Sprawdź:
- czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
- co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
- jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?
Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.
A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.
Nie znoszę, gdy aperitif przeciąga się w nieskończoność. Jesteś głodny, więc nie możesz się oprzeć serwowanym orzeszkom ziemnym, chipsom, słodkim alkoholom i sokom owocowym. Aż w końcu, gdy wszystko zacznie się trawić, a Ciebie już prawie zemdli... wtedy trzeba zasiadać do stołu!
Gdy następnym razem to Ty zaprosisz gości na kolację, oszczędź im tego. Ten wyjątkowy czas przeznaczony na aperitif, za którym tak przepadamy, wykorzystaj na podanie gościom kilku zdrowych przystawek, innych niż tradycyjne ciasta i ciasteczka.
Aby utrzymać tę szczególną atmosferę, wszystko podaj w szklaneczkach, miseczkach, na małych talerzykach lub na grzankach.
Możesz wybierać spośród ogromnej ilości przepisów na pyszne i zdrowe przekąski:
Nieskończona liczba pomysłów i możliwości…
A potem (pamiętaj, aby czas na aperitif nie był zbyt długi) możesz zaprosić do stołu i podawać od razu danie główne. Goście będą zachwyceni tak oryginalną formułą, a przy tym poczują ulgę (świadomie lub nie), że żołądka nie rozpychają chipsy i orzeszki ziemne.
Wystarczy, jeśli z poniższej listy wybierzesz dwa lub trzy pomysły, które Ci się spodobają. Przygotuj wybrane przekąski i wyłóż na tacach przed przyjściem zaproszonych osób.
Gdy goście się pojawią, wystarczy je podać w miarę szybko, aby każdy mógł zjeść, ale się nie przesycić.
Metoda polega na podaniu przekąsek w maleńkich szklankach. Chodzi o to, aby zaskoczyć grą smaków (słodkie, słone), konsystencją, ciekawymi warstwami i żywymi kolorami (np. chrupiące czerwone na dole, zielony mus na górze).
Wymieszaj ricottę i chrzan, dodaj przyprawy do smaku. Przełóż do szklaneczek, na górę połóż pokrojonego w kostkę wędzonego łososia. Przed podaniem posyp koperkiem.
Weź oliwę z oliwek, dodaj sok z cytryny, dobrze wymieszaj, a następnie dopraw. Dodaj miąższ z dwóch grejpfrutów, ugotowane (różowe) krewetki, dwa awokado i jeden pokrojony w kostkę ogórek.
Tuż przed podaniem dodaj kolendrę, przełóż do szklaneczek, a na górze połóż odrobinę ikry pstrąga.
To najlepszy sposób, aby zaskoczyć gości. Mimo iż w gruncie rzeczy to bardzo zwyczajne danie.
Oto przykłady:
Do garnka wlej oliwę z oliwek i lekko podsmaż na niej dwie cebule i dwa ząbki czosnku. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię piżmową.
Dodaj bulion warzywny, dolej wody i gotuj na niewielkim ogniu przez 20 minut.
Dodaj czubatą łyżkę śmietany oraz sól i pieprz. Zmiksuj całość. Przełóż do miseczek, w których potrawa będzie serwowana. Wstaw do lodówki. Przed podaniem posyp niewielką ilością bazylii.
Na blasze uformuj małe krążki z tartego parmezanu i wstaw na 10 minut do piekarnika. Te serowe wiórki roztopią się, następnie stwardnieją i powstaną z nich ząbkowane i chrupiące placuszki. Będą świetnym dodatkiem do kremu z dyni.
Wykorzystaj wyżej podany przepis, zastępując dynię cukinią.
Zmiksuj aromatyczne pomidory (ok. 12), jeden ogórek, dwie papryki, jedną cebulę, czosnek i sok z cytryny. Dodaj sporą ilość oliwy z oliwek, ocet, pieprz i sól, a na koniec – kilka listków bazylii.
Terrina (pasztet z ryb, mięsa albo warzyw) (fr. terrine) to klasyka. Te tradycyjne dania królują we Francji od średniowiecza. Ich zaletą jest długi okres przechowywania.
Filet z surowego łososia natrzyj solą i odstaw na jakiś czas. Następnie zdejmij sól z łososia i pokrój go w kostkę.
