywanie ekstraktu z czosnku sprzyja zmniejszeniu rozmiarów blaszki miażdżycowej u pacjentów cierpiących na zespół metaboliczny7. Badania wykazały, że aktywne substancje zawarte w czosnku hamują enzymy niezbędne do syntezy cholesterolu i redukują zjawisko utleniania LDL8, co jest bardzo istotne w rozwoju miażdżycy9.
  2. Obniża poziom cukru we krwi: zmniejszenie poziomu cukru umożliwia zmniejszenie śmiertelności związanej z powikłaniami w układzie sercowo-naczyniowym (10). Metaanaliza, w której zgromadzono wyniki 7 kontrolowanych placebo badań klinicznych na łącznej liczbie 390 pacjentów cierpiących na cukrzycę, została opublikowana w 2015 r.11. Autorzy wykazali w niej, że czosnek znacząco obniża poziom cukru we krwi, gdyż może zmniejszyć insulinooporność komórek12, stymulować wydzielanie insuliny13, zmniejszyć wchłanianie glukozy w jelitach14 oraz stymulować rozwój komórek beta trzustki, wydzielających insulinę15.
  3. Zwalcza osadzanie się wapnia na ściankach tętnic: takie zwapnienie przyspiesza proces powstawania blaszki miażdżycowej. Badanie kliniczne przeprowadzone w 2004 r. na 19 pacjentach wykazało, że spożycie ekstraktu z czosnku przez rok pozwala obniżyć zwapnienie tętnic wieńcowych16.
  4. Reguluje funkcję osadzania się blaszki miażdżycowej: płytki krwi są niezbędne w procesie koagulacji, ale mogą również doprowadzić do zakrzepicy. Liczne badania wykazały, że dzięki suplementacji ekstraktem z czosnku można zapobiec osadzaniu się blaszki miażdżycowej u człowieka17, 18.
  5. Działa przeciwzapalnie: białko C-reaktywne (zwane CRP) to marker stanu zapalnego powiązany z rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego1920. Badanie kliniczne przeprowadzone w 2012 r. wykazało, że ekstrakt z czosnku w połączeniu z koenzymem Q10 zmniejsza poziom CRP we krwi21.
  6. Zmniejsza ciśnienie tętnicze: około 50% incydentów sercowo-naczyniowych jest związanych z nadciśnieniem tętniczym22. Metaanaliza opublikowana w 2016 r., w której zgromadzono wyniki 20 badań klinicznych na ponad 900 pacjentach, wykazała znaczące obniżenie ciśnienia tętniczego zarówno w fazie skurczowej, jak i rozkurczowej u pacjentów z nadciśnieniem leczonych kuracją na bazie czosnku23.

******************************************

Aż w 80% Twój stan zdrowia zależy od...

sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz

90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!

Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!

Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia

W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.

******************************************

Chorobami serca i tętnic rządzą liczne i skomplikowane mechanizmy. Allicyna występująca w czosnku ma wyjątkową właściwość zwalczania jednocześnie wszystkich tych mechanizmów, co sprawia, że związek ten jest bardzo interesujący ze względu na właściwości ochronne.

Działanie allicyny można uzupełnić dwoma innymi cudami natury, których zalety dla układu sercowo-naczyniowego zostały potwierdzone naukowo. Są to karnityna, wzmacniająca mięsień sercowy, oraz koenzym Q10, który chroni tętnice przed ich utlenianiem.

Aminokwas, który wzmacnia mięsień sercowy

Twoje serce to Twój największy mięsień. Codziennie wykonuje 100 000 uderzeń (to jest średnio trzy miliardy uderzeń w ciągu życia), przepompowując 7000 litrów krwi, by nawodnić układ naczyniowy o łącznej długości 1,5 kilometra. Krew przenosi tlen, dzięki któremu natlenia komórki Twojego ciała. Jeśli nie otrzymują wystarczającej ilości tlenu, duszą się i szybciej obumierają, co przyśpiesza proces starzenia się i rozwój związanych z nim chorób.

