×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2013-06-17

Zwalcz swoje stany zapalne

Podczas badania, którego wyniki opublikowano w amerykańskim czasopiśmie medycznym Cell, dowiedziono, że niektóre tłuszcze zawarte w pożywieniu zwalczają gorączkę.

Nie oznacza to, że każdy tłuszcz jest dobry.

Nie każdy z tłuszczów możesz traktować w ten sam sposób, mimo że w tradycyjnej teorii odżywiania określa się je wspólną nazwą tak jakby należały do jednej kategorii składników odżywczych – lipidy. Dlatego uważaj, tylko niektóre z tłuszczów są pożyteczne, a pozostałych powinieneś unikać.

******************************************

Aż w 80% Twój stan zdrowia zależy od...

sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz

90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!

Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!

Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia

W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.

******************************************

W ciągu ostatnich trzydziestu lat naukowcy udowodnili, że niektóre tłuszcze mogą hamować szkodliwe procesy zachodzące w naszym organizmie, a inne – przyczyniać się do ich powstawania. Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku stanów zapalnych.

Stan zapalny to naturalna reakcja układu odpornościowego na zakażenia. Jednakże długotrwałe stany zapalne w obrębie niektórych narządów mogą prowadzić do powstawania chorób autoimmunologicznych (artroza, cukrzyca typu 1), chorób neurodegeneracyjnych (niszczących układ nerwowy), chorób układu krążenia czy nowotworów.

Najnowsze odkrycia naukowe dotyczące tłuszczów

Na Uniwersytecie San Diego w Kalifornii naukowcy dokonali przełomowego odkrycia dotyczącego tłuszczów. Okazało się, że niektóre tłuszcze dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem łagodzą stany zapalne oraz pomagają zapobiegać cukrzycy. Teorię tę przetestowali na myszach w laboratorium. Połowa myszy otrzymywała pokarmy bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. W diecie pozostałych myszy brakowało kwasów omega-3.

Wyniki badań wykazały, że dzięki diecie bogatej w kwasy tłuszczowe omega-3 można złagodzić stany zapalne występujące w najważniejszych narządach, poprawić wrażliwość organizmu na insulinę oraz ogólny stan zdrowia myszy. Natomiast dieta uboga w kwasy omega-3 skutkowała nasileniem stanów zapalnych oraz zmniejszeniem wrażliwości na insulinę. Badacze doszli więc do wniosku, że kwasy tłuszczowe omega-3 wywierają „bardzo pozytywny wpływ” na stany zapalne oraz ogólny stan zdrowia.

Czym jest stan zapalny?

Dr Weil jest absolwentem wydziału medycyny Uniwersytetu Harvarda (Harvard Medical School) i specjalizuje się w żywieniu i medycynie naturalnej. Prowadzi on jeden z najpopularniejszych serwisów internetowych poświęconych medycynie naturalnej w USA: www.drweil.com. Dr Weil wyjaśnia, dlaczego stany zapalne są oznaką naturalnej reakcji organizmu na czynniki zagrożenia.

Jeśli ukąsi Cię osa, w miejscu ukąszenia pojawia się opuchlizna. Jeśli się uderzysz, ciało reaguje powstaniem zaczerwienienia i siniaków. Po ciężkiej fizycznej pracy bolą Cię mięśnie. To właśnie przykłady stanów zapalnych. W podobny sposób Twój układ odpornościowy reaguje na pojawienie się w organizmie groźnych bakterii. Następuje odpowiedź na ich obecność. Ta odpowiedź również jest stanem zapalnym. Wolne rodniki (agresywne cząsteczki) także mogą prowadzić do powstawania stanów zapalnych tętnic, co z kolei prowadzi do chorób układu sercowo-naczyniowego.

Zaczerwienienie, uczucie gorąca, opuchlizna oraz ból to cztery klasyczne objawy stanu zapalnego. Uczucie gorąca oraz zaczerwienienie spowodowane są rozszerzaniem się naczyń krwionośnych i spowolnieniem przepływu krwi; ból wywoływany jest naciskiem na włókna nerwowe, a obrzęk – wysiękiem osocza. Po pojawieniu się stanu zapalnego białe krwinki próbują zniszczyć patogeny i usunąć z organizmu zniszczone komórki.