Ugotuj brokuły w całości. W połowie gotowania odetnij kilka różyczek brokułowych i przechowaj. Po ugotowaniu do miękkości, zmiksuj brokuł z kremowym jogurtem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Rozpuść żelatynę i wymieszaj z tą kremową pastą. Do formy wlej masę do połowy wysokości i zaczekaj, aż żelatyna ją zetnie. Następnie na tej warstwie ułóż różyczki brokułów i łososia w kostkach. Całość zalej pozostałą ilością kremowej masy. Wstaw do lodówki, aby potrawa stężała. Podawaj z sosem winegret z cebulą szalotką.
Główną zaletą szaszłyków jest to, że można je jeść palcami.
Kawałki kurczaka zamarynuj w marynacie z sosu sojowego, miodu, czosnku, świeżego imbiru, czerwonej papryki i cytryny.
Z marynowanego kurczaka przygotuj szaszłyki i upiecz w piekarniku. Aby zrobić sos satay, zmiksuj orzeszki ziemne z niewielką ilością oleju arachidowego, powoli dodając pozostałą ilość marynaty, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Te specjały kuchni śródziemnomorskiej wciąż uznawane są niezwykle wykwintne, jeśli oceniać je przez pryzmat cen w sklepach! Dobre oliwki i tapenada to spory wydatek… Tapenadę przygotowuje się w niecałe dwie minuty.
Zmiksuj czarne lub zielone oliwki, kapary, sok z cytryny, czosnek, parmezan, pieprz i sól. I gotowe!
Weź jedną puszkę ciecierzycy i odlej płyn. Ciecierzycę zmiksuj z kilkoma ząbkami czosnku, sokiem z cytryny, pastą sezamową, oliwą z oliwek i czerwoną papryką. Dodaj sól i pieprz. Podawaj z natką pietruszki.
Zamiast chlebka pita do hummusu możesz podać surowe marchewki i ogórki pokrojone w słupki.
Upiecz w piekarniku dwa całe bakłażany. Następnie obierz je i zmiksuj z czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dopraw do smaku i podawaj z odrobiną natki pietruszki.
Kiedy serwujesz przystawki w maleńkich porcjach, w szklaneczkach, stwarzasz poczucie niedosytu, co uwydatnia walory przyrządzonych przez Ciebie dań. Im mniejsza ilość, tym bardziej goście docenią to, co im podano. Podobną zasadę stosuje się do takich produktów luksusowych jak trufle, makaroniki i kawior. To nie są potrawy, aby jeść je garściami.
„Starzy wyjadacze” często bywający na przyjęciach weselnych twierdzą, że dopiero po zjedzeniu mniej więcej dwunastu (!) porcji w szklaneczkach poczucie niedosytu zaczyna znikać.
Nie wahaj się ugościć swych gości tak, aby od stołu odeszli z lekkim niedosytem. Czynisz im w ten sposób wielką przysługę. Będą mieli zdrowszy sen, a nazajutrz obudzą się w lepszej formie.
Smacznego!
Jean-Marc Dupuis
PS1 A jak wygląda Twój pomysł na zdrowe przekąski? Czekam na Twoje propozycje i pomysły, którymi możesz podzielić się z innymi Czytelnikami Poczty Zdrowia podzielić się tutaj. Zapraszam.
PS2 Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.
******************************************
...Kilka razy w miesiącu jestem jak sparaliżowany. I mam na myśli nie tylko ból głowy, nudności czy zawroty głowy…
Moją migrenę poprzedzają (i towarzyszą jej) straszne myśli. I to jest, dla mnie, najgorsze. Gdyż poza tymi momentami jestem osobą energiczną i pozytywnie nastawioną do życia!
Na szczęście mój problem zmierza wreszcie ku szczęśliwemu rozwiązaniu: na moim biurku znalazł się fenomenalny raport Dossier Naturalnych Terapii zatytułowany: Migreny. Strategia łagodzenia i zmniejszania częstotliwości napadów. Otrzymałem w nim między innymi kompletną listę objawów, które pomogły mi prawidłowo zidentyfikować moją chorobę.
Zdobyłem w nim również szczegółową listę czynników, które sprzyjają migrenie. Są wśród nich czynniki żywieniowe, genetyczne, hormonalne, a także czynniki związane z trybem życia.
Ponadto najnowsze wydanie Dossier wskazało mi na ryzyko związane z przyjmowaniem poszczególnych rodzajów leków przeciwmigrenowych, a także skuteczne wskazania, jak sobie poradzić z objawami migreny oraz jak złagodzić dolegliwości bólowe.
J-M Dupuis
Zgłoś się po Twój raport Dossier Naturalnych Terapii o migrenach, korzystając z ograniczonej czasowo promocji na 12-miesięczną prenumeratę raportów, ważnej tylko do niedzieli, 23 kwietnia, do 23:59.
******************************************
Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.