×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2013-12-10

Zupa czosnkowa kontra wirusy

Prostym sposobem na wzmacnianie systemu odpornościowego jest obfite stosowanie w kuchni ziół oraz przypraw ziołowych i korzennych.

Afryka, Karaiby, Ameryka, Chiny, Tajlandia, Indie, kraje arabskie, Europa Wschodnia, Zachodnia czy Południowa – dokądkolwiek byś się nie wybrał, we wszystkich cywilizacjach na całym świecie powszechnie używa się przypraw i to z uzasadnionych względów.

Zioła i przyprawy są prostym i dostępnym dla każdego sposobem na wzbogacenie smaku potraw przy jednoczesnym zwiększeniu ich wartości odżywczych i terapeutycznych.

Czosnek zajmuje szczególne miejsce w wielu cywilizacjach ze względu na jego właściwości lecznicze, pomocne zwłaszcza przy katarze i grypie.

Prawdopodobnie jest to spowodowane działaniem stymulującym na system odpornościowy zawartych w nim substancji. Świeży czosnek jest silnym środkiem przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym, a także przeciwgrzybiczym.

Rosyjska penicylina

Znany pod naukową nazwą Allium sativa czosnek już od kilku tysięcy lat cieszy się sławą wspaniałego środka zwalczającego wirusy i bakterie.

Starożytni Egipcjanie zalecali czosnek w 22 chorobach. Według papirusu datowanego na 1500 rok p.n.e. robotnicy pracujący przy budowie piramid jedli czosnek, aby zwiększyć swoją wytrzymałość i utrzymać dobry stan zdrowia.

Począwszy od średniowiecza, czosnek stosowano w leczeniu ran. Miażdżono go lub krojono w cienkie plasterki, następnie nakładano bezpośrednio na ranę, aby zapobiegać rozwojowi infekcji. W 1858 roku Louis Pasteur zauważył, że bakterie spryskiwane sokiem z czosnku giną. Podczas II wojny światowej Rosjanie na polu walki tak powszechnie stosowali preparat sporządzony na bazie czosnku, że alianci nadali mu nazwę „rosyjskiej penicyliny”.

Do sporządzenia „rosyjskiej penicyliny” weź:

  • 2 grejpfruty,
  • 6 cytryn,
  • 2 cebule i
  • 7 ząbków czosnku.

Obierz cebulę i czosnek, a następnie pokrój na drobne kawałki. Grejpfruty i cytryny umyj i pozostaw nieobrane. Wszystkie składniki włóż do garnka ze stali nierdzewnej z dwoma litrami wody destylowanej. Doprowadź wszystko do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i pozostaw, aby się dusiło przez 10 minut. Trzy minuty przed końcem duszenia dodaj pół łyżeczki pieprzu cayenne. Po przecedzeniu pij szklankę wywaru 3 do 4 razy dziennie lub według potrzeby. Mikstura doskonała na katar, alergie, zapalenie zatok przynosowych lub inne łagodne infekcje. Preparat możesz przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku przez trzy tygodnie.

******************************************

Więcej o tym, jak naturalnymi sposobami skutecznie radzić sobie z chorobami czy dolegliwościami - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia. Sprawdź teraz

******************************************

Czosnek: przed sezonem przeziębienia i grypy

Encyklopedie medycyny naturalnej przypisują czosnkowi szereg walorów terapeutycznych1. Naliczyłem ich ponad 150! Jeśli im wierzyć, regularne spożywanie czosnku może:

  • skutecznie zwalczać bakterie oporne na działanie antybiotyków;
  • zmniejszać ryzyko chorób serca, w tym zawału serca i incydentów mózgowo-naczyniowych;
  • normalizować ciśnienie krwi i poziom cholesterolu;
  • chronić przed wieloma rodzajami nowotworów, w tym rakiem mózgu, płuc i prostaty;
  • zmniejszać ryzyko zapalenia kości i stawów.

Powszechnie uważa się, że czosnek swoje terapeutyczne właściwości zawdzięcza obecnym w nim związkom siarki2, przede wszystkim takim jak allicyna, która nadaje mu specyficzny zapach. Czosnek zawiera również oligosacharydy, proteiny bogate w argininę, selen i flawonoidy.