Do wykonania tej ogromnej pracy Twój mięsień sercowy, myocardium, potrzebuje mnóstwa energii. Energię tę pozyskuje po części dzięki L-karnitynie, aminokwasowi umożliwiającemu transport kwasów tłuszczowych (paliwa) do wnętrza mitochondriów, „elektrowni” znajdujących się wewnątrz każdej z naszych komórek24.

Metaanaliza, w której zgromadzono wyniki 13 badań klinicznych prowadzonych w latach 1984–2007 na łącznie 3629 pacjentach, została opublikowana w 2013 r.25. Autorzy wykazali, że suplementacja karnityny u pacjentów po pierwszym zawale pozwala zmniejszyć o 27% całkowitą śmiertelność (związaną, lub nie, z incydentem sercowo-naczyniowym). Karnitynę kojarzy się szczególnie z obniżeniem o 65% arytmii komorowej oraz o 40% zawałów serca.

Dwa badania kliniczne opublikowane w 2014 i w 2015 r. wykazały, że doustna suplementacja karnityny w dawce 1000 mg/dzień przez 12 tygodni u osób z ryzykiem kardiologicznym pozwala wyeliminować markery stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego. Wyniki te wskazują na zbawienną rolę karnityny w zapobieganiu powtórnemu incydentowi kardiologicznemu lub zaostrzeniu się choroby układu sercowo-naczyniowego26, 27.

Oprócz wyeliminowania sześciu najgroźniejszych ryzyk dla układu sercowo-naczyniowego dzięki działaniu czosnku oraz wzmocnienia mięśnia sercowego dzięki karnitynie, kardiolodzy zalecają ochronę tętnic przed pojawieniem się blaszki miażdżycowej. Także i tutaj, natura sama daje nam rozwiązanie wraz z trzecią nadzwyczajną substancją: koenzymem Q10, naturalnej substancji o silnym działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym.

Ten super przeciwutleniacz uniemożliwia wolnym rodnikom dziurawienie tętnic

Zdaniem niektórych badaczy, pojawienie się blaszki miażdżycowej to reakcja obronna organizmu na szkody wyrządzane w tętnicach przez substancje utleniające i wywołujące stan zapalny. Wewnętrzna ścianka tętnic chroniona jest cienką warstwą, dzięki której krew płynie, nie zatrzymując się, dokładnie tak jak woda płynie po liściach drzew: na ich powierzchni mogą się tworzyć kropelki, ale koniec końców spływają, nie pozostawiając śladów.

Problem pojawia się, kiedy we krwi są obecne wolne rodniki, „drapieżne” cząsteczki, które pożerają ścianki tętnic w taki sam sposób, w jaki tlen niszczy żelazną sztabkę w wilgotnym otoczeniu.

Wszyscy podlegamy działaniu wolnych rodników, gdyż pochodzą one z otaczającego nas środowiska (spaliny, dym papierosowy, zanieczyszczenia…), z niewłaściwej diety oraz z odpadów powstających naturalnie w procesie wytwarzania energii w komórkach.

Na szczęście w przyrodzie występują naturalne substancje, które są w stanie je zniszczyć: są to przeciwutleniacze. W zetknięciu z wolnymi rodnikami, przekształcają te groźne cząstki w niegroźne substancje, które płyną razem z krwią, nie starając się już drapać ani dziurawić ścian tętnic.

Koenzym Q10 (inaczej: KoQ10) jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Wszystkie Twoje narządy wewnętrzne, a zwłaszcza serce, potrzebują stałego dopływu koenzymu Q10, by funkcjonować. Kiedy jesteś młody, zdrowy i pełen życia, Twoja wątroba wytwarza wystarczające jego ilości, by Twojemu sercu zapewnić moc i by walczyć z wolnymi rodnikami.

Problem jest taki, że po ukończeniu 50 lat wytwarzasz o 25% koenzymu Q10 mniej niż w wieku 20 lat (w wieku 80 lat, może go być nawet o 65% mniej), co tłumaczy, dlaczego tak ważna jest jego suplementacja.

To sprawdza się zwłaszcza w przypadku osób przyjmujących statyny (leki antycholesterolowe). Statyny blokują wytwarzanie koenzymu Q10 tak, jak blokują wytwarzanie cholesterolu28. To skutkuje obniżeniem poziomu tego koenzymu w mitochondriach, a zatem większą podatnością komórek na wolne rodniki.

