×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Opublikowano dnia: 2019-10-11

Ziemniaki GMO: uwaga, niebezpieczeństwo

Nowe informacje o niekorzystnym wpływie GMO

Pierwsza generacja ziemniaków GMO została zatwierdzona przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych w 2014 roku. Już następnego roku trafiły do sklepów. W 2016 r. zostały dopuszczone także w Kanadzie [1].

Ziemniaki GMO noszą nazwę White Russet i przygotowano dla nich specjalną stronę internetową, zachwalającą ich zalety [2].

Na tej stronie przeczytamy, że White Russet to „wielki postęp w branży ziemniaczanej”.

Ziemniak White Russet został genetycznie zmodyfikowany, aby zachowywał biały kolor w trakcie obierania i krojenia.

W wyniku potrząsania w trakcie zbiorów i transportu, na tych ziemniakach powstaje mniej szarawych plamek niż na innych ziemniakach. Producent materiału siewnego twierdzi, że „to zmniejsza o 15% straty powstające w trakcie zbiorów, zmniejsza emisję CO2, zużycie pestycydów i wody”.

Wydawać by się mogło, że wszystko w tym ziemniaku jest jak najlepsze.

Tyle tylko, że Caius Rommens, były szef zespołu w Monsanto i twórca tego genialnego ziemniaka, właśnie opublikował książkę pt. Pandora’s Potatoes: The Worst GMO. Informuje w niej o zagrożeniach związanych z tymi ziemniakami i innymi produktami genetycznie modyfikowanymi. Książkę niedługo po jej ukazaniu się wycofano z księgarń. Nie można jej kupić nawet na stronie Amazon [3]!

 

"Myśleliśmy, że esencją życia jest DNA, martwa cząsteczka.."

„Wyznania” tego badacza najwyraźniej naruszają interesy kogoś na wysokim szczeblu. Wybrałem dla Was kilka fragmentów książki:

Testowałem ziemniaki w szklarniach lub na polach, ale rzadko opuszczałem swoje laboratorium, aby sprawdzać je tam na miejscu. Sądziłem, że moja teoretyczna wiedza o ziemniakach wystarczy, aby je ulepszać. To był jeden z moich największych błędów…” – tak zaczyna swoją opowieść.

Myśleliśmy, że esencją życia jest DNA, martwa cząsteczka. I że możemy poprawić życie, poprzez laboratoryjne zmodyfikowanie tej cząsteczki... oraz że pojedyncza modyfikacja genetyczna wywoła tylko jeden pożądany efekt.”

Sądziliśmy, że poznaliśmy DNA i że wprowadzamy tylko użyteczne modyfikacje kodu genetycznego. Ale fakt jest taki, że znaliśmy DNA w takim samym stopniu, w jakim przeciętny Amerykanin zna sanskrycką wersję Bhagawadgity.”

„Wiedzieliśmy jednak wystarczająco dużo, aby stanowić zagrożenie. Zwłaszcza gdy połączysz naszą ignorancję z naszymi uprzedzeniami i ograniczonym umysłem. Liczył się dla nas jedynie postęp krótkoterminowy (w laboratorium), nie patrząc na problemy długoterminowe (na polach).

„To był ten sam rodzaj myślenia, który doprowadził do powstania DDT, PCB, czynnika Agent Orange, rekombinowanego bydlęcego hormonu wzrostu, itd. Uważam, że ludzie powinni wiedzieć jak małą wiedzę mogą mieć inżynierowie genetyczni, jacy mogą być stronniczy i omylni”.

Problemy ukryte w ziemniakach GMO

Caius Rommens wyjaśnia, że roślin ziemniaków GMO nie można rozmnażać i obumierają. Powstają z komórek somatycznych, które mają żyć tylko przez jeden sezon.

Z uwagi na bardzo niską integralność genetyczną, zawierają setki mutacji, które stanowią zagrożenie dla wydajności i jakości plonów.

Rommens przyznaje wręcz, że się pomylił, jeśli chodzi o odporność tych ziemniaków na brązowienie. Według niego fakt, że ziemniaki ulegają uszkodzeniu pod wpływem obierania lub krojenia, to zjawisko naturalne.

Jeśli nie widzimy ciemnych plamek, to tylko dlatego, że proces ciemnienia został dezaktykowany.

To może być jednak dużym problemem, ponieważ melanina, substancja nadająca brązowy kolor, jest w rzeczywistości substancją ochronną, która zapobiega przedostawaniu się czynników chorobotwórczych do miąższu obranego ziemniaka.

Tymczasem restauracjom i producentom branży rolno-spożywczej zachwala się ziemniaki GMO jako korzystne, gdyż można je dużo wcześniej obrać i pokroić, bez obaw, że ściemnieją. To niebezpieczne, ponieważ oznacza, że ziemniaki po obraniu mogą leżeć bardzo długo, co zwiększa ryzyko, że na nasz talerz trafią wraz z czynnikami chorobotwórczymi.

Rommens ostrzega, że modyfikacje genetyczne niosą zagrożenia.

Prawdziwe zagrożenia wynikające z interwencji w genom

Być może słyszałeś o technologii CRISPR, która umożliwia modyfikację DNA. Dzięki tej technologii m.in. przywrócono wzrok niewidomym myszom, poprawiając ich kod genetyczny.

W prasie głównego nurtu technologię CRISPR prezentuje się jako prosty system. Porównuje się DNA do wstążki, a technologię CRISPR do pary nożyczek i taśmy klejącej, za pomocą których naukowiec może wstążkę przeciąć, wyciąć z niej jeden kawałek lub dodać inny kawałek.