Stany zapalne są niezwykle pożyteczne, ponieważ dzięki nim możesz chronić Twój organizm. Jednak mogą być również niezwykle niebezpieczne.

– Stan zapalny to główna przyczyna wielu chorób, w tym chorób układu sercowo-naczyniowego, raka oraz choroby Alzheimera – stwierdza dr Andrew Weil.

W jaki sposób Twoja dieta wpływa na stany zapalne?

Stan zapalny to mechanizm pozwalający na zwalczanie atakujących Twój organizm patogenów i naprawianie uszkodzeń spowodowanych przez czynniki zewnętrzne. Jednakże przewlekłe stany zapalne (lub stany zapalne występujące w nieodpowiednim miejscu) niszczą Cię i wywołują rozmaite choroby.

Stres, brak aktywności fizycznej, predyspozycje genetyczne czy ekspozycja na toksyny (np. bierne palenie) mogą prowadzić do powstawania przewlekłych stanów zapalnych; jednakże znaczącą rolę w tym procesie odgrywa Twój sposób odżywiania. Dzięki temu artykułowi dowiesz się, dlaczego odpowiednia dieta mająca wpływ na mechanizm powstawania stanów zapalnych jest najodpowiedniejsza dla zapobiegania chorobom.

Dieta przeciwzapalna dr. Weila nie jest „dietą” w potocznym tego słowa znaczeniu. Nie stosuje się jej w celu utraty zbędnych kilogramów (chociaż osoby z nadwagą odzyskują dzięki niej naturalną masę ciała) i możesz ją stosować przez dłuższy czas. Dieta ta to sposób wybierania produktów i przygotowywania potraw w taki sposób, aby poprawić stan Twojego zdrowia i utrzymać go na odpowiednim poziomie. Dieta przeciwzapalna dostarcza witamin, minerałów, oligoelementów, błonnika oraz kwasów tłuszczowych w odpowiedniej ilości.

Możesz również tak zmodyfikować przepisy, z których dotychczas korzystałeś, aby uwzględnić zalecenia tej diety.

Dieta zwalczająca stany zapalne – zalecenia

Ogólne

Twoja dieta musi być zróżnicowana i oparta na świeżych produktach, jeżeli to tylko możliwe. Ogranicz spożycie gotowych posiłków, jedz dużo warzyw i owoców oraz stosuj odpowiednie suplementy diety (zobacz poniżej).

Liczba kalorii

Większość dorosłych osób potrzebuje dziennie około 2000 do 3000 kalorii. Na zapotrzebowanie to mają wpływ: wiek, płeć oraz styl życia. Oznacza to, że kobiety potrzebują mniej kalorii niż mężczyźni, osoby aktywne fizycznie więcej niż osoby o siedzącym trybie życia itd.... Jeżeli jesz tyle, ile Ci potrzeba, Twoja masa ciała pozostanie niezmienna.

Podział kalorii w posiłkach powinien rozkładać się następująco: od 40 do 50% kalorii z węglowodanów, 30% kalorii z tłuszczów oraz od 20 do 30% kalorii z białek.

Staraj się włączać węglowodany, tłuszcze oraz białka do każdego posiłku.

Węglowodany

W diecie dorosłej kobiety, które spożywa 2000 kalorii dziennie, powinno znaleźć się od 160 do 200 g węglowodanów dziennie, dorosłego mężczyzny – od 240 do 300 g.

  • Większość z tych węglowodanów powinna być jak najmniej rafinowana i przetworzona oraz mieć jak najniższy indeks glikemiczny.
  • Postaraj się więc jeść jak najmniej produktów przygotowanych z użyciem: mąki pszennej i cukru, tak więc przede wszystkim jak najmniej chleba, gotowych dań i przekąsek (takich jak czipsy).
  • Jedz jak najwięcej produktów pełnoziarnistych takich jak brązowy ryż czy bulgur, które zawierają nieprzetworzone i grubo zmielone ziarna. Są one znacznie lepsze od wysoko przetworzonych produktów z rafinowanej mąki pszennej (białej mąki, np. mąki tortowej, typ 450), które mają wysoki indeks glikemiczny.
  • Jedz dużo fasoli, dyni oraz słodkich ziemniaków.
  • Makaron gotuj al dente i jedz go w niewielkich ilościach.
  • Unikaj produktów zawierających syrop glukozowy i przemysłową fruktozę.