Suplementacja koenzymu Q10 mogłaby więc mieć bardzo istotne znaczenie dla osób przyjmujących statyny. Amerykańscy lekarze od dziesięciu lat walczą o obowiązek stosowania koenzymu Q10 razem ze statynami29!

Zażywanie koenzymu Q10 mogłoby być istotne nie tylko dla osób leczonych statynami, ale także dla tych wszystkich, którzy myślą o starzeniu się swojego serca i tętnic.

Interesujące suplementy diety

Dzięki odpowiedniej diecie, możesz sobie zapewnić niewielkie ilości allicyny, karnityny i koenzymu Q10. Ale ilości przyswajane w pożywieniu są mniejsze niż zalecane w badaniach naukowych. Drugi problem polega na tym, że w zależności od wieku i ogólnego stanu zdrowia, będziesz lepiej lub gorzej przyswajać składniki z pożywienia.

Dlatego coraz więcej specjalistów od żywienia zaleca uzupełnianie diety o suplementy, kontrolując, czy proponowane dawki są wystarczające.

Niemiecka komisja E, która szacuje skuteczność roślin leczniczych, zaleca, by spożywać 4 g świeżego czosnku dziennie, aby w ten sposób dostarczyć sobie codziennie przynajmniej 10 mg allicyny, minimalnej niezbędnej dawki pozwalającej na wykorzystanie ochronnego działania czosnku

Jeśli nie spożywasz 4 g świeżego czosnku dziennie (bardzo niewiele osób spożywa taką ilość), możesz uzupełnić dzienną dawkę czosnku o suplement diety zawierający przynajmniej 10 mg allicyny, zgodnie z zaleceniami American Heart Association.

Spożywając czerwone mięso, możesz dostarczyć sobie niewielką ilość karnityny. Szacuje się, że odżywiając się normalnie, można pozyskać od 20 do 200 mg karnityny dziennie. Ale dopiero suplementacja karnityny na poziomie przynajmniej 1000 mg (1 g) wykazała korzystny wpływ na zdrowie osób, które przebyły zawał serca. Dzięki suplementacji można również zmniejszyć spożycie czerwonego mięsa, ostatnio uznawanego za potencjalnie rakotwórcze (zwłaszcza w przypadku mięsa z hodowli przemysłowych).

Jeśli chodzi o koenzym Q10, występuje on w czerwonym mięsie i rybach oraz w niektórych olejach roślinnych i orzechach włoskich. Problemem jest tylko, że średnio po ukończeniu 40 lat, zaczynamy stopniowo tracić możliwość przyswajania i syntezy koenzymu Q10 do 65%30. Celem suplementacji koenzymu Q10 jest więc uzupełnienie tego deficytu i uniknięcie jego niekorzystnego wpływu na serce. Co do dawki, zaleca się przyjmowanie od 100 mg do 150 mg koenzymu Q10 dziennie. Suplement ten najlepiej przyjmować w porze posiłku zawierającego tłuszcze, gdyż koenzym Q10 wchłania się lepiej w obecności oleju lub innego tłuszczu.

Trzy bezpieczne naturalne aktywne składniki

Przyjmowanie czosnku, karnityny i koenzymu Q10 w postaci suplementów nie ma skutków ubocznych, nawet w przypadku wysokiej dawki. Suplementacja jest więc bezpieczna.

  • Czosnek jest częstym składnikiem pożywienia i jego spożywanie nie niesie za sobą praktycznie żadnego ryzyka nietolerancji lub alergii.
  • Karnitynę suplementuje się u ludzi od lat, a wśród licznych badań klinicznych nie było takich, w których stwierdzono by jakiekolwiek groźne skutki uboczne, nawet w przypadku wysokiej dawki31.
  • Koenzym Q10 nie ma niepożądanych skutków: dr Peter Langsjoen przeanalizował 34 badania z grupą placebo, prowadzone na 2152 pacjentów cierpiących na schorzenia układu sercowo-naczyniowego. Stwierdza on, że koenzym Q10 nie jest toksyczny i nie wchodzi w interakcje z innymi lekami oraz że jest w pełni bezpieczny, nietrujący, zgodnie z wynikami ponad 1000 opublikowanych badań.