Nauka jednak pokazuje, że sprawa nie jest taka prosta. Nawet niewielkie zmiany w kodzie genetycznym mogą wywołać kaskadę nieoczekiwanych skutków.

Naukowcy przeanalizowali pełny kod genetyczny myszy, które zostały „wyleczone” za pomocą technologii CRISPR.

Zidentyfikowali ponad 100 dodatkowych uzupełnień i ubytków materiału genetycznego, a także ponad 1500 mutacji pojedynczych nukleotydów [4].

Zmodyfikowane geny, mutacje. Te terminy wskazują, co oczywiste, na ryzyko chorób genetycznych i raka.

To jednak nie przeszkadza niektórym naukowcom sięgać po takie techniki w odniesieniu do człowieka. Mimo, że wiąże się to z różnymi zagrożeniami dla dzieci, które się w wyniku tych interwencji urodziły, a także wszystkich ich potomków, którzy „wymieszają się” z resztą populacji [5].

---------

 

Nie marnujmy jedzenia!

Na świecie marnuje się około 1,5 mld ton żywności! Statystyczny Polak wyrzuca rocznie około 52 kg żywności!

Jakie są najczęstsze przyczyny wyrzucania jedzenia?

Przede wszystkim powodem jest przegapienie terminu przydatności do spożycia (to kwestia sporna), zbyt duże zakupy oraz... brak systemowych rozwiązań, które umożliwiłyby rozsądne gospodarowanie odpadami żywnościowymi.

Sprawa marnotrawienia jedzenia, to nie tylko problem nakarmienia głodnych ludzi, którym można byłoby taką żywność przekazać. Chodzi również o aspekt ekologiczny i ekonomiczny.

Dlaczego?

Wszyscy wiemy co to kompostownik. Ale recykling żywności to nowy trend, który jest coraz bardziej rozpowszechniany. I bardzo dobrze! Dzięki temu możemy wykorzystywać odpadki żywnościowe, np do produkcji energii elektrycznej.

Między innymi ten ważny temat szeroko omawiamy w listopadowym numerze miesiecznika "Jedz na zdrowie".

Z najnowszego numeru dowiesz się również:

  • Prosty sposób na zjedzenie zielonej herbaty
  • Wszystko na temat oliwy z oliwek cz.1
  • Każdy może pokonać stwardnienie rozsiane
  • Jak wybrać produkty mleczne bez laktozy
  • 3 przetestowane diety i ich wpływ na próchnicę
  • Roślinna tarcza przeciwko grypie i przeziebieniom
  • Miam-Ô-Fruit. Co to takiego?
  • 10 produktów, które zapewniają piękne włosy

a także:

  • Zmień żarówki, aby jeść bardziej zdrowo
  • 6 owoców i warzyw kontra stan zapalny w płucach
  • Świeża limonka pomaga rzucić palenie
  • Problemy z żołądkiem a erekcja

Aby zaprenumerować miesięcznik „Jedz na Zdrowie”, wystarczy wejść na tę stronę.

 

---------

Przestańmy udawać, że problem nie istnieje

Trzeba jak najszybciej powstrzymać takie badania, które bardziej przypominają eksperymenty oszalałych naukowców niż przemyślaną i racjonalną naukę.

Jako konsumenci możemy mieć na to wpływ. Pod warunkiem, że przestaniemy szukać „idealnych” owoców i warzyw, które nie mają plamek, nie są niekształne i różnej wielkości, za to mają być nawoskowane i błyszczące. Właśnie takie wykłada się na brzeg sklepowej półki, ponieważ takich szuka wielu kupujących. Zbyt wielu kupujących, obawiających się choćby najmniejszej nieregularności.

Wiedzą o tym sprzedawcy produktów ekologicznych i ogrodnicy. Jak zapytasz ludzi na ulicy jakie wybierają owoce i warzywa, wszyscy mówią, że najchętniej wybierają ekologiczne, lokalne i sezonowe. Jednak spróbuj sprzedać prawdziwe jabłka bio z małej jabłonki rosnącej na polu.

Takie jabłka dużo wolniej się sprzedają niż duże Goldeny lub Grany Smith, idealnie okrągłe i jednakowe.

Dlatego to my musimy zmienić nawyki i podejście. Aby naukowcy przestali domagać się wielkich pieniędzy za to, że stworzą nowego ziemniaka, który nie ciemnieje. Albo za inne odkrycia, które w gruncie rzeczy nie oznaczają postępu, ale regres.

Zdrowia życzę,

Jean-Marc Dupuis

Źródła:

[1] https://www.organiclifestylemagazine.com/gmo-potatoes-are-here-how-to-avoid-them
[2] https://whiterusset.com/
[3] https://www.amazon.com/Pandoras-Potatoes-Worst-Caius-Rommens/dp/1986600831
[4] https://www.nature.com/articles/nmeth.4293
[5] https://www.lemonde.fr/sciences/article/2018/11/26/des-bebes-genetiquement-modifies-seraient-nes-en-chine_5388942_1650684.html

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Czy mleko wywołuje trądzik?

Niezależnie od tego, jak ciężką ma postać, trądzik potrafi zaważyć na naszym usposobieniu, a nawet na całej egzystencji. Nawet wesoła, towarzyska... czytaj więcej

Czy to rak? Jakie symptomy powinny Cię zaniepokoić?

Dzisiejszy newsletter nie jest mojego autorstwa. Jest to wspaniały artykuł lekarza internisty – Ludivine, który ukazał się na jej... czytaj więcej

Witamina D2 – sprawca utraty zapasów witaminy D3

Suplementacja witaminy D2 powoduje obniżenie stężenia witaminy D we krwi! Zatem skutki tej suplementacji dla organizmu są odwrotne... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.