Tłuszcze

Z 2000 przyjmowanych dziennie kalorii, od 600 do 700 powinno pochodzić z tłuszczów – to około 67 gramów. Powinieneś jeść tłuszcze nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone w proporcji 1:2:1.

  • Jedz jak najmniej tłuszczy nasyconych, czyli masła, śmietany, tłustego twarogu, kurczaka ze skórą, tłustych mięs i oleju palmowego.
  • Do przygotowywania potraw używaj przede wszystkim oliwy z oliwek. Jeżeli wolisz oleje o bardziej neutralnym smaku, wykorzystuj olej rzepakowy.
  • Unikaj oleju słonecznikowego, kukurydzianego oraz mieszanek olejów roślinnych. Zawierają one dużo spożywanych przez nas nadmiernie kwasów omega-6.
  • Unikaj też wszelkich produktów zawierających częściowo utwardzone oleje roślinne.
  • Włącz do diety orzechy, w tym orzechy nerkowca, migdały, orzechy laskowe oraz wytwarzane z nich oleje.
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się w mięsie łososia (szczególnie w świeżym, czerwonym mięsie dzikiego łososia), sardynkach, śledziach, mięsie dorsza czy małych tłustych ryb; można je także znaleźć w jajkach wzbogaconych kwasami omega-3, ziarnach lnu (szczególnie świeżo zmielonych).
  • Możesz także zażywać suplementy diety zawierające olej rybi (poszukaj produktów zawierających EPA i DHA) w dawce od 500 do 2000 mg dziennie.

Białka

Jeśli zjadasz dziennie 2000 kalorii, to musisz przyjmować od 80 do 120 g białka. Jednak jeżeli masz problemy z nerkami czy wątrobą lub cierpisz na alergie i choroby autoimmunologiczne – jedz mniej białka.

  • Ogranicz spożycie białek zwierzęcych, z wyjątkiem białek dobrej jakości takich jak sery czy jogurty.
  • Jedz dużo białek roślinnych, a szczególnie soi oraz fermentowanych produktów sojowych (natt? czy miso). Odkryj produkty sojowe i zdecyduj, które z nich Ci smakują.

Błonnik

Staraj się jeść 40 g błonnika dziennie.

  • Jedz dużo owoców, szczególnie jagód i borówek, a także warzywa (w tym suszone) i produkty pełnoziarniste.
  • Gotowe płatki zbożowe mogą być doskonałym źródłem błonnika, ale bardzo dokładnie czytaj informacje na opakowaniu, ponieważ powinieneś jeść tylko te, które zawierają cztery lub pięć gramów błonnika w porcji 30-gramowej.

Składniki fitoodżywcze

Aby jak najlepiej ochronić się przed chorobami spowodowanymi toksynami znajdującymi się w środowisku oraz chorobami związanymi z podeszłym wiekiem (w tym chorobami układu krążenia, nowotworami czy chorobami neurodegeneracyjnymi), jedz dużo warzyw, grzybów i owoców.

  • Jedz warzywa i owoce we wszystkich kolorach, a zwłaszcza jagody, pomidory, pomarańczowe i żółte owoce, a także warzywa o ciemnozielonych liściach.
  • Staraj się wybierać produkty ekologiczne.
  • Jedz dużo warzyw kapustnych takich jak: rzeżucha, rzodkiewki, brokuły i rozmaite rodzaje kapusty.
  • Zamiast kawy pij lepiej herbatę, szczególnie herbatę oolong oraz zieloną.
  • Jeżeli pijesz alkohol, staraj się wybierać czerwone wino.
  • Jedz gorzką czekoladę (o minimalnej zawartości kakao 70%).