Tym niemniej, jeśli już pozostajesz pod kontrolą lekarza ze względu na schorzenie układu sercowo-naczyniowego, zalecam konsultację z Twoim lekarzem, zanim zmienisz tryb leczenia.

Przyjmowane w dawkach zalecanych w badaniach naukowych, czosnek, karnityna i koenzym Q10 to nie placebo! Działają konkretnie i szybko na układ sercowo-naczyniowy. Jeśli jesteś w trakcie leczenia, powinieneś upewnić się, że nie będzie interakcji pomiędzy przyjmowanymi lekami a aktywnymi składnikami.

Razem skuteczniejsze

Każdy z tych aktywnych składników chroniących serce można zażywać osobno, ale działają skuteczniej, kiedy stosuje się je łącznie. Każdy ma swoje zalety, które wzajemnie się uzupełniają:

  • Czosnek eliminuje główne czynniki ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego: obniża dyslipidemię i glikemię, reguluje nadciśnienie, redukuje zwapnienie tętnic, eliminuje stany zapalne oraz reguluje proces odkładania się blaszki miażdżycowej.
  • Karnityna wzmacnia Twój mięsień sercowy (myocardium), dostarczając mu potrzebne paliwo (kwasy tłuszczowe).
  • Koenzym Q10 zwalcza wolne rodniki, które dziurawią błonę chroniącą tętnice od wewnątrz, otwierając w ten sposób drogę zwapnieniu naczyń.

Połączenie suplementacji karnityny i koenzymu Q10 pozwala walczyć skuteczniej z niewydolnością serca.

W 2007 r. przeprowadzono trwające 12 tygodni badanie na 64 pacjentach cierpiących na schorzenia kardiologiczne, w celu zbadania połączonego działania koenzym Q10 i karnityny. Autorzy badania wykazali, że leczenie takie ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Wykazali jednocześnie, że leczenie takie pozwala poprawić jakość życia (zmęczenie, palpitacje serca, wydolność fizyczną) oraz rytm pracy serca32.

Badanie kliniczne przeprowadzone w 2012 r. na 65 osobach (średnia wieku 55 lat) wykazało, że suplementacja ekstraktem czosnku (1200 mg/dzień) i koenzymu Q10 (120 mg/dzień) przez rok pozwala obniżyć markery stanu zapalnego i spowolnić rozwój miażdżycy33.

Kiedy stosowanie tych trzech aktywnych składników połączysz ze zdrowym trybem życia, zabezpieczysz się przed zagrożeniem równie strasznym, co niepotrzebnym. Jeśli już cierpisz na chorobę układu sercowo-naczyniowego lub masz za sobą zawał serca lub udar mózgu, ryzyko pogorszenia się stanu zdrowia lub ponownego incydentu znacznie spada.

Ale korzyści płynące z lepszego stanu serca nie kończą się na tym. Odczujesz je na każdym poziomie życia codziennego.

W życiu złapiesz drugi oddech

Twoje serce zaopatruje w krew cały organizm, a wraz z nią dostarcza tlen i składniki odżywcze niezbędne każdej komórce każdego narządu.

Kiedy masz silniejsze serce, wzrasta poziom Twojej energii fizycznej: masz dłuższy oddech, większą wytrzymałość i więcej siły. Czujesz się mniej zmęczony. Coś, co wcześniej wymagało wysiłku fizycznego, teraz wydaje się prostsze: znów możesz wchodzić po schodach bez zadyszki i nie wleczesz się na końcu, kiedy wyjdziesz pospacerować z rodziną lub przyjaciółmi. Stopniowo wraca przyjemność z poruszania się i z zajęć wymagających wysiłku fizycznego, jakbyś czuł się lżejszy i młodszy. Masz także więcej energii, by oprzeć się chorobie. Jeśli jesteś sportowcem, poprawisz swoje wyniki, gdyż sercu łatwiej znieść wysiłek mięśni i układu oddechowego. Łatwiej też dochodzisz do siebie.