W czerwcu 2011 roku naukowcy z Uniwersytetu Stanu Floryda, prowadzący badania nad żywnością, doszli do wniosku, że jedzenie czosnku może powodować zwiększenie liczby limfocytów T we krwi – ważnych komórek układu odpornościowego, odgrywających szczególną rolę w walce z patogenami.

Farmakolodzy z Uniwersytetu Kalifornijskiego potwierdzili, że allicyna – aktywny składnik czosnku, odpowiedzialny za nieprzyjemny zapach z ust po jego zjedzeniu – wykazuje właściwości przeciwzapalne.

Co więcej, badanie przeprowadzone w Australii na grupie 80 pacjentów, którego wyniki zostały opublikowane w styczniu 2013 roku w czasopiśmie medycznym European Journal of Clinical Nutrition, wskazało, że bogata w czosnek dieta może powodować obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

Naukowcy zaobserwowali również, że po spożyciu allicyny w wyniku jej rozpadu powstaje kwas sulfenowy, który wchodzi w reakcję z niebezpiecznymi wolnymi rodnikami, unicestwiając je. Dlatego czosnek jest doskonałym produktem spożywczym o właściwościach przeciwstarzeniowych.

Wybieraj świeży czosnek

Świeże ząbki należy zmiażdżyć lub bardzo drobno posiekać, aby uwolnić obecną w czosnku allinazę. Jest to enzym, który katalizuje powstawanie allicyny. Z kolei w wyniku rozpadu allicyny powstają różne związki siarkoorganiczne. Zatem, aby „aktywować” lecznicze właściwości czosnku, powinieneś zmiażdżyć ząbek przed zjedzeniem, chyba że posiadasz sokowirówkę. Wtedy możesz wrzucić do niej czosnek, gdy przygotowujesz sok ze świeżych warzyw.

Jeden lub dwa średniej wielkości ząbki czosnku to odpowiednia dzienna dawka, dobrze tolerowana przez większość ludzi. Allicyna traci swoje właściwości po godzinie od jej uwolnienia, dlatego czosnek w tabletkach, suszony lub w proszku nie jest tak skuteczny jak świeży.

Zatem, żeby wzmocnić Twój układ odpornościowy przed skutkami sezonu grypowego i przeziębieniowego, przedstawiam Ci sprawdzony przepis kulinarny:

Przepis na przeciwwirusową zupę czosnkową

Składniki dla czterech osób

  • 26 nieobranych ząbków czosnku i 26 obranych,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • około 20 g masła,
  • pół łyżeczki zmielonego pieprzu cayenne,
  • 70 g świeżego imbiru,
  • świeży tymianek,
  • 300 g cebuli,
  • 100 ml mleczka kokosowego,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 4 ćwiartki cytryny.

Sposób przyrządzania:

  • Nagrzej piekarnik do temperatury 175°C.
  • Włóż 26 nieobranych ząbków czosnku do małego szklanego naczynia.
  • Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, posyp solą morską i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  • Naczynie przykryj szczelnie papierem do pieczenia. Piecz około 45 minut, aż czosnek nabierze złotego koloru i zmięknie.
  • Pozostaw do ostudzenia.
  • Upieczony czosnek ściśnij palcami, aby wydobyć ząbki i włóż je do miseczki.
  • W dużym garnku rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj cebulę, tymianek, imbir, zmielony pieprz cayenne i smaż około 6 minut, aż cebula będzie szklista.
  • Dodaj upieczony czosnek oraz 26 ząbków świeżego czosnku i podsmaż wszystko razem przez kolejne 3 minuty.
  • Następnie dodaj bulion, przykryj i duś około 20 minut, aż czosnek zmięknie.
  • Zmiksuj zupę do uzyskania kremowej konsystencji.
  • Przelej ponownie zupę do garnka, dodaj mleczko kokosowe i duś na małym ogniu. Przypraw do smaku solą morską i pieprzem.
  • Gotową zupę podawaj w miseczce z wyciśniętym sokiem z ćwiartki cytryny.