Witaminy i minerały

Najlepszym sposobem na dostarczenie organizmowi odpowiedniej dziennej dawki minerałów i oligoelementów (niektórych pierwiastków śladowych) jest spożywanie świeżych produktów – przede wszystkim świeżych warzyw i owoców. Możesz także stosować „koktajl” suplementów diety o działaniu przeciwutleniającym:

  • witamina C, od 100 do 200 mg dziennie (200 mg, jeśli jesz mało warzyw i owoców) w dawkach dzielonych,
  • witamina E, od 50 do 100 j.m. połączenia różnych tokoferoli (d-alfa-tokoferolu oraz innych tokoferoli) lub przynajmniej 40 mg naturalnych tokoferoli oraz tokotrienoli,
  • selen, od 50 do 100 mikrogramów organicznego selenu,
  • naturalne karotenoidy: od 10 do 30 mg dziennie,
  • koenzym Q10 (ubichinon): od 60 do 100 mg dziennie,
  • kwas alfa-liponowy (ALA): od 100 do 400 mg dziennie.

Antyoksydanty najwygodniej jest przyjmować pod postacią multiwitaminowych suplementów diety. Możesz również przyjmować niską dawkę witamin i minerałów – od 50 do 100% zalecanej dawki. Preparaty te nie powinny zawierać żelaza, miedzi, manganu oraz witaminy A pod postacią retinolu.

Jeżeli jesteś mieszkańcem północnej półkuli, to w okresie pomiędzy listopadem a marcem zażywaj koniecznie suplementy witaminy D (około 1500 j.m. witaminy D3 dziennie). Najlepiej zmierz stężenie witaminy D we krwi jesienią, aby lekarz mógł zalecić Ci odpowiednie dawki. Suplementy zażywaj podczas głównego posiłku. Jeżeli nie jesz regularnie imbiru i kurkumy, to rozważ zażywanie ich w formie suplementów.

Inne suplementy diety

Jeżeli przynajmniej dwa razy w tygodniu nie jadasz tłustych ryb, zażywaj olej rybi w płynie lub kapsułkach (1 g produktu zawierającego EPA lub DHA dziennie). Postaraj się kupować produkty niezawierające metali ciężkich i innych zanieczyszczeń. Porozmawiaj z lekarzem o stosowaniu niskich dawek aspiryny, czyli jednej lub dwóch tabletek aspiryny (81 lub 162 mg) dziennie w celu wzmocnienia efektu przeciwzapalnego.

Woda

W ciągu dnia pij wodę mineralną, herbatę, herbatki ziołowe.

Jeżeli woda z kranu ma wysoką zawartość chloru lub jeśli mieszkasz w miejscu, w którym istnieje ryzyko skażenia źródła wody, stosuj filtr do wody.

Zdrowia życzę!

Jean-Marc Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

******************************************

Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.

Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.

Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.

******************************************

Źródła:

Powyższa dieta została opracowana na podstawie diety dr. Weila, dostępnej na stronie: http://www.drweil.com/drw/u/ART02012/anti-inflammatory-diet.