To samo zjawisko zachodzi w mózgu, który także musi zostać zaopatrzony w krew, by jak najlepiej działać. Poprawia się Twoja uwaga i koncentracja. Jesteś w stanie szybciej i dokładniej analizować zadania stojące przed Tobą. Twoje myśli są bardziej przejrzyste, Twoje samopoczucie lepsze, a poziom stresu się obniża.

Właściwa suplementacja

Codzienna zalecana zwykle dawka allicyny (aktywnego składnika czosnku) to 12 mg, jest to 1% z porcji 1200 mg, karnityny 1200 mg i koenzymu Q10 120 mg.

I jeszcze jedna, ostatnia ważna informacja:

przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz ulepszające metabolizm działanie tych substancji korzystnie odbije się na kondycji Twojego układu sercowo-naczyniowego i na poziomie Twojej energii, a także na pozostałych funkcjach życiowych całego organizmu. Substancje te zadziałają również pośrednio na choroby związane ze stanami zapalnymi i utlenianiem: zwyrodnieniowe zapalenie stawów, chorobę Alzheimera, nowotwory i cukrzycę.

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

******************************************

NOWOŚĆ. Tajemnice bycia młodym do późnej starości: niesamowity jest obecny postęp w dziedzinie medycyny przeciwstarzeniowej (Anti-Aging)! Teraz możesz korzystać z tych osiągnięć, stosując się do porad dra Thierry’ego Hertoghe’a, założyciela Światowego Stowarzyszenia Medycyny Anti-Aging. Przejdź tutaj.

Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.

Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.

Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.

---

Źródła:

1) C’est l’opinion en particulier du Dr Michel de Lorgeril, coauteur de l’Etude de Lyon sur le cœur et spécialiste de la diète méditerranéenne.

2) Étude de Lyon (Lyon Diet Heart Study), http://www.cholesterol-statine.fr/lyon.html

3) H. Amagase et al., „Intake of Garlic and Its Bioactive Components”, The Journal of Nutrition 131, no 3s (mars 2001): 955S – 62S.

4) A.N. Orekhov et J. Grünwald, „Effects of Garlic on Atherosclerosis”, Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.) 13, no 7-8 (août 1997): 656-63.

5) Tao Zeng et al., „A Meta-Analysis of Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trials for the Effects of Garlic on Serum Lipid Profiles”, Journal of the Science of Food and Agriculture 92, no 9 (juillet 2012): 1892-1902,

6) Kurt M. Reinhart et al., „The Impact of Garlic on Lipid Parameters: A Systematic Review and Meta-Analysis”, Nutrition Research Reviews 22, no 1 (juin 2009): 39-48.

7) Suguru Matsumoto et al., „Aged Garlic Extract Reduces Low Attenuation Plaque in Coronary Arteries of Patients with Metabolic Syndrome in a Prospective Randomized Double-Blind Study”, The Journal of Nutrition, 13 janvier 2016,

8) A. Hosseini et H. Hosseinzadeh, „A Review on the Effects of Allium Sativum (Garlic) in Metabolic Syndrome”, „Journal of Endocrinological Investigation” 38, no 11 (novembre 2015): 1147-57,

9) P. Holvoet, „Oxidative Modification of Low-Density Lipoproteins in Atherothrombosis”, Acta Cardiologica 53, no 5 (1998): 253-60.

10) Anjali D. Deshpande, Marcie Harris-Hayes, et Mario Schootman, „Epidemiology of Diabetes and Diabetes-Related Complications”, Physical Therapy 88, no 11 (novembre 2008): 1254-64.

11) Li-Qiong Hou, Yun-Hui Liu, et Yi-Yi Zhang, „Garlic Intake Lowers Fasting Blood Glucose: Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials”, Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition 24, no 4 (2015): 575-82.

12) Martha Thomson et al., „Anti-diabetic and hypolipidaemic properties of garlic (Allium sativum) in streptozotocin-induced diabetic rats”, Int J Diabetes & Metabolism 15 (2007): 108-15.