Zupę można przygotować dzień wcześniej. Należy przechowywać przykrytą w lodówce. Przed podaniem wystarczy odgrzać ją na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Kiedy należy wezwać lekarza?

Jeżeli masz zwykłe przeziębienie, nie wymaga to przyjmowania leków. Aby wzmocnić swój system odpornościowy, pozostań w ciepłym domu, dużo śpij, unikaj cukru, zjedz talerz bulionu oraz zupy czosnkowej i zażywaj witaminę D (5000 j.m. dziennie). Dzięki temu w ciągu kilku dni wyzdrowiejesz i znacznie zmniejszysz ryzyko ponownego zachorowania.

Jednakże nie myl przeziębienia z grypą.

Przeziębienie objawia się bólem gardła, lekkim kaszlem z odkrztuszaniem niewielkiej ilości wydzieliny, zatkanym nosem i nienajlepszym samopoczuciem...

Natomiast grypa to zupełnie co innego! Gdy jesteś chory na grypę, czujesz się naprawdę źle, do tego stopnia, że trudno jest Ci sobie wyobrazić, że pewnego dnia życie znów będzie takie jak dawniej. Wciśnięty w łóżko, z wysoką gorączką (39–40°C), z suchym napadowym kaszlem, dreszczami, z uczuciem wyczerpania. Wydaje Ci się, że jesteś bliski śmierci.

Niestety czasami możesz mieć powód do obaw, gdyż grypa często stanowi zagrożenie życia u ludzi z grupy podwyższonego ryzyka, do której należą: osoby w podeszłym wieku, małe dzieci oraz osoby cierpiące na przewlekłe choroby i z obniżoną odpornością.

W przypadku silnego przeziębienia powinieneś rozważyć możliwość skorzystania z jednodniowego zwolnienia chorobowego. Dzień i dwie noce spędzone w łóżku pod ciepłą kołdrą przyspieszą powrót do zdrowia, a samopoczucie po powrocie do pracy będzie zdecydowanie lepsze.

Zupełnie inaczej sprawy się mają, gdy dopada Cię prawdziwa grypa. Tylko naprawdę nieżyczliwi koledzy z pracy lub ci, którzy nigdy sami nie przechodzili grypy, będą złośliwie podejrzewać, że zostałeś w łóżku dla przyjemności. W przypadku grypy nie masz innego wyboru jak tylko leżeć i dbać o siebie. I będziesz potrzebował na to co najmniej  tydzień lub nawet dwa, aby wyglądać i czuć się normalnie.

Zatem kiedy wezwać lekarza?

Zapalenie zatok przynosowych, ucha, oskrzeli i płuc może być wywołane przez bakterie, wówczas należy leczyć je antybiotykami (lub oczywiście ich naturalnymi odpowiednikami). Jeżeli podczas przeziębienia zaobserwujesz u siebie poniżej wyszczególnione objawy, mogą one sugerować infekcję bakteryjną, w przypadku której powinieneś zgłosić się do lekarza. Są to:

  • gorączka powyżej 39°C utrzymująca się przez kilka dni,
  • bóle uszu,
  • ból w okolicach oczu,
  • zielono-żółta wydzielina z nosa,
  • utrzymujący się kaszel z odkrztuszaniem żółto-zielonej flegmy,
  • trudności w oddychaniu.

Życzę dużo zdrowia!
Jean-Marc Dupuis

******************************************

  • Detoksykacja: pięć roślin zabiera się za sprzątanie!
  • Rak: lekarze wierzą w skuteczność roślin 
  • Wypij, jeśli chcesz mieć piękną skórę
  • Opryszczka: krople, które uratują Twoje usta
  • Niezwykła moc olejów roślinnych kontra rozstępy
  • Pamiętaj o ochronie ust
  • Lukrecja, działanie jak Red Bull gwarantowane 
  • Panowie, nie pozwólcie im wypadać

Te i wiele innych porad, jak zastosować rośliny w leczeniu wielu dolegliwości i dbaniu o siebie, znajdziesz już wkrótce w najnowszym numerze miesięcznika Rośliny i Zdrowie.