Komentarze

Ewa Siedlecka 2013-06-18 11:37
ten Amerykański doktorek Ameryki w dziedzinie dietetyki nie odkrył. To są zasady zdrowego żywienia, które są wykładane na dietetyce, no, może niekiedy różnią się proporcjami.... Tylko po co mi np. 30% białka w dziennej racji żywieniowej, skoro wiadomo, że nadmiar białka szkodzi ??? A piszę to dlatego, ze Amerykańscy naukowcy próbują się kreować na odkrywców koła :) zawsze i wszędzie.... Ale jak to brzmi... Amerykanie odkryli, wow!! Jak zwykle cudze najchętniej chwalimy nie znając swojego.
Tom Walker 2013-06-18 12:27
pominęli bardzo ważny składnik zawierający kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 a mianowicie olej lniany tłoczony na zimno i przechowywany lodówce ... a poza tym nic odkrywczego nie ma w tym artykule , a jak słyszę o starych kaloriach to już mi się nie chce czytać ...
mdiarramałpaodwakropkapeel 2013-06-18 13:00
Ewa, Amerykę, jak i cokolwiek innego, można odkrywać wciąż na nowo. (Lepiej się tym bawić niż frustrować.) Tam szczególnie poważnie ludzie zaczynają przejmować się swoim zdrowiem i kondycją. Robią wszystko żeby zachować młodość i wigor. Biegają. Powiedziałabym, że na punkcie młodości i dobrego samopoczucia mają fioła. To dobrze. Lepsze to niż wylegiwanie się przed telewizorem, obżarstwo i niezadowolona mina. A ruch, dobra dieta, wiadomo... oprócz tego, że poprawia samopoczucie, to także korzystnie wpływa na nastrój, Ja stany zapalne zwalczam olejkami eterycznymi. Ich skutek uboczny, to ten nastrój... lepszy z nimi jest :) ! "Swoje" (olejki eteryczne) poznałam. "Cudze" (amerykańskie) chwalę. Nie wiem czy można powiedzieć "amerykańskie", bo przecież pozyskiwane są z roślin rosnących na całym świecie...z najlepszych miejsc ich występowania. Nie znam np. "polskiej" lawendy (tzn. olejku eterycznego lawendy), chwalę "francuską", którą kupuję od firmy "amerykańskiej". Z taką czystością nie spotkałam się w żadnej innej firmie. To samo z innymi suplementami. Stare odkrycia trzeba wciąż przypominać, bo ludzie zapominają. Bardzo dziękuję za artykuł i pozdrawiam wszystkich.
Robert Gickel 2013-06-20 08:42
Prawde mowiac to jest troche nie tak z tym olejem lnianym, bo z tym olejem tylko same klopoty a mianowicie; a) musi stac w lodowce, b) okres waznosci tylko pol roku, c) trudno przyswajalny ( musi byc miksowany z produktami mlecznymi beztluszczowymi), d) zawiera tylko jedno omega a drugie trzeba uzupelniac, i dlatego ten olej nie jest taki rewelacyjny, a prosze zwrucic uwage na olej konopny; a) nie musi stac w lodowce, b) dwuletni termin do spozycia, c) latwo przyswajalny, d) zawjera omega 3 i 6 w idealnej proporcji dla naszego organizmu, e) zawiera czynniki naprawcze naszego DNA. Otym sie nigdzie nie mowi i nie pisze a szkoda bo kiedys Polska byla potentatem w produkcji oleju konopnego i to naprawde tloczonego na zimno.
mdiarramałpaodwakropkapeel 2013-06-21 15:30
Piłam olej lniany - wspaniale smakował, spróbowałam konopny (huille vierge de chanvre; premiere pression a froid) i... nie mogłam. Nie rozumiem dlaczego... odbijania, jakby trawą, były nie do zniesienia. Szkoda, bo to bardzo wartościowy olej. Innego producenta spróbuję.
Mieczyslaw Hoffmann 2013-07-31 03:22
Sz.Panstwo. Wiekszosc waszych artykulow podziwiam,ale mam watpliwosci co do soi. Piszecie jesc produkty sojowe i z soi przefermentowanej.Spotkalem wyniki najnowszych badan stwierdajace,ze soja uszkadza wazne funkce mözgu i wskazane jest wylacznie spozywanie produktöw z soi przefermentowanej.Sam bojac sie miazdzycy jadlem latami olbrzymie ilosci soi i oleju sojaego. mam trudnosci z pamiecia i z koncentraca. Czytam.. kupowac lecytyne,ale ona jest z soi.Prosze o odpowiedz, czy z pruefermentowanej. Serdecznie pozdrawiam. MH.
lanatural.pl 2013-08-25 09:10