13) K.T. Augusti et C.G. Sheela, „Antiperoxide Effect of S-Allyl Cysteine Sulfoxide, an Insulin Secretagogue, in Diabetic Rats”, Experientia 52, no 2 (15 février 1996): 115-20.

14) Sateesh Belemkar, Kalpesh Dhameliya, et Muslim K. Pata, „Comparative study of garlic species (Allium sativum and Allium porrum) on glucose uptake in diabetic rats”, Journal of Taibah University Medical Sciences 8, no 2 (2013): 80-85.

15) A.A. Albajali et al., „Effect of Allium sativa L. on pancreatic. cells in comparison to Nigella sativa L. in streptozotocin induced diabetic rats”, Journal of Medicinal Plants Research 5, no 24 (2011): 5779-84.

16) Matthew J. Budoff et al., „Inhibiting progression of coronary calcification using Aged Garlic Extract in patients receiving statin therapy: a preliminary study”, Preventive medicine 39, no 5 (2004): 985-91.

17) Khalid Rahman et David Billington, „Dietary supplementation with aged garlic extract inhibits ADP-induced platelet aggregation in humans”, The Journal of nutrition 130, no 11 (2000): 2662-65.

18) M. Steiner et W. Li, „Aged Garlic Extract, a Modulator of Cardiovascular Risk Factors: A Dose-Finding Study on the Effects of AGE on Platelet Functions”, The Journal of Nutrition 131, no 3s (mars 2001): 980S – 4S.

19) T. P. Zwaka, V. Hombach, et J. Torzewski, „C-Reactive Protein-Mediated Low Density Lipoprotein Uptake by Macrophages: Implications for Atherosclerosis”, Circulation 103, no 9 (6 mars 2001): 1194-97.

20) P. M. Ridker et al., „C-Reactive Protein and Other Markers of Inflammation in the Prediction of Cardiovascular Disease in Women”, The New England Journal of Medicine 342, no 12 (23 mars 2000): 836-43.

21) Irfan Zeb et al., „Aged Garlic Extract and Coenzyme Q10 Have Favorable Effect on Inflammatory Markers and Coronary Atherosclerosis Progression: A Randomized Clinical Trial”, Journal of Cardiovascular Disease Research 3, no 3 (juillet 2012): 185-90.

22) Carlene M. M. Lawes et al., „Global Burden of Blood-Pressure-Related Disease, 2001”, Lancet (London, England) 371, no 9623 (3 mai 2008): 1513-18.

23) Karin Ried, „Garlic Lowers Blood Pressure in Hypertensive Individuals, Regulates Serum Cholesterol, and Stimulates Immunity: An Updated Meta-Analysis and Review”, The Journal of Nutrition, 13 janvier 2016.

24) Judith L. Flanagan et al., „Role of carnitine in disease”, Nutrition & metabolism 7, no 1 (2010): 1.

25) James J. DiNicolantonio et al., „L-Carnitine in the Secondary Prevention of Cardiovascular Disease: Systematic Review and Meta-Analysis”, Mayo Clinic Proceedings 88, no 6 (juin 2013): 544-51,

26) Bor-Jen Lee et al., „Effects of L-Carnitine Supplementation on Oxidative Stress and Antioxidant Enzymes Activities in Patients with Coronary Artery Disease: A Randomized, Placebo-Controlled Trial”, Nutrition Journal 13 (2014): 79.

27) Bor-Jen Lee et al., „Antiinflammatory Effects of L-Carnitine Supplementation (1000 Mg/d) in Coronary Artery Disease Patients”, Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.) 31, no 3 (mars 2015): 475-79.

28) La prise d’inhibiteurs de l’HMG-CoA réductase comme la pravastatine, la simvastatine, ou la lovastatine, par des patients sujets à l’hypercholestérolémie (pour réduire la synthèse de cholestérol), entraîne une baisse de la synthèse de coenzyme Q10 qui provoque une diminution d’environ 50 % de sa concentration plasmatique. Source: Berthold HK, Naini A, Di Mauro S, Hallikainen M, Gylling H, Krone W, Gouni-Berthold I. Effect of ezetimibe and/or simvastatin on coenzyme Q10 levels in plasma: a randomised trial. Drug Saf. 2006;29(8):703-12.