Aby zaprenumerować lub sprawdzić warunki prenumeraty, kliknij tutaj

******************************************

Źródła:

(1) Medical News Today, Investigating Antibacterial Effects of Garlic (Allium sativum) Concentrate and Garlic-Derived Organosulfur Compounds on Campylobacter jejuni by Using Fourier Transform Infrared Spectroscopy, Raman Spectroscopy, and Electron Microscopy; http://www.medicalnewstoday.com/articles/265853.php.
(2) Appl Environ Microbiol. 2011 August; 77(15): 5257–5269. doi: 10.1128/AEM.02845-10; http://aem.asm.org/content/77/15/5257.

Komentarze

Marzena Sowińska 2013-12-10 13:25
Witam. Czosnek pospolity ma mniejsze właściwości lecznicze niż czosnek niedźwiedzi, ale teraz mamy tylko suszony. Parę lat temu miałam zapalenie oskrzeli, wyleczyłam się syropem z czosnku + cebula + cytryna + miód, oprócz tego piłam srebro koloidalne, nie brałam antybiotyków. Grypę miałam chyba z 10 lat temu, leczyłam się czosnkiem i dużą ilością cytryny, piłam sok z warzyw, grypa odpuściła, czwartego dnia wstałam i byłam zdrowa. Czosnek to mój przyjaciel, więc nie mam problemu kiedy w koło pełno ludzi przeziębionych. Czosnek, a w nim selen, który jest naturalnym antybiotykiem, ale jak Autor napisał, dopiero po zmiażdżeniu zachodzi reakcja chemiczna i mamy lekarstwo. O tym lekarstwie kiedyś była wzmianka w telewizji, że czosnek posiada właściwości, które leczą nowotwory i naukowcy badają w celu wyprodukowania leku. To było może z pięć lat temu. Ni łudźmy się nadzieją, że zaraz zrezygnują z dochodowej chemii, musimy sami wzmacniać nasz organizm, żeby żyć bez chorób. Pozdrawiam.
Grzegorz Brzęczyszczykiewicz 2013-12-22 09:21
"Jeżeli masz zwykłe przeziębienie (...) Natomiast grypa to zupełnie co innego" przeziębienie jest stanem cieplnym organizmu podobnie jak przegrzanie, grypa jest chorobą zakaźną.
Grzegorz Brzęczyszczykiewicz 2014-05-04 12:15
nie ma wirusów przeziębienia jak nie ma wirusów przegrzania
Usia 2014-09-21 12:28
Pamietaj o bliznich. Jedz zupe czosnkowa w piatek wieczorem, abys mog/la wywietrzec do poniedzialku.Bo jak w poniedzialek przyjdziesz do pracy ze srodkiem, pomysla ze jestes po przepiciu.A po za tym w miejscu publicznym jak zaklad pracy nie przystoi obnosic sie ze smrodkiem, zeby nie wiem jak byl zdrowy.
Didier Grajdura 2014-09-21 13:09
Bardzo zdrowe, ?,,;;
roman 2015-10-27 13:56
Jedno pytanie bo zaskoczyła mnie woda destylowana w tym przepisie? dlaczego woda destylowana? czy autor zdaje sobie sprawę że 5 litrów wody destylowanej jest w stanie doprowadzić człowieka do zejścia ? woda destylowana wypita trafiając do organizmu wyciągnie z niego wszystkie pierwiastki a potem zostanie wydalona z moczem. Kompletnie tego nie mogę pojąć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Fałszowanie leków – powstrzymać paranoję

Przez dłuższy czas francuskie media, w tym także France Info, France Inter, Métro i Le Point, alarmowały o ekspansji podrabianych leków i... czytaj więcej

4 proste ćwiczenia na suche oczy

Twoje oczy zachodzą łzami z byle powodu. Są suche, zaczerwienione, piekące, łzawiące, zmęczone. Swędzą… To wszystko to objawy... czytaj więcej

Życie na Marsie (czyli czy Marsjanie istnieją?)

A więc jest woda na Marsie, a jak każdy wie – woda to życie! Cieszymy się już na wizyty nowych przyjaciół z kosmosu. Ale kto... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.