Zgadzam się z wątpliwościami co do soi i poddaje pod wątpliwość stosowanie aspiryny, która jest przecież bardzo szkodliwa i nawet w małych, ale regularnych dawkach może przynieść sporo szkód. Co do suplementacji kwasami omega 3 - jak najbardziej, ale pamiętajmy, że dobry suplement nie będzie kosztował 20 zł w dawce miesięcznej.
Katarzyna Czarnomska 2013-08-25 11:20
Ja również nie mogę się zgodzić z sugestią zażywania profilaktycznie aspiryny. To kłóci się z ogólną filozofią Poczty Zdrowia utrzymywania i przywracania zdrowia tylko za pomocą naturalnych preparatów, a trudno do takowych zaliczyć aspirynę... Co do soi również mam wątpliwości.
Andrzej Sitko 2013-08-25 14:56
Olej lniany ma 81% O-3, ale... co z tego, skoro olej lniany ma z Omegi-3 tylko ALA, a najważniejsze są DHA i EPA, których organizm nie potrafi sam zsyntetyzować. ALA jest konwertowana do DHA i EPA tylko w 2% oraz tylko wtedy, gdy nie spożywamy DHA i EPA z innych źródeł (jeśli łykniemy kaps suplementu diety albo zjemy kawałek ryby, to ALA nie będzie konwertowane). Dodatkowo konwersja ta jest zaburzana przez nadmiar Omega-6. ALA nie chroni również przed tym nadmiarem. ALA również bardzo łatwo się utlenia (staje się rakotwórzczy) - nigdy nie mamy pewności, że olej był przechowywany bez światła i w chłodni.
Danuta 2013-10-18 11:09
Co do aspiryny, to z tego co się orientuję - nie jestem na bieżąco, większość chorych na serce spożywa ją latami pod postacią Polokardu w dawce 75 mg czyli 1/4 tabletki zwykłej polopiryny S. To rozrzedza krew tym samym zapobiegając zakrzepom żylnym. Więc uważam, że sporadyczne zażycie jej nie zaszkodzi, zwłaszcza wtedy kiedy nam zimno i czujemy, że jeszcze trochę a dopadnie nas choroba z przeziębienia. Wtedy robi się cieplej, bo krew się rozrzedza i lepiej krąży po ciele. Natomiast regularne zażywanie jej uszkadza błonę śluzową żołądka i może prowadzić do krwawień z przewodu pokarmowego. Polopiryna może też pomóc kiedy podejrzewamy zawał i nie dużo, jedna tabletka rozpuszczona w pół szklanki wody powinna wystarczyć, zanim dotrze do nas pogotowie.
Danuta 2013-10-18 11:17
Co do ojeju lnianego, to szybko się robi gorzki i co z nim wtedy robić? Zużyć jako olejek lub balsam do ciała ? Z tego co pisze pan Andrzej Sitko, nie ma co za nim płakać skoro nie dostarcza nam tego co trzeba- tak jak organizm tego potrzebuje, czyli sporadyczne zażywanie, jak najbardziej i zmieniamy na inny :-)
Andrzej Kwiatkowski 2013-11-01 21:57
Olej rzepakowy zawiera w odpowiedniej proporcji omegi 3 i 6 tylko, trzeba uważać przy grupie krwi B, bo zawiera związki źle wpływające na krwinki czerwone. Trzeba stopniowo wprowadzać diety, przyzwyczaić organizm do oleju. Mi też na początku nie smakował, a teraz jest dobry. Zażywam 2 łyżki 2 razy dziennie i dlatego rybę jem bardzo rzadko, bo łowiska są przełowione. Prawie że takie same proporcje omeg zawiera oliwa z oliwek.
helena skarbek 2013-11-29 17:16
cos Ci się nie doczytało,przeczytaj sobie ostatnie badania prof..Cichosz na temat tłuszczów,to się dowiesz jaka jest prawda z tłuszczami.Jedz tylko naturalne a nie utwardzone...reklamą też
aNgest 2014-07-21 11:11
Do Danuta. Aspiryny nie polecam, a krew dasz rade bez problemu "rozrzedzić" 1)omega3, 2)witamina C, 3) Ocet jabłkowy. Szkoda że o tym się nie mówi, ale duże dawki Omega3 powodują krwotoki wewnętrzne. Oczywiście nie są to dawki 2-3 g na dobę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Cała prawda o chusteczkach nawilżanych

Przemywając buzię swojego dziecka markowymi chusteczkami nawilżanymi, które kupiłem w supermarkecie, zacząłem się zastanawiać,... czytaj więcej

Cudowna roślina pochodząca z Indii

Kiedy szukasz w Internecie informacji na temat zdrowia, masz do wyboru: strony „oficjalne”, do których zaliczam Wikipedię,... czytaj więcej

Wspaniałe lekarstwo aż z Bieguna Północnego

W 1971 roku trzej duńscy naukowcy wyjechali na zachodnie wybrzeże Grenlandii, żeby badać życie Eskimosów. Zauważyli, że mimo... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.