29) Pétition du Dr Whitaker, déposée à la FDA le 24 novembre 2002.30) Catarina M. Quinzii, Salvatore DiMauro, et Michio Hirano, „Human coenzyme Q10 deficiency”, Neurochemical research 32, no 4-5 (2007): 723-27.

31) DiNicolantonio et al., „L-Carnitine in the Secondary Prevention of Cardiovascular Disease”.

32) Adarsh Kumar et al., „Effect of Carni Q-Gel (ubiquinol and Carnitine) on Cytokines in Patients with Heart Failure in the Tishcon Study”, Acta Cardiologica 62, no 4 (août 2007): 349-54.

33) Zeb et al., „Aged Garlic Extract and Coenzyme Q10 Have Favorable Effect on Inflammatory Markers and Coronary Atherosclerosis Progression”.

---

Komentarze

wt 2016-09-20 17:45
Moi Drodzy Ratowacze Zdrowia i Zycia ! Czytamy Was zawziecie od paru lat. Wiele Waszych rad

s tosujemy ze skutkiem. Dowod ? zyjemy.. Zawal, - na emeryturach jestesmy od wiekow czyli od 1993 i 1995. Od tego czasu zjechalismy autem pol mniejwiecej bardziej czystej Zachodniej Europy,czyli bez Balkanow. I Anglii, Danii i Skandynawii. Pochodzac z Polski szukalismy ciepla na Poludniu. Pod koniec wojazy: Czechy (swietny Lazne Belohrad ok. 10 x) i na samym koncu Allgäu (ok. 10 x) oraz juz blizej

Idstein: pare razy koloCoburga i 2 x Vulkan Eifel (100 km o nas).

Ilosci niech Was nie przerazaja, bo jezdzilismy na urlopy 2 x do roku. Teraz juz 3ci rok w samym Idstein, Luftkurort. Mieszkamy

na obrzezu, Kolo nas laki i lasy, prawie przy balkonie na pld-zach. Nikt nas nie chwali, to sie sami pochwalimy. Zawal II-

jemy od lat Q 10, probiotyki SB 3 (NU 3), czosnek jest towarzyszem najblizszym naszej kuchni + cebula od pierwszego

wspolnego z malzonka posilku, czyli od 54 lat. Zostala L karnityna, ktora w kapslach wlasnie zamowilem przez Internet

w sprawdzonej dokladnie aptece Internet. NU 3. I bedziemy lykac. Dieta - niestety Wasza odpada, Malzonka przeszla niedawno smiertelny w 50 % atak zapalenia trzustki a po-

przednio dorobila sie osteoporozy (a mowia, ze w RFN tym z

Polski trudno sie tu dorobic). Stad za porada swiatlej doradczyni

platnej po polowie przez nas i przez Kase Chorych musimy stosowac bardziej odmienna diete. Ale nic to, jak mawial maly

Pan Michal W.,jakos przezyjemy. Ja na serce biore jeszcze niestety nieregularnie pastylki z glogu, naprawde dobrze mi robiaA w przypadkach skrajnych, raz na 2-3 mies. nitrogliceryne w sprayu pod jezyk i zyje ! A mam do 130 kg

niedaleko i do ziemi tez,bo tylko 162 cm (a kiedys mialem dumne cale170 cm). I tym optymistycznym w miare akcentem

konczac pozdrawiamy Was WSZYSTKICH, z p.Szefem na czele

(no bo jakby inaczej, Prawda ?). WT z GKT.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Przez 30 lat mi się to nie zdarzyło…

To zdarzyło się we wtorek, 31 marca. Awaria akumulatora. Otwieram drzwi samochodu, cofam o kilka metrów i łup! Trafiam nimi w... czytaj więcej

Naturalne terapie na „ciężkie nogi“

Leki na niewydolność żylną, nawet te przepisane przez lekarza, nie są refundowane przez system ubezpieczeń zdrowotnych ani w Polsce, ani... czytaj więcej

13 tzw. dietetycznych pokarmów

Złe odżywianie się jest podstawową przyczyną epidemii otyłości i chorób serca w naszych społeczeństwach.  Ale wielu wydaje się,